Renault Sport Mégane GT: rijtest en video

Auteur: , 77 Reacties

De nieuwe Mégane rolt de Nederlandse showrooms binnen. We gingen op stap met de dikste variant die op dit moment te bestellen is.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het was misschien wel dé leaselieveling van Nederland: de Renault Mégane Estate dCi. Lange tijd verkrijgbaar met 14% bijtelling en ook nu nog goedkoper voor de zakelijke rijder. Er moet tegenwoordig 21% bijtelling afgerekend worden. Niet omdat de nieuwe Mégane viezer is geworden, maar omdat de regels aangescherpt zijn. En dat is ergens goed nieuws voor de autoliefhebber, want doordat de stimulans om saaie auto’s te kopen kleiner wordt, is de kans groter geworden dat het straatbeeld verrijkt gaat worden met interessante auto’s. En dus konden we de dCi 110 lekker in de garage bij Renault Nederland achterlaten. Niet alleen omdat die een stuk saaier is, maar ook omdat die zichzelf toch wel verkoopt. Want reken erop dat zelfs voor die 4% verschil in het bijtellingspercentage heel wat gierige Hollanders voor die auto zullen kiezen.

Renault Mégane GT rijtest en video
Maar wij niet. De Mégane GT is namelijk veel lekkerder. De GT is voorzien van een 205 pk sterke 1.6 turbo, gekoppeld aan een EDC automaat met dubbele koppeling. Deze is goed voor een sprintje van nul tot 100 in 7,1 seconden en een topsnelheid van 230 kilometer per uur. We komen zodadelijk terug op deze cijfers, want eerst wil ik het uiterlijk van deze auto behandelen.

Sommigen verwijten Renault dat ze “te Duits” worden. En in het ontwerp zou je daar argumenten voor kunnen vinden. Het silhouet is met name weinig spannend. Bijna saai, zelfs. De voorzijde is bovendien voorzien van een soort ondersteboven Golf GTE-look met die LED dagrijverlichting. Maar toch vind ik de Mégane als GT een geslaagd plaatje. Strakke lijnen, maar toch eigenzinnig in met name het voor- en achteraanzicht. Mocht u het zich trouwens afvragen: de GT is inderdaad gewoon een vijfdeurs hatchback. Maar als GT zijn er (naast onderhuidse wijzigingen) sportiever gelijnde bumpers gemonteerd.

Renault Mégane GT 205 EDC
Ook is er een rijk uitgerust interieur, met onder andere lekker sportkuipen en lederen bekleding. Maar om dit Duits te noemen, nee. Dat gaat te ver. Het interieur heeft een fijne sfeer, met als enige minpunt het enorme touchscreen. Ik kan niet wennen aan touchscreens in auto´s, doe mij maar gewoon knoppen. Dat is makkelijker te bedienen en oogt wat mij betreft ook mooier. Wellicht hebben jullie daar een andere mening overigens. Wat jullie in ieder geval met me eens zullen zijn is dat het menu niet altijd even overzichtelijk is. Ook is de samenwerking tussen mijn telefoon en het R-Link 2 systeem niet feilloos, met regelmatig pop-up meldingen als gevolg. Bovendien is het Bose geluidssysteem niet heel fijn in te stellen. Een laatste kritiekpuntje betreft de ergonomie: het nut om de inschakeling van de cruisecontrol in de middenconsole te verstoppen ontgaat mij volledig. Met name omdat er bij de bedieningsorganen op het stuur nog een ongebruikte knop is die daarvoor zou kunnen dienen. Hoezo Duits? Frans!

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in de Mégane GT. Zeker niet zelfs, want de stoelen zitten heerlijk, het stuur ligt lekker in de hand en de sfeer in het interieur is dik in orde. Naar wens kun je deze overigens aanpassen met de in vijf kleuren instelbare LED-verlichting en de verschillende modi voor het klokkenhuis, bedienbaar via de menu-optie MultiSense. Nutteloos feitje van de dag: je kan de LED-verlichting achterin de auto uitschakelen. Zodat je kinderen rustig kunnen slapen, ofzo.

