Raceweekend Macau eist al twee doden [video]

Auteur: , 38 Reacties

Deze week is Macau het toneel van racegweld in de WTCC en andere raceklasses. En hoewel het krappe stratencircuit met zijn vele blinde bochten erg spectaculair is, gaat het er ook vaak mis. Al twee coureurs stierven er deze week in het harnas.

De ruimte is zeer beperkt in het piepkleine gokparadijs Macau (een voormalige Portugese handelsnederzetting), dat op een steenworp afstand van Hong Kong ligt. Op een klein stuk van het stratencircuit met zijn enorme hoogteverschillen is het zelfs zo smal dat er een permanente gele vlagsituatie heerst.

Dit weekend gaat de WTCC er los, maar eerder deze week mochten de mindere Goden in actie komen, met in twee gevallen desastreuze gevolgen. Gisteren verongelukte de Portugese motorcoureur Luis Carreira na een zware val, en ook vandaag was er een dode te betreuren: Philip Yau raakte met zijn Chevrolet Cruze op zeer ongelukkige wijze de muur.

Van beide gebeurtenissen is videomateriaal, ik laat het verder aan je zelf over of je wilt kijken of niet:


Om het wat lichter af te sluiten: later dit weekend gaat Tom Coronel los op het circuit in zijn 3 Serie. Voor deze gelegenheid heeft de plasmaboer annex racecoureur een video gemaakt, die vooral opvalt door het vrolijke steenkolenengels van de ene helft van de Coronel-tweeling:

Met dank aan iedereen voor de tip!



38 reacties

Was de coureur in die cruze z’n helm vergeten op te zetten? Het is wel een harde klap op hoge snelheid, maar aan de schade aan die auto te zien zou je toch nooit zeggen dat die arme man het niet overleefd heeft. Stratencircuits, altijd link.
@hansaplast: je zag ook aan de bestuurders kant vuur onder de auto uit komen. althans dacht ik te zien.
@hansaplast: Ik denk combinatie van hoek van impact en de snelheid…. je ziet wel vaker crashes dat je denkt is dat met dodelijke afloop, blijkbaar wel…..
Voorbeeld vind ik nog steeds die dodelijke crash van Dale Earnheardt

http://www.youtube.com/watch?v=rXGKys62TXw

Sterkte voor de nabestaanden van beide personen, het blijft racen, maar toch sta je misschien niet vaak genoeg stil bij de gevolgen die racen kan hebben…
@gertjan2012: wtf? Ik snap dit ook echt niet..
@gertjan2012: inderdaad ook zo’n raar ‘schijnbaar niet dodelijk’ ongeluk….
@gertjan2012: was toen nog zonder het HANS systeem. Die crash bracht de ontwikkeling in een stroomversnelling. Eigenlijk zou het dus sinds begin jaren 2000 net door HANS een pak veiliger moeten zijn, zeker qua schedelfracturen.
@jensoffbutton:
Dale Earnhart Sr. had een hartaanval.
@hansaplast: Het gebrek aan schade aan de auto is juist deel van het probleem. Daar aan de zijkant is geen kreukelzone, en blijft de kooi volkomen stijf. De auto vervormt nauwelijks, en absorbeert dus nauwelijks energie. Er is ook geen bandenstapel of iets anders externs om de energie te absorberen. Alle energie van die klap is dus vol op het lichaam van de coureur gekomen, en dan hoeft het niet eens zo heel hard te gaan om fataal te zijn.
@Mairsil: Heldere uitleg inderdaad!

Maar van de buitenkant ziet zeker die crash van Dale Earhardt SR er redelijk ontschuldig uit.
Gelukkig door het HANS systeem als heel wat levens in het racewereldje gespaard…. echter zijn er wel veel mensen die klagen over rugklachten na een crash. De energie wordt door hans opgevangen maar komt dan uiteindelijk wel weer ergens anders terug.
Klap zoals deze in Macau was waarschijnlijk precies onder de verkeerde hoek… had hij iets anders de muur in geklapt had hij het misschien wel na kunnen vertellen…. Maakt het voor de nabestaanden niet minder makkelijk….
@hansaplast: een mens kan een klap van voren veel hebben. maar aan de zijkant van je hoofd word het gevaarlijk. zie bij het boksen; ze slaan bijna altijd op de zijkant van het hoofd.
R.I.P.
@FBTO | Care Schadeservice:
Twee maal schedelbreuk, beeeetje cru!
Ehh, een ‘crash course’?? Beetje cru die naam van Coronels filmpje
@valetparker: Filmpje heeft Tom Coronel donderdag al gemaakt…. toen was er nog niks gebeurd….
@Autoblog: Is het mogelijk om op bepaalde momenten advertenties uit te schakelen? Staat een beetje bot, raad de schade… 2 gezinnen zijn hun vader des huizes verloren. Sterkte voor de nabestaanden
@moondustfocus:
Sorry jongen, dat IS racen!
Kijk maar eens naar de
BBc documentaire F1, the killer years.
@desjonnies: Racen heeft idd de nodige risico’s, heb je helemaal gelijk in. Het is meer het soort advertentie dat er bij staat.
Ik vind het belachelijk dat iedereen doorrijdt. Ze zien dat iemand probeert deur open te rukken in rokende/brandende auto wat niet lukt en rijden vrolijk verder. Belachelijk
@maxx1: gaat werkelijk te snel…als racer ben je ├Ęcht te gefocussed om hierop te reageren…beetje lullig, dat wel.
@maxx1: Wat mij altijd weer verbaast is hoe weinig marshall’s er “aanwezig” zijn om hulp te verlenen.
Er staat 1 mannetje aan een deur te rukken, waarom komt er niet 1 of 2 man bij met brandblussers, 1 om de brand te blussen en de ander om met de achterkant van de brandblusser het plexiglas raam in te meppen.
@Ikke_ferrari:

