Rechter verbiedt administratiekosten bij verkeersboete!

Auteur: , 51 Reacties

Zoals jullie allemaal ongetwijfeld weten betalen we sinds 1 juli 2009 een bedrag van 6 euro "administratiekosten" over alle verkeersboetes (die onder de Wet Mulder vallen). Bernd van der Meulen, professor Recht en Bestuur aan de Wageningen Universiteit, vond dat belachelijk en de rechtbank van Amsterdam heeft hem zowaar in het gelijk gesteld! Een dikke middelvinger naar het CJIB dus!

De professor kreeg een tijd geleden een bekeuring van 99 euro en die heeft hij ook keurig betaald, maar de 6 euro administratiekosten weigerde hij te betalen. Het gevolg was dat hij een verhoging kreeg van €24,75 en daarna nog eentje van €61,88, maar die 6 euro en verhogingen betalen deed hij niet. Pas toen hij een dwangbevel kreeg kon hij naar de rechter stappen om zijn gelijk te halen.

“Wat mij motiveert is niet de 6 euro, maar het hellende vlak”, vertelt hij aan NU.nl. “Als je een keer begint te zeggen dat er allerhande beslissingen zijn waar je de overheid niet over ter verantwoording kunt roepen, dan is het eind zoek.”

In juli 2011 (en in 2010) werd Bernd van der Meulen ook al eens door de rechter in het gelijk gesteld, maar justitie en het CJIB wilden niet luisteren. En dat kan niet volgens van der Meulen:

“Ze blijven willens en wetens tegen de uitspraak van de rechter in foute informatie verstrekken. Dan moet een rechter een signaal geven: dit kan echt niet”

En dat signaal is nu dus afgegeven. Bernd hoeft de 6 euro administratiekosten (en incassokosten) dus niet te betalen. Ik vraag mij echter wel af of dit automatisch ook zal betekenen dat het CJIB die 6 euro voortaan achterwege laat. Ze zijn eigenwijs genoeg om het gewoon erop te laten staan met de gedachte: Sleep ons maar voor de rechter om je gelijk te halen.

Iets zegt mij dat dit verhaal nog een politiek staartje gaat krijgen. Voor politieke partijen is het namelijk makkelijk scoren door hier Kamervragen over te stellen (kom er maar in PVV, SP & D66). (via: nu.nl)

Met dank aan iedereen voor de tip!51 reacties

maar het cjib hoeft zich helemaal niet aan de wet te houden ..
da,s een overheids-toko ..

en die hebben altijd schijt aan de wet ..
BOSS!!
Een absolute held, die professor. Ik hoop dat Justitie ook alle teveel geïncasseerde euromuntjes terug geeft. Dat is niet meer dan terecht ;-)
@T16: dat gaat echt niet gebeuren hoor:P
@T16: dan krijgen sommige mensen echt 100 euro terug ofzo.
@meneersander: Jonguh, ik kan meteen een 2e vakantie boeken !
@dawwg: haha:P Je hebt wel een goed salaris dan, bekeuringen en vakantie:P
@meneersander: inderdaad, als je 16 2/3 bekeuring hebt gekregen sinds de invoering
James May modus /aan: Great news!!! (dacia)
Nou ja 6 euro minder betalen, dan verhogen ze de boetes toch weer gewoon met 50 euro!
@alcantara: inderdaad -__- ik vind dat ze boetes gelijk moeten stellen over heel Europa, volgens mij komen wij er dan beter vanaf.
Met terugwerkende kracht terug vorderen?
@dutchcourage86: Ja dat zou kunnen met deze uitspraak.
@fernie: Daarom gaan ze in hoger beroep
Kijk, dat scheelt me weer 6 euro :D
CJIB heeft het net zo hoog in de bol als de Gestapo een kleine 70 jaar terug. Wat een boevenbende is het CJIB, ze bepalen hun eigen regeltjes en wetten.
@rufctr01: ik ben er ook niet echt fan van CJIB, maar om ze nou gelijk met de gestapo te vergelijken lijkt me wel wat ver gaan.
@xslaak: Gestapo was inderdaad veel eerlijker; je ging dood of je bleef leven…het CJIB laat je langzaam doodgaan…
Tja ben benieuwd of die 6 euro er nou afgaat of niet. En helaas gok ik het laatste…….
Ik wil me geld direct terug, vuile … …… …. ….. …. … ……. … …… … … …….!! Gisteren nog 38 euro overgemaakt incl. administratiekosten. Tot nu toe wel meer dan €100,- administratiekosten betaald.
Dat lost justitie heel simpel op. De 6 euro administratiekosten schrappen en alle boetes met 6 euro verhogen. Snel klaar.
@mattraket: die 6 euro was een trucje om toch meer geld te innen omdat men de boetes niet verder kon verhogen.

