Porsche Cayenne (2003-2010) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 64 Reacties

Een redelijk moderne Porsche kopen voor minder dan €15.000 euro? Dat kan! De eerste generatie Porsche Cayenne is inmiddels behoorlijk betaalbaar.

De Cayenne zorgde voor nogal wat boze gezichten toen hij op de markt kwam in 2003 (de Cayenne ging in 2002 al in productie), maar inmiddels is de SUV niet meer weg te denken bij het merk uit Stuttgart. De Cayenne wordt meer verkocht dan de 911 en heeft er mede voor gezorgd dat Porsche nu één van de meest winstgevende autofabrikanten is. De Cayenne bracht de V8 terug, die in 1995 verdwenen was met het ter ziele gaan van de 928.

Natuurlijk zijn er liefhebbers die zeggen dat een sportwagenmerk geen SUV’s moet bouwen, maar de Cayenne kan een bijzonder interessante auto zijn voor de liefhebber. De meeste journalisten vergeleken de rijeigenschappen van de Cayenne destijds met een strak sturende, sportieve station. De Cayenne van de eerste generatie (ook wel aangeduid met het nummer 955) werd gebouwd van 2002 tot begin 2010, met een facelift die begin 2007 werd doorgevoerd. De Cayenne deelde haar platform met de Volkswagen Touareg, en ook de VR6 motor van Volkswagen was in de instapper te vinden. In 2009 kwam er een V6 TDI motor van Volkswagen onder de kap, waarmee diesel werd geïntroduceerd in moderne Porsches. Dit was de minst krachtige versie van de Cayenne (240 pk), de krachtigste versie was de 550 pk Turbo S.

Aanbod occasions

 • Prijzen variëren van ongeveer €9000 tot ongeveer €40.000 voor een frisse GTS of Turbo S van na de facelift.
 • Veel eigenaren rusten hun Porsche Cayenne behoorlijk rijk uit, en zaken als leren bekleding en climate control zijn dus standaard. Toch zijn er een paar opties die wel wat minder makkelijk te vinden zijn. Op AutoScout24.nl staan ongeveer 160 Cayenne’s van de eerste generatie te koop.
 • De diesel is schaars, op moment van schrijven staan er maar 4 te koop.
 • De handbak is ook schaars, slechts 4 zijn ermee uitgerust. De rest is een automaat.
 • 66% is uitgerust met parkeersensoren.
 • 54% is uitgerust met stoelverwarming.
 • 24% heeft een trekhaak.
 • 45% heeft een multifunctioneel stuurwiel.
 • 48% is voorzien van een open dak.

Pluspunten

 • Iemand anders heeft heel veel euro’s voor jou afgeschreven.
 • Exclusief
 • Goede rijeigenschappen, zeker voor een SUV.

