Porsche Cayenne S Diesel: Rijtest en video

Auteur: , 60 Reacties

Porsche vond het de hoogste tijd voor een dikkere diesel in hun SUV, gelukkig hadden ze bij Audi nog wel een leuke 4.2 V8 liggen...

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het is een must in het SUV segment: een dieselversie mag niet ontbreken. De Porsche Cayenne Diesel is echter niet de meest potente auto met z’n 245 pk en 500 Nm. Niet dat het een trage auto is, maar 7.6 seconden om op de honderd te komen is voor een “sportwagenmerk” eigenlijk een beetje karig. Reden genoeg om bij concerngenoot Audi de magazijnen in te duiken om te kijken wat die voor fijns hadden liggen. De V12 TDI werd overgeslagen omdat het blok te zwaar is, de kilo’s in de neus van de Cayenne zouden de rij-eigenschappen niet ten goede komen. Daar komt bij dat de uitstootcijfers ook wat minder gunstig zijn, iets wat tegenwoordig ook belangrijk is. De 4.2 liter grote V8 van Audi was echter wel interessant.

Porsche Cayenne S Diesel

Die V8 is in de Cayenne S Diesel een fijne krachtbron. Met 382 pk wordt alle concurrentie afgetroefd, zelfs de BMW X6 M50d die slechts 1 pk minder heeft. En nee, dat is geen toeval. Wat echter veel belangrijker is, is het enorme koppel van dit blok. Maar liefst 850 Nm weet deze Cayenne S Diesel op te hoesten. Hoeveel dat is merk je als je een keer subtiel op het gas gaat om in te halen: trap je het pedaal vol in dan schakelt de achttraps S-Tronic een paar verzetten terug, maar ga je iets subtieler te werk met de rechtervoet dan is dit vaak niet eens nodig en versnel je gewoon heel aangenaam en rap zonder dat je de versnellingsbak een paar keer hoeft te voelen. Heel comfortabel, anders kan je het eigenlijk niet omschrijven. Toch zit er ook een sportief randje aan deze SUV.

Porsche Cayenne S Diesel

Van nul naar honderd sprinten is bijvoorbeeld mogelijk in 5.7 seconden en de topsnelheid is 252 kilometer per uur. Als je de auto in de Sport stand zet wordt de demping van het onderstel wat steviger en schakelt de S-Tronic harder over, terwijl je standaard één of twee versnellingen lager rondtuft opdat er meer vermogen direct beschikbaar is. Dat de achtste versnelling er louter voor de emissiecijfers is moge duidelijk zijn, in de Sport stand kreeg ik het namelijk niet voor elkaar om die in te schakelen.

Het sportievere onderstel in de Sport modus betekent overigens niet dat je continue de grenzen van de grip gaat zoeken met een grote en zware auto als de Cayenne. Het is leuk om een enkele keer een Golf GTI het nakijken te geven op een Oostenrijkse bergweg, en zelfs in de bochten heeft de Cayenne dan de potentie om diezelfde GTI achter zich te houden, maar om te zeggen dat de auto daartoe continue uitnodigt zou overdreven zijn. Al snel rijden we -op zoek naar iets minder grijs weer- onbewust en tegen al onze principes in met snelheden onder de toegestane limiet. Er zit misschien een Porsche logo op de kap maar dit is allesbehalve een sportwagen.

Porsche Cayenne S Diesel

Nee, deze auto is beter om een trailer achter te hangen met daarop -ik noem maar wat hoor- een 911 GT3 RS op slicks, om mee naar een trackday te gaan. De Cayenne S Diesel mag immers 3500 kilogram trekken en dat is meer dan genoeg voor een leuke boot of een fikse paardentrailer, of eerder genoemd trackdayspeeltje. Dat reisje zou je dan werkelijk in alle comfort kunnen afleggen. En stel dat je de boot uit de plomp moet trekken, dan kan je het onderstel volledig sperren en het water uit krabbelen. Ook kan ik me zo voorstellen dat een avondje over het strand boenderen met deze SUV prima mogelijk is.

