Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet: Rijtest en video

Auteur: , 75 Reacties

Het is -2 graden Celcius, het is miezerig weer, er ligt een restje sneeuw op de auto's op het parkeerterrein. Ik kijk cameraman Martijn aan we denken hetzelfde: we kunnen ons geen beter moment bedenken om een Porsche 911 met vierwielaandrijving te testen. Dat het een cabrio is mag de pret alles behalve drukken.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

We krijgen van een medewerkster van Porsche de sleutel van een bloedrode Porsche 911 Carrera 4S cabrio in onze handen, vergezeld van een Duits klinkend “have fun” stappen we in. Het eerste wat ik vervolgens doe is de kap openen. De medewerkster van Porsche kijkt om en lijkt te denken dat we gek zijn. En laten we eerlijk zeggen: daar is niets aan gelogen. Maar we gaan het wel doen want een cabrio dicht rijden is voor mietjes. Sneeuw of geen sneeuw.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

En eigenlijk valt dat open rijden alles behalve tegen. We hadden ons er makkelijk vanaf kunnen maken en de kap dicht kunnen gooien buiten de foto- en videomomenten om, maar het komt eigenlijk niet in ons op. De climate control houdt het zitgedeelte aardig op temperatuur en voor de iets koudere momentjes is onze testauto uitgerust met stoelverwarming. In alle comfort een frisse neus halen, het is gewoon mogelijk. Helaas is de meeste sneeuw rondom het hotel nu verdwenen en dus besluiten we op zoek te gaan naar hoger gelegen gebieden, hier in de grensstreek van Oostenrijk en Slovenië. Wie weet kunnen we ergens nog een fatsoenlijke laag sneeuw vinden opdat we de foto’s en video deels in wintersetting kunnen maken.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Eenmaal buiten de bebouwde kom gaat de eerste keer behoedzaam het gas er een beetje op. Het is koud, het is nat en de weg is bezaaid met afgevallen herfstbladeren. De indicator op het dashboard geeft aan dat er een hoop van het vermogen naar de voorwielen wordt gestuurd. In een rechte lijn merk je daar niet veel van, maar als je een bocht uitkomt en het gas wat steviger indrukt dan merk je echt dat de voorwielen je een bocht uit trekken. Ik moet er even aan wennen (alle 911’s die ik tot nu toe reed waren achterwiel aangedreven) maar al snel wordt het verslavend om voor het gevoel iets te hard en te vroeg op het gas te gaan. Het van de 997 Turbo afgeleide vierwielsysteem geeft geen krimp en sleurt me keer op keer harder uit een bocht. Ik zet Martijn af om wat beelden van buiten de auto te schieten en herhaal hetzelfde trucje een paar keer in dezelfde bocht.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Na een paar keer voorbij gereden te zijn is het tijd om hetzelfde trucje te proberen met iets minder elektronische hulpmiddelen. De Sport Plus modus wordt ingeschakeld wat betekent dat PSM (Porsche Stability Management) iets luier achterover hangt in zijn stoel. Je mag een beetje glijden en spelen maar op het moment dat je te gek doet grijpt PSM alsnog in. Dat doet het overigens bijna onmerkbaar, zodat je je al snel een betere rijder voelt dan je eigenlijk bent. Om het in deze omstandigheden ook zonder hulpmiddelen te proberen is gekkenwerk (zie alinea 2), zelfs met vierwielaandrijving, maar ik probeer het natuurlijk toch. Dankzij de aangedreven voorwielen en de slimme differentiëlen kan ik een gênante spin ternauwernood voorkomen en dus ook dat Martijn me vastlegt terwijl ik verkeerd om eindig. Ik heb genoeg gespeeld voor nu, en ik leg me erbij neer dat ik nog even moet oefenen voordat ik zo kan driften als Wouter. Tijd om de zoektocht naar sneeuw te vervolgen.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

