Porsche: handbak blijft, PDK-update komt dit jaar

Auteur: , 46 Reacties

De manuele transmissie is een uitstervend ras, maar Porsche blijft zijn koperspubliek dat per sé zelf wil roeren de komende jaren trouw. Daarnaast wordt de PDK-bak natuurlijk doorontwikkeld. Verwacht dit jaar een verbeterde versie.

Zwengel de discussie over handgeschakeld versus (semi-)automaat bij de liefhebbers van sportwagens aan, en het huis is te klein. Ferrari is al compleet van de handbak afgestapt, maar Porsche kwam vorig jaar nog met een nieuwe handbak (video), met zeven verzetten maar liefst.

Hoewel Porsche hierover nog niets officieels heeft laten weten, wordt er algemeen van uitgegaan dat de zevenbak aan de nieuwe 911 GT3 voorbij gaat. Maar: in een interview met Automobile laat Wolfgang Hatz (hoofd R&D) weten dat de manuele optie in ieder geval de komende 10 jaar nog open blijft. Hooray for manuals!

Daarnaast onthult Porsche nog dit jaar een update van de PDK-bak, die, hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk aan het langste eind trekt (momenteel schijnt bijvoorbeeld al 80% van de Boxsters met PDK te worden verkocht). Hierbij belooft Hatz ‘veel snellere schakeltijden’. Niet dat die nu traag zijn, maar bij sportwagens gaat het om de ‘edge’, en de strijd met de concurrentie (die ook niet stil zit) natuurlijk.

De GT3 met de zeven versnellingen tellende PDK-bak

Voor de 911 GT3 zal deze update te laat komen, maar wellicht niet voor de GT3 RS? Hoewel dat natuurlijk het model bij uitstek is dat we (of eigenlijk: de (Amerikaanse) kopers) graag met een handbak zien. (via automobilemag.com)46 reacties

Alle autofabrikanten die zich blind staren op 0-100 tijden en Co2(automaat)en die daarbij hun kopers uit het zicht verliezen zijn gewoon niet goed bezig.
@bsxc2: Als de verkoopcijfers zeggen dat 80% een PDK neemt, dan zijn ze raar bezig als ze zich daar op richten?
@widodh: Die 80% van jouw staat in de file en/of is simpelweg een ouwe lul die niet van schakelen houdt. Als je echt een sportieveling bent en dus van het schakelen geniet koop je een handbak. Als je ”sportief” wilt zijn met flippertjes koop je maar een racestuur voor je playstation.
@imba: er zijn zoveel mensen die niet kunnen schakelen. Vooral in een Porsche, dan moeten ze iets laten zien aan de rest van de wereld
@imba: Standaard vraag bij mensen die zulke uitspraken doen: Zelf al eens een automaat gereden? Grote kans dat het antwoord nee zal zijn. Eenieder die ik ken die een automaat heeft gereden weet me namelijk hetzelfde te vertellen, namelijk dat het heerlijk rijdt. Zo ook in een Porsche, die PDK bakken zijn fantastisch.
@RoT___: Lees m’n eerste zin nog maar eens.(17:55) I rest my case bij deze…
@bsxc2: Sjonge jonge.. Ga is een lesje marketing volgen ofzo…..
@kaasboerin: de marketing bij Porsche snappen ze wel. De 928 had standaard een automaat en tegen meerprijs een handbak. En dat 30 jaar geleden al.
Porsche snapt het. Maarja dat doen ze al de nodige jaren
*Staat op en applaudiseert*
Mooi om te horen dit, Porsche is één van de zeldzaamheden die het snappen. En nu maar hopen dat het geluid ook weer zo verslavend wordt als dat van de vorige generatie, maar dat zal wel goed komen denk ik zo.
@ej20g: idd de komende 10 jaar de optie. De oude ferrari’s met een klik klak versnellingsbak en zo’n lange pook vind ik nog steeds mooier dan wat ze nu maken.
Ook Aston Martin heeft door dat ze er goed aan doen om niet enkel van die androgine automaten te maken.
In de EVO ‘Car of the year’ test, hadden ze ook de met handbak uitgerustte 991 uitgekozen en deze bleek gewoon meer rijplezier te geven.
Erg slim van Porsche, straks zijn ze de enige die nog een handbak leveren. Dat zal vast wat kopers wegkapen bij andere merken.
Leuk te zien dat iedereen altijd pro handbak is. Ik ben er al overheen. Geef mij maar een PDK. Daar heb ik (persoonlijk) genoeg plezier van, sneller comfortabel, zuinig, fileproof. Bij Ferrari begrijpen ze het juist… Techniek, wen er maar aan. Meestal als mensen een goede automaat (DCT ofzo) hebben geproefd, willen ze niet anders.
@Rhyo: helemaal mee eens! sinds ik SMG heb in de ///M hoef ik geen handbak meer hoor :) (en dat is nog niet eens zo geweldig als de DCT die later in de E92 M3 kwam etc…
@Rhyo: Eens! Ik heb dan wel geen Porsche, maar heb een paar jaar gereden met een A3 2.0TDI met DSG.

