Porsche wil een nieuwe poging in de Formule 1 [updated]

Auteur: , 34 Reacties

De aanwijzingen zijn niet langer te negeren.

De jaren ’80 waren hoogtijdagen voor Porsche in de autosport. Ze wonnen de 24 uur van Le Mans keer op keer, en hun motoren brachten McLaren naar 25 overwinningen in de Formule 1. Maar voor de rest is het stil rond het merk. Erg stil. In Stuttgart stonden ze in 1998 voor het laatst op het podium, en in de Formule 1… De rest van deze geschiedenis is redelijk dramatisch te noemen. Porsche liep achter de feiten aan of kwam met een veel te zware motor op de proppen, waardoor het feest uit bleef.

In 2014 moet hier verandering in komen. Porsche komt terug naar Le Mans met een compleet nieuwe LMP1 racer. Om zich goed voor te bereiden, worden werknemers uit de Formule 1 paddock gehaald. Echter, wij vragen ons af of dit geen diepere betekenis heeft. De afgelopen maanden zijn er mensen met Formule 1 race-ervaring aangenomen, inclusief voormalig BMW F1 hoofd logistiek Fritz Enzinger. Enzinger krijgt de leiding over de werkzaamheden aangaande Le Mans, dus is het niet meer dan gebruikelijk dat hij zich met goede mensen omringt.

Ook is er in Weissach uitgebreid om in alle racebehoeften te voorzien, inclusief een superdeluxe windtunnel. Porsche coureurs krijgen tijd om in de Formule 1 simulatoren van McLaren door te brengen, dus het lijkt er sterk op dat Le Mans een opstapje wordt naar de Formule 1. Of zien we dat verkeerd? De plannen zijn er, nu nog de uitvoering. (Bron: Auto, Motor und Sport)

Update 17-10 – Porsche ontkent (uiteraard) alles.34 reacties

Oeh toch tof dat een merk in dit soort tijden nog aan motorsport denkt laat staan aan een (voor hun nieuw) klassement deel te nemen!
Ik denk dat je LMP1 bedoeld, van LeMansPrototype1.
Laat Porsche maar komen hoor, een beetje concurrentie voor de gevestigde orde kan nooit kwaad.
@vale46: Je hebt helemaal gelijk. Tikfoutje zal ik meteen aanpassen. :) Thanks!
@vale46: Ik zal niet ontkennen dat ik daar ook op hoop. Maar VAG heeft dat al eerder eens gedaan met Bentley/ audi… hopelijk mag Audi naast Porsche racen.
Yay, get dat shit done Porkey!
Kijk dat is nog eens nieuws! Me like
Lijkt me niet haalbaar. Zou eerder verwachten dat ze een ander team overnemen (met alle expertise) en het hernoemen naar Porsche, beetje zoals Mercedes GP heeft gedaan met Brawn. Vanuit het niets een F1 team oprichten in 2 jaar lijkt me onmogelijk.
@elektricidad: Het feit dat de Porsche coureurs blijkbaar mogen trainen bij McLaren, geeft al aan dat men klaarblijkelijk bezig is een ‘strategische partner’ te vinden. En dan niet alleen om historische redenen komt Porsche bij McLaren uit; het moet de beleidsmakers van Mercedes toch een doorn in het oog zijn dat hun eigen auto’s voorbij worden gereden door de auto’s met hún ‘klantenmotor’ achter in de McLaren (en dat zelfs voormalig F1 hekkensluiter Force India hen tegenwoordig serieus partij kan bieden met diezelfde motor onder de carbon kap).
@RRRobert: en volgens mij loopt het contract tussen McLAREN en Mercedes eind volgend jaar ook af.
@RRRobert: Porsche en McLaren zijn al enkele jaren technisch partners. Het KERS-systeem wat er in de 911 GT3R hybrid werd gebruikt, is gebaseerd op de technologie van McLaren. Het zelfde systeem word nu, surprise, surprise, in de Audi LMP1 hybrid gebruikt.
Er is een heel klein kansje dat Porsche eventueel motoren gaat bouwen voor McLaren, gezien het feit dat de F1 misschien met turboblokken gaat rijden en Porsche erg goed is met turbo’s, maar dat is op z’n best onzeker daar hoofdmaarschalk Ecclestone die turbomotoren helemaal niet ziet zitten…
@lemans96: Porsche Kers systeeem in 911 en in de audi’s is met vliegwiel en is van Williams niet Mclaren
@lemans96: En nog een heel klein puntje.
De regels moeten zo worden dat een bepaalde motor in de F1 en Le Mans gebruikt kan worden om zo allebei de series meer overlevings kans te geven.
Daariom is de F1 van een 4 lijn cylinder naar een V6 gegaan.

