Porsche 911 GT2 RS (991): rijtest en video

Auteur: , 35 Reacties

Porsche Porno met twee grote p’s en twee hele grote turbo’s.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Wat is het?
We zouden gaan rijden over mooie Spaanse bergwegen, maar helaas was het slechtste weer in maanden voorspeld. Ettelijke tientallen millimeters regen zouden gaan leiden tot aardverschuivingen, afbrokkelende bergwanden en waterstromen die wegen veranderen in halve beken. Niet bepaald het weer om de meest krachtige 911 uit te laten, al helemaal niet als je bedenkt dat deze auto alle power alleen maar naar de achterwielen afvuurt. We moesten het er maar mee doen.

Porsche begon de GT2 familie met de 993. Destijds was het een van de Turbo afgeleide variant die voor homologatie doeleinden werd ontwikkeld. Ook de 996 kwam er als GT2 en bij de 997 moest Nissan de plek worden gewezen op de Ring. De 997 GT2 RS had 612 pk, maar voor de 991 vond Porsche het toch nodig om weer een forse stap te zetten. De 3,8 liter grote biturbo boxermotor levert daarom 700 pk en 750 Nm aan koppel. Het is een monster, een monster wat zelfs bij 160+ op nat wegdek nog wielspin weet op te roepen.

Porsche 911 GT2 RS

En het is een monster met een ongelooflijk hard en intens geluid. Met klep dicht gaat het allemaal nog net, maar die kleppen in de uitlaat kunnen ook open en dan heeft de GT2 RS effectief een straight pipe met alleen een katalysator. Intens is wellicht het beste woord voor de geluidsbeleving. De uitlaat is uiteraard van titanium, wat 7,5 kilogram aan gewicht scheelt.

Gewichtsbesparing was sowieso een belangrijk thema, ik neem je even wat wijzigingen en hun besparing met je door. In plaats van polycarbonaat (krast relatief snel en vervormt op hoge snelheid), heeft de GT2 RS ramen van Gorilla Glass en dat scheelt 3,5 kg. Op veel plekken wordt carbon gebruikt: bijvoorbeeld bij de voorklep die daardoor 2 kg lichter is, de achterspoiler is 2,2 kg lichter, volledig carbon schaalstoelen scheelt 14 kg en op de intercooler inlaten is 1,2 kg bespaard.

Porsche 911 GT2 RS

Het weglaten van de achterstoelen scheelt 9,6 kg en het weglaten van vierwielaandrijving scheelt 50 kg. Dan zijn er nog wat delen in polyurethaan gemaakt en zijn bijvoorbeeld de tapijten lichter. Het geheel resulteert in een gewicht van 1470 kg, wat zonder meer netjes is te noemen voor het soort auto met dit vermogen.

Hoe rijdt het?
In de regen is de GT2 RS op zijn ultra high performance (UHP) banden meer dan een handvol. Zelfs met ESP aan was er regelmatig meer dan een toefje tegenstuur nodig om het monster in toom te houden. Gelukkig droogden de wegen gedurende dag wat op en dan verschijnt een werkelijk prachtig chassis. Alle rubberen bussen zijn vervangen door stalen varianten, zodat een messcherp reagerende auto ontstaat. Een meesturende achteras, Porsche Torque vectoring sperdifferentieel, dynamische motorsteunen, instelbaar onderstel, etc. Porsche trok de hele trukendoos open om met de GT2 RS de beste 911 ooit neer te zetten.

Porsche 911 GT2 RS

De GT2 RS is ook niet gewoon een GT3 RS, maar dan met een turbo-blok. Veel details zijn anders, niet alleen qua aerodynamica, maar ook qua onderstel. De anti-rollbars zijn soepeler, maar de veren zijn weer harder. Je krijgt er een interessante 911 van, die niet stuurt zoals iedere andere 911.

Het turbo-blok zit in een eigen categorie qua belevenis. Het is oprecht jammer dat het weer zo hondsberoerd was voor het soort auto en soort banden, maar in de middag droogde het asfalt iets op. Een turbogat heeft de GT2 RS niet, maar de boxer geeft wel dat gevoel wat alleen blokken met grote turbo’s je kunnen geven. Het is niet alleen een ongelofelijke bult koppel, maar ook heel veel pk’s die je met grof geweld richting de horizon slingeren. Ondertussen is het gas nog steeds heel goed doseerbaar en vertelt het onderstel bijzonder veel over wat er onder de wielen gaande is. In ons geval schreeuwde de GT2 RS: GA NOU EVEN KOFFIE DRINKEN TOT HET DROGER IS. Het smeekt bijna om een herkansing, want in deze auto wil ik graag nog eens echt voluit kunnen gaan.