Heerlijk rijden! Rijd nu Toyota Hybride en ook dat rijd gewoon super.

Mijn M5 E39 is nog wel een handbak en dat is altijd weer even wennen. “Je kan niet rijden!”, dat zal ik wel naar mijn hoofd krijgen, maar die handbak haalt toch vaak je aandacht weg van het echte rijden.

Natuurlijk is het vaak ook leuk, maar een goede automaat (met flippers) is echt niets mis mee.
@widodh: Grappig om te lezen dat je een Toyota Hybrid super vindt rijden terwijl je ook een M5 hebt. Verschil kan niet groter volgens mij! Vaak vinden BMW rijders een Toyota te gezapig en een Toyota rijder een BMW te stug.

Ik heb goede verhalen gehoord over het comfort van een Prius. Zelf nog nooit in een Prius/Auris Hybrid gereden of meegereden dus kan er helaas niet over oordelen. Hoe is het praktijkverbruik?
@300e: Ik heb een Auris (2011) hybride. Die vind ik lekkerder rijden dan de Prius. Een Auris is wat stugger geveerd en vind ik lekkerder rijden.

De M5 is voor mij een auto voor de plezier ritjes, maar zeker geen bruikbare auto voor dagelijks gebruik. (Iets met V8, 5 liter en 1 op 7).
@widodh: Oh, praktijk verbruik is overall sinds de aankoop 1:18.
@widodh: Denk dat het onderhoud van de m5 ook niet te betalen is als je er 25000 per jaar mee gaat rijden :). De Auris is ook wat mooier dan de Prius mijns inzien!
@widodh: hier in de straat staat ook een E39 M5. Die klinken standaard al heerlijk, maar dit exemplaar heeft ook nog eens een aftermarket uitlaatsysteem eronder hangen. Ik schat dat de pijpen elk (4 nog steeds) zo’n 14 cm in doorsnee zijn. Tot nu toe heb ik nog maar één auto gehoord met een harder geluid en dat is de Impreza GT Turbo van een vriend van mij. Overigens wordt de M5 waar ik het over heb ook alleen met mooi weer uitgelaten.
@Rhyo: Precies, praktisch iedereen is om nadat ze eenmaal met een automaat gereden hebben. Zelfs de grootste sceptici kunnen het niet onderdrukken dat het erg prettig rijdt. Dacht zelf ook altijd dat een automaat niets was, maar ik zou er nu zonder twijfel een bestellen als mijn portemonnee het toe zou laten. Vooral na een lange file vervloek ik elke keer weer die ellendige koppeling, zal niet de eerste keer zijn dat ik na een tijdje last van de enkel krijg.
Tja, handbak is wel leuk, maar ook een boel gedoe als je file rijdt etc… ik ben wat dat betreft toch van de flippers, zelf in controle over wanneer schakelen maar veel gemakkelijker en sneller :)
@spykerboy: Maar hoe vaak gebruik je ze daadwerkelijk? De enige keren dat ik ze heb gebruikt was bij een gerobotiseerde handbak, puur om te voorkomen dat dat ding op de meest ongelukkige momenten uiterst traag schakelt en je vol in de gordel komt te hangen.
@RoT___: ik heb nog nooit in de automaat stand gereden in mijn M3, altijd zelf geflipperd dat is het leuks, anders schakelt die waarschijnlijk inderdaad op de raarste momenten als ik ff lekker hard wou rijden :)
Niet heel erg vreemd. In europa wordt misschien 90% van de 911’s met een pdk-bak verkocht, maar in Amerika is dat precies andersom. Daar wil bijna 90% een handbak hebben. Er Amerika is nog steeds een grootte markt voor Porsche dus een logische beslissing.
Hoezo files en porsche, de meerderheid van de porsche bezitters heeft zo’n auto er naast. Daarbij zoveel werk is het niet hoor, bij een automaat moet je gas en rem gebruiken, handbak komt daar een koppeling bij, want je maakt mij niet wijs dat je continu van z’n 1 naar de 2 moet schakelen.