Het wordt tijd dat de politiek een dikke streep zet door dit model dat Justitie afhankelijk is van de inkomsten uit boetes.
@zdev: Niet verder konden verhogen?? Er zit toch geen maximum aan boetes? Als een kamermeerderheid ermee instemt kan de regering volgens mij de boetes zo hoog maken als ze zelf wil. Dus als ze dat wil kan ze de boete voor onnodig links rijden verhogen naar 1000 euro en voor door rood licht rijden naar 2000 euro. In principe houdt niets ze tegen, mits de kamer (=door bevolking gekozen meerderheid) ermee instemt.
Als je zoveel bekeuringen krijgt zou ik me eens achter mijn oren krabben @tr81passat. of liever nog, ietsje beter je aan de regels houden
Hoe dan ook: je kunt ze terugvorderen.
Wat er verder volgens mij staat is dat ze moeten aangeven dat beroep tegen de administratiekosten WEL mogelijk is.
En als ze dat doen mogen ze het weer in rekening brengen. Dus het plezier is maar van korte duur
Pff je zo druk maken om 6 euro ,heeft tie niks beter te doen….
@norge: gaat niet om die 6 euro, gaat om het idee.. ten eerste zijn die boete’s al hoog genoeg.. en ten tweede slaat het gewoon nergens op dat je administratie kosten moet betalen..
@norge: Kosten van een gevangenisstraf worden toch ook niet doorberekend.
@bobb: Nee das waar, zouden ze moeten doen ,100 euro per dag of zo (schijntje) .
vind het ook belachelijk die 6 euro administratie kosten.. gister kreeg iemand bij wegmisbruikers 2 boete’s en dan vragen ze ook even 2 keer 6 euro.. nou is het maar 6 euro.. en als je een boete krijgt voor claxonneren (340 euro) dan maakt het al helemaal niets meer uit.. maar toch belachelijk.. ik ga het ook niet betalen nu ik dit lees!
Ach, als die andere rare uitspraak van vandaag(gisteren?) echt waar blijkt te zijn kun je gewoon met 8 halve liters achter het stuur kruipen onder de noemer dat je de Cult van Odin aanhangt.
@bozewolf: Friso die ging skieën bedoel je ? :lol:
@Megakix: http://www.telegraaf.nl/binnenland/11544846/__Wet_wijkt_voor_God__.html
@bozewolf:

heb em 3X moeten lezen om te begrijpen wat dit met administratie-kosten te maken zou moeten hebben ..

ik denk dat 15.000 euro aardig in de buurt komt ..
wat nog maar het beginnetje is ..
@bozewolf: yep, dat gaat de goede kant uit…straks mag je jezelf opblazen in een discotheek…of een fjörde-eilandje leegroven van leven…

…mijn eerdere reactie was compleet ‘niet relevant’, maar och och och, wat lijdt ik momenteel aan dat Friso-virus….en mocht ik enige momenten in mijn leven hebben waarin ik deze d-r-a-m-a-tische situatie even kan vergeten (pillen, pillen, pillen), dan is er altijd wel weer een Nederland 1,2,3,4,5,6,7,8,9,infinite…die mij eraan doet herinneren… :lol:
Nou dan word het volgend jaar een ietwat hogere verhoging dan normaal waarbij doodleuk de 6 euro inbegrepen zit bij de bekeuringen….
Ha ha, wat een giller. Kunnen we niet een webcam ophangen bij het CVOM? Al die huilende overspannen ambtenaren tussen enorme stapels brieven met bezwaarschriften. Goh, ik zou buikpijn krijgen van het lachen.
met terug werkende kracht! lekker hoor
Nou! dat scheelt dan weer op de prent van 850 die ik laatst kreeg toen ik ben geflitst voor +51 km
@onlycocksdriveaudi: Jij bent fucking stoer man! Je naam ook! Ik ben zwaar onder de indruk!
@onlycocksdriveaudi:

+51 km? Wat vond je klant daarvan?
Bezwaar maken dus!
En je teveel betaalde geld terugeisen.

Op de site van het CJIB staat nog steeds de leugen dat je niet tegen de 6 euro administratiekosten in beroep kan gaan. Men heeft de burger dus vals voorgelicht, tegen beter weten in. Zo zie je maar weer dat justitie het zelf niet zo nauw neemt met de wetgeving. Je kan ze echt niet meer serieus nemen.
@zdev: was dit nu maar Amerika..
@zdev: Gewoon niet betalen. Laat het ook lekker voorkomen, verwijs naar deze zaak, en je zult zegevieren.
@knalfa: en dan nog geld eisen voor de dag dat je vrij moest nemen voor die rechtszaak :mrgreen:
Links- of rechtsom gaan overtreders die 6 euro echt wel betalen…

maarre, ik doneer mijn 6 euro graag als bijdrage aan een standbeeld voor de heer Van der Meulen. Kan iemand van de autoblogredactie hier niet even een actie voor opzetten?
Hoezo PVV vragen stellen. Ze zitten in het kabinet en kunnen er wat aan doen.
@realcar:

maar als de PVV een probleem wil aanpakken dan noemen we dat “populistisch” ..
en nederlanders hebben liever een verdubbeling van de totaal uit de lucht gegrepen “administratiekosten” dan dat ze populistisch gevonden worden ..
Bij het lezen dacht ik gelijk aan onze ID kaarten die ook door een ‘rechter’ gratis waren gemaakt, en dat werden, werden, ze ook totdat je dr weer €45+ voor moest betalen. Ik vind die €6 ook zo hypocriet omdat ze er geen reet voor hoeven uit te voeren en de boetes al veel te hoog liggen.. stumperds.
Oké ik heb nog een boete van €209 liggen met €6 administratiekosten… De gayheid zelf ja. Dat hoef ik dus niet te betalen volgens de rechter? Toch weer 6 euroknallers… Of 18 McNuggets :-D
Ik heb al voor verschillende klanten (ik heb een juridisch advieskantoor) gratis beroep (soort bezwaar) ingesteld tegen o.a. de in mijn ogen ontoelaatbare administratiekosten. Liefhebbers: ga naar http://www.lemkensja.nl

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).