Renault Mégane GT 205 EDC
Qua techniek is de Mégane GT een apart apparaat. Met als belangrijkste feature de meesturende achterwielen, genaamd 4Control. Uniek in het C-segment, en bovendien is het dure techniek. Maar effect heeft het: de draaicirkel van de Mégane GT is bijna een meter korter dan die van de reguliere vijfdeurs, die verder dezelfde afmetingen heeft: 10,4 in plaats 11,2 meter om precies te zijn.

Maar niet alleen bij het draaien in kleine ruimtes komen de meesturende achterwielen van pas. Ook het weggedrag wordt er flink door beïnvloed. Het is iets wat je voornamelijk merkt als je vlot van richting wisselt. Misschien nog wel het beste voorbeeld hiervan is als je snel een rotonde afstuurt. Van volledig ingedraaid naar links (zowel voor als achter) wisselt de besturing dan naar volledig ingedraaid naar rechts. Hierbij voel je dat de kont sneller bijdraait dan in een auto met een vaste setup voor de achterwielen. Het is een beetje te vergelijken met het gevoel van een auto waarvan de achterkant uitbreekt, met als belangrijk verschil dat je niet hoeft tegen te sturen. De eerste keer schrok ik een beetje van het gevoel, daarna werd het de truc om het op te wekken. Never grow up, zeggen ze dan.

Renault Mégane GT 205 EDC
Ook met de rest van het weggedrag zit het goed. Om te beginnen is er elektro-hydraulische stuurbekrachtiging, in plaats van het in de rest van de Mégane-reeks standaard variabele elektrische systeem. Het stuurgevoel is dik in orde, wat mede te danken is aan het onderstel. De afdeling Renault Sport bemoeide zich intensief met de ontwikkeling daarvan, en dat is te merken. Het geheel voelt strak en stabiel aan. Je hebt ook geen moment het idee dat je met een auto van 1468 kilogram rijklaar onderweg bent. Die kilo’s heeft Renault subtiel weten te verstoppen en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat mede te danken is aan de meesturende achterwielen. Tegelijkertijd zou je kunnen beargumenteren dat de GT een slordige 180 kilo lichter zou kunnen zijn zónder die extra techniek aan boord (de TCe met 1.2 benzine en handbak weegt 1280 kilo) maar die discussie laat ik graag aan jullie in de comments.

En over gewicht gesproken: waar ik iets minder enthousiast over ben is de samenwerking tussen mijn rechtervoet en de EDC automaat met dubbele koppeling. Ik was er al geen fan van in de Clio RS, en ook nu kan ik er niet aan wennen. Ik heb het grootste deel van de tijd zelf mijn verzetten gekozen met de flippers achter het stuur, omdat de automaat voor mijn gevoel te vaak de neiging heeft om hoog in zijn toeren te blijven hangen. En dat deed zich niet alleen voor in de Sport-stand, ook in de Comfort-modus kiest de bak soms vreemde schakelmomenten. Helaas is het niet mogelijk de GT met handbak te bestellen, dus ben je (als je net zo kritisch bent als ik) genoodzaakt de EDC handmatig te bedienen. Tegen beter weten in hoop ik van harte dat Renault een handbak-optie behoudt in de toekomstige Mégane RS.

Renault Mégane GT 205 EDC
Het is een klein vlekje op het blazoen van een verder zeer prettige auto. Een vlotte GTI-achtige als deze Mégane GT past mij wel en ik heb hem na de testperiode met lichte tegenzin weer ingeleverd. Mocht hij jou ook interesseren: de Mégane GT staat in de prijslijsten vanaf €31.290 euro. De uitvoering die wij reden kostte €36.098,91 euro. Die extra centen gingen op aan opties als de sierstrips in blauwe carbon-look, het leerpakket i.c.m. verwarmbare stoelen, het luxere R-Link 2 multimediasysteem en de 18 inch Magny Cours wielen, die exclusief zijn voor de Mégane GT. Mocht dit je allemaal te prijzig zijn: de Mégane hatchback is te rijden vanaf €20.290 euro. Filmpje!77 reacties