Porsche Cayenne S Diesel

Het interieur in onze testauto verdient ook nog een klein beetje aandacht. Over de kwaliteit zul je mij niet horen, weinig mis met de afwerking in deze SUV. De vele knoppen zijn in het begin wellicht verwarrend maar na gewenning is het fijn dat je niet voor elke optie met een joystick een menu in hoeft te duiken. Het enige wat ik even wil benoemen is de kleur: het leek wel de Grote Ko de Boswachtershow aan boord. De vaalbruine tint op het leer werd afgerond met een suède dakbekleding, ook in een bruintint. Niet mijn eerste keuze eerlijk gezegd, het voelde een beetje als een bruine kroeg, maar dan zonder mooie vrouwen en lekker bier. Over bier gesproken: we hebben overwogen om naar een plaatsje te rijden in Zuid Duitsland, nadat een PR dame van Porsche ons vertelde dat ze daar een heel lekker biertje hadden. Helaas hadden we niet genoeg tijd, maar qua actieradius zou het in theorie mogelijk moeten zijn: onze Cayenne S Diesel was namelijk uitgerust met een optionele 100 liter grote tank, die een actieradius van ongeveer 1200 kilometer mogelijk zou moeten maken.

Porsche Cayenne S Diesel

Qua uiterlijk is het een kwestie van goed kijken: achterop de auto staat de aanduiding “Cayenne S” waardoor je hem met zijn benzine slurpende broertje zou kunnen verwarren. Op de flank, net achter het voorwiel is een Diesel logo geplakt, net als bij de V6. Kortom: pas na een inspectie van zij- en achterkant weet je waar je mee te maken hebt. Eigenlijk is de S Diesel het makkelijkst te herkennen aan het geluid: een donkere, benzine V8-achtige brom, eigenlijk. Een geluid dat overigens volledig mechanisch gerealiseerd is en waar dus geen snuggere foefjes met de stereo voor nodig zijn, iets wat Porsche maar wat graag benadrukte tijdens de persconferentie, de X6 M50d heeft wel zo’n systeem namelijk.

Wat kost al dat leuks? 106.800 Euro is de vanafprijs voor de nieuwe Porsche Cayenne S Diesel, maar uiteraard loopt het hard op als je de leuke opties aan gaat vinken. Voor hetzelfde geld koop je ook auto’s bij de concurrenten, zoals de eerder genoemde X6 (of X5) M50d, de Audi Q7 (met hetzelfde blok maar met “slechts” 340 pk) en een Range Rover TDV8 maar de verrassing wil dat die stuk voor stuk minder sterk zijn, minder snel (alleen de BMW’s zijn iets sneller bij de 100) én duurder. Een goede troef voor Porsche in de luxe diesel SUV markt dus, zo lijkt het. De Porsche Cayenne S Diesel is nu al te bestellen maar rijdt pas vanaf januari in Nederland rond. Filmpje!60 reacties

porsche en diesel,
bleeh ga met tegenzin kijken om toch te zien wat Casper er van maakt.
@bmwe46csl: Dikke diesels zijn beesten en cool! Schijt aan dat het Porsche is.. als het hard gaat is het prima toch? Het is geen diesel uit de jaren 90..
@solmatje: dikke diesels zijn inderdaar cool en beesten, maar niet een porsche, wel een audi v12 diesel, die zijn cool.
Straks gaat lamborghini ook weer tractoren maken *kuch kuch*
@slipstreamer: Eh die maken ze nog steeds hoor? http://www.lamborghini-tractors.com/en-EN/defaulten.html Enjoy! ;)
@Mixpower: Dan kun je wel zeggen aan de bar: “Ik heb een Lamborghini R8!”
@autobart: Zekerweten! Wat wil je nog meer?
@Mixpower: dat is overigens een ander bedrijf wat niets meer met het huidige Lamborghini te maken heeft. Men gebruikt enkel hetzelfde logo
@slipstreamer: Lamborghini maakt alleen maar tractoren…
@norge: Dat zijn ook maar Deutz-tractoren met ander plaatwerk en badge, maakt Lamborghini überhaupt nog wel iets zelf?

