Praga R1: lichtgewicht supercar uit Tsjechië [video]

Auteur: , 23 Reacties

Midden-Europa roert zich! Na het Poolse Arrinera komt er nu een Tsjecho-Slowaaks trackbeest dat klinkt alsof het een snelle motor is: de Praga R1.

We weten dat Tsjechoslowakije als zodanig niet meer bestaat, maar dit is een samenwerking tussen bedrijven uit beide landen, vandaar de aanduiding in de aanhef (met verbindingsstreepje).

De R1 is een ultra-lichtgewicht racer, die bovendien met een hoogte van nog geen meter ook nog eens ultralaag is. De auto maakt gebruik van een 210 pk (@ 7.500 tpm) sterke atmosferische 2 liter van Renault Sport, dat kort geleden onder de Alpine-naam fuseerde met Caterham. Dankzij een gewicht van 590 kg levert deze circuitridder een vermogen van 356 pk per ton. Le nice.

Geestelijk vader van het project is Juraj Mitro, die je hier op de foto ziet. In tegenstelling tot vele andere aangekondigde projectjes is dit geen vaporware, de auto rijdt al lang en breed, zoals we in onderstaande video’s kunnen zien.

Praga R1

Ook zit er een Nederlands tintje aan Praga: zo was raceheldin Beitske Visser al zeer succesvol in de (sterkere) R4S, en is coureur Danny van Dongen (op de foto links) actief als coach voor het ‘New Generation’-project, waar ook Visser aan mee deed.

De R1 is een tweezitter met een koolstofvezel monocoque, en afmetingen van 4170 mm x 1800 mm x 995 mm. Hij kost 98.000 euro. (dank, autoforum.cz!)
23 reacties

Wow, cool, eentje voor op de openbare weg graag! lijkt me wel leuk :)
Eén woord: VET !!!!
Flink aeropack zeg! Zal wel behoorlijk downforce hebben.
Zal wel moeilijk instappen zijn.

Moest wel meteen hier aan denken:
http://www.autoblog.nl/gallery/0_Divers/Batmobile_1989/Batmobile_1989_01.jpg
Ik zeg: Turbo d’r op(als daar ruimte voor te vinden is) en serieus vermogen in deze vlieggewicht stoppen.
@lemans96: Het is een racewagen, daar hoort geen turbo op..
@crackdavid: Ah, dus dit is ook geen racewagen in jou wereldje?: http://www.youtube.com/watch?v=PZxC-knQmkM
Streetlegal ? No ?
Not interested.

Next !!
Als je dan toch geen vermogen in zo’n auto gaat stoppen zet er dan een motor in uit een BMW S1000RR. Lekker toeren rammen zoals dat hoort in een race auto, plus dat je nog eens 50 kilo van het gewicht afhaalt.
@Initial_D: was niet als reply bedoelt overigens.
@Initial_D: deze motor wil ook echt wel toeren maken, ik gok dat dit namelijk de 2.0 uit de Clio RS is, maar dan met 10 pk extra. en je hebt veel meer koppel
@JaxDryke: Radical SR 3 SL(Street Legal) zou mij meer interessen, die hebben trouwens al langer ervaring met racewagens bouwen. Maar vind deze Praga R1 wel mooi. http://www.radicalsportscarsnederland.nl
@toroloco: edit interesseren
Die van beitske visser had 2 hayabusa motoren aan mekaar. Dat was ook de reden dat t vaak stuk ging maar ook heel snel ging
Meer vermogen is absoluut niet nodig, daar verneuk je alleen maar de wegligging mee. Met zo’n laag gewicht schiet deze auto dan echt alle kanten op. Geweldig ding overigens.
Toch leuk om met 210pk een Porsche de oren te wassen!
Hmm vind het uiterlijk een beetje van ja het moet een spitse neus worden… we zijn klaar! Oja er moeten ook nog lampen en wielen bij…
Interessant ding, leuk speeltje misschien dat ik hem nog wel eens ga tegenkomen ergens op een circuit ofzo.

Hij is wel een stuk duurder dan bvb een saker ofzo maar precies ook meer high tech.
Er zit nog een extra Nederlands tintje aan de auto, want hij gaat ingezet worden in de Supercar Challenge:

http://www.supercarchallenge.nl/nl/supercar_challenge_introduceert_nieuwe_divisie_in_2013_de_superlights.html
@Jappio: daar dacht ik ook gelijk aan, nog een groter veld waana je na een paar ronden de stand al.niet.meer weet
@rsvbf1: Voor de Praga (en ook Radicals) komt een nieuw startveld, dus gaat niet tussen de huidige auto’s rijden. Overigens heeft de Supercar Challenge sinds kort een foefje om de standen tijdens de race te tonen:

http://www.supercarchallenge.nl/nl/supercar_challenge_neemt_uniek_race_position_display_in_gebruik.html
Praga was natuurlijk al een automerk voor de Tweede Wereldoorlog en bouwde tot voor kort vrachtwagens en motorfietsen. Zover ik begreep is die vrachtwagenfabriek onlangs failliet gegaan en is de merknaam gekocht uit de failliete inboedel door deze racewagenfabrikant.
Een K-serie motorblok van Honda was een betere keus geweest.

http://www.youtube.com/watch?v=QC9TtzDahRE

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).