Dat gewicht kan echt niet!!!
@smoothoperator:
1) Te zwaar (een MB C-klasse station met diesel is droog ook 1500kg; een D-segmenter !) en
2) dus niet zuinig; zeker niet op de snelweg.
3) Heel veel rijwind-geluiden op de snelweg
4) Audio – met of zonder Bose – is erg slecht
5) Wel een heerlijke stadsauto
6) Best leuk design, al vind ik de Clio stiekem toch veel mooier :)
@dawwg: rijwindgeluiden kan ik me niet in vinden. Wat verbruik betreft: niet super inderdaad. Maar daar koop je zo’n GT ook niet voor.
@CasperH: Dan heb je ‘m vast niet in een stevige wind gereden; de windvlagen kwamen zo ongeveer binnen in mijn beleving (afsluitdijk bij 130km/u) …
@dawwg:
gewicht beinvloedt het verbruik op de snelweg nauwlijks.
@smoothoperator: 1468 kg kan inderdaad niet! Volgens Autoweek weegt de auto dan ook 1367 kg. Er zal vast een tikfoutje in dit stukje zijn geslopen.
@JeejEm: rijklaar gewicht uit de folder.
@CasperH: En gewicht dat hebben ze duidelijk nog niet eens gebruikt voor de afwerking, vind het zo’n goedkoop gezicht dat je nog tegen de lak van de deurstijl aan moet kijken bij een auto van 30.000+ euro…
@griffendahl: Dat viel mij ook op. Krijg een A-segmenter gevoel bij. 🙊
@JeejEm: @jeejem: 1468kg rijklaar in de realiteit. Voor de belastingdienst gaat er echter 100kg af bij het vaststellen van het tarief. 😉
@smoothoperator: Dat is zwaarder dan mijn Alfa 159 (1430kg). Een auto die nochtans verketterd werd om zijn overgewicht en het is een auto uit het d-segment. Zo zie je maar wat de evolutie is in gewichtstoename over 15 jaar bekeken. Lichte ( normale) auto’s bestaan niet meer.
@geertvn: Wow, dat scheelt nogal met de sportwagon dan. Mijne weegt op kenteken 1615kg.
@E34M5Touring: mijne is van na de restyling ( minder gewicht) en heeft de tbi motor die denk ik ook lichter is dan de 2.2 die hij vervangt.
@geertvn: Mijne is ook van na de Facelift maar wel een diesel. Dat zal wel wat schelen natuurlijk. Toch wel opvallend. Thanks voor de opheldering!
Ze zouden is een keer een mooi interieur designen
@MAB: Je zou eens Nederlandsen…
Bovendien vind ik het nog best een mooi interieur, mooier dan de Golf, en vernieuwender.
@mercedesclk350: ohjeej iemand heeft weer azijn op. Ja heel vernieuwend ja als je splinternieuwe auto nu al lijkt alsof die 5 jaar op de markt is. Exterieur is trouwens wel mooi.
@MAB: Sorry maar dit slaat precies nergens op. Heb je de afgelopen 5 jaar op de markt überhaupt opgelet? Renault staat nu een giga stuk voor qua design, op merken zoals Volkswagen, Audi en Opel. Dat verandert pas niet en ziet er al verouderd uit vanaf dag 1.
mab via Android app
@mercedesclk350: jezus christus. Sorry maar ik kan jou echt niet serieus nemen.
Prachtige stoelen, verder redelijk mooie wagen. Instrumentarium oogt echt goedkoop.
@maxidyne: ja inderdaad ik dacht ook echt huh
Hekel aan touchscreens…

Welk merk/model heeft dat nou goed onder de knie? Echt goed bedoel ik dan, dat het ook meerwaarde heeft ten opzichte van knoppen.
@baasbas: voor zover ik tot op heden heb meegemaakt: geen enkel merk. Het is ook met name onhandig te bedienen tijdens het rijden. Vaak moet je meer handelingen verrichten dan één simpele knop indrukken in een “normaal” dashboard. Eigenlijk leidt het onnodig af.

