Productie BMW 3 Serie is van start [megagallery]

Auteur: , 62 Reacties

Afgelopen vrijdag heeft BMW het officiële startsein gegeven voor de productiestart van de gloednieuwe 3 Serie (F30). En om dat heugelijke feit nader onder de aandacht te brengen hebben ze een hele lading foto's beschikbaar gesteld en allerlei leuke feitjes bekend gemaakt.

Over de nieuwe 3 Serie hoeven we jullie weinig meer te vertellen, want die auto is inmiddels al zo vaak besproken dat het bijna niet meer leuk is. Wel is het wellicht leuk om te weten dat BMW maar liefst 500 miljoen euro geïnvesteerd heeft in “BMW Werk München”, oftewel de fabriek waar de nieuwe 3 Serie wordt geproduceerd. Die 500 miljoen heeft dus niks te maken met de ontwikkelingskosten van de nieuwe 3 Serie (die zijn namelijk nog vele malen hoger), maar hebben alleen maar betrekking op de fabriek. Dat toont nog maar eens aan dat het voor kleine autofabrikanten bijna onbetaalbaar moet zijn om een moderne fabriek te hebben.

In totaal biedt de fabriek in München zo’n 9.000 arbeidsplaatsen en een grappig weet is dat een groot deel van die mensen dagelijks met de bus naar hun werk komt. BMW laat namelijk maar liefst 22 pendelbussen op en neer rijden om mensen van buiten de stad naar de fabriek te krijgen. Op deze manier willen ze eraan bijdragen om de binnenstad een beetje autovrij te houden.

De investering van 500 miljoen euro is vooral gebruikt om energieverbruik, waterverbruik, afval, emissie, geluid en trillingen tot een minimum te beperken. En dat heeft ervoor gezorgd dat er per geproduceerde 3 Serie slechts 8 gram onrecyclebaar afvalmateriaal over blijft. Helaas vermeld het persbericht niet hoeveel kilo recyclebaar afval er over blijft.

Over 3 maanden zal de productie van de F30 op volle snelheid liggen en dan worden er 680 exemplaren per dag gebouwd. En de fabriek zal dan in totaal 900 auto’s per dag produceren. In totaal zijn er in deze fabriek al meer dan 8,5 miljoen BMW’s gebouwd.62 reacties

Waar bestaat die 8 gram uit?
@norge: Duits DNA


“Helaas vermeld het persbericht niet hoeveel kilo recyclebaar afval er over blijft.”

Uh, de rest? Het lijkt me recyclebaar of niet. Dus als je 8 gram niet kan recyclen, dan de rest van de 3-serie wel…
@bozewolf: Hoho, het gaat hier niet over de 3 hé. Ik wil ze nog wel eens dat dashboard recycleren, en dat weegt wat meer dan 8 gram.

Nee, het gaat hier over het productieproces van de 3, dat naast een paar honderd kilo recycleerbaar afval ook 8 gram niet recycleerbaar afval produceert.

Daarnaast is dit ook gewoon BS, want het is niet omdat iets technisch gezien kan gerecycleerd worden, dat dit ook economisch rendabel is, en dat het ook zal gebeuren.

Daarnaast, wat is milieuvriendelijker?

– Onderdelen in een kartonnen doos, dozen netjes opplooien en elke dag drie containers terug naar af, of

– Onderdelen in stevige, niet-recycleerbare kunststof kratten, die kunnen gebruikt worden zolang het model loopt, en misschien zelfs langer?

Kies maar…
@Esprit_de_Flandre: waarom zouden kunststof kratten niet te recyclebaar zijn? Dat slaat natuurlijk nergens op. Er bestaat biologisch afbreekbaar kunststof. Zelfs de meeste auto’s zijn tegenwoordig voor 90% te recyclen.

The directive (2005/64/EC) also requires that, from 2008 onwards, new vehicles should be reach a recycling target level of 85 percent and a recovery target level of 95 percent by 2015. This is a prerequisite for the type-approval of all new vehicle types from the end of 2008 onwards.

