Porsche 911 R: rijtest en video

Auteur: , 43 Reacties

Laten we er geen doekjes om winden: op papier is dit de geilste 911 sinds lange, lange tijd. Maar maakt de 911 R de verwachtingen waar? Is er reden om de hype te believen? We zochten het met liefde voor je uit.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het was weer eens zo’n gevalletje “wie niet waagt…” toen ik een paar maanden geleden op het 10-jarige verjaardagsfeestje van Porsche Centrum Gelderland aan eigenaar Mark Wegh vroeg of we misschien met een 911 R zouden kunnen rijden. Tot op heden was de score honderd procent “Maar natuurlijk jongen.”, maar ik probeer altijd mijn enthousiasme in het gareel te houden. Als het aan mij ligt rijden we elke dag een ander snoepje uit hun voorraad, maar ergens word je te gretig en krijg je een keer een deksel op je neus. Denk ik. Vandaar dat ik na ons briljante GT3 RS-avontuur (deel 1 en deel 2) een beetje gereserveerd ben geweest met het vragen om proefritjes. Zeker als het gaat om één van de meest exclusieve verzamelaarsobjecten van dit moment, maar daarover later meer.

Porsche 911 R rijtest en video
Dit was echter een auto die het proberen waard was. De 911 R is niet alleen een prachtig eerbetoon aan een legendarische auto, het is op papier ook de geilste machine sinds lange tijd. Ik gebruik bewust niet een term als “lekker” of “fijn”, maar “geil”, shoot me. In ieder geval kan ik me niets beters herinneren sinds de 911 de generatie “991” bereikte. Ik besef me heel goed dat ik daarmee de vreselijk indrukwekkende 918 Spyder, de akelig perfecte GT3 RS en de ronduit spectaculaire Boxster Spyder en Cayman GT4 buitenspel zet. Het doet bijna pijn om al die prachtige wagens onder een andere auto te positioneren, maar de 911 R is voor mij een trapje hoger.

De 911 R heeft namelijk een aantal zaken die voor mij onlosmakelijk met rijplezier verbonden zijn: een natuurlijk ademende zescilinder, een laag gewicht (1370 kg, 50 minder dan de GT3 RS) en een handbak. Allemaal zaken die de Boxster Spyder en Cayman GT4 ook hebben, dat is waar. Maar de 911 is een 911. Het is the daddy. Het is dé Porsche. En hoewel ik me rationeel denkend besef dat ik daarmee de “baby-Porsches” hopeloos tekort doe, is de 911 toch dé Porsche. En daarom heeft ‘ie een streepje voor.

Maar goed, om terug te komen op het stellen van die vraag die ik bijna niet durfde te stellen: het antwoord was “Maar natuurlijk jongen!”, en daarmee begon het grote wachten. De 911 R sierde de achtergrond van mijn telefoon. Alleen de geboorte van mijn dochters wist de 911 R van de achtergrond te drukken. Voor even.

Porsche 911 R rijtest en video
Laten we, voordat we gaan rijden, eerst even de techniek onder de loupe nemen. Ik zal het kort houden, maar er zijn wat zaken die benoemd dienen te worden. Er is namelijk veel, heel veel gedaan om iets speciaals te maken van de 911 R. Om te beginnen is er het jasje: dit lijkt op een GT3 zonder spoiler, zullen jullie denken. We missen immers de luchtinlaten voor de achterwielen, die de GT3 RS wél heeft. Maar onder de motorkap vinden we toch echt de 4.0 zescilinder uit de GT3 RS, goed voor 500 pk en 460 Nm. Dat betekent hard gaan: 3,8 seconden naar de honderd en een top van 323 kilometer per uur.

Als je dat durft tenminste, want je mist dus die enorme spoiler die op dat soort snelheden voor de nodige downforce zorgt. Wel is er zo’n automagisch opklapspoilertje zoals we die van de normale 911’s kennen. Oh, en het magnesium dak is ook overgenomen van de GT3 RS Maar hoe zit het dan met die ontbrekende luchtinlaten voor de achterwielen? Krijgen we dan geen koelingsproblemen? Het antwoord van de perfectionistische Duitse ontwikkelingsmannen van Porsche is “NEIN!” uiteraard. Het weglaten van de luchtinlaten heeft slechts één nadeel: geen RAM-air-achtige praktijken op hoge snelheid voor extra punch. Fair enough, we hebben niet het vermoeden dat we tekort gaan komen, dus daar kunnen we waarschijnlijk wel mee leven.