Aandachtspunten

 • De Cayenne van voor de facelift in 2007 wordt door sommige mensen als oncomfortabel ervaren zonder de op sommige uitvoeringen niet standaard gemonteerde maar optionele luchtvering.
 • De eerste Cayennes hadden nog wel eens last van elektronische storingen. Zoals altijd: check goed of alle knopjes doen wat ze moeten doen.
 • De leiding voor de achterruitensproeier kan door bevriezing scheuren en gaan lekken over de ECU. Dit is te herkennen aan koplampen die automatisch op groot licht springen en knipperlichten die aangaan als je de verlichting aanzet.
 • Als het handremlichtje blijft branden ligt dit waarschijnlijk aan een defecte gasdemper in de handrem zelf.
 • Check of de radio blijft spelen als je de achterruitverwarming aanzet. De antenne zit in de achterruit en soms gaat dit mis.
 • De Turbo’s en V6’en zijn redelijk bulletproof, check wel of er geen vloeistoflekkages zijn, met name bij de plastic koelslangen van de V8, onder het inlaatspruitstuk.
 • De Cayenne S van voor de facelift heeft problemen met de Nikasil coating van de cilinderwanden. Dit probleem openbaart zich meestal bij exemplaren met ongeveer 120.000 kilometer op de teller. In eerste instantie zal dit probleem zorgen voor een hoog olieverbruik. Vervolgens komt er een nare tik in de motor die steeds erger wordt. Als je er niet op tijd iets aan doet kan je binnen 500 tot 1000 kilometer je blok volledig slopen met een flinke misfire. Vervanging is duurder dan de auto waard is. Vanaf de facelift is het probleem verholpen. De overige V8 modellen en Turbo’s hebben een andere coating die niet voor problemen zorgt.
 • De aandrijflijn is behoorlijk robuust. Er zijn een paar spookverhalen over de automaat die de geest geeft, maar dat probleem komt niet vaak voor.
 • Het is een zware auto met veel vermogen. Als je besluit het vermogen aan te spreken zul je ook de banden en remmen op de proef stellen, wat ervoor kan zorgen dat je om de 15.000 kilometer nieuwe setjes moet monteren. Uiteraard zijn dit niet de goedkoopste in hun soort.
 • De afwateringskanalen van het paneel onder de voorruit zitten soms dicht. Dit komt doordat de slangetjes die het water afvoeren soms te lang zijn en dichtgedrukt worden achter het spatbord. Hierdoor kan water over de ABS-computer en zekeringenbox gaan lekken.
 • Het is een Porsche. Een Porsche bezitten kan één van de mooiste dingen in je autoleven zijn, maar ook één van de duurste. De garantie van een Porsche Approved label kan geen kwaad. Als je besluit om zonder garantie te gaan shoppen, bedenk je dan dat verborgen gebreken enorm in de papieren kunnen lopen.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!64 reacties

De Duitse degelijkheid is weer eens ver te zoeken!
@sergio72:
die bestaat sinds begin jaren 90 alleen nog maar in de reclamefolders.
Wederom een beste lijst met aandachtspunten zeg… Verklaart mogelijk meteen de afschrijving die zich kan meten met de geldverdampingsvaardigheden van De Staat.
@volvo-s60-adept: bij ‘aandachtspunten’ staat ook dat de V6 en Turbo behoorlijk bullet proof zijn. Daarnaast zijn een paar euvels vaak al verholpen, let er alleen op dat dit gebeurd is.

Wat je niet moet doen is een vroege Cayenne S met veel kilometers en weinig onderhoud bij een foute handelaar halen. Voor 20k heb je een goed onderhouden Turbo zonder al te veel kilometers, toch best aantrekkelijk, toch?
Tja als je voor lul wilt rijden zoals mijn maat, van RangeRover overgestapt naar Cayene dan moet je zo’n ding kopen.
@thierryvth:
Dan snap je het niet.
@desjonnies: het is dat ie al 41 jaar mijn mattie is anders was die nu ontvriend ( ;
@thierryvth: Range Rover nee die zijn lekker betrouwbaar pfff… Engelse muik!
@schellekens006: Kan ik niet zeggen.. Heb zelf al bijna 400tkm op de teller met een Range Rover Sport TDV8.. En de enige dingen die vervangen zijn, zijn de draagarmen voor.. Aircocondensor en preventief de dynamo, spanrollen van de multiriem, incl multiriem en waterpomp..
Voor de rest super betrouwbaar, degelijke lederen bekleding, relatief laag brandstofverbruik.. Ca. 11L.. Olieverbruik nihil..
Iedere dag nog steeds een genot om in te rijden..
@fj272: dat moest mijn pa al vervangen op zijn RRS TDV8 na 40.000km. Onbetrouwbaarste auto die hij ooit gehad heeft. Wel een leuke, mooi geluid ook, maar de RRS 2.7 was een stuk betrouwbaarder (evenals de RR S/C 4.2 Vogue SE)
Afblijven
Weglopen; Droomauto, vooral van blijven dromen
Werden me een jaar of drie vier geleden al voor die bedragen aangeboden, maar meestal met een gigantische adder onder het gras, zoals b.v. een remrevisie die een goeie vier mille kost. alleen voor dan he ! En dat wat Casper opmerkt over de motoren!

Het onderhoud kost gewoon de huurprijs van een vierkamerflat in een goede wijk, de afschrijving is gelijk aan de devaluatie van de Roebel.