De 400 pk sterke 3.8 liter zescilinder van deze 911 Carrera 4S blijft een lekker blok. Dankzij de sportpijpen klinkt het blok ook nog eens fantastisch, en uiteraard klinkt één en ander nog prettiger zo met het dak open. Ik begin me af te vragen waarom je eigenlijk een dichte 911 zou willen kiezen. Die gedachte verrast me omdat ik altijd een liefhebber van coupés ben geweest. Toen ik begin dit jaar met de 911 cabrio ging rijden was ik niet voor niets kritisch op het uiterlijk en ik blijf er ook bij dat de achterkant buitenproportioneel zwaar lijkt en profil. Toch oogt deze 4S wel beter dan de tweewiel aangedreven versie, wat misschien mede komt door de 44mm bredere kont. Ook vind ik het streepje van de verlichting dat over de volledige breedte van de kont loopt erg prettig voor het oog. Nog steeds vind ik de 991 coupé mooier, maar ik durf te betwijfelen dat je in die auto net zoveel beleving kent als in deze open variant.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Met de PDK in Sport Plus modus geeft de bak zelf tussengas bij terugschakelen en dat is in de bergen een genot voor het oor. Ook het rochelende geluid bij gas los is heerlijk en komt ons op meerdere duimpjes van passanten te staan. Sterker nog, als ik langzaam achter een groepje wandelaars en nordic walkers kom aanrollen draait een deel van dit bejaarde groepje zich om en begint me aan te moedigen om eens flink gas te geven. Wie ben ik om ze dat plezier te ontzeggen? Twee tikjes terug met de flippers achter het stuur en de gillende boxer brult weg bij de groep wandelende bejaarden, een aantal van hen applaudisserend achterlatend. Daar waar oudere mensen nog wel eens met afkeur kunnen reageren op sportieve auto’s, wordt er op de 911 cabrio blijkbaar goed gereageerd.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Dat is dan ook niet vreemd: de gemiddelde leeftijd van een Porsche koper is ouder dan 50. Die mensen die geven schijnbaar wel om uiterlijk én om looks: in Nederland werd namelijk 90% van de vorige (997) generatie 911 geleverd met vierwielaandrijving en ik kan me moeilijk voorstellen dat dat alleen maar te maken heeft met de techniek. Nee, mensen kiezen zeker ook voor het fijnere uiterlijk van deze bredere Porsche. De Carrera 4 en 4S zijn gewoon net iets knappere auto’s om te zien. Het is eigenlijk net zoals bij vrouwen: het uiterlijk is je eerste indruk. Daarna check je het karakter en als dat ook blijkt te klikken dan kies je er wellicht voor om de rest van je leven met die dame door te brengen. En met het karakter van deze 991 C4S zit het meer dan goed, zeker in de omstandigheden die we in Oostenrijk op ons brood krijgen is het gewoon erg prettig dat alle vier de Pirelli Sottozero’s helpen om het vermogen over het asfalt te verdelen. Als we na een tijdje sturen een mooi sneeuwlandschap zien opdoemen weten we dat onze missie geslaagd is. Helaas weten we ook dat dat betekent dat we straks weer terug moeten om de auto in te leveren.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Al dat moois heeft ook een prijs: de Carrera 4S Cabriolet die wij reden begint bij 152.400 euro inclusief 21% BTW en BPM, voor de PDK bak betaal je 154.100. De Carrera 4 begint bij 134.800 euro. Kies je voor de coupé dan kan je vanaf iets meer dan 120.000 euro een vierwiel aangedreven versie rijden, alle introductieprijzen van de vierwiel aangedreven 911 zijn hier te vinden.

Op de terugweg vraag ik me af of ik ooit zoveel lol heb gehad met een auto. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik wel eens harder heb gelachen of meer plezier heb gehad op bijvoorbeeld een circuit, maar gedurende een dag op zoveel verschillende plekken en wegen? Misschien ben ik een beetje verblind door de afgelopen uren in de auto maar ik kan me op dit moment geen leukere dag met een auto herinneren. Met tegenzin lever ik de sleutels in, dezelfde medewerkster vraagt of we écht de hele dag open hebben gereden. Als we daar bevestigend op antwoorden schudt ze haar hoofd: “You guys are crazy” zegt ze in Duits klinkend Engels. En dat klopt. Filmpje!75 reacties

wat een prachtige auto!
autoblog als jullie nou wij(de autoblog.nl bezoekers) nou eens ook in zulke auto’s liet rijden zou geweldig zijn elke week 1 iemand is toch wel leuk om te zien
@mo112: Ik denk dat niemand zit te wachten op teksten als WOLLA CHECK DIE AUTO MANG.
Mooie auto, deze heeft volgens mij de sport design voorbumper.
@RudyV: ja dat viel mij ook al op! Niet echt mooi zou ik zeggen.
@zion88: ik vind het juist wel mooi, iets sportiever
Casper, je bent echt gegroeid in die filmpjes :) Complimenten. Maar ik hoorde heel soms een tukker accentje kan dat?

