Porsche 997 GT3 Delavilla VRS: Rijtest en video

Auteur: , 45 Reacties

Als een "gewone" Porsche 997 GT3 je een beetje te schreeuwerig is met die enorme racespoiler, dan heeft Delavilla wellicht de oplossing voor je in de vorm van de VRS. We reden er een kort rondje mee in de buurt van Monaco.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het zonnetje schijnt midden april in Monaco, een prima temperatuur en de voorbereidingen voor de Formule 1 race die een maand later zullen plaats vinden zijn in volle gang. Zoals altijd bruist het in Monaco: er is een tennistoernooi aan de gang en ook Top Marques is bezig. Top Marques is een kleine beurs. Het gedeelte waar de auto’s staan uitgestald is waarschijnlijk net zo groot als de stand van Audi of BMW in Frankfurt of Genève. Er is één verschil: de auto’s die hier staan zijn louter exclusieve automobielen. Ferrari, Pagani, Dartz, Mansory en Koenigsegg zijn slechts enkele van de vele exclusieve merken die er te vinden zijn. Ook enkele tuners / verfraaiers pakken hier groots uit en één van de nieuwe namen op dat gebied is Delavilla. Ze zijn met maar liefst drie auto’s op de beurs aanwezig (waarvan 2 op hun eigen stand) en daarnaast hebben ze ook nog een rijdend exemplaar. Tijd om kennis te maken met dit jonge en bijzondere merk.

Delavilla VRS
Delavilla verbouwt Porsches, zo simpel is het. Noem het een soort coachbuilding. De liefde voor Porsches zit diep, zo blijkt uit het gesprek dat ik heb met de PR man, maar bij Delavilla zitten geen mensen die vinden dat elk schroefje hetzelfde moet blijven. Een Porsche moet je kunnen aanpassen naar je eigen smaak en dat stopt niet bij de fabrieksopties. Daarom zijn ze het merk enkele jaren getsart. Na een voorzichtige aanloopperiode besloten ze er een jaartje geleden vol voor te gaan en sindsdien is geen Porsche coupe meer veilig voor ze. Ze hebben verschillende pakketten voor zowel de vorige generatie Cayman als voor de 911 (997 en 996). Een tijdje terug schreven we al eens over de SpeedRoad, maar in Monaco reden we met de knalgele Porsche 911 GT (997) die is omgedoopt tot Delavilla VRS, de auto waarmee het allemaal begon voor Delavilla.

Delavilla VRS
De VRS is heftiger aangepakt dan je op het eerste oog zou vermoeden. Alleen het dakpaneel bleef eigenlijk ongewijzigd, verder is elk stukje plaatwerk aangepast of vervangen. De voorkant is verbreed maar meest in het oog springt de verbreding van de kont (in totaal is de VRS 7 centimeter breder dan een standaard GT3) en de achterspoiler, alsmede de dubbele, verticaal geplaatste uitlaten. En dan komt er een stukje jeugdsentiment om de hoek kijken. Toen ik een jaar of 14 was kwam ik regelmatig bij een klasgenoot van mij thuis. Zijn vader had een 1:18 schaalmodel staan van een knalgele 993 turbo. In die tijd was er geen auto die ik liever wilde hebben dan die enorm dikke 993 Turbo. En hoewel Delavilla natuurlijk niet zo clean te werk is gegaan is het toch díe 993 die door mijn hoofd schiet als ik de VRS voor het eerst zie staan. En ik mag er nog in rijden ook.

Delavilla VRS
Over dat rijden valt het volgende te melden: er is niks aan de motor gedaan en dus is het vermogen gelijk aan dat van de standaard GT3. Ook de wegligging is niet aangepakt, behalve dat er achter spoorverbreders zijn geplaatst om de extra 7 centimeter te overbruggen. Het zal ongetwijfeld niet heel veel verschil maken en dat is ook precies de bedoeling volgens Delavilla. Het gaat ze om styling, niet om het aanpassen van de rijkarakteristiek van de Porsches. Voor mensen die toch graag een motorupdate willen is er een samenwerking gestart met Sportec.

Delavilla VRS
Nu had ik nog nooit achter het stuur van een 997 GT3 gezeten maar wat ik wel heb gereden zijn oudere Porsches en natuurlijk de 991 cabrio. Met die auto merkte ik wel een flink verschil in wegligging. Bij remmen wil de kont van de VRS je namelijk net iets eerder voorbij, en de VRS is met het gas erop de bocht uit net iets zoekeriger in de neus dan de 991. Dat wil zeggen: hij drijft een beetje meer naar buiten over de voorwielen waar de 991 cabrio meer in balans leek te zijn en over vier wielen gelijk wilde glijden. Dat was met name de eerste keer even schrikken, toen ik vol een bocht uit wilde, maar je leert er snel mee omgaan. Het was interessant om aan den lijve te ervaren dat het Porsche-karakter inderdaad een beetje uit de 991 is geëngineerd.