De omweg: voice command functie. Dat werkt zelden goed, maar je kan in ieder geval je ogen op de weg houden.
@CasperH: Dat komt overeen met wat ik om me heen zie… Behalve de extra handeling (eerst de feature selecteren die je aan wil passen) vind ik ook de extra spiegeling en afleesbaarheid irritant bij lage zon.
@baasbas: vet vingerafdrukken niet te vergeten!
@CasperH: waarom zou je de schakelaar van de cruise control op het stuur moeten hebben als je deze 1x aan kan zetten en verder nooit meer gebruikt?
@baasbas: Volvo XC90 heeft een touch screen systeem dat best goed werkt. Ietsjes duurder is de McLaren MP4, die heeft ook een aardig werkend scherm.
@baasbas: Ben ik wel met je eens. Al heeft het wat gewenning nodig, vind ik zelfs Comand van Mercedes fijner werken.
Echt een mooie auto om te zien vooral in deze kleur. Het interieur vind ik vrij goedkoop ogen, dat had wat beter gekund. Als je een handbak kon bestellen zou dit een hele fijne auto zijn.
Lelijke auto, zowel exterieur als interieur.
Ziet er netjes uit, erg vernieuwd design. Weet niet of het lang houdbaar is.
Hoe komen er mensen bij dat renault Duits eruit begint te zien? Een van de reden dat ik juist een Renault fan ben is juist omdat het niet zo saai is als een Volkswagen.
-edit: nutteloze bijdrage-
@dutchcorvette: stoffig merk voor oude mannen verklaar jezelf, iedereen weet dat Volkswagen dat is.
@thefmanl:
Oh, ik weet niet beter dan dat Toyota voor stoffige boekhouders is.
@thefmanl: Dan verbeter je hem aan ga je zelf verder met de stereotypes.
Dat lege plekje op het stuur wordt bij de Talisman en Espace gebruikt om de afstand in te stellen van de adaptive cruisecontrol.
Niet heel handig om daar bij de Megane dan de aan/uit knop te monteren.

Heb er mee gereden, geweldige auto.
Ik mis in de auto alleen de knop in de midden console voor het bedienen van het scherm, heeft de Talisman wel, werkt super!
@dinges7: Lees mijn commentaar.
Deze knop zal je nooit meer bedienen na hem 1 keer op aan gezet te hebben.
Wat een gedrocht, hoe kan je nou die voorkant mooi vinden? En kijk die tellers dan xd Het interieur is idd lekker fransplastic gebleven ja
@arii: dus dan zijn veel Duitse interieurs ook ‘fransplastic’ daar komen ze namelijk vandaan😂😂
@rufctr01: ja klopt, maar duitsers laten dat plastic ook enigszins normaal uitzien, als ik dit zie dan krijg ik gelijk een clio voor mn ogen waar ik nog wel eens wakker van word
Leuke video:de kwaliteit wordt steeds beter. Nice. Nu sparen voor een helikopter voor die mooie sky shots.

Ik ben zelf nog niet zo’n van de Mégane. De I en II waren prima en respectievelijk fantastische auto’s, de III en nu IV, mwah, een beetje flets. Maar ja, dat is altijd een goede basis voor een sportieve uitvoering.
@gtwillem: zo duur is een drone niet meer. De vergunningen om ermee te mogen vliegen echter…
franse bouwkwaliteit is op 0:22 te zien; letter “O” staat schuiner dan de toren van Pisa
@arashrsf: als dat alles is?
Ik vind dat Renault best aardig bezig is. Maar:

– 1450kg is net zo zwaar als een C200 met automaat.
– een 6 bak automaat is zo 2006
– Het interieur is qua kwaliteit erg wisselend, van niet fraai zittend leer op de stoelen (ook de talisman) tot aan een lelijk mattige afwerking van de navigatie. Ook heel vlek gevoelig.
@eelco74:
Mercedes geeft een ledig gewicht op, zonder vloeistoffen en bestuurder, als ik Casper goed begrijp geeft Renault een rijklaargewicht op. Dat scheelt zomaar 100kg.
@talladega: pak dan een c180 met automaat, dan is de Mercedes 50kg zwaarder rijklaar. Vergeet niet dat de C behoorlijk veel groter is. Dat hadden ze bij Renault net even iets beter moeten doen.
@eelco74: maar die heeft geen vier wiel besturing, ik kan mij voorstellen dat daar ook aardig wat kilo’s inzitten.
Wat ik niet begrijp is dat 20 jaar geleden de Toyota Celica al 4 wiel besturing had maar dat geen 1 premium of luxe merk dit ook heeft overgenomen. Volgens mij zitten er ook grote nadelen aan anders moest het allang gemeengoed zijn toch?
@thomasthomas:

Onderdelen duur
Storingsgevoelig
Onderhoudsgevoelig (mn op de leidingen)
Weinig tot geen kennis bij dealer of importeur
ABS met 4WS is erg duur systeem bij defect.