En lees dit ook maar ff (zie ook het pdfje)
http://www.bmw.com/com/en/owners/service/recycling.html
@robbie: “biologisch afbreekbaar kunststof” is niet gelijk aan recycleerbaar. “biologisch afbreekbaar kunststof” is een zoveelste hoax, maar niet van de milieubewegingen, maar van de industrie, die zichzelf groen wil voordoen. Zowat 90% van die fantastisch groene, milieureddende plastiek breekt idd af… in giftige, chemische brol. Het kunststof krat verdwijnt daarmee, de kunststof echter niet…

Om echt milieuvriendelijk te zijn, moet het composteerbaar zijn, dus afbreken in natuurlijke stoffen. De kunststoffen die daar momenteel aan voldoen zijn van minderwaardige kwaliteit, en kunnen nooit het alternatief bieden voor ouderwetse, normale plastiek.

Daarnaast is mijn punt ook niet het milieu-effect van niet-recycleerbare kunststof kratten. Integendeel, volgens mij zijn plastiek kratten die jarenlang gebruikt worden milieuvriendelijker dan alles in ‘milieuvriendelijke-want-recycleerbare’ kartonnen dozen…

Daar nog naaster zeggen die nieuwe regeltjes weer lekker wat er zou moeten gebeuren, maar als we even realistisch zijn, dan weten we ook wel dat 95% recycleerbaar erop neer komt dat zo’n 50% zal gerecycleerd worden.

Mercedes verwerkte een paar jaar geleden jute in de zetels van de E-klasse. Recycleerbaar? Ja, want je kan de draden eruit trekken en er een mooie zondagse broek van weven. Praktijk? Verbrandingsoven…
@Esprit_de_Flandre: Aaah, right. Niet goed gelezen :)
I love youuu BMW
En toch kan ik nog steeds niet aan de auto wennen….
Ik zie voornamelijk robots.

Is ie dus uiteindelijk toch door Japanners gebouwd :lol:
@bozewolf: LOL :)
@bozewolf: Misschien dat de kwaliteit dan ook in orde komt deze keer…
@bozewolf: Industriele robots worden ook in Duitsland gemaakt hoor. :)

http://www.youtube.com/watch?v=BmFPIZU-cvc
@costyn: En zo te zien aan een van de fotos zijn het robots van ABB, een Zwitsers bedrijf.
@costyn: Scherp!
Deze foto’s zijn altijd wel eens interessant om te zien. Moet daarvoor geen uitgerokken Megafactories aflevering zijn die op den duur toch begint te vervelen.
Wel fantastisch: 8 gram onrecycleerbaar materiaal!! Klinkt bijna onmogelijk. Ben net als @norge nu wel eens benieuwd waar dat dan uit bestaat.
@adyton:

Het BMW logo
@adyton: 8 gram van het productieproces, niet van de auto. En dan houden ze vast enkel rekening met het proces in de fabriek, en niet bij de toeleveranciers. Het grootste deel van afval die hier in deze fabriek wordt geproduceerd is verpakkingsmateriaal van de toegeleverde onderdelen. Karton, folie, palletten, zakken, …

Reken het afval van de productie van de metalen en kunststoffen onderdelen erbij en je komt aan een paar honderd kilo Niet-Recycleerbaar spul…
@Esprit_de_Flandre: waarom zou metaal en kunststof niet te recyclen zijn? Dat slaat nergens op.

En denk je niet dat BMW eisen stelt aan haar toeleveranciers. Ze winnen niet voor niks als jaren op rij de Dow Jones Sustainability Index.
@robbie: Oja, en ‘eisen stellen aan toeleveranciers’…

Weet jij hoe het ISO-systeem werkt? Een ISO certificering zou moeten het bewijs zijn van bepaalde normen die gehanteerd worden binnen een bedrijf. Wij hebben een 9001 (kwaliteit), voor milieu bestaat er de 14001. Als je die laatste hebt, is het dus bewezen (!!!) dat je milieuvriendelijk bent…

Mijn ervaring met onze ISO9001 is dat er bijzonder weinig mee gebeurt, en als de jaarlijkse controle langskomt (het ene jaar beknopt, het andere jaar uitgebreid), dan wordt er een Chinese vrijwilliger aangeduid die zich een maandje mag bezighouden met al het papierwerk in orde te krijgen…

Ik herhaal: papierwerk!! Ik herhaal het omdat dat zeker moet benadrukt worden. ISO controleert niet op kwaliteit, men controleert op het papierwerk dat die kwaliteit zou moeten bewijzen. Gevolg is dat onze 8-koppige kwaliteitsafdeling zich meer bezig houdt met papierwerk dan met effectieve metingen en controles van producten.

