Politiefaaltje: flitsen met verkeerde uitgangssnelheid

Auteur: , 42 Reacties

Foutjes maken we allemaal wel eens, alleen hebben sommige daarvan verstrekkender gevolgen dan andere. Bijvoorbeeld wanneer je als wetsdienaar met je bermkassa in een 80-gebied mensen op max 50 km/u gaat flitsen. Derp!

Uit de inbox:

Op maandag 25 juni jongstleden werd er in de ochtend door middel van een mobiele flitser (auto) gecontroleerd op snelheid op de N218 bij Spijkenisse. Bij deze controle is een aanzienlijk aantal weggebruikers bekeurd wegens zeer forse overschrijdingen van de mazimumsnelheid (meer dan 30 km te hard).

Tot zover weinig bijzonders aan de hand zul je denken. Maar wat blijkt nu achteraf? De locatie waar de flitsauto stond opgesteld is duidelijk op het gedeelte van de weg waar de maximumsnelheid 80 kilometer per uur bedraagt, maar volgens de transactievoorstellen die de ‘overtreders’ hebben ontvangen, zijn zij geflitst in een 50 kilometer-zone. Dat tikt natuurlijk lekker aan voor de staatskas..

Helaas is het voor de betrokken weggebruikers een wat minder prettige ervaring. Omdat er Transactievoorstellen zijn gedaan, moeten zij de zaak bij de rechter laten voorkomen.

Zelf ben ik ook één van de onterecht geflitste en bekeurde weggebruikers. Hieronder een aantal links waaruit de exacte achtergrond blijkt en waaruit ook blijkt dat er door de politie een fout is gemaakt. De overtredingen zouden zijn begaan ter hoogte van hectometerpaal 4.9 in de richting van Spijkenisse naar Brielle.

Als je de foto’s bekijkt van de geflitste auto’s is echter duidelijk te zien dat deze op een geheel ander deel van de N218 zijn gefotografeerd op een deel van die weg waar je 80 mag rijden. De locatie die op de flitsfoto’s te zien is ligt ter hoogte van hectometerpaal 4.3 (typefoutje van de dienstdoende agent??).

Verdere informatie is te vinden in dit topic. Dit is de daadwerkelijke locatie waar de ‘overtreders’ geflitst zijn:

Volgens diverse online flitsinformatie stond de flitser die dag hier:

– flitser gezien! n218 geervliet richting spijkenisse thv hmp 4.3 25/06/12 11:31:40
– snelheidscontrole op n218. richting geervliet/heenvliet. net na de mc donalds. #rt 25/06/12 09:48:51
– vanaf spijk op #n218 naar geervliet / hellevoetsluis al #flitser! 25/06/12 06:43:01
– radar zh n218 geervliet ri spijkenisse thv hmp 4.3 25/06/12 06:43:01

Ook heeft een benadeelde weggebruiker (niet ik overigens) een filmpje gemaakt op het stuk weg om een en ander te verduidelijken:

Ik hoop jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en hoor graag of deze informatie voor jullie aanleiding vormt om er een post aan te wijden op Autoblog.

Met vriendelijke groet,

Niels

Nou Niels, natuurlijk posten we je relaas graag. Wie weet is een van onze lezers destijds met meer dan 80 langs de verwarde BOA gereden. In dat geval heb je waarschijnlijk mazzel, want we gaan er van uit dat alle bonnen van die avond verscheurd worden. Geen wonder dat er steeds minder boetes worden uitgeschreven…

Zelf heb ik dit helaas nooit mee mogen maken, al mijn bonnen waren correct uitgeschreven, ik mocht ze dus allemaal aftikken. Is bovenstaande wel eens bij jou voorgekomen?

UPDATE 30-8-2012: mailtje van Niels:

Om jullie nog even op de hoogte te houden: Ik kreeg gisteren een brief van het CJIB in de bus waarin staat dat de beschikking is ingetrokken en als niet verzonden kan worden beschouwd. Ik heb tevens de politie aan de lijn gehad en volgens hen hadden er al honderden mensen gebeld en zullen alle beschikkingen worden ingetrokken. Goed nieuws dus!42 reacties

Yesss, dan krijg ik nog 16429 euro terug!
50? waarom flitste hij bij mij dan 3 keer?
@dennisr: je reed 13km/h!
lol als je daar op 80 had geflitst had je alsnog een berg bekeuringen uitgedeeld, is net een racebaan daar :)
Soms zijn het net mensen die agenten…
@stanoow: Dat is ook mijn eerste reactie. Mijn tweede reactie is: Politie, doe even een brief met een excuses. Je weet iedereen prima te vinden voor de boetes dan een excuus-brief moet ook kunnen. Ik kan me voorstellen dat zo’n boete flink stress kan opleveren. Helemaal wanneer je daar flink harder dan 80 langs bent geknald.

