Psychiaters passen alcoholdiagnose aan na druk CBR?

Auteur: , 17 Reacties

Het CBR is een behoorlijk machtige instantie. Met slechts één pennestreek kan het je maken of breken, dus zorg maar dat je deze instantie niet tegen je in het harnas jaagt, want een alternatief is er niet, en je roze papiertje is veel waard. Bij een machtige instantie hoort ook een machtig salaris, en natuurlijk het uitoefenen van de nodige pressie als iets je niet bevalt.

Althans, zo komt het voor. Volgens de Rabarberbode heeft het CBR inzake diagnoses van alcomobilisten door psychiaters meermalen pressie uitgeoefend, omdat de diagnoses hun niet bevielen. De krant beroept zich in zijn beweringen op medische dossiers en gesprekken met (ex-) CBR-medewerkers en psychiaters. Om een voorbeeld te noemen:

In één geval keurde een psychiater vorig jaar een 37-jarige man goed om te rijden. Het CBR zette de psychiater vervolgens stevig onder druk. ‘Graag revisie van uw conclusie en advies’, aldus een mail van het CBR die bij toeval in handen kwam van de advocaat van de man [red: ?]. Uiteindelijk ontving hij het oordeel ‘ongeschikt’.

Hoewel in de eerste plaats een instantie als het CBR zich niet heeft te bemoeien met het vakgebied van de psychiatrie heb ik er in dit geval iets minder moeite mee dan normaal het geval zou zijn. Alvorens je wegens alcohol bij een psych terecht komt moet je wel iets meer op de kerfstok hebben dan een keertje 0,6 promille blazen.

Maar welke zichzelf respecterende psychiater laat zich in hemelsnaam onder druk zetten door een instantie als het CBR? Je kunt ze net zo goed te verstaan geven dat ze de boom in kunnen, toch? Het schijnt echter zo te zijn dat diagnoses in dit soort gevallen nogal makkelijk cashen is. Je kunt er veel van in korte tijd doen, en het is toch ‘money in the bank’. De Saab moet ook blijven rijden natuurlijk, en laten we niet Roomser zijn dan de Paus: voor (genoeg) geld zet bijna iedereen zijn principes overboord.

Hoe staan jullie hier tegenover, mocht het waar zijn? Gaat het CBR zijn boekje te buiten, of is het in dit geval vanwege de ernst van het onderwerp te billijken?17 reacties

hoe ik hier tegen over sta ? wat een toeval dit hele artikel..

ik heb komende vrijdag een rijtest, waarbij ze mij geschikt gaan verklaren (ja dat gaan ze, onzin gedoe allemaal)

dan wel niet om drank maar toch, kut psychiater kost 225 euro (met de vraag of ik dat zo snel mogelijk kon overmaken) en ik was er niet eens 20 minuten..
en afhankelijk zijn van het CBR is echt het laatste wat je wil, inmiddels 3 maand verder na mijn ingestuurde ”eigen verklaring” en dan willen ze OPNIEUW dat je examen doet, zullen wel extra geld nodig hebben voor de kerstpakketten..

het CBR heeft er helemaal niks aan als je snel je rijbewijs hebt, en het is daarom ook wel het laatste waar ze zich druk om maken..

het kan allemaal versneld worden hoor, moet je een werkgevers verklaring opsturen.. geen woord gelogen, in plaats van 4 week krijg ik nu bericht binnen 3 week en 5 dagen..
@dennisr: te diep in het glaasje gekeken? ;)
@EdGaR: ik zei toch, niet om drank..

ik drink nooit.. en dat is serieus..
@dennisr: Dan moet je het wel erg rigoreus hebben gemaakt; je bent amper 18 toch ? Gevalletje 70km te hard ofzo ?
@dawwg: heb mn rijbewijs nog niet gekregen, ik heb ADHD, en daarom deed ik tijdens het examen dingen zonder na te denken, en ik had de pech dat mijn examinator ook examens af neemt van ADHD gevalletjes, dus hij had het door.. toen moest ik het wel opbiechten :P stelt allemaal niks voor, maar je bent wel maanden verder..
@dennisr: Ja, dat is %^&*. Zolang je goed rijdt, maakt het imho helemaal niets uit of je niet letter-voor-letter aanwijzigingen opvolgt, het gaat toch om het autorijden en niet om hoe goed je orders kunt opvolgen …
@dawwg: ja dan komt nog het mooiste, ik kreeg al 2 keer van een examinator te horen dat ik perfect kon rijden, en vervolgens gingen ze dingen zoeken om me toch te laten zakken.. en nu krijg ik mijn rijbewijs voor 3 jaar :( word daar als een idioot behandeld.. maarja.. beter iets dat niets..
Correcte analyse van de Sir: alle goede psychiaters rijden Saab ;)
@mashell: Of een volvo station…
Hahaha, rabarberbode! Hoe kom je erop???
Dat CBR is sowieso een boevenbende – Mn eigen ervaring is dat ik inet het verleden zakte op verzinsels van 2 CBR examinators (Eigen instructeur mocht niet mee). Geen richting aangeven en stilstaan op het fietspad. o_O
Iets doen om je basistekorten te ondervangen….dacht het CBR….+ werkzoekende psych…
CBR naait inderdaad. Met eerste motorexamen reed ik de sterren van de hemel en werd ik afgewezen op niet snel genoeg doorrijden (deed ik toch echt wel aangezien hij me op een gegeven moment even kwijt was). Tijdens tweede examen dezelfde examinator voor m’n kiezen. Ga met lood in schoenen de motor op, raak op het eind zelfs een stoeprand van de spanning terwijl hij vlak achter me rijdt en hoor tot m’n grote verbazing dat ik geslaagd was. Bizarre organisatie
@CBR600rr: ik had precies hetzelfde! Alleen dan voor mijn brommer examen. Vragen ze gewoon doodleuk nog een keer 350 euro! Van een (toen) 16 jarige… Gaat echt om geld bij die flapdrollen van het CBR.

Als ik psychiater was zou ik het CBR zoveel mogenlijk dwars zitten! Tenzij ze me genoeg betalen voor een murcielago SV of spyder… Iedereen heefd zijn prijs…
Was al bekend toch? Dat het niet over rode rozen gaat bij cbr? Duidelijk dat de overheid het subsidieert?
Als dit waar is vind ik dat het cbr zijn boekeje te buiten gaat.Maar ik heb het altijd al raar gevonden dat je maar bij 1 bedrijf je rijbewijs kan halen want dat werkt monoplie in de hand en iedereen weet wat er dan gebeurd dan stijgen de prijzen gwn.(off topic)maar als je 2 of meerdere van deze instellingen hebt dan laten ze mensen weer eerder slagen om maar nieuwe mensen te kunnen krijgen met al gevolg dat er mensen op de meg komen die eigelijk nog niet klaar zijn voor een rijbewijs.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).