Porsche 911 R rijtest en video
In het interieur vinden we dikke sportkuipen met de bekleding die we ook zagen in de Porsche 911 50 Jahre. Lekker retro dus. Het stuur is ontdaan van knoppen, het gaat in deze auto maar om één ding: rijden. Je zou bijna denken dat die “R” daarvoor staat. Rechts van ons steekt een pook uit de middenconsole, en dat brengt ons bij een belangrijk item in deze auto.

Porsche 911 R rijtest en video
We hebben namelijk de beschikking over een nieuwe handbak met zes versnellingen en het is een apart ding. De behuizing komt van de PDK-bak met zeven versnellingen, maar bijna alles wat erin gestopt is, is anders. Het is dus geen bestaande versnellingsbak met zes versnellingen en het is ook niet simpelweg de zevenbak met een versnelling minder: deze bak is specifiek voor “de R” ontwikkeld. Overigens denken we wel dat we de bak terug zullen gaan zien in toekomstige handgeschakelde projecten van Porsche, want om de bak alleen voor de 991 Porsche 911 R’s te ontwikkelen zou wel een héél dure grap zijn.

En die bak is fantastisch. De overbrenging is korter dan die van de zesbak in de Cayman GT4 en de Boxster Spyder, en dat is fijn. Daardoor kom je in korte, langzame knikken niet meer in de verleiding om terug te schakelen naar de eerste versnelling, wat bij de GT4 en de Boxster Spyder nog wel eens het geval was. De bak voelt bijzonder strak en precies en bovendien veel directer dan de zeven versnellingen tellende handbak die Porsche ook nog in haar gamma heeft. Schakel je de Sport modus in, dan zorgt software voor de ideale dosis tussengas, iets wat je kan overrulen door de ESP uit te schakelen, zodat je zelf het tussengas kan regelen met je rechtervoet.

Porsche 911 R rijtest en video
Daardoor is het nooit lastig om in het ideale toerenbereik van de heerlijke 4.0 zescilinder boxer te zitten. Doordat Porsche nóg meer isolatiemateriaal wist weg te laten komt elke nuance van het heerlijke blok uit de GT3 RS ongefilterd de cabine in. Om te illustreren hoe bruut de 911 R klinkt: nadat we even gestopt waren om een GoPro op de auto te plakken en ik de auto opnieuw startte, vergat ik de “Sport”-modus in te schakelen. Dat hield dus ook in dat ik de klep in de sportuitlaat niet open had staan. Dit ontdekte ik pas na een stukje rijden. De sportuitlaat wordt dus in de auto overstemd door het ongefilterde, pure motorgeluid. Een geluid dat door die geringe filtering overigens méér dan ooit weer doet denken aan de originele flat-six, bovendien. Oorporno.

De 911 R beschikt over de meesturende achteras die we inmiddels kennen van de 991. Maar er is op de één of andere manier meer aan de hand met deze 911 R. Of het komt door het gewicht over door de afstemming van het onderstel (of wellicht de combinatie van beide): de auto voelt compacter dan elke andere 991 die ik ooit gereden heb. De auto volgt elke input van stuur, pedalen en versnellingsbak zo gretig dat je niet anders kan dan met een enorme grijns van bocht naar bocht jagen.

Porsche 911 R rijtest en video
Iedereen die denkt dat de 911 R een actiemodelletje is om de rijken nog meer geld af te troggelen: je hebt slechts deels gelijk. Want los van het investeerdersaspect dat in de volgende alinea zal behandelen, is deze 911 R écht, écht iets heel speciaals. Een auto die meer dan ooit doet denken aan de beste Porsches uit het verleden. Een GT3 RS, maar dan gefilterd van alle Playstation-eigenschappen. Een auto die puur en analoog aanvoelt, ondanks de vele overeenkomsten met de GT3 RS. Het is voor mij één van de beste 911’s ooit, een auto die ik na een nachtje slapen inschaal net onder de 964 RS Clubsport die we reden tijdens ons RS-fest. Beter kan ik denk ik niet verwoorden hoe fantastisch ik deze 911 R vind.

