Rechter: Administratiekosten toch toegestaan

Auteur: , 30 Reacties

In het hoger beroep dat Justitie tegen hoogleraar Bernd van der Meulen aantekende is vandaag door het Gerechtshof in Leeuwarden uitspraak gedaan. Uitkomst: administratiekosten mogen berekend worden, maar de burger moet mogelijkheid hebben bezwaar aan te tekenen.

Dit betekent samengevat dat de burger een beetje wint, en een beetje verliest. OK, we moeten die onzinnige 6 euro nog steeds lappen, maar we kunnen er in ieder geval tegen in beroep gaan, en in het ontbreken van die mogelijkheid zat wat van der Meulen betreft het grootste pijnpunt. Hij is dan ook content met de uitspraak.

Bekijk het van de zonnige kant: ook al krijg je bij een boete van justitie nog steeds naast een dikke vuist, ook nog een extra droge middelvinger erbij op een plek waar de zon niet schijnt, je kunt je er nu in ieder geval tegen verweren. En bovendien zal het nu ook wel los lopen met de door Koos Spee voorspelde boeteverhoging.30 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Altijd bezwaar aantekenen dus, niet omdat het helpt maar omdat ze dan nog wat doen voor jouw 6 euro.
Kijken hoelang het duurt voordat ze er dan 12 euro van maken omdat het toch niet kosten dekkend is.
@jrk68: wil jij dat op je geweten hebben? Gewoon niet meer te snel rijden, “pak” je “ze” veel meer mee.
@mashell:
Was ook een advies aan derden.
Zelf mijn laatste in 2007 gehad. Was wel een topjaar trouwens. Meen iets van 2000 aan boetes bij elkaar.
@mashell: Deze opmerking heb je niet echt overdacht hè. Wie heb je toch het meest met te pakken met het opvolgen van het snelheids limiet…
@jrk68: Inderdaad als je dan toch moet betalen zorg ervoor dat ze meer moeite moeten doen. Zal me niks verbazen dat er dit jaar nog meer stakingen komen. We hebben teveel werk en krijgen te weinig betaald. Wat willen ze dan doen ? Weer de boetes verhogen ? Dat is niet haalbaar en verspilde moeite. Gewoon terug pesten is altijd het beste. :)
Tja, maar je krijgt nu natuurlijk standaard nul op het rekest. Via de rechter aanvechten kon altijd al natuurlijk, dus voor ons wordt het niet beter.
Ik roep al een tijd dat elke auto van de verkeerspolitie gewoon een mobiel pin-apparaat moeten hebben. Dat kost vast minder dan 6 euro per dag, dus bij de eerste boete heb je hem er al uit voor die dag. Ze doen weinig om opties te creeeren om het snel en ter plekke af te handelen.
Ook vind ik het goed voor het lik-op-stuk gevoel dat je daardoor krijgt. Dan hoeven de boetes ook niet zo hoog te blijven als je ze meteen voelt :) Maar daar is natuurlijk al bewijs voor dat die hogere boetes niet helpen.
@jolig: de administratiekosten waren door een dwaling van de 2e kamer niet aanvechtbaar. Bij mijn laatste boete was dat juist het enige waar ik een probleem mee had, de boete was terecht maar de administratiekosten konden ruimschoots uit het boetebedrag gedekt worden en waren mijn inziens dus niet terecht.
Mobiel pin apparaat per politie auto in het geval van een staande houding lijkt me heel zinvol. Geen lik op stuk maar pin op stuk beleid.
Don’t try to beat the system.
@faalhaas: maar het systeem faalt..
@bigcar: T systeem werkt perfect, links of rechtsom krijgen ze hun geld toch wel.
@faalhaas: dat is wel weer zo..
ik doelde meer op het faalt in de ogen van de burger,
maar als je het bekijkt in de ogen van de overheid werkt gelikt.. :(
dit heeft inderdaad weinig nut.. je weet al van te voren dat je beroep afgewezen word.. en dan moet je het maar slikken.
het is zo dat de standaard boetes onder de 30km/h te hard en door rood licht ect ect, gewoon direct uit een computer gerold komen, daar komt geen man aan te pas.. dus de administratiekosten is alles behalve 6 euro per boete.. dit is heel misschien 2/3 cent per afgehandeld acceptgirotje

maargoed, vrijwel iedere nederlander word al op iedere hoek van de straat en met ieder wettelijke verplichting bruut in zijn reet genaaid. dus waarom hiermee niet.
@frankieturbo: Ze hebben bij de KRO’s “de rekenkamer” eens uitgerekend wat de administratie kosten nou echt zijn. Kwamen op iets van 1euro zoveel. Absoluut geen 6,- maar dus ook geen centen werk.

Sowieso wel een informatief programma trouwens.
@frankieturbo: De administratiekosten moeten als geheel dekkend zijn voor de hele afdeling met andere woorden het CJIB. In hun gedachtegang denken ze dat je moet betalen om te boeten en moet betalen voor hun bestaan.
Administratiekosten = zoveelste melkkoe…
ff off-topic:
Nog zoiets belachelijks: boete voor toeteren. Als je wegrijdt na een gezellige avond en je ‘toetert’ nog even gedag, kan je dat 350(!!!) euro kosten…. doe ff normaal en ga de straat veiliger maken…
@eltee:
Prima regel.
Doorgaans bezoek na een gezellige avond pas in de nacht weg. Heb geen trek dat er onder mijn raam door diverse lolbroeken even gedag toetert.
@Hubert: ik ben het met je eens dat je niet ’s nachts moet gaan toeteren. Maar bezoek gaat ook wel eens ’s middags weg. Vind je het dan nog terecht?
@eltee:
Ja, nergens voor nodig je hebt toch al gedag gezegt. Ik zwaai gewoon ff heeft niemand last van.

Je toeter is er voor om iemand te waarschuwen voor een potentieel gevaarlijke situatie.
Zo reageren de overige weggebruikers er dus ook op.
Gewoon een geval van onnadenkend egocentrisch gedrag dus.
Kijk 350euro daarvoor vind ik dan ook weer overtrokken.
@jrk68: ambtenaar
@eltee: hoezo toeteren om gedag te zeggen? Dat is een wel heel vreemde gewoonte.
@mashell: deed ik altijd ff kort, totdat het 350 euro ging kosten :D
Wauw, ik kan beroep aantekenen.. Whoop-dee-doo..
@kaasboerin: gaat zeker en vast ook centjes kosten .
@kaasboerin: beroep aantekenen kost 6.10..
Als de boete met de acceptgiro betaald wordt, dan komt er geen mens aan te pas: de computer software herkend de code/nummer op de acceptgiro en wordt dan automatisch verwerkt.Er is geen andere reden te bedenken voor de 6Euro administratiekosten dan zakken vullen. In 2010 waren er bijna 11 miljoen boetes uitgedeeld.11miljoen x 6Euro WOW!
En ik maar denken dat de recherlijke macht losstond van de uitvoerende macht…
Betaal je volgende boete uit protest op 1 dag en in 6 keer. Dat is effectiever dan een bezwaar maken. Doe dit dan ook nog van twee rekeningen en ze kunnen werken voor hun geld.
@porsche928: Staat er in de brief niet dat het boetebedrag in 1 keer betaald dient te worden?
Die administratiekosten geven een boel irritatie en weerstand. Wat schiet je er toch als overheid mee op in een tijd dat mensen steeds sceptischer tegenover je staan.
edit: ja, nu weten we het wel. Graag ontopic in plaats van oude topics omhoog te schoppen met rants.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).