Voor de milieunorm ISO14001 zal dat niet anders zijn. De eisen die BMW dus hoogstens stelt aan z’n leveranciers is het voorleggen van het ISO-certificaat…
@Esprit_de_Flandre: Metaal en kunststof zijn weldegelijk te recycleren hoor.
Maar wat je aangaf had ik wel overgekeken. Het is idd van het productieproces. Dat lijkt al veel haalbaarder.
@robbie @adyton: Metaal en kunststof zijn idd voor een groot deel te recycleren. Ooit al eens een fabriek bezocht in deze sectoren? Weet je hoeveel nevenafval die creëren?

De propere metalen kunnen idd makkelijk gerecycleerd worden, en dat gebeurt dan ook. Propere metalen, in de vorm van spanen, plaatoverschotten, gaatjes die uitgestampt worden, etc… Netjes de container in, en mooi in een nieuwe plaat/as/buis. Toch creëert mijn werkgever dagelijks een paar honderd kilo afval dat gestort of verbrand wordt.

Met al die nevenafval wordt NOOIT rekening gehouden als de fameuze ‘ecologische voetafdruk’ wordt berekend. Niet verwonderlijk, want tot voor kort werd die zelfs nooit berekend. En nu men het MOET doen, om toch maar te bewijzen aan de wereld hoe fantastisch groen men is, gaat men zichzelf natuurlijk niet zwart maken…
als de 3 serie slecht verkoopt ligt dat in ieder geval niet aan de marketing, want als je nu nog niet door hebt dat er een nieuwe 3 serie aankomt…….
Ben twee jaar geleden in die fabriek geweest, het is echt indrukwekkend hoe gecompliceerd dat proces is.
@Darahan: Aye, maar het is niet alsof BMW daar patent op heeft. Zelfde geldt voor een wasmachine fabriek of een productielijn voor lucifers.

Laat staan een vliegtuigfabriek. Over indrukwekkend gesproken, pff!
pff ze tillen een stoel er niet eens zelf in..
@dennisr: arbo….zaken boven de 21kg móeten met een apparaat worden geplaatst / verzet.
Toch wel ironisch dat een autofabrikant probeert bij te dragen aan het autovrij houden van de binnenstad.
Overigens doet BMW dit vooral om hun positie als meest milieuvriendelijk producerende autofabrikant ter wereld te verdedigen.
@raphael: denk niet datstandaart prodictiemedewerkers een bmw kunnen veroorloven… zie je het al voor je: de parkeergarage van bmw vol met wagens van de goedkopere concurrenren (polo ofzo) denk niet dat bmw dat wil…. dan maar liever geen wagens, en liever de bus :P
@bigcar: Mwah zo een 1-serie kost in Duitsland geen drol. Om nog maar te zwijgen over de korting die ze zouden krijgen.
@raphael: korting * 9000 arbeiders… denk niet dat bmw voor de kosten op zou willen draaien
@bigcar: medewerkers krijgen wel degelijk fikse korting. Heb is BMW namelijk ook wat waard als hun eigen personeel in hun eigen product rijdt.