OT: Als er dan echt een Diesel in een Porsche moest komen had het alleen deze mogen zijn, maar we zullen er ons maar bij neerleggen.
Niet zo gek ook dat dit de (straat) Porsche met het hoogste koppel ooit is. Een Porsche hoort namelijk te rijden op BEN-ZI-NEEEEE.
Vind het ook belachelijk dat Philips niet alleen maar gloeilampen maakt….
@gearhead: Ze maken geen gloeilampen meer…
Prachtige Hyundai!

Oh wacht.
@kaasboerin: Hè pas op he! :)
wel vreemd dat de koplampen er nog in zitten.
@autoblogger: Wist niet waar hij geparkeerd stond..
@dennisr: Megalol :)
Ik heb al een keer een Touareg gereden met deze motor. Ik snap niet waarom Porsche er zo lang mee gewacht heeft als het zusje er al 2 jaar mee rondrijdt.
Overigens had dat ook best vermeld kunnen worden in het artikel.

Desalniettemin is het een top blok voor een SUV!
Goede test ook van Casper.
@RudyV: is dat niet een benzinemotor, ik zie geen 4,2 V8 diesel Touareg, wel een benzineversie op autoweek.nl
@grandmasterb: wordt niet meer geleverd volgens mij.
@grandmasterb: Nee is een diesel, maar is nooit geleverd in Nederland. Via de grijze import zijn er wel een aantal op kenteken gezet. In Duitsland (en andere landen wordt ie wel geleverd) zie http://www.volkswagen.de/de/models/touareg/trimlevel_overview.html
@RudyV: ik rij al 2 jaar met volle tevredenheid rond met de audi versie :) wel even bij Abt langs geweest voor wat (52pk) meer power en wat meer koppel.

Deze diesel blijft de beste ooit gemaakt.
Toch vind ik de oude Cayenne mooier…
@carsper: Me too…
Iemand die zo’n auto koopt is wat mij betreft verplicht aan de maatschappij (auto-blog-spotters) een betere uitlaat te monteren. Het geluid is wel gaaf, al helemaal voor een diesel, maar het kan altijd nog een beter..

hetgeen ik ook jammer vind is dat bij deze diesels de toerenbegrenzer al bij 5000 rpm de pret bederft, bij de bmw M550d-xdrive 5500rpm. soms wil je gewoon net even wat meer toeren maken. de motor laten janken tussen de 5 en 7 duizend toeren geeft een beter kick lijkt met zo dan het feest al vroeg af te kappen.

verder wel een toffe auto!
@bigcar: Ik snap je punt qua geluid en de toeren, maar als je dat hierbij doet spat de motor uit elkaar vrees ik (7000 tpm draaien).
@bigcar: bij een benzine oke maar een diesel heeft die toeren niet nodig, op deze manier konden ze het blok anders afstellen waardoor je dat enorme koppel krijgt, voor een diesel en voor het gewone rijden vele male intressanter
@bigcar: knappe vent als jij een diesel 70000rpm kan laten draaien. Boven de 5000 stort bijna elke diesel volledig in
@Soulmaster: @darkpluisje: @valluik:

dat laatste stuk betrof benzine motoren!! ( vanaf hier doel ik op de benzinemotoren: “soms wil je gewoon net even wat meer toeren maken. de motor laten janken tussen de 5 en 7 duizend toeren geeft een beter kick lijkt met zo dan het feest al vroeg af te kappen.” )