Porsche 911 R rijtest en video
Dat gezegd hebbende is er nog één puntje wat we moeten behandelen: de prijs. In Nederland staat op de website van Porsche: NNB. Ik kan je melden dat het nét geen €300.000 euro is, maar eigenlijk is dat niet relevant. Porsche heeft de 911 R eerst aangeboden aan de 918 kopers van de Porsche 918, het restantje werd aangeboden aan andere belangrijke klanten, waaronder de eigen dealers. Het is een spelletje wat we kennen van merken als Ferrari, maar het is voor het eerst dat ook Porsche zich zo specifiek aan een VIP-programma heeft gewaagd. En als ik eerlijk ben: het zuigt. Het betekent dat de 911 R verkocht was voor hij op de markt kwam, dat 90% van de auto’s niet bij liefhebbers van rijden terecht komt maar bij liefhebbers van beleggen.

Het handjevol profiteurs dat snel geld wil maken, vraagt nu al vier keer de oorspronkelijke prijs, en dan laat ik de uitschieters naar boven nog buiten beschouwing. Het betekent dat de prijs voor jou, als liefhebber, meer dan een half miljoen euro bedraagt. Porsche bouwt de beste, meest puristische, meest begerenswaardige rijders-911 sinds lange tijd, maar er gaat bijna niemand écht mee rijden, écht van genieten, écht dat doen waarvoor hij ontwikkeld is. En dat zuigt dikke vette apenballen, Porsche. Dikke, vette, harige apenballen.

Porsche 911 R rijtest en video
Maar goed, om terug te komen op de vraag die we stelden in de openingsalinea: believe the hype. De 911 R is het geilste wat ik in lange tijd gereden heb. Filmpje! (youtube)43 reacties

Inderdaad echt lekker!
“een natuurlijk ademende zescilinder” Als ik een 18-jarige knappe dochter had, dan had zij met jou uit mogen gaan, Casper. Youre allright.

Het klinkt allemaal geweldig, en rijdt vast ook fantastisch, maar toch mis ik een pre-996-body, & een pre-996 klokkenwinkel. Het is goed dat de nieuwe modellen meer die kant zijn uitgegaan, maar uiterlijk klopt het gewoon niet dat de stijle voorruit verdwenen is. Ook al moest je na elke 200km je ramen verschonen van honderden kapotgeslagen muggen, dat blijft toch beetje een dingetje. Verder: fijn artikel! Meer Porsche! Meer NA-motoren! Zoals Tim Allen ooit treffend zei: Harrrr harrrr!
En toch heb ik liever een GT3RS, als ik mocht kiezen.