Dus misschien een volledig Porsche Le Mans team en Porsche alleen als motor partner van McLaren.
En misschien gaat Mercedes het juist omgekeerd doen.
Maar wat dacht je van een Ferrari LMP1 team? hoe mooi is dat voor Le Mans?

Er staat in 2014 een hele hoop te gebeuren op motorsport gebied, Le Mans en F1 zullen nouwer samen werken waardoor er meer goede teams zijn en omdat de motoren het zelfde zullen zijn aantrekkelijker voor Fabrikanten.
Teven zullen in 2014 de regels voor de DTM en Japans Super GT het zelfde zijn.
Dus dan zullen allebei de cups wagens aan de start hebben staan van 6 merken en niet 3.
De crisis kan ook leuk zijn!
@Merry: Nou, daar zitten we op te wachten, msamenwerking tussen het walgelijke mechalomane F1 circus en Le Mans. Dit kan alleen maar in het nadeel werken van Le Mans.
Le Mans hanteerd nu al idiote regels waarin het gebruik van V10’s en V12’s verboden is in de LMP klasses.
Zowieso is dat hele gezever over het steeds zuiniger maken van de motoren één grote farce. Met het wereldwijd ontdekken van enorme hoeveelheden schalie olie en de ontdekking van steeds weer nieuwe ‘normale’ oliebronnen, is het duidelijk dat fossiele brandstoffen are here to stay. Ook de gehele CO2 hype/opwarming van de aarde hype wordt zolangzamerhand door de wetenschap de nek omgedraaid en dus is het toepassen van steeds kleinere motortjes hoe langer hoe meer een futiele ontwikkeling.
Kijk ook naar alle Supercars, daar zien we steeds nieuwe V12’s en V10’s die nou niet echt zijn ontwikkeld om zuunig te rijden maar, in samenwerking met hoog koppel electromotor ondersteuning, steeds meer vermogen te genereren.
Pure speculatie. Porsche heeft inderdaad bevestigt in 2014 weer in de hoogste klasse op Le Mans te strijden en daar heb je tegenwoordig nu eenmaal veel hoogstaande technische ondersteuning voor nodig. Kijk naar Peugeot, Toyota en Audi. Deze fabrikanten huren stuk voor stuk voormalige F1 coureurs en ontwerpers in(Het Toyota team dat de laatste F1’s bouwde, runt nu de TS030 sportscar), gemixed met ‘old hands’ uit de sportscarracerij.
Wat heeft Porsche te winnen in de F1 ? Het gaat bij dit merk om betrouwbaarheid, uithoudingsvermogen en snelheid. Allemaal zaken die ze in de sportscarwereld altijd fantastische aan de man hebben kunnen brengen voor fractie van de kosten die een F1 team zou opvreten…
Kan ik alleen maar aanmoedigen! Het zou leuk zijn als er een team bijkwam met een wat groter budget!

