Renault plant meerderheidsbelang Avtovaz (Lada)

Auteur: , 15 Reacties

Ze zitten er al sinds 2010 op te azen, maar nu zijn de plannen geconcretiseerd: per 2014 wil Renault-Nissan middels een meerderheidsbelang de touwtjes in handen hebben bij het Russische Avtovaz.

Renault-Nissan is gecombineerd al een van de grotere wereldspelers: met 7,4 miljoen autoverkopen in 2011 hoeven ze niet veel andere concerns voor zich te dulden. In Avtovaz heeft het concern een belang van 25%, en dus mogen die verkopen (vorig jaar 638.000) niet worden meegeteld. Per 2014 waarschijnlijk wel, en dan stijgt de teller alweer naar boven de 8 miljoen.

Wat is de bedoeling? Renault-Nissan gaat een joint venture (JV) vormen met het staatsbedrijf Russian Technologies. Deze JV gaat nieuwe producten bedenken en bestaande technologieën implementeren in AVTOVAZ. Hiermee is een investering van 750 mln USD gemoeid, waarmee Russian Technologies bestaande schulden gaat herstructureren.

Renault-Nissan krijgt een meerderheidsaandeel in de JV, die op zijn beurt weer als een soort holding Avtovaz controleert. Zoals gezegd moet de operatie in 2014 afgerond zijn, en kan het concern naast Renault, Dacia, Samsung, Nissan en Infiniti een zesde merk aan zijn portfolio toevoegen. Met de nieuwe designer Steve Mattin en zijn artsy sikje moet er daar bovendien wat modern designbloed gaan vloeien.15 reacties

Goed bezig dat Renault, komen er meer betaalbare auto’s op de markt.
Je zou zeggen dat Renault toch met Dacia (en het hernieuwde Datsun) toch al een redelijk portfolio aan de onderkant heeft… zou het – buiten de aantallen – nu echt zo veel toevoegen aan het portfolio van Renault?
@Jansen: ja.

– Rusland is 1 van de snelst groeiende markten
– AvtoVAZ is de grootste speler op die markt

Door deze deal verzekert Renault zich eventjes van om marktleider te worden op een van de belangrijkste automarkten van de toekomst. Een gouden deal dus.
@robbie: Nu Lada er niet meer is, kunnen ze mooi inspelen op die markt.
@MARS: lada is autovaz….
@MARS: Lada er niet meer is? Lada (een merk van AvtoVAZ) bestaat nog gewoon hoor.

Ze maakten niet alleen de 2107 hoor. Het gamma bestaat nog uit genoeg andere modellen.
@robbie: mijn fout, tuurlijk is er meer dan alleen de 2107.. :oops:
@robbie: Inderdaad, goede zet!
@robbie: Rusland WAS ooit de belofte. Een belofte die ze nooit hebben waargemaakt. Rusland is juist als enige afgehaakt van alle BRIC landen. Nu met de herverkiezing van Putin zie je veel buitenlands kapitaal het land ontvluchten. De russen hebben zich door hem te herverkiezen verzekerd van jaren van onzekerheid voor buitenlandse investeerders. Het is een soort quasi-dictatorschap met een gereguleerde vorm van kapitalisme. Heel heel slecht voor de toekomst. De échte toekomst ligt in landen als China, Indonesie, Maleisie, Brazilie, India en Columbia.
@raphael: Mwoah… Ik zou Rusland toch niet onderschatten. Ze zijn idd wat achtergebleven bij de overige BRIC-landen, maar dat neemt niet weg dat ze nog steeds een grote markt zijn. En dus toch nog steeds interessant voor buitenlandse investeerders.

@Jansen: Lada is nog altijd een grote naam daar, dus een paar deftige modellen lanceren, en dat mag dan nog met oude Renault techniek zijn, en ze zullen niet aan te slepen zijn. Die extra aantallen zijn dus niet te onderschatten. “vorig jaar 638.000” wordt binnen een jaar of 10 makkelijk twee miljoen…
@Esprit_de_Flandre: De grootte van de markt is zozeer niet belangrijk. Het is de betrouwbaarheid van de overheid. Tegengaan van corruptie etc. etc. Kijk naar de kapitaalstromen, die zijn allemaal afgenomen van EU naar Rusland, daarnaast is er een grote uittocht van Russisch kapitaal naar o.a. London. De rijke russen voelen de bui al hangen. Putin heeft geen intentie om de échte corruptie tegen te gaan. De corruptie waardoor hij de macht kan blijven vasthouden.
@raphael: Putin blijft ook niet eeuwig op dat postje zitten. Daarnaast hoeft corruptie geen probleem te zijn, als je aan de ‘positieve’ kant van de onrechtvaardigheid zit…
Ze hebben wel vertrouwen in die Russen…
@norge: niet in de russen…niet nodig…zolang je Poetin maar achter je hebt.
Slimme jongens, die Galliërs

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).