Delavilla VRS
Veel lol achter het stuur dus, maar dat mag geen verrassing zijn. Wat wel verrast is dat het geheel behoorlijk “af” is. Ik heb heel wat tunerspul gezien inmiddels, zowel in levende lijve als online en wat me (te?) vaak opvalt is dat de afwerking niet super is of dat er niets klopt aan de lijnen. De Delavilla was bijzonder fraai afgewerkt, de lijnen zijn wellicht niet aan iedereen besteed maar ik vind ze best fraai. Alleen de extra koelopeningen voor het achterwiel hadden van mij achterwege gelaten mogen worden. Klanten willen naast iets “anders” nog een ding: exclusiviteit. Ook daarmee zit het wel goed, er worden door Delavilla slechts 21 van deze 911’s omgebouwd tot VRS, elk in een andere kleur. Dit is het 5e exemplaar, maar Delavilla had ten tijde van Top Marques al 8 VRS-en gebouwd.

Delavilla VRS
Persoonlijk vind ik de Delavilla VRS een goed voorbeeld van optische verfraaiing. Bepaalde details zou ik misschien wel anders hebben vormgegeven als ik het voor het zeggen had maar zoals zo vaak met dit soort creaties doet het er niet zoveel toe of jij en ik het mooi vinden of niet: de rijken der aarde besteden graag geld aan iets aparts en exclusiefs en het kan ze niet veel schelen wat anderen daarvan denken. Niet voor niets zette Delavilla groots in door dit jaar op de peperdure beursvloer van Monaco te gaan staan. Of het ze het gewenste succes gaat brengen in deze financieel lastige tijden? Time will tell, ik hoop in ieder geval van wel want standaard Porsches zien we al genoeg rijden. Toch? Filmpje!

Met dank aan Luuk van Kaathoven voor de foto’s!45 reacties

Hoe lelijk! Ik snap niet dat iemand zijn gt3 hiermee wil verprutsen. Nep turbo inlaat aan de zijkant, echt fout. Ik denk dat ze hun best mogen doen om de rest van die 21 te verkopen.
@bomf4gt: Meest lelijke naast de zaken die je al aangeeft vind ik nog wel de vermelding van spoorverbreders. Zo el cheapo. Geef je een auto een wide body ( nog gejat van gemballa ook zo met die openingen) en ontwerp je je eigen velgen. Maar dan ben je te stom of lui om die de juiste ET waarde en breedte te geven.
Al de porsche’s lijken teveel op elkaar iedere keer een andere editie
ziet er goed uit voor een tunerd.!!
Ziet er wel geod uit, maar gaat al richting de tierelantijntjes van een normale 911 Turbo (sleufjes, gaatjes, opplakplastic).
Niet mijn smaak. Maar dat was heel die Top Marques niet :P. Wel leuk dat ze autojunk in het kenteken hebben verwerkt.
En als trouwens een 997 GT3 te schreeuwerig is koop je toch een normale 911 of een turbo :P?
Ik vind het spijtig dat er geen filmpje van de beurs zelf is gemaakt. Ik de achterkant is uit proportie. De gewone GT3 heeft al een dikke achterkant maar 7 cm erbij is veel te veel. Wel zijn die verticale uitlaatpijpen gewoon de max (wordt te weinig gedaan) en een zalig geluid!!!
aan het stuur de zien is dit een 997.1 gt3?

Ben benieuwd of ze 21 gekken vinden die hun porsche willen laten verkrachten….
Merk je daar in het onafgeveerde gewicht nou iets van? Ik vind het nogal.. achter een spacer van 7 cm.. zit er zo’n klomp staal tussen je naaf en velg..
@Freewarefreak: Ik neem aan dat het om 2x35mm Spacers gaat en niet 1x70mm (en de andere kant niets ;) ).