Dit wordt negen van de tien keer geleased en absoluut niet zonder reden, of je moet echt gefortuneerd zijn om zo’n wagen te rijden. En er dan ook werkelijk scheisse aan kunnen hebben.
@desjonnies: kommop…. niet dramatiseren! Ok ik ben nu beter af met mn Range Rover III die ik vanwege trekken en diesel heb aangeschaft. Maar daarvoor heb ik 2 jaar rondgetuft in een chayenne van 2006 V8 en geen enkel probleem gehad. Ik hou sowieso niet van dealers dus onderhoud deed ik zoveel mogelijk zelf. Blokken en schijven, filters lukt prima. twee keer technische storing waarvan 1 keer die handrem en 2e keer resetten bij mijn onafhankelijke garage.

Als je in de markt bent voor een SUV is dit best een overweging, wel de V8 dan, want die Nikasil problemen wil je echt niet. Beter wat meer benzine verstoken ;)
Enja weer het eeuwige automaat spoelen verhaal niet vergeten!
@desjonnies:
Gelukkig snappen wij er geen reet van….
Dit is gewoon waardevaste kwaliteit…, toch…?
@desjonnies: mijn ouders wouden er eentje kopen, ik geloof die 4.2 v8. kosten toen der tijd 40000 euro, ze hebben er serieus overwogen om de cayenne te kopen maar ze hebben toch maar deel van het huis laten verbouwen. nu zijn ze blij dat ze hem niet hadden gekocht anders waren ze een fortuin kwijt geweest. laat staan onderhoud en om hem te kunnen rijden.
@henkhupelschoten: wouden = wilden … ; taalnazi mode uit. ;-)
@406_v6: modus
@desjonnies: ik heb een tijdje een cayenne 3.6 uit 2008 gehad en die was ook echt stukken beter dan wat je leest op internet. Het is met zoals elke auto: je kan pech hebben en elke auto kan een drama zijn.
@nvn1993: jij hebt ook een hoop leuke auto’s gereden volgens mij.
Schitterende, ingetogen beschaafde auto voor lieden die niks te bewijzen hebben en liever niet te koop lopen met hun succes. Heel elegante, sympathieke auto.
@parker: Goede grap. Althans, ik hoop dat het een grap is.
@dikdraak: inderdaad, hij was zo sarcastisch dat hij het niet eens merkt
@dikdraak: nee hoor, echt een auto voor calvinisten..
Het eenmalig betalen van zo’n auto is geen probleem. Onderhoud daarentegen wel!
Dat zijn niet de minste aandachtspunten. Bovendien zie ik maar één pluspunt. En als rijeigenschappen het belangrijkst voor je is, koop je geen SUV.
We hebben een 1st gen Turbo gehad, nu een facelift 1st gen GTS. Die GTS is probleemloos. Die Turbo was een ander verhaal. Hoge koppel heeft weldegelijk nadelen aangezien de automaat best moeite had met die vracht koppel. 1ste en 2e versnelling begonnen na een ton toch wat te kraken bij kickdown. We hebben proefgereden met een gechipte destijds en die had dat nog veel erger. Onze had ook een open dak en dat schijnt niet bepaald betrouwbaar te zijn, wij hebben er veel problemen mee gehad. Een raar lamellensysteem waardoor de platen soms vast kwamen te zitten of te veel weerstand kregen waardoor hij helemaal niet meer open wil. Schijnt bekend te zijn bij Porsche. Gelukkig allemaal onder (verlengde) garantie verholpen dus dat is wel een aanrader. Rijdt wel top en zoals gezegd, die GTS is erg betrouwbaar. Looks vind ik nog steeds niet top, al is de facelift al een stuk beter. Minder trying 911
Misschien geen echte Porsche, hij ziet er na al die jaren echt nog top uit. Onderhoud e.d. zal een vermogen kosten.
Ik heb een zwak voor de Cayenne, vind het sympathieke auto’s! Met weinig jaarlijkse kilometers een fantastische auto!
ik heb liever een VW Touareg V10 TDI of een W12 dan een cayenne gts….
@henkhupelschoten: Q7 V12TDI, dat is het leukste in deze categorie auto`s!
@henkhupelschoten: Je weet niet wat je zegt… ik heb ooit een V10 tdi gehad, wat een ellende was dat. Zelfs het 3e remlicht was versleten (nee niet kapot, de ledjes waren opgebrand) dat verzin je toch niet bij een auto van een paar jaar oud. Motor was wel lekker maar ook mega kosten aangehad. Nooit meer!
@schellekens006: Kosten geloof ik zo maar ik heb ooit bij een tankstation op de A67 bij de Duits grens gestaan, en toen kwam er toch een lekker geluidje uit en al helemaal voor een diesel. De rijtesten zien er ook goed uit (vooral met die boeing 747 die getrokken werd door de VW) overigens zou ik ook wel zo’n touareg R50 willen ook een bruut machine
@henkhupelschoten: Touareg werd niet met W12 geleverd toch? Plus, er waren van de Touareg veel maandagochtend-exemplaren… Maarja, het is een beetje een kwestie van geluk :)
@123bat: Foutje: Toch een W12, zij het gelimiteerd (500 stuks, waarvan 330 naar de Saudi-Arabïe!). Gaaf!
@123bat: in Katwijk rijdt er ook eentje rond
@123bat:
Ik heb weleens gehoord dat die alleen op maandagmorgen werden gemaakt.
De Cayenne deden ze op vrijdagmiddag….
@123bat: Touareg W12 is geleverd als W12 sport (met R50 bodikit en Omynit velgen), en als W12 Exclusive (zonder bodykit en V10 TDI velgen). En er zijn nog een paar gepantserde W12 Exclusive Security’s geweest.
mab via Android app
@henkhupelschoten: precies wat ik dacht, een dikke touareg v10, veel mooier ook als dit.
Vrienden van mij hadden een Cayenne s van deze generatie. Het zou mijn keus niet zijn, maar wel ontzettend veel lol mee gehad.