Nu moet ik wel zeggen Renault is niet zo storingsgevoelig Uhmmm ;-)
@schellekens006: in de Laguna ken ik louter goede verhalen over 4control, ik ben niet bekend met storingen daaraan.
@thomasthomas: Die nieuwe Ferrari Gtc4lusso toch? Als dat geen premium is…
@pallas: en de nieuwe 7 serie heeft het ook
@thomasthomas: Porsche had het eind jaren 70 al in de 928.
@e34m5touring: de eerste echt goede uitvoering was de BMW 850i… Daar nam de constructie overigens ook flink wat plaats in…
Gave wagen, had alleen wel wat meer verwacht van de video review: flink sturen/wegligging, beoordelen launchcontrol, snelheid van schakelen met zelf flipperen etc.
De nieuwe weg die Renault sinds de introductie van de Espace heeft ingeslagen is naar mijn bescheiden mening ronduit fantastisch (kadjar uitgezonderd, niet mijn ding). De designs zijn chique, gewaagd, zakelijk en gewoon mooi. De talisman heeft op het Festival Automobile International zelfs al een prijs voor mooiste auto gewonnen. De Mégane mist helaas wel een paar dingetjes die de Espace en talisman wel hebben (two-tone interieur, geen bedieningsknop voor het infotainment, moet je toch weer in zo’n scherm prikken), maar het is alsnog een mooi ding geworden. Gelukkig is de vierwielbesturing wel aanwezig. Tot slot nog twee betweterige opmerkingen, ik kan het niet laten ;). Die lichtjes komen niet van de GTE, die had Renault bedacht voor de RS.01 concept, die concept was op zijn beurt weer een sneak preview op het front van de talisman. En dat vage knopje? Die bestaat al heel lang, geeft keuze tussen cruise control en een snelheidsbegrenzer (wie gebruikt een snelheidsbegrenzer?), lekker aan laten staan, al ziet dat er raar uit. Dat dode knopje op het stuur is bedoeld voor uitvoeringen met adaptieve cruise control.
@knipperlichtje: Wie gebruikt de snelheidsbegrenzer? Nou, ik. En ik vind het waanzinnig handig. Overgrote deel naar mijn werk zijn 80-wegen, en daar stel ik de begrenzer dus op in, hoef nergens meer op mijn snelheidsmeter te letten. Rijd bijzonder ontspannen.
@motoragent: maar waarom gebruik je dan geen cruise control? Zodat je niet tegen langzamere weggebruikers aan kleeft? Ik stel altijd m’n cruise op 80 in en sprint (als het overzichtelijk genoeg is) langs weggebruikers die wat langzamer willen rijden. Voor mij is een begrenzer dus alleen maar gevaarlijk, maar ik hoor graag wat jij er fijn aan vindt.
@knipperlichtje: Ik kom nogal wat rotondes en kruisingen tegen, daar hoeft de cruisecontrole niet steeds aan/uit etc. De limiter zet je aan en heb je verder geen omkijken meer na, je doet wat je altijd doet zonder dat je bang hoeft te zijn voor flitskasten (die zijn helaas ook niet bepaald schaars op mijn dagelijkse route)

En inderdaad wat je zegt over langzamere voorgangers; daar blijf ik liever achter hangen, met een beetje gas los, zo’n haast heb ik toch niet.
@knipperlichtje: ik ken alleen het systeem van Mercedes. Dat schakelt zichzelf uit zodra je volgas geeft, voor de veiligheid dus.
Ik vind dit een hele leuk hatch. Ziet er prima uit, lekker onderscheidend ook. Interieur oogt een tikkeltje goedkoop, maar niet lelijk. Het stuurt prima. Is meer dan snel genoeg. Alleen het gewicht. Ja, hij is erg zwaar. Dat is absoluut een nadeel. Maar dat geldt overigens voor 70% van het wagenpark.