(‘Beseffen’ is – in tegenstelling tot ‘realiseren’ – géén wederkerend werkwoord.)
Toch wel een lekker snoepje hoor, alle ingrediënten heeft hij om er geweldige rijdersauto te zijn. De koets vind ik persoonlijk prettiger ogen dan de absurde GT3RS met zijn gigantische taartschep. Een GT3 vind ik sowieso al gaver en een 911R vind ik het tofst. Ik hou wel van dat cleane terwijl hij toch wat meer hardcore oogt dan een 911 Carrera. Maar verder ben ik het helemaal met Casper eens. Het is zeer kwalijk dat Porsche er voor gekozen heeft dit ding in een gelimiteerde oplage te gaan bouwen. Hierdoor zal je het ding amper tot nooit op de weg gaan zien en zal hij stof staan happen in een garage. Treurig, triest, jammer en alles daar om heen en tussen in.
Heerlijke wagen.
Geilste 911 in lange tijd??? GT3 RS?
@str8six: deze is toffer.
@CasperH: tja kan alleen oordelen over uiterlijk, niet over rijden. Maar doe vind de RS gewoon bruter. Deze is geraffineerder, heeft ook wel wat. Maar heb liever een beul.
@str8six: Hoeft niet altijd sneller, feller en opzichtiger. Dit straalt ook wat moois uit, je moet het vanuit verschillende standpunten proberen te zien :)
@jaccovdzaag: begrijp ik. Doe me toch maar een RS ?
Ik wacht op de AMG GTR, @sacha: Was jij niet van plan om deze rijtest te doen?
@henkhupelschoten: Een terugkeer van Sacha zou top zijn! Vind ik persoonlijk een toevoeging.
@viezefreddyw: Waar is wouter eigenlijk?
@henkhupelschoten: Wouter zijn dochtertje van ik geloof 3 of 4 jaartjes oud is ernstig ziek.. Sindsdien is hij niet of nauwelijks nog aan het werk en is hij heel veel met haar bezig. Volkomen begrijpelijk en terecht als je het mij vraagt.
In veel opzichten misschien wel de lekkerste Porsche 991. Maar toch vind ik het erg jammer dat Porsche nu ook dit soort Ferrari-achtige praktijken meedoet. Waarmee ik bedoel dat ze de lekkerste versie maar in gelimiteerde nummers opleveren, die dan ook nog eens voor de aankondiging al is uitverkocht. Dat gebeurde bij de GT3RS natuurlijk ook al een beetje waar mensen tienduizenden euro’s extra betaalde om er maar een te krijgen.

Is het nou trouwens bekend wat Henk die geen 911R kon krijgen heeft gekocht?
“Porsche heeft de 911 R eerst aangeboden aan de 918 kopers van de Porsche 918”.

Oh, ik dacht de 911 kopers van de 918 ;) Volgende keer ook in de auto een microfoontje, was vervelend luisteren. Ik vind de auto wel cool, maar vind een GTS bv. mooier.
Leuk geschreven stuk CasperH! Klinkt als een mooi automotive momentje voor je dit. Helaas wordt voor mij de hele ervaring een beetje bepaald door de laatste alinea. ’t is allemaal geweldig en fantastisch maar niemand gaat er mee rijden. Eigenlijk moet Porsche een F40je doen. Zeggen dat je er 399 doet en er vervolgens gewoon nog 1000 bij maken. Dan kan iedereen dat ding gewoon uit de schuur trekken en lekker gaan rijden. Is voor alle partijen beter.
Laat ik er maar weinig woorden vuil aan maken: dit is mijn ultieme jizz-mobile.
Het is echt een ontzettend vette bak en als ik hem kreeg zou ik hem zeker niet afslaan, maar 1370kg is gewoon niet met een strak gezicht een laag gewicht te noemen :P.
@CasperH: heerlijk om weer eens een autojournalist te zien en horen, die nog echt weet goed te schakelen! Nice
@sjaterantekomen: je bedoelt het rev matchen? Dat doet de auto, net zoals bijv de gt4, uit zichzelf.
@cpp1: he bah dus niet zo hardcore als gezegd wordt….das dus gewoon jammer.
Goede video, goed commentaar en vooral duidelijk omschreven! Vermakend om naar te kijken. Well done Casper. Ik vind overigens de natuurlijke ademende 6 cilinder heerlijk in alle opzichten. Misschien heb ik het in de video gemist maar wanneer is het rode lijntje te zien? Ofwel tot wanneer kan je m doortrekken?
Dat iedereen nu ineens weer opgewonden kan worden van een handbak. Altijd standaard geweest en nu lijkt het haast weer iets heel exclusiefs.
Kortom, gewoon een Cayman GT4 kopen. Net zo geniaal, maar dan niet zo belachelijk duur.
@dutchdriftking: die zijn ook al niet meer te betalen..
@dutchdriftking: Ik denk dat ik van een GT4 ook nog wel blijer wordt. De 911 is altijd al een fantastische auto en als ik alleen voor mezelf zou hoeven zorgen zou die in de toekomst best op de oprit kunnen staan. Maar voor een leuk weekend speeltje zou ik eerder de GT4 dan een 991 R kiezen, helemaal als geld een rol speelt.
“Overigens denken we wel dat we de bak terug zullen gaan zien in toekomstige handgeschakelde projecten van Porsche, want om de bak alleen voor de 991 Porsche 911 R’s te ontwikkelen zou wel een héél dure grap zijn.”