Je hebt zeker ook nog nooit van Jahreswagens gehoord…
http://de.wikipedia.org/wiki/Jahreswagen

Medewerkers (en familieleden) dan fabrieksarbeiders kunnen elke 12 maanden een nieuwe auto met fikse korting kopen.
@robbie: dat betwist ik niet, maar ik heb het over het feit dat bmw i.p.v. iedere arbeider een wagen te geven, liever met de bus vervoert…

de arbeider krijgt fixe korting, agree… maar ik denk alsnog niet dat veel duitsers meteen een wagen kunnen kopen… en ik denk niet dat je je werknemers kan verplichten bmw te rijden (kan wel, maar dat heeft consequenties…)… niet iedere duitser (zeker niet productie medewerkers die eigenlijk voor een hongerloontje werken) kopen nieuwe bakken, simpel weg omdat ze het niet kunnen veroorloven (aka €20.000,-)

agree?
@robbie: Ene kant is dat ook wel logisch, want het zou raar zijn als medewerkers met de auto van de concurrent naar zijn of haar werkplek zou komen.
@bigcar: Ik heb me al altijd afgevraagd met wat de arbeiders bij Rolls-Royce rijden… :P
@Esprit_de_Flandre: ik denk dat de directieleden allemaal RR’s rijden, en de ambachtslieden gwn een bmw / mini :P
@bigcar: als je bij een autofabrikant werkt kan je auto’s meer zéér veel korting kopen. Een 1 Serie (of MINI) is dus heel makkelijk te betalen voor personeel daar.
@robbie: Gelukkig dat iedereen met vier kinderen genoeg heeft aan een 1 of mini…
@raphael: Zouden meer bedrijven moeten doen. Wat is het nut van een gigantische parking vol auto’s als de meeste werknemers toch allemaal in dezelfde stad wonen?
Het blijven mooie auto’s! Doe mij die witte maar hoor ;)
echt super ingewikkeld proces, als je dat zo bekijkt.
”jij draad verkeerd aansluit, ik niet werken”
In real-life foto’s ziet hij er toch wel erg nice uit. Meer van hetzelfde en niet zo uniek, maar toch wel een mooi ding.
Ontwikkeling van de nieuwe 3 meer dan 500 miljoen? Voor die halve facelift! Tuurlijk AB!
@Benjamin1: wat ben je weer lekker kortzichtig. Omdat een auto (enigszins) lijkt op zijn voorganger heeft uiteraard niks te maken met de onderhuidse techniek.
@Benjamin1:

Lezen is soms blijkbaar best lastig. Die 500 mljn is namelijk een investering in de fabriek, niet in de auto ….
Mooie luchtfoto van het BMW-complex ook…
@Bozewolf: Ik zie robots staan van ABB, een Zwitsers/Zweeds concern. Dus geen japanners.
Fiat bouwt zijn eigen robots volgens mij (Comau.it)
@vwpolo16:

Correct. ABB en Comau zie je het meest bij automotive applicaties.
@vwpolo16: Weet je wat een grap is? Moet je es googlen!
“Helaas vermeld het persbericht niet hoeveel kilo recyclebaar afval er over blijft.”
Een plaat staal voor bijvoorbeels de motorkap wordt gestanst en de afvallende randjes worden 100% gerecycled. Waarom wil je weten hoeveel kilo dat is?
@MarkieS: heeft met balanswaardering te maken…verder heb ik er geen donder verstand van (boekhouden), maar je dient dit als productiebedrijf in je balans te verwerken, fiscaal/economisch.
Waarom moet je een hele nieuwe fabriek bouwen voor een auto die maar een beetje anders is dan de vorige ?
@jobh: Lees je het artikel nou gewoon niet? Of ben je heel erg dom?
Weet er iemand al wanneer de Station uitvoering ongeveer gepresenteerd gaat worden??
@VeniVidiVici: Meestal ongeveer een half jaar na de sedan, dus ik denk tijdens de Geneve autoshow.
Bedank @robbie! Ik hou altijd wel van dit soort foto’s.
Ik vond de vijf serie een verbetering, maar nu wordt het weer zwaar eenheidsworst
Aangezien koolstofvezelcomposiet niet te recyclen is zal dat het vast zijn. Een CF-sierstripje al gauw 8 gram. ;)
Ik kan maar niet wennen aan die bobbel op de motorkap :? het zal vast wel te maken met de motor.
@vwally: Dat heeft alles te maken met NCAP en voetgangersveiligheid bij een crash.
En wanneer kunnen we em nu echt bij de dealer bestellen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).