Porsche 911 GT2 RS

Zijn er nog minpunten?
De prijs en het feit dat de GT2 RS al is uitverkocht lijken me de belangrijkste minpunten. En nee, een GT2 RS heeft geen achterbank, maar waarschijnlijk heeft de gemiddelde eigenaar nog wel een auto die dat wel heeft.

De GT2 RS is ook niet de meest elegante versie uit de 911 reeks. Verre van zelfs, het is nogal in your face allemaal, maar sommigen zullen dat juist prachtig vinden.

Porsche 911 GT2 RS

Killer features?
De hele package is prachtig. Ondanks dat er hevig geshopt is tussen de bestaande oplossingen, zijn heel veel zaken specifiek voor de GT2 RS ontwikkeld.

Voor diegenen tijdens het bestellen nog wat euro’s in hun spaarpot hadden, verzon Porsche het Weissach pakket. Die verlaagt het gewicht nog eens met 30 kg door toepassing van een carbon dak (in plaats van magnesium), 11,5 kg lichtere magnesium wielen en carbon stabilisatoren. Dat laatste is trouwens een unicum voor straatauto’s.

Porsche 911 GT2 RS

Alternatieven?
De Ferrari 488 Pista, Huracan Performante en McLaren 720S komen qua performance in de buurt, maar de hele package is bij Porsche beter. Dan heb ik het ook over aardse zaken zoals navigatie, afwerking en driveablity onder minder spannende omstandigheden. Zelfs met deze meest heftige 911 ooit, zou je best even boodschappen kunnen gaan doen.

Conclusie
Is dit de ultieme 911? Ja, dit is de ultieme 911. Een aantal keer kwam de vraag voorbij of ik een GT3 RS niet gaver/ beter/ mooier vind. Nee dus, want dit is papa Porsche. Het allerbeste wat ze nu in Zuffenhausen kunnen bouwen. Sneller rond de Nurburgring dan een 918 Spyder, 180 pk meer vermogen dan een GT3 RS en met heel veel mooie materialen en technische oplossingen. Dit is de ultieme 911 voor dit moment. Filmpje!35 reacties

Wel echt een beul van een ding. Dikke machine zeg. Maar mooi kan ik hem echt niet noemen. Ik zou hem laten staan en kiezen voor een GT3. Pakken langzamer, klopt. Maar in mijn ogen een mooiere auto en ook stukken goedkoper. Zelfs de GT3 zou ik niet optimaal kunnen benutten op het circuit of daarbuiten, laat staan een GT2 RS als deze. Dus ja, een GT3 dus. Zo eentje die @casperh onlangs onder de billen had. Een rode, gele remklauwen en zwart interieur met rode details. Maar dan wel eentje met handbak, uiteraard.
@viezefreddyw: de prijs lijkt me juist geen bezwaar:
de GT2 wordt direct meer waard, de GT3 schrijft meteen af.
@janjansen: als je wil investeren doe je dat maar in onroerend goed.
Auto’s zouden gewoon auto’s moeten zijn, geen investeringen.
@ghost: wat schattig van je. Je houdt echt veel van je liefhebberij. Het is algemeen bekend dat auto’s en kunst goede beleggingen zijn, voorwaarde is wel kennis van handel.
😍😍 lekker hoor
Wat een beest van een auto! Dit is toch geweldig?
Alleen koop je dit als je al een stuk of wat 911-jes in de kelder jebt staan. Dit is niet echt een daily auto.
1. Hoe hoog (of laag) was de verzekeringspremie om dit precisie-monster mee te mogen nemen voor de testrit

2. Hoeveel behandelingen heeft Wouter geboekt voor de fysiotherapeut met die vreselijke stoelen en de keiharde setup van het onderstel!?