Dan nog is het erg veel, vind het ook niet fraai ogen trouwens.
@Donstil: Och verrek. Goed van je.. oops mij.. haha.
Je moet er tegenwoordig heel wat voor over hebben om iets unieks te rijden…

Vind hem niet mooi, maar ook zeker niet lelijk, wel jammer dat er niet wat meer loskomt over de prestaties van deze wagen.
Mooie foto’s, lelijk wagen (en de 997 GT3 MKI die als basis diende is nog zo mooi…)
Ik vind het niet echt bijzonder, doe mij maar die Cayman!
Ziet er niet uit.
Doe maar een std 997GT3RS4.0 (zonder de stickers)
Enige Porsche die me enigszins kan bekoren en zeker in zulke kleurtjes. En mag ik even zeggen dat de kwaliteit van de filmpjes zeker niet HD is..
Ik vind de auto maar niks, maar ook de video vind ik maar niks.
De helft is zelfs van de beursvloer, waar niks bijzonder te zien was dat ik niet op foto’s kon zien.
& geen leuke weetjes over de auto, of een indruk van het (eventueel veranderde) rijgedrag?
Ik vind het uiterlijk helemaal niet zo mooi aangepakt. Uitlaten verticaal staat niet en al die luchtinlaten is ook niet mooi.
Ik vind de uitlaten, nee, eigenlijk de hele achterkant vet. Alleen die luchtinlaten aan de zijkant kan ik het niet mee worden.
spoorverbreders dus… Oké. Ja ik ben overtuigd. Zeg me waar ik een ongetwijfeld obsceen bedrag naar mag overmaken, want ik ben helemaal wild van beun-tjoening
Doe mij toch maar een Rauh Welt Begriff 911.
Serieus, een rijtest van 2,46 minuten? Dat noem ik geen rijtest. Kun je net zo goed de tekst lezen, kom je net zo ver :)
@VWTouran75: Klaag eens niet zo steen en been. Superkans om deze auto te mogen testen. Het had net zo goed de zoveelste Porsche kunnen zijn.
De auto stond op Top Marques, er zullen vast meerdere geïnteresseerden zijn die in de auto wilden rijden.
Denk ook eens aan de test met de Ferrari 599 Novitec. Die duurde geloof ik nog korter. Juist door die evenementen mogen wij genieten van deze filmpjes.
Het is heus niet zo dat AB die auto ‘zomaar’ even mee krijgt.

OT: Vette bak, ben niet zo’n van van de luchtinlaten aan beide zijden maar die 993-spoiler look a like is wel heul vet!
@VWTouran75: en de zendtijd is duur anno 2012 :P
@VWTouran75: Niet zeuren, dit is een lekker tussendoortje.
@VWTouran75: Ik vind het ook niet echt een rijtest, maar een lekkere auto in een mooie video is nooit verkeerd, zie het als een filmpje tussendoor.
Ziet er niet uit. Die achterkant is vooral lelijk!
Zoals sommigen wel weten heb ik heel weinig met moderne 911’s, maar zo’n hyper exclusieve, cleane en knalgele GT3 is toch wel zeer begeerlijk.

Styling is juist lekker. Is weer eens wat anders dan standaard andere bumpertjes op een 911. De nieuwe spoiler is mooi geintegreerd en die nieuwe dikke aars….AWESOME! Ziet eruit als een racewagen met zo’n breedte.

http://www.youtube.com/watch?v=reTx5sqvVJ4
Mijn buurman heeft geen 996 Turbo dat ding is al idioot breed!, kan me niet voorstellen dat dit beter is.
Whale tale! Tijd dat Porsche die eens reïncarneert.
@trigger565: *tail that is….
Had die inlaten voor de wielen achterwege gelaten en en andere gaten, en je had echt een mooie wagen.. Vind dit net niks..
ik vind die voorkant zo mooi, doet me denken aan het oude porsche, geweldig.
Beetje weinig materiaal binnen gefilmd. En ’t was nog wazig ook. Rest is gaaf!
@karstenlommers: ja, inderdaad.
Mooie foto’s zeg. Top. Nu lezen.
Een normale vind ik lekkerder maar wel bruut!
3.5 cm spoorverbreders per kant en dat zou niet veel uitmaken op de wegligging? Kiddy, jij weet niets van auto’s!
Wat een rotbaan hebben jullie hier toch bij Autoblog!!
Breder, iets sneller… mjaaah… doe mij maar een RWB. Beetje dezelfde gedachtenlijn als dit volgens mij maar dan mét karakter.
altijd wel een fan geweest vn widebody kits
Op de foto onder de titel gaf hij een mooie indruk. Na het filmpje gezien te hebben valt het toch wat tegen. Liever een gewone gt3
Komt er binnenkort weer eens een lange rijtest inderdaad en dan die met de Lexus GS450h? Ben erg benieuwd naar hoe jullie hem beoordelen, AutoWeek heeft het filmpje al klaar :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).