Klopt! Jullie Amerikaanse tegenhanger had een paar dagen geleden spyshots van een 911 GT3 met een nogal overdreven ingepakte versnellingspook. Grote kans dat een handbak dus bij de (gefacelifte) GT3 op de optielijst komt.
Goede conclusie Casper, ben het helemaal met je eens!
Ik vind deze opkomend “trend” echt zo’n gelul zeg. Er worden miljoenen gespendeerd aan de ontwikkeling van nieuwe/betere auto’s door bijv. meer vermogen, lichtere en meer duurzame materialen, software, nieuwe techniek, etc. etc. etc. Doel is om vooral een snellere auto te maken. Het eindproduct van deze ontwikkeling is de Turbo s en gt3 rs. Applaus en respect Porsche! Nu willen al die kloothommels en wannebees (lees gefortuneerde verzamelaars) opeens een zogenaamde “rijdersauto”. Flikker toch op man! Het valt me zeer van je tegen Casper dat jij hier aan mee doet! Al die eikels kopen een auto die langzamer is op het circuit en waar je geen kut aan hebt op de openbare weg. 50kg besparen. Doe toch normaal! Je pakt nu het eindpriduct van een technologische doorontwikkeling en maakt hem dan kreupel. De oplossing volgens mij: bouw opnieuw de 993 of 996 zoals Singer dat bijvoorbeeld doet en gebruik gedeeltelijk de techniek van vandaag. DAN heb je een rijdersauto waar ik respect voor kan opbrengen. Dit is gewoon perverse kapitalisering van de autosport. Uit!
@vo2max:
Rijbeleving is meer dan alleen de snelste tijd van 0 naar 100. Ja, met een PDK ga dat – all else constant – idd sneller, maar daarme is het verhaal niet gezegd. Ik heb inmiddels de nodige ervaring met hand- en PDK-achtige bakken. Daaruit wordt één ding zonneklaar : als ’t om snel schakelen gaat is er – behalve voor topcoureurs – niet met een handbak tegen zo’n DSG/PDK/DCT aan te schakelen. Maar als ’t om gevoegvol volle plank wegrossen bij een verkeerslicht gaat, is geeft een handbak meer het gevoel, dat je “in control” ben. En dat – misschien volstrekt subjectieve – gevoel draagt behoorlijk bij aan de “rijbeleving” (lees : aan de lol). Zou ik daarom terugwillen naar een handbak ? No way, José, zo’n Doppelschalter is reuze handig bij het over een circuit rossen waar een gemiddelde coureur z’n handen al vol heeft zondat dat-ie ook nog een handbak moet bedienen. Maar dat alles neemt niet weg, dat zo’n flipperbak niet altijd en in alle opzichten beter/leuker/fijner is dan een handbak.
@amghans: zei ik 0-100? Verder mee eens, maar bouw dze handbak dat dan niet in het absolute topmodel om die vervolgens langzamer te maken. Makes absolutely no sense. Kijk de cayman gt4 snap ik. Die zigenaamde lol en pure ervaring haal je ook uit een carera gts met handbak.
@vo2max: Jij snapt hem niet, het gros heeft de snelste auto maar heeft er niks aan. Vrijwel niemand gaat naar het circuit of woont langs de autobaan. Deze auto’s worden gebruikt op de weg en wat heb je dan liever? Dat je 2 milliseconden sneller bent of een grotere grijns op je gezicht?
@mclarenf1lm: ik zal het proberen anders voor je uit te leggen, wellicht dat het kwartje dan valt. Ik beweer dat om die grijns te behalen, voor een auto die je op de openbare weg gebruikt, je aan een standaard carrera met handbak voldoende aan je trekken komt. Zelfs een gts met handbak is eigenlijk al over the top. In % zal je zelfs met een carrera niet eens in de buurt komen van zijn potentieel. Laat staan een gts en maar te zwijgen over de R. Dotje gas hier en daar, bochtje snel nemen etc. Snap je hem? Dat ABSOLUTE topmodel, ontworpen voor het circuit, met perverse marketingtrucs verkopen als ultieme straatauto is een valstrik waar velen intrappen. Je rijd immers in een 250k kostende auto, ontdaan van zijn potentieel, terwijl je voor 125k uit diezelfde winkel een product kan kopen dat PRECIES hetzelfde voor je doet. Zoals je namelijk zelf al zegd: die paar tienden maken geen zak uit op de openbare weg. Tevens heb je in die carrera navi, isolatie, klima, achterbank etc. Dat wil je toch op de openbare weg? Dat lichter maken heeft toch alleen nut als je 100% alles uit die snelste ronde wilt halen. Komt mijn preek aan?
@vo2max: niet mee eens hoor!
Ook op de openbare weg kan het leuker zijn als de auto nog puurder aanvoelt, mede door het gebrek aan isolatie en dergelijke… voor langere ritten pak je wel een andere auto. Tegelijk vind ik de spoiler van de GT3 (rs) nogal overdreven, en daarom zou ik ook R toch best graag op mijn fantasie oprit hebben staan!