ik doelde meer op het verschil tussen deze wagen en de cayenne benzineversie. kwa prijs verschilt het nauwelijks wat en een Porsche koper heeft toch wel een bepaalde portefeuille om het e.e.a. te kunnen permitteren zoals bijvoorbeeld de benzine, om een tank te vullen ben je al gauw 170 tot 200 euro kwijt, en dat ding zuipt benzine als een ketter kan ik uit ervaring vertellen..
Ze kunnen die V6 diesel ook wel eens vervangen. Bij Audi heeft die al 313 pk.
Over Audi gesproken, gaat Porsche nou ook al van die lelijke badges op de zijschermen plakken?!
Iedereen kan wel zeuren dat een porsche en diesel niet samengaan, maar als er iets heerlijk is om in van A naar B vervoerd te worden is het wel zo’n heerlijk luxe bak met n motor die gewoon 24/7 stationair draait.
Mooie techniek, hypercomfortabel maar mijn god wat is dat ding lelijk!
Heerlijke auto, in alle opzichten beter dan een benzine, geluid niet meegeteld.
850nm is genoeg om dit lelijke hok zo snel mogelijk uit het zicht te laten verdwijnen!
Goede auto, en een goede motorblok..
Bleegh, een Volkswagen met Porsche (nouja) jasje, het zal wel een goede (vracht) wagen zijn hoor.
Wat mij nou direct opvalt bij het zien van het interieur is die achter hoge versnellingspook. Die kop is mooi, alleen staat hij zo hoog dat in de voorste stand de onderste knoppen op het verticale dashboard moeilijk te bereiken zijn.
@gerbie: Dat is niet echt een probleem, wat wel irritant is zijn die kleine knopjes onder het scherm en in het dak van de auto. Verder is het een topinterieur :)
Diesel, benzine, wat maakt het uit. Zolang mijn plantjes maar groeien en bloeien onder het Porsche-xenon.
Klinkt iig beter dan de Bee em wee x5 en x6m550dxdrive meuk..
Leuke auto maar valt buiten mijn budget.
waarom die kleutermuziek in het begin nou weer?
@Flamingo: Omdat kinderdisco!!
ik zit gewoon in een disco het hele fimpje

maar verder wel vette bak!
Deze moet je gewoon hebben in je Cayenne.
@Tommy2:
Ik moet helemaal niks, hooguit wil ik iets.
En het laatste dat ik wil is een Porsche tractor met een Koreaans uiterlijk….
@jrk68: je onderdrukt je behoeften stelselmatig. Diep van binnen is dit precies wat jij wilt, maar je leeft nog in de ontkenningsfase.
@flippert:
Ik ben geen boer, dus hoef ik die behoefte niet te onderdrukken….
Sterker nog, als ik ergens behoefte aan heb dan koop ik dat gewoon…, wat een heerlijk simpel leven heb ik toch.
@jrk68: Al dat koppel, bij zo weinig toeren. Dat moet toch wel je natte droom zijn? En dan ook nog eens in een juweeltje van een koetswerk met een modern flitsend uiterlijk!
Helemaal historisch verantwoord, een Porsche diesel. In de vorige eeuw bouwde Porsche tractoren onder het merk Porsche Diesel. En ze waren de eerste tractorfabrikant met vierwielaandrijving. Het was even wennen toen ze met de eerste Cayenne kwamen, maar het heeft Porsche wel succes gebracht. Uiteindelijk moet de schoorsteen ook roken.
Gewone Cayenne diesel heeft 550 nm dacht ik, ipv de vermeldde 500 nm?
wat een machtige auto, alle geluk kan je een andere interieurkleur kiezen en sowieso bestel je deze toch zonder kentekens van type en motor
@jrk68
Inderdaad, koop dan een Santa Fe diesel, heb je nog geld over voor n echte Porsche
Gaaf geluid voor een diesel.
Verder blijft een Cayenne nogal meh . . .
Saaie review trouwens, vooral door de lelijke muziek.
Sorry @CasperH maar deze stijl vind ik te zakelijk.
Tja, vond de eerste generatie na de facelift denk ik nog steeds de ´mooiste´. En die badges van diesel op de voorschermen ziet er toch ook niet uit! Maar wel een mooi blok voor deze auto, power en toch nog een redelijk verbruik. Plus de rust die het brengt, wat past bij een SUV in mijn ogen.
Ligt het aan mij of is bij 170km/h de koek wel een beetje op. Voor 850Nm viel me dat wel een beetje tegen. Wel een goed geluid. Jammer dat je 4 versnellingen nodig hebt om aan de 100 te komen. Leuk zo’n mountainbikeversnellingsbak en vast ontzettend zuunig maar ik zou helemaal dol worden van al dat geschakel. Kan me niet voorstellen dat het daar comfortabeler van wordt.
Tenminste een fatsoenlijk filmpje waarin ook nog een klein beetje de offroad aspecten belicht worden. Veel beter dan de televaag.
Vind het interieur ook top!!
De smaak van onze testpiloot moet zich nog ontwikkelen geloof ik (en is ook wel te zien)…
@gvangrasp: verklaar u nader? Toch niet weer kledingadviezen hè…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).