Anyway ik ga toch voor de coupé mocht ik kiezen. Dan doe ik het raampje wel open. De daklijk is me meer waard dan het geluid vrees ik.
@911GT2: die daklijn is nagenoeg hetzefde:

http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2012/02/lead18-2012-porsche-911-cabriolet-fd.jpg

http://www.porsche-blog.nl/wp-content/gallery/nieuws-gallery/991-lek5.jpg
@RudyV: Mee eens, maar je moet toegeven dat de coupé er veel slanker uit ziet dan de cabrio.
@911GT2: komt denk ik door het verder naar achter lopende ruitje, het kortere ruitje icm het donkere dak zorgen dat de cabrio wat boller lijkt
@911GT2: haha, als het erin zit dan is het geheel per ongeluk :D
@CasperH: Hij denkt wellicht dat je van Autowereld komt. ;-)
Leveren ze trouwens standaard torque vectoring op alle “4” modellen? Het is grappig om te zien dat Porsche ook grafiekjes en tellers implementeren zoals Nissan bij de GT-R het doet.
@CasperH: Mooie tekst trouwens. Zal het filmpje ook nog een keer kijken. En blijf oefenen op het driften natuurlijk! Dan hoop ik op een dubbeltest met leuke auto’s te zijner tijd.
Mooie foto’s en leuke tekst! Die bredere C4 en C4S’en zijn inderdaad nog wat mooier. Niet alleen het breder achterwerk maar ook de subtiele zijskirts zijn erg fraai. Topwagen…
*de optionele, GT3-achtige, voorbumper hoeft niet voor mij*
Twee mannen in een cabrio…
@norge:
Twee mannen in een sportwagen met 400 pk…
@StijnB: Het blijven 2 mannen in een rode cabrio en zoals Sacha al zei, dat is een beetje gay.
@norge: haha ja je weet wat ze daar over zeggen!
Alles top behalve die kleur. Oogt goedkoop. PDK gruwelijk en filmpje is ook top!
Mooie beetle
@timmyaudifreak: Dat kwam ook gelijk in me op grappig… maar blijft een brutte bak de 911.
Dacht dat deze auto een boxer moter had… Verder is er eigenlijk niks mis met deze auto, maar ook niks wat je nu echt aanspreekt.
@imdoctorbob: Niemand heeft een Boxer moter, een moter bestaat namelijk niet. Mocht je een boxermotOr bedoelen, die heeft ie nog steeds.
@E34M5Touring: tjah ik schrijf dat woord wel eens fout :(, zo te zien is de tekst ook al aangepast trouwens.
@imdoctorbob: No worries, ben zelf ook geen taalwonder. Maar moters, die kon ik niet laten. :)
@imdoctorbob: lijkt mij foutje in de tekst, boxer it is.
@Pallas: whoops… check!
Ik vind de kleur niet mooi
Prachtige wagen!
Als sportwagen zijnde is hij comforttabel,mooi,licht en stuurt subliem.
Neem daar nog ns bij het nuttige en mooie lijnenspel,kwaliteitsvolle materialen en een zeer krachtige motor en je hebt een Porsche 911!

Kortom: tijdloos!
Vriendelijk van Porsche dat ze jullie steeds hun nieuwste wagens laten testen. Hopelijk blijft het zo verder gaan als de Turbo’s en GT3’s uitkomen.
Beetje onnodig om muziek in het filmpje te monteren, man man wat klinkt zo’n motor lekker, generatie op generatie…
Lekkere kleur juist! Auto ziet er goed uit, klinkt lekker. Meer heb je niet nodig lijkt me.
@paulaner: Kleur = Ferrari rules!
Is het daar nu net niet iets te koud voor in nl en be?
Toch wel de best klinkende hedendaagse 911!
Ik ben een fanatieke GT-R liefhebber, maar als er een perfecte sportauto bestaat is dat wel de Porsche 911.
@agera: amen…ok mss de R8 ook, puur voor het design ;-)
Lekker hoor. Waar blijft het filmpje bij de video op de app?
Leuk, maar het is wel wéér een auto die al eerder getest was.
Foto 5, complimenten hoor! De laatste foto oogt erg uitnodigend, jammer van het lelijke stuurtje. Leuke test, bikkels (met -stoel-verwarming, airbrush etc., maar toch)!
Goeie test! Leuke, nee, zéér leuke auto!

off-topic;
Sinds wanneer zou een Audi S8 Autoblog auto van het jaar moeten worden? Is er een nieuwe, of bedoelen jullie de R8? Deze is namelijk wel “vernieuwd”.
@C220AMG: Dan heb ik het by the way over de poll ;)
@C220AMG: Sinds wanneer is nieuw zijn een vereiste om aan een ‘… van het jaar.’-verkiezing deel te kunnen nemen?
adrenaline – night club music , waar vinden jullie het toch? ik wil het downloaden, erg mooie video! 911 een van mijn lievelingsautos
@KaCh1ng: Zulke kinderdisco-muziek is Porsche onwaardig, een Golf GTI past er beter bij.
De enige juiste keuze (in het burgersegment) is natuurlijk de 911 Carrera S coupé. De pro’s sparen door voor een GT3 RS.
Wat een verschrikkelijk mooi exemplaar. Hulde aan Porsche!!
Mooie bak, leuk filmpje…