Maar onderhoud is wel duur, enkel de bougies en bougie kabels vervangen koste meer als mijn hele auto;)
@yupyup: dat zegt niet veel eh. Je kan €500 voor je auto betaald hebben, of hem nieuw hebben gekocht voor €15k
@nasty: dat klopt.
Laat de 911 nou al jaren (een van) de betrouwbaarste auto zijn de gemaakt wordt, bewijst wel dat dit toch geen echte Porsche is.
Zelfs voor minder dan 15k zou ik er geen willen, Wat een gedrocht.
Ik vind dat een sportwagenmerk, exclusief als het is, best een SUV mag bouwen.
Maar dan moeten ze die er niet uit laten zien als een verhoogde, verzwaarde, lompe versie van hun sportwagen. Nu stralen de obesitas-kilo’s die kenmerkend zijn voor een forse SUV af op hun 911. En zeker in 2003 vestigde dat de aandacht op een pijnlijk feitje: die 911 zelf was veel groter en zwaarder geworden.
Daarom vind ik dat de komst van de Cayenne slecht is voor het imago van de 911.
Had er iets van gemaakt als een Evoque of Paris-to-Paris, en ik was er best voor te porren.

Zelfde probleem met de Panamera. Ik ben gek op snelle, grote zakensedans. Maar de Panamera heeft voor mij iets teveel van deze: http://flatsixes.com/wp-content/uploads/2013/02/porsche-stormtrooper.Porsche-993-limo-600×387.jpg
@mout: Misschien ben ik een v/d weinige maar juist dat spreekt mij aan bij Porsche. Ook bij veel anderen maar dan buiten autoblog aangezien de Cayenne en de Panamera gewoon heel erg succesvol zijn.
Gewoon dikke Porsches die niet met andere auto’s zijn te verwarren, positief afwijkend, uniek en gedurfd vormgegeven. Ik zou het wel weten als ik het geld had.
Onzin de Cayenne is ook een echte Porsche net als de 911. De Cayenne heeft de rijeigenschappen van een Porsche. Ik hoor de vraag al aankomen, ‘”als je een goed sturende auto wilt waarom koop je dan een SUV?'”. Niet iedereen heeft geld voor 2 auto’s auto voor dagelijks gebruik en een hobbywagen. Dit is een SUV voor de praktische ruimte aan boord, als familiewagen gecombineerd met het Porsche stuurgevoel maakt dit gewoon een bijna perfecte auto.
Destijds stond deze wagen zeer hoog op mijn lijst (trouwens nog steeds), Porsche is als enige erin geslaagd waardige opvolgers te maken voor de Cayenne. Ook de opvolgers zijn gewoon leuke auto’s.
@badboys:
ja, want als je op je budget moet letten koop je een porsje.
@badboys:
Nope, alleen al vanwege het feit dat het een gepimpte VW Touareg is maakt dat het geen Porsche is.
Dat is overigens niets nieuws, 30 jaar geleden werd de 914 door het grote publiek ook niet als Porsche gezien.
Door de Porsche rijders werd die zelfs verketterd….
@jrk68: Cayenne en Touareg zijn samen ontwikkeld. De Touareg is eigenlijk een Porsche voor een VW prijs ;-)
@gtwillem: Yep iemand die het begrijpt, net als de Phaeton een Bentley is voor VW prijs ;)