ik vind het schandalig dat het zo lang duurt.
Ja racen brengt een groot risico met zich mee, maar als circuit (in dit geval dan een tijdelijk circuit) zorg je dan wel dat er voldoende hulpverlening is.
Stratencircuits zijn altijd heel link. “Mindere Goden” toepassen op zo’n coureurs is nogal unfair. Als iemand zoals Luis Carreira vrij succesvol de Isle of Man TT kan uitrijden is hij allesbehalve een mindere God. Eerder een held die iets kan wat maar een handjevol mensen in de wereld kunnen. Jammer genoeg maken ook deze helden fouten.
saat ook doodleuk hierboven van reclame:”Boxster rijden? Raad de schade en win”
MacAUW
macau is eigenlijk de moeilijkste van allemaal, moeilijker dan monaco, en sommige plekken zo smal dan inhalen onmogelijk is
@rsvbf1: in Monaco kan je niet eens vaart maken…dat is in Macau wel ff anders…getuige deze crashes.
@Megakix:
Yep, die Chevy crashed in de Mandarin, gevalletje vol in 6.
Dus al snel met 230+ zijwaarts de muur in.
Daar is het Hans systeem niet voor bedoelt, dat is meer voor de frontaaltjes.
“maar eerder deze week mochten de mindere Goden in actie komen, met in twee gevallen desastreuze gevolgen”

Alsof Luis Carreira een mindere god is. Rossi heeft al meermaals gezegd dat hij voor rijders als Carreira z’n petje afneemt. Die mannen zoals Carreira die eerder deze week de baan op mochten eten die GP3 en wtcc rijders bij hun zacht gekookte eitjes.
Die zijn van een compleet ander niveau, extreme snelheden en extreme risico’s.
@Hupke: volgens mij bedoel je Formule 3 rijders
@rsvbf1:


Ja klopt, de GP3 is nog een ander trapje. Gemakkelijk om je ermee te verspreken.
Zomaar opeens 2 doden? Alsof het niks is.. afschaffen dan maar, ben niet zo snel van afschaffing maar als het nu al 2 doden dit jaar eist?
@The360box:

Waarom? Als ik ergens aan mee wil doen met het risico dat ik sterf is dat toch mijn zaak. Moet jij gewoon niet aan de start gaan staan.
Denk je nu echt dat die racers dat niet inzagen dat het gevaarlijk was?
Gezien de reakties heeft niet iedereen kaas gegeten van de racesport. Uiteraard is ’t tragisch wat er gebeurd is, maar als je hieraan begint ken je de risico’s.
Voor iedereen die mij nu aan gaat vallen, heb zelf jaren in de autosport gezeten en ook 2 maal een flinke klapper gemaakt. Helaas ben ook ik vrienden verloren in deze sport.
De mens is altijd al gefacineerd geweest van snelheid en van de risico’s die daarmee gepaard gaan.
Dat zit in ons.
Hoeveel F1 coureurs zijn er niet -op gruwelijke wijze- levend verbrand in de zestiger en zeventiger jaren?
De volgende dag rinkelden de telefoons bij de teams voor nieuwe rijders die zich kwamen aanmelden.
En zo zal het nu ook gaan.

Deze mannen zijn willens en wetens op en ingestapt, wetende dat hun laatste uur geslagen had kunnen zijn.

Maar de fascinatie voor snelheid, de passie voor het gevaar was groter dan de angst.
Want als de angst gaat regeren moet je uitstappen, want angst werkt verlammend.

De machines enorm veranderd, brandstofcellen, blusinstallaties, stoelen, helmen en niet te vergeten de rolkooien die momenteel een integraal deel zijn van iedere race en rally wagen.
En het eerder genoemde HANS systeem.

Vergeet niet, hun voorgangers stapten in een FIAT 600 Abarth, een Mini Cooper S of een NSU TT, met een knie als kreukelzone, een geschroefde rolkooi die alleen maar weerstand bood tijdens een koprol – en dan nog niet eens altijd- en een gewone stalen brandstoftank.
Of in een Spyder vaak zonder veiligheidsgordels.

We zijn een heel eind gekomen in de autosport, maar 100% risico’s elimineren?
Ga dan biljarten.
@desjonnies: mooi verwoord..
@desjonnies:

Zo is het maar net.

PS: Zelf bij biljarten kun je het risico niet 100% elimineren……
Ziet er inderdaad niet heel schadelijk uit die autocrash. Maar dat zijn nu net de gevaarlijkste. Blijf het overigens vreemd vinden dat ze daar met motoren racen. Die nascargast moest niets hebben van het HANS verhaal. Denkt zn familie nu vast anders over.
De zichtbare handelingen van medisch personeel laat ook te wensen over..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).