Maar ik zou ook wel eens weer wat video reviews willen zien van auto’s onder de € 100K. Er zijn genoeg nieuwe betaalbare auto’s die op de markt komen die wat bereikbaarder zijn voor de gemiddelde ABlezer…
@diedjee: Inderdaad, al dat gedroom, je wordt er moe van!
De gemiddelde 4S koper zal het verschil in kont echt niet zien, die wil gewoon binnen zijn budget het duurste model vanwege de badge op die kont. Vierwielaandrijving op een dergelijke auto zou ik zelf nooit voor kiezen. De keuze voor een cabrio kan ik echter wel inkomen gezien de ervaringen met een 993 cabrio thuis :).
@Falco: Wat bedoel je met de ervaringen ‘thuis’, op de Playstation?
@alcantara: Waarom denk je dat? Ik studeer en woon in Rotterdam, mijn ouders wonen op de Veluwe. Als ik het weekend bij mijn ouders ben en het is goed weer dan rijd ik wel eens een stukje met die auto. Is dat een antwoord op je vraag?
@Falco: Omdat je zegt thuis met de 911 te rijden, maar zolang je geen circuit in je achtertuin hebt lijkt me dat niet mogelijk. Maar je rijdt dus in de omgeving van thuis, duidelijk.
Mooie leasebak!
Casper, wat schrijf je toch leuke stukjes! Elke keer weer een genot om het te lezen. Jouw auto hart klopt als geen ander!
@meneersander: slurp slurp..
Zeer leuke test! (leuker dan de tests van Wouter.)
Mooie wagen, alleen 4,3 sec naar de honderd mag wel eens onder de 4 worden
@banjaloeloe: Meer pk’s dan?

Turbo komt er wel aan hoor,beetje geduld nog.. ;)
@petrolhead777: ja klopt, voor 150.000 euries mag er wel wat meer power in
Ik vind hem zo ook niet heel mooi, misschien ligt het aan de kleur.
Bij deze heeft Casper zijn titel als “Autoblog-blogger” dubbel en dwars verdiend voor eeuwig en altijd. Door de subtiele driftjes zou je denken? Nee natuurlijk niet! Door het open rijden met een cabrio overal en altijd: zoals het hoort. Casper, je bent goed bezig.

Die nieuwe Porsche ziet er btw uit als een fijn autootje. Mooi, rijdt goed, grip, breed, stuurt fijn. Bijna te goed om waar te zijn?
@Cantago: ik kan me voorstellen dat mensen die oudere Porsches gereden hebben hem te klinisch of neutraal vinden. De oudere auto’s zijn minder voorspelbaar en minder een allemansvriend als je écht heel erg hard gaat sturen. Het is net wat je zoekt in een auto, voor gebruik in Nederland is de 991 in principe de beste. Voor Alpenpassen kan je beter een 997 GT3 of een 964 RS meenemen misschien. Keuzes… ;)
@Cantago: oh, en thanks ;)
Ik zou wel voor de Carrera S gaan. Niet voor de 4S.
achterwielaandrijving <3

heerlijke wagen.
Fantastische test, mooie film, proficiat! Ben ik de enige die hem hoorde zeggen dat de normale carrera 450pk en de S 400 had?
Ik vind Casper véél prettiger om naar te luisteren dan Wouter. Goede test!
@driftje: ik heb het nog even nageluisterd, maar ik zeg echt driehonderdvijftig ;)
heeft dat stuur iets van een beeldscherm ofzo? Ik zie in de stuur plots sport plus verschijnen ????
@arashrsf: klopt, is een klein display. De indicator voor de Launch Control zit aan de andere kant van het stuur.
@CasperH: ahhhhh okay, puur voor launch control of geeft dat display ook ander info?
@arashrsf: nope, alleen of de LC aanstaat.
Sinds wanneer grenst Slovenië aan Duitsland? Of heeft Duitsland delen van Oostenrijk ingelijfd?
@bmwadept: hoe bedoel je?
Fijn om te lezen en fijn om te kijken! ’t was duidelijk dat je op je gemak in de auto zat, goeie review Casper.

En ja.. Een fijne atmosferische sportauto met een open dak. Zo te zien zelfs in de winter een goeie combinatie. Ik hoop dat meer mensen ‘m in een opvallende kleur gaan kopen hier in Nederland.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).