Hulde aan Niels voor zijn energieke bijdrage…
@stanoow: Ja leuk allemaal, maar je moet zelf als particulier dit soort taferelen beginnen om je onschuld te bewijzen.
En dat allemaal door zo’n ongeïnteresseerde mongol achter z’n dure PC’tje.
@kaasboerin: klopt! Steeds meer instanties nemen onrechtmatig je geld af, zodat je vervolgens kunt gaan smeken om je geld terug te krijgen. Als ze gewoon hun administratie en alles in orde hebben was dat allemaal niet nodig. De omgekeerde wereld!
Top van Niels om dit even te melden (en fijn van AB natuurlijk)
Ze kunnen ook werkelijkwaar helemaal niets he, die eenstrepigen…
Ik heb 1 keer gehad dat ze te kort gemeten hadden met laseren. Boete werd daardoor niet uitgeschreven.
kaasboerin via iPhone app
@E34M5Touring: Ging je zó snel? ;D
Die dacht ff in z’n eentje het begrotingstekort op te lossen..
Het zijn ook echt kneuzen daar, bij mijn zoon hebben ze ooit de begrenzer van z’n brommer verwijderd om vervolgens hem te bekeuren omdat dat ding te hard zou kunnen.
Leuke praktijken in de pauze tussen 2 examens.
Gelukkig voor hem was de officier hier ook niet echt blij mee.
@jrk68: maar de agenten die dit hebben gedaan straffen of ontslaan dat doen ze dan weer niet. Want ja, de burger is toch afhankelijk van de politie dus waarom zouden ze klachten afhandelen??
@jrk68: Laat me raden! Je zoon had een zelf een begrenzer op z’n brommer gebouwd waardoor z’n brommer op de testbank netjes 50km/u reed en na de controle weer netjes 90km/u? Het lijkt me sterk dat de politie een originele begrenzer gaat verwijderen, ook al heeft je zoon waarschijnlijk wel die versie van jou verteld.
@jrk68: *aan jou…
Ik ben wel eens geflitst in Den Helder met 60km/u te hard.
Leuk als je nog nooit in Den Helder bent geweest en dat je nummerplaat bij een Lancia Thema 8.32 hoort, terwijl er op de op opgevraagde flitsfoto toch heel duidelijk een VW Passat Stationwagon te zien is.

Voor laten komen, was met 10 minuten weer buiten. Zaak geseponeerd.
@JaxDryke: Platen gejat of foutje?
@JaxDryke: beter betaal je de boete. kan je opscheppen dat je een van de coolste lancia’s ooit in je bezit hebt gehad.
Was vroeger een leuke weg om te rijden …
@norge:
Yep, Groenekruisweg van Rotterdam naar het autostrand in Oostvoorn. Das war einmahl..
@jrk68: Heerlijk over het autostrand heen raggen met mijn Corrola en daarna met mijn meisje de achterbank testen op de maasvlakte .En dan over de snelweg met 200 naar huis knallen.
@norge:
Die goeie ouwe tijd…
Je zou het er niet meer herkennen.
ik reed laatst ergens waar ik 50 mocht, herinnerde mij (volgens mij te laat) dat er een paal staat, dus daar wacht ik nog op..(70-75km/u) en vanmiddag ergens waar je 80 mag, ”u rijdt te hard;; ja bemoei je dr niet mee!! oh shit paal! REMMMMMM, volgens mij net goed gegaan, maar over 5 weken weet ik dat pas zeker xD

Zal er met zo’n verhaal vast niet onder uit komen.. verder nog nooit een boete gehad overigens :)
@dennisr: je rijd ook al jaren natuurlijk :P
@rubenpriest: Jaa gaat niet goed hea? xD naja.. gebeurd wel eens.. :P
@dennisr