De eerste is wel lelijk zeg… het model na de facelift (vanaf bouwjaar 2007) vind ik wel mooi en mooier dan de huidige, voor als GTS.
Best redelijk wat mogelijke problemen, dat had ik eigenlijk niet verwacht. De vader van een vriend van mij rijdt al jaren probleemloos rond in een Cayenne S van voor de facelift.

Ik vind het een fijne auto, maar ik snap dat er mensen zijn die de auto oncomfortabel vinden.
Lelijk! Blijft verwonderlijk dat men in zo’n lelijke benzinesleurder wilt rijden..als je dat dan al wil zijn er genoeg mooiere alternatieven zoals de x5 if range rover sport
Één ding is zeker knap van Porsche, je vindt deze wagen of mooi of afschuwelijk.
Me is 110 keer meer voor de charme van de vorige Range Rover, die weer een duidelijke cloon is van de oer-Range Rover.
De nieuwe Range Rover doet me niets, eigenlijk net als deze Cayenne; maar vand ie Cayennes vind ik het face-lift model dan weer net te gewoontjes geworden en is die oer Cayenne dan ineens weer mooi van lelijkheid.
Snappen jullie het nog ? ;)
Nee, ik pas…

• Cayennes doen me weinig.
• Range Rovers… Alleen misschien een Autobiography Black… Maar alleen omdat dat toch wel een model is waar niet heel 020-Zuid in rijdt. En het zo toch wel een beetje aantrekkelijk is.

Kortom: in dit segment kies ik unaniem voor de Infiniti FX, het liefst als FX50
Infinity….. Zijn nou net van die nutteloze dingen, kunnen niet in de modder en een flinke tandemasser lukt ook al niet!
@dutchneon: Welke speakers kunnen wel een tandemasser trekken dan?
SUV’s ik ben er niet zo van. En al helemaal geen gepimpte VW. Als het dan toch zou moeten; dan een exemplaar met wat extra cayennepeper…
Het meest winstgevende merk ter wereld… Ja vind je het gek met zulke idiote marges…
Vind de opvolger hiervan een stuk beter te pruimen in het zwart. Een stuk anoniemer en minder penisverlenger gehalte naar mijn mening. Ook als diesel met de 8 traps automaar erg fijne wagen.
Met dit soort wagens moet je echt geluk hebben wie de vorige eigenaars waren. Toen ik mijn A6 kocht zat er een map bij waarin alle onderhoud zat wat aan de wagen was gebeurd tot aan de huidige kilometerstand. Herstellingen, klachten van een rammeltje wat hersteld was, alles.
Er werden kosten noch moeite bespaard.
Tot op heden is het de beste auto die ik heb gereden, mede doordat het onderhoud zo fanatiek werd opgevolgd.
Pre-historie is alles met grote duitse wagens, anders loop je er op leeg.
Wat een bar slechte kwaliteit leverd Porsche hier af zeg. Ongelofelijk! Dit is betekend gewoon elke week een grote beurt uitvoeren. En een dagboek bijhouden zodat je niks vergeet om aan te geven bij je wekelijkse onderhoudsbeurt.
@azuli: is/betekend
Zelfs zo winstgevend dat ze de VW constructie in hun bolle hoofd haalden. Nee, puik bedrijf.
@phaeton: *management.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).