Denk dat het ook goed is voor de publiciteit van de Formule 1, dat er wat meer teams bijkomen die direct gerelateerd zijn aan een bekend automerk (Zoals Ferrari, Mercedes etc.)
Goed nieuws! Met die 918 wilde Porsche tot ook gaan racen? Oder.
@betonstaal: daar zijn helemaal geen plannen voor.
@betonstaal: Als je de 918 RSR bedoelt: dat was vanaf dag 1 al een museumstuk. Helaas.
@betonstaal: Nee, dat willen ze niet. ;-)
Le Mans en Porsche ? Dan gaat Audi niet meer mee doen lijkt me sterk dat Volkswagen met twee verschillende merken mee wil doen.Of… ja tuurlijk,net als nu met 100 dezelfde auto’s meedoen maar dan met een Audi of Porsche badge erop.Alleen nog even wat centen schuiven naar Le Mans organisatie voor net wat soepeler regeltjes voor hun auto(‘s) en de overwinning zit weer in de zak.
@norge: Ik moest gelijk denken aan het jaar dat Bentley mee deed (dat was ook absoluut niet geregiseerd ;)). Maar ik verwacht ook dat Audi nu stopt -> Porsche het aantal op krikt -> Audi weer verder mag.
@rubend:
Klinkt logisch nu Audi die ene test Toyota al niet meer bij kan houden, dan kan je je wel voorstellen wat er volgend jaar gebeurd als die japanners met 2 auto’s en een volwaardig budget gaan rijden….
Op die blamage zitten ze in Ingolstadt niet te wachten….
@norge: Audi is ook wel klaar in LeMans. Porsche naar LeMans, Audi naar de F1. Zelfde pad als BMW toen gevolgd heeft, kijken of Audi meer succes heeft dan BMW.
@norge: Audi heeft al duidelijk aangegeven deel te blijven nemen aan Le Mans als Porsche in 2014 terug komt.
De enige echte Porsche formule 1 auto:
http://www.volksforum.com/albums/files/3/5/9/7/DSC_3979_original.jpg
http://www.volksforum.com/albums/files/3/5/9/7/DSC_3984_original.jpg

Meer foto’s staan hier, ik ben een paar jaar geleden in het museum & fabriek geweest (rondleiding was gratis)! Erg leuk…
http://www.volksforum.com/forum/showthread.php?t=80834
die Mclaren hierboven: PRACHTIG
Het zou top wezen als Porsche terugkeert in de Formule 1. Hoe meer automerken, hoe beter (helaas is het niet waarschijnlijk in deze tijden).
Porsche in de F1, zolang ze mercedes maar niet wegjagen bij Mclaren, da’s echt een dreamteam dat zou mogen blijven bestaan vind ik.
@Hupke: dat dreamteam staat al 2 jaar op losse schroeven. Mclaren heeft al eerder gezinsspeeld op een andere motoren leverancier, ook honda is al genoemd. En ook honda wil nu weer F1 motoren gaan bouwen. Maar voor de rest, als je goed leest worden er alleen motoren gemaakt bij porche voor de F1. En niet een eigen team. Dat levert niet meer op dan de motoren
@nickelb: Wat is daar mis mee? Laat de privateers maar lekker terugkeren in de F1 en weg met die wispelturige fabrieksteams als BMW, Toyota en Honda. Zoals in het verleden is gebleken zijn dit geen vaste waarden in de racerij. Laat ze lekker hun motoren bouwen en het daarbij laten :)
En ze noemen het:

VAG-Porsche
Audi krijgt nu al klop van Toyota in endurance dus ze moeten wel iets!
Poe, ik moet het nog maar zien, imho kan Porsche alleen maar verliezen. Ik bedoel daarmee: ze verkopen nu al prima, en als ze falen lopen ze wel een deuk op.

Ze hebben toch nog een paar wedstrijden een F1 motor geleverd, ik weet niet eens meer welk team…..
http://m.youtube.com/watch?v=ZhOsDzSJ0bkOok een officieel filmpje van Porsche.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).