Leuk man, lekker nutteloos!
@bamihap: Nee jouw bestaan voegt veel toe aan de wereld..
De datum van de controle is 25.06.12? Dat betekent dat de termijn waarbinnen je bezwaar moet maken waarschijnlijk al verstreken is. Helaas is het zo dat als je te laat bezwaar indient de zaak niet meer in behandeling wordt genomen.
@moveyourmind: De meeste mensen hebben waarschijnlijk geen Mulderbeschikking, maar een transactievoorstel ontvangen. Daartegen kun je geen bezwaar maken. Het enige dat je kunt doen is niet betalen en de zaak daarna voor de rechter laten komen. Overigens gaat de bezwaartermijn bij een Mulderbeschikking pas lopen zodra je de beschikking ontvangt. Dat is meestal niet op de dag van de controle..
Een keer meegemaakt dat we een bekeuring kregen voor een wagen die nietmeer in ons bezit was op het moment van de bekeuring.
(In België behoud je je platen) Op dat moment reed onze nieuwe wagen al met die platen rond, dus het kon geen volgende eigenaar zijn.

Blijkbaar had de politie gewoon een verkeerde datum aangegeven (en waren we het wel zelf geweest). Wilde die onnozelaars ook nog dat we die boete betaalde.

Uiteindelijk niets meer van gehoord, gewoon niet betaald.
@Hupke: Vreemd, gaat toch niet om de wagen? gaat om je kenteken, en aangezien die altijd bij de persoon die in overtreding was blijft..
@dennisr:

Ja daarom wilden ze dus ook dat we zouden betalen.
Maar als ik zie dat er een wagen geflitst is met mijn (moeders) kenteken en die wagen is niet de wagen waarmee zij (of ik) op die datum aan het rondrijden was dan is er iets mis.

Het is namelijk onmogelijk dat die wagen op die dag daar was aangezien wij die nietmeer hadden.
Ook ik heb (helaas) van de 3 bekeuringen alle 3 moeten betalen omdat ze klopte. Gelukkig daarna nooit meer 1 gehad. :D
Ik neem aan dat de procedure hierdoor niet onrechtmatig verlopen is, dus de resultaten zijn toch gewoon bruikbaar? km/u te hard – 30..?
@pimmas: da’s ook nog een punt. Bij de “administratieve” lage boetes kan dit wellicht, maar bij strafrecht kun je niet zomaar 2x worden beschuldigd van hetzelfde feit geloof ik. Als ik me niet vergis (maar dat kan best; IANAL) dan is dat hetzelfde als sommige criminelen die vrijkomen omdat het OM per ongeluk “doodslag” ten laste legt, ipv “doodslag dan wel moord”… Maar misschien is er een jurist in de zaal :)
mazimumsnelheid? Foutje?
Mij ook gebeurt. Reed 100 km/h, waar je 100 km/h mocht. Kreeg de boete binnen, waarop stond dat ik daar maar 80 km/h mocht. Bezwaar gemaakt tegen de boete, kreeg ik de boete gewoon opnieuw met daarin dat ik 16 km/h te hard had gereden. Klaar…
@woutdesign: Da’s wel knap dat je een boete voor 16km te hard kreeg terwijl je aangeeft dat je 100 reed waar je 100 mocht (; Ik denk dat je bedoelt dat je 116 hebt gereden en dat je daarom opnieuw een (ditmaal gebaseerd op de juiste maximumsnelheid gebaseerde) boete hebt gekregen.
@FR245PK: Ja wat ik eigenlijk bedoel, ik reed 100 km/h, dat is met correctie 96 km/h. Dus als ik daar 80 mocht, dan reed ik 16 te hard. Maar ik heb dat traject nogmaals overgereden en ik mag overal 100 of 70… Politie zegt dat je daar 80 mag, dat zou 16km overschrijding zijn. Op de tweede boete na aantekening hebben ze gewoon geschreven 16km te hard zonder verdere uitleg over de snelheden.
Afschaffen die matennaaiers, al helemaal als ze fouten maken en te trots zijn het toe te geven en niet te willen corrigeren.
@ Smir smakalot, leuke man die bermkassa :) hahaha
die komt bij mij in het rijtje FRT(flits registratie team)
en de acceptgiro brigade

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).