Ik zou dit in ieder geval verkiezen boven alles uit de VAG-stal, een Astra, een Focus en al zeker boven een V40. Die laatste is echt de slet van leasend Nederland.
@berlinetta: amen to that.
Kan je wel gaan zitten zeuren over saaie leaseauto’s maar als je 200 euro per maand (600 met een Foutlander PHEV) kan sparen op je auto zou ieder weldenkend mens dat doen, ook onze fietsende ‘liefhebbers’.
Nette auto, wel een beetje zwaar. Touchscreen vond ik in de Clio ook 3x niks. Net als de interface met telefoon. Langzaam en je moet soms meermaals drukken om het commando er door te krijgen. Vind het design wel mooi. Zag vd week de Talisman op Schiphol staan en die vind ik wat meer in balans. Kan de grote lampen etc iets beter hebben vind ik. Maar wel een fris ding. Mooie kleur ook dit.
@E34M5Touring: Touchscreen in een auto heb ik echt nog nooit goed uitgevoerd gezien, in de Talisman is dat een stuk beter geregeld, daar zit een soort iDrive/MMI/Command achtige knop waarmee het touchscreen in principe overbodig (desondanks wel aanwezig) wordt.
@griffendahl: Vind ik een mooie auto in het echt, die Talisman. Raar dat ze dan zo’n systeem niet ook in de Megane hebben gebruikt. Wellicht met de facelift straks. Ik moet eerlijk zeggen dat ik buiten de Clio geen ervaring heb met touchscreens in auto’s. Ik hoor dat die van de Tesla aardig goed werkt maar heb daar zelf geen ervaring mee.
@E34M5Touring: Een touchscreen vraagt je altijd je blik van de weg te halen waarbij een fysieke knop dat niet doet, plus dat ze vaak net te ver van de bestuurderspositie af zitten dan comforttechnisch wenselijk is.

De Talisman is in het echt een prachtige auto, hoor alleen weinig goeds over de versies zonder 4control, ben benieuwd hoe dat voor deze Mégane geldt…
@griffendahl: Toch vreemd dat een merk wat auto’s als de RS modellen weet voor te brengen zoveel moeite heeft met ‘middle of the road’ onderstellen. Ik hoorde over de nieuwe Clio best goede berichten maar heb hem zelf een paar dagen mee gehad en vond het geen prettige auto. Wel grip maar een softe afstelling waardoor ie best overhelde. Gevoelloos in het stuur, heel zwaar bekrachtigd. Niet mijn auto. Misschien ook niet de doelgroep maar een DS3 vind ik veel fijner. Ook wel een beetje gevoelloos in het stuur maar wel een wat strakker onderstel.
@E34M5Touring: ik hoorde dat het bij de Talisman komt door de 4control, die vraagt een bepaalde – ouderwetse – constructie van de wielophanging/vering, wat ruim gecompenseerd wordt als je 4control hebt, heb je alleen geen 4control dan heb je diezelfde constructie, met alle nadelen van dien zonder de compensatie van 4control.
Te duur en te zwaar imo!
Een mooie auto om te zien. In mijn ogen is het dashboard net zo plastic als een paar Duitse merken.
Misschien een rare vraag, maar wat kost een vergelijkbare Golf met vergelijkbare opties? Ik zie hier nog al wat mensen roepen dat het een te dure auto is.
Even snel gekeken maar een 220pk Golfje kost ook 36 rooitjes en dan heb je nog een kale uitvoering. En geen meesturende achteras en waarschijnlijk ook een mindere wegligging, want fit is iets waar Renault heel goed in thuis is. En het dashboard van een Golf is net zo plastic.
Je golf 6,7 en toekomstige 7.5 inruilen voor deze mooie auto, wie had dat ooit kunnen bedenken.
Erg mooie en vast en zeker ook weer een goede auto.
Om nou een prachtige wagen als dit, in een (in dit geval) spannende kleur als blauw, en Duits in dezelfde zin te gebruiken is een belediging voor de Mégane.
Beste CasperH.
Gebruik je ooit de snelheidsbegrenzer van een auto?
Nou ik niet en dus zet je het schakelaartje op de middentunnel op cruisecontrole op het moment dat je de auto ophaalt bij de dealer en hoef je nooit meer aan het schakelaartje te zitten.
Gewoon + en – en S en R op het stuur bedienen en klaar.

Dus onzin opmerking!!
Verder gewoon een mooie auto voor Jan Modaal, vooral de Estate ziet er goed uit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).