Ben toch wel hééél erg jaloers om eerlijk te zijn!!
Gaaf, maar voor mij te extreem. Doe mij maar een mooie Turbo S.
Wat een heerlijk bruut ding zeg! Waarschijnlijk beleef je aan een GT3 of zelfs een ‘gewone’ GTS meer rijplezier (zeker per €), maar het dikste bruutste en snelste wat Porsche op dit moment maakt heeft toch wel iets magisch.
Dit zijn echt leuke autootjes, maar ik vind ze verschrikkelijk duur.
Zelfs een basis Carrera lijkt me al geinig om te hebben, maar ook die zijn nog te prijzig voor mij…
Een GT3 (RS) is al een handvol, om met deze auto echt in de buurt van z’n potentieel te komen moet je Verstappenesque vaardigheden hebben. Enfin, hij’s al uitverkocht, dus hoef er ook niet over na te denken.
Haha, Wouter wordt gekleed door ricomoda.com…
@alcantara: arme Wouter..
Nogal belachelijke spoiler achterop, kun je je drankje anders nergens kwijt?
Komt er ook nog een serieuze review? Want een volwassen vent met een Apple Watch kunnen we natuurlijk niet serieus nemen.
@terazino: Wow…
@terazino: Dan vind ik de kleding van Ricomoda vele malen erger 😅.
“De Ferrari 488 Pista, Huracan Performante en McLaren 720S komen qua performance in de buurt, maar de hele package is bij Porsche beter. Dan heb ik het ook over aardse zaken zoals navigatie, afwerking en driveablity onder minder spannende omstandigheden. Zelfs met deze meest heftige 911 ooit, zou je best even boodschappen kunnen gaan doen.”en nu nog een review van de pista, 720s en huracan zodat jullie het met zekerheid kunnen zeggen ? Weer een biased porsche review imho
@trolle: https://www.autoblog.nl/nieuws/lamborghini-huracan-performante-rijtest-en-video-104036
@n0zem: toegegeven; de pista en 720s ontbreken nog! Ik kan niet wachten, boys!
@n0zem: inderdaad, maar om al onmisbaar de porsche de beste te noemen op dat vlak is wel biased.domme uitspraak hoe dan ook.
Dat het nat was is geen probleem, de meeste 911 eigenaren rijden toch nooit sneller dan 130..
@grandmasterb: idd, wat een sukkeltjes die 911 rijders, ik daarintegen tik lachend 150 aan in mijn seicento, inclusief subwoofer en petje
Wil je een porsche 911 killer? Koop een b.v. Fiat Panda, daarmee rij je vrijwel alle 911 rijders gemakkelijk voorbij op de snelweg.
@grandmasterb: Is wel waar dat ze vaker als poserbak gekocht dan dat er ook echt flink mee gereden wordt.
De gemiddelde 911 rijder voelt waarschijnlijk niet eens of hij met rwd of 4wd rijdt.
Bijzonder indrukwekkend apparaat. Normaal gesproken maakt uiterlijk mij niets uit, maar deze GT2 RS is mij te druk, cartoonesk en infantiel. Maar het idee van een nucleaire krachtbron en achterwielaandrijving spreken mij wel aan. Liefst nog een handbakje. Zou dat kunnen?

https://www.autoblog.nl/nieuws/heel-veel-dikker-wordt-het-niet-de-ruf-991-rtr-85106

Maar natuurlijk.
@willeme: De CTR-2017 is ook nog een optie, 710 pk.

Nog een dingetje over de film: is de complete weg speciaal afgezet? Er worden nogal wat bochtjes afgesneden waarvan ik me afvraag of die goed waren te overzien :-)
@hotze: De CTR is een compleet andere auto. Allereerst worden door er maar een handvol van gebouwd, is het geen Porsche en ligt de prijs veel hoger. Een 911 GT2 RS en Ruf RTR + een Panamera zullen bijenkaar goedkoper zijn. Wel een bijzonder gave auto. Misschien is het binnenkort weer eens tijd voor een gaaf Ruf artikel. Alweer een tijdje geleden ;-)
@willeme, die ruf is het betere werk, 802 pk! Met die zielige 700 pk van die GT2 RS tel je niet meer mee met de echte supercars, dat is toch echt te weinig anno 2018.
@grandmasterb: ik vind 700 pk verre van zielig!
Is wel een kneitervette ‘audo’ (waarom zegt Wouter dat toch altijd?). ‘T is een ‘auto’, mate! 😉
Bizar snel! Verleden week in een getunede GT2 uit 2001 (of 02) mee gereden, had nu nog maar 780pk na terug tuning van 1400pk af. Deze nieuwe schijnt standaard net wat sneller te zijn… Qua styling mag het van mij wel, als je een tammere look wilt koop je toch gewoon een standaard 911.
Imposant zeker, de snelste zal het wel weer net niet zijn, dat zou voor mij wel een voorwaarde moeten zijn wil ik in een lelijke auto rondrijden.
Het mooie van het 911-ontwerp is er in deze versie toch wel van af. Een Turbo gaat net met die koelgaten, mooist blijft de basisvorm zoals in de GT3 Touring Pack, en, waarom niet, in de basis-Carrera. Cabrio ook gaaf, die volgt de coupévorm geweldig.
In de voorlaatste uitgave van AutoMotorundSport wordt deze super Porsche bijna zoek gereden door een Corvette, die 1/3 kost wat deze Porsche kost, beter remt vlgs de Duitsers, en slechts 1 sec langzamer is dan op de Nurnburgring …… . Vrij opmerkelijk dat zp’n eenvoudige Corvette gehakt maakt van een Porsche.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).