Persoonlijk zou ik bij een sportauto altijd een handbak prefereren, heb welles waar nooit DSG gereden maar door te schakelen komt er een extra gevoel bij die het rij plezier vergroot.

Maakt mij dat nu uit dat een m5 sneller weg is bij het stoplicht.
Ik heb een 911 met PDK. Feestje.
Maar stiekem is de ZF in de QP veel leuker. Die ramt ouderwets en hard. Sportiever.
@zdev: De ZP wel. De Cambiocorsa/Duoselect/Whatever is daarentegen een waardeloos geval, wist het goed voor elkaar te krijgen om alle rijplezier uit de auto te raggen. Past totaal niet bij die auto.
@RoT___: disagree, de cambiocorsa bak die in mn vaders oude cabrio 4200GT zat vond ik prima lekker rijden. ja wat intervals maar met de sportstand prima te verhelpen!
Heb met een porsche met PDK gereden ooit en ik was echt onder de indruk, desalniettemin vind ik een handbak toch fijner, we hebben nu zelf ook een golf met dsg maar mis het schakelen toch wel een beetje..
handbak moet gewoon voor altijd optioneel blijven
@bmwe46csl: haha totally agree hoewel de auto in je naam die optie niet had ^^ toffe bak hoor daar niet van xD
@salberts93: Daarom dat er ook een “update” van uitkwam, genaamd de M3 CS, die dus wél een handbak heeft.
@SimonMc: maar nogsteeds hebben de meeste een SMG bak erin, zo ook in mijn CS…
@spykerboy: Ok, mijn fout. Je kon bij deze ook een handbak krijgen, in tegenstelling tot de CSL.

Maar is deze eigenlijk een verbeterde CSL, of is dit een M3 met bepaalde CSL opties erop? Ik lees tegenstrijdige berichten.
@SimonMc: klopt, je moet de CS zien als een amerikaanse CSL, in amerika mocht een merk nog niet echt met carbon werken zover ik weet. Daarom is de CSL er nooit gekomen. een CS heeft bijna alle goodies van een CSL behalve de carbon onderdelen (dak, intake, middenconsole, stoelen etc)

de CS heeft wel de stuur inrichting, remmen, versnellingsbak (indien SMG), Mtrack mode, onderstel etc van de CSL…. onderhuids is het eigenlijk het zelde op de box na ;)
Ach en als je over 10 jaar alsnog een Porker wil met handpookje, dan koop je toch gewoon een gebruikte 991, 997, 996 of nog ouder? Het blijven leuke tijdloze sportkarts en er zijn er genoeg.
@zdev: ga dan voor een 993 de eerste watergekoelde 911 waren een ramp. Vreemde en dure storingen, en relatief snel versleten.
wat mankeert er toch in godsnaam aan zelf schakelen mensen met hun flipperonzin waarom zou je een Boxster kopen en vervolgens een automaat laten schakelen dat is net zoiets als dat je een keyboard koopt en vervolgens de demo-knop indrukt
@salberts93: Rij er eens mee, dan ben je om ;)
Afhankelijk van het doel van de auto kan zowel de handbak als de pdk de juiste keuze zijn. Beide kunnen sportief rijplezier geven, maar de pdk is handiger als de auto dagelijks gebruikt wordt. Voor een weekend/trackday auto is een handbak soms wel erg lekker. Maar een pdk in een GT3 zou ook zeer vermakelijk zijn. Hopelijk blijft de keuze beschikbaar voor de klant.
De M5 is in de USA leverbaar met manual…
Ik heb liever een handbak niet uit nostalgie maar zodat ik kan voelen wanneer de versnellingsbak warm is.
Ik zwoer altijd bij een handbak. Eenmaal TT RS gereden met handbak en DSG was de keuze duidelijk: DSG! Zoveel meer mogelijkheden (launch control, nog steeds handmatig schakelen, of vol automatisch laten schakelen). De beleving wordt er ook niet minder op (bij echt sportieve autos), want het geluid met een DSG bij op- en terug schakelen is zoveel mooier. Lekkere explosies ook. Ook het geval van heftig accelereren wat maar door en door gaat zonder hakkeltje. Gewoon prima techniek.
Voor dagelijks gebruik helemaal een no-brainer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).