(Al denk ik dat de boxster GTS m’n echte keus zou zijn…)
Mooie wagen, jammer dat alleen de allerrijkste hierdoor nog rijker kunnen worden en hij voor de echte liefhebbers onbereikbaar wordt
Geweldige review, de beste sinds een lange tijd wat mij betreft. Mooi samengevat, een kritische noot qua investering en pure liefhebberij in één video
@casperH Persoonlijk ben ik maar gedeeltelijk akkoord met je voorliefde voor handbakken. Heb de 991 GT3RS en vind die auto te snel voor handbak. Heb de R nog niet gereden – ben geen 918 eigenaar en kon geen auto meer bemachtigen – maar aangezien zelfde motor denk ik dat je in deze auto minstens zoveel plezier kan beleven met pdk. Handbak is geweldig tot laten we zeggen een 350-tal pk. Past mijn inziens ook meer in een ouder model. Wie stelt zich de handbak/automaatvraag nog bij bvb Ferrari of Lambo?! Desalniettemin zou ik heel erg graag een R in mijn garage bijschuiven. Mooi filmpje.
Leuk filmpje! Maar weinig informatief.
Nog wat feitjes:
-Topsnelheid 323 km/h (310 voor GT3 RS)
-50 kg lichter komt natuurlijk vooral door de handbak
-Nieuwe diffuser die spoiler grotendeels vervangt
-GT3 wielen & banden, dus een stuk smaller dan die van de GT3 RS
-GT3 vering met andere demping (dus geen GT3 RS)
-Anders afgestelde 4-wielbesturing voor meer wendbaarheid
-Als optie: lichter vliegwiel
Bron: EVO
Heel fijn stukje redactie, bedankt!
Ik snap zeker dat je zo positief bent Casper. Het is allemaal heel vet en dik. Maar één ding vindt ik niet kloppen het ziet er uit als een Carrera met een andere voor- en achterbumper. Vervolgens vragen ze daar een krankzinnig hoog bedrag voor. Dat klopt gewoon niet, ze spelen zo erg in op die collecters item markt. Daar zou een merk, met name Porsche boven moeten staan.
Haha, ik zie mezelf fietsen in het filmpje! Ik had pas door dat jullie van autoblog aan het filmen waren toen ik langs de camera was gefietst, mooi dat Casper nog even wat extra gas gaf toen ik een duimpje omhoog deed :)

Was ik nu maar met m’n Westfield een stukje gaan rijden in plaats van met de fiets, dat was veel leuker geweest om toevallig in beeld te komen :P
het is jammer dat we allemaal plots porsche aanbidden en geilen en bedanken dat ze een handgeschakelde 911 op de markt hebben gebracht. Eigenlijk zijn het vieze ratten, ze bieden alleen nog een handbak 911 op een “ge’upscalede versie van de 911” waar ze dus meteen een jackpotprijs voor vragen. Vroeger konden we gewoon een normale 911 kopen met normale handbak voor normale “911” prijs.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).