Rij jij in 2025 in een autonome auto?

Auteur: , 53 Reacties

Er wordt steeds harder gewerkt aan auto's die zichzelf kunnen besturen. We wisten dat Google deze manier van rijden binnen afzienbare tijd bij de dealer aan wil bieden, maar adviesorganisatie KPMG denkt dat we in 2025 ook daadwerkelijk massaal de overstap gaan maken.

Wordt het de autonome Prius, een BMW 5-serie, of toch liever iets Chinees? De praktijk, voor zover deze aanwezig, wijst uit dat het best veilig is. Na meer dan 320.000 km (and counting) met een vloot Prii is er slechts sprake van één lichte aanrijding, en de 193 km/u gaat ook heel goed zonder bestuurder. Ook op kruispunten moet het straks (in theorie) goed komen.

Maar de vraag is, durven we het en willen we het? Als echte gearheads kunnen we het toch niet over ons hart verkrijgen om de controle over het stuur uit handen te geven?! Haijo Kampinga, adviseur Automotive bij KPMG, ziet in ieder geval de voordelen van de overstap.

Een oplossing voor de gigantische kosten van zowel verkeersongelukken als de infrastructuur bijvoorbeeld, maar ook voor de vele uren die nutteloos in de files worden doorgebracht en alle ruimte die onnodig worden ingenomen door geparkeerde voertuigen. Met zelfsturende voertuigen zal het aantal ongevallen sterk verminderen, worden minder bekeuringen uitgedeeld, is minder verkeerstoezicht nodig en zal het autorijden in zijn algemeenheid veiliger worden. Door het verbinden van auto’s met ‘slimme’ kruisingen kan de veiligheid fors worden verhoogd.

Daarnaast zal de onzekerheid over de benodigde reistijd afnemen en zullen de inzittenden in staat zijn hun reistijd voor andere doeleinden te benutten. Het autorijden wordt dus veel efficiënter, voertuigen gaan minder energie gebruiken en de infrastructuur wordt veel efficiënter gebruikt.

Allemaal leuk en aardig, maar daar hebben we toch ons eigen gezonde verstand voor? En mocht je dat missen, dan zijn er nog technische snufjes zoals Adaptive Cruise Control en Park Assist? Ik weet het niet hoor… Jullie wel?53 reacties

Ze maken het autorijden steeds minder leuk, dan weer automatische schakelbakken, en nu weer dit.
@maseratizzzzzzzz: want automaten bestaan pas 10 jaar-.-??
@mightymike: nee man, honderd jaar.
@maseratizzzzzzzz: Jij blijft maar in de steentijd leven met je handbak. Dat is toch niet meer van deze tijd? Een automaat zou standaard moeten worden, een handbank gewoon even extra bijbetalen.
Daarbij komt dat automaten tegenwoordig nog zuiniger zijn ook dan een handbak!
@grasz: Gehandicaptenauto’s zijn nog niet voor ons besteed, hoeveel te meer ik zelf in de hand heb hoeveel te beter…
als je het dan ook maar weer uit kan zetten
Vind stuurbekrachtiging al saai. Dus doe maar niet.
De titel klopt niet, in 2025 dan wordt je gereden :). Maar goed over twintig jaar wordt zelf rijden verboden… Sowieso is zelf inparkeren dan verboden.
@Den: voor sommigen (vrouwen) mag zelf inparkeren nu al verboden worden
@eindbaasje: Gelukkig kunnen alle mannen wel inparkeren..
NEEEEE SAAAI
we willen gewoon geen TCS geen ABS maar wel wel DRS en KERS
@rsvbf1: alsof je aan DRS ook maar iets hebt in een gewone auto
‘Rij jij in 2025 in een autonome auto?’ Nee, want dan is het toch geen rijden meer?
Ik wil rijden lekker zelf sturen, schakelen en gas geven, gewoon omdat gereden worden heel fout is…
Van dit soort berichtgevingen word ik altijd nog zuiniger op mijn auto. Nu zorgen dat deze in 2025 nog rijd, dan ben ik een baas in mijn Scénic.
Lol, dat nummerbord van de Passat: “Powered by Diesel”
Nee, optyfe..
Wat is dat nou voor een kut idee? Het lijkt wel ‘hot’ tegenwoordig om alles massaal op 1 vast net te planten! Waar is de vrijheid? en wat gebeurt er als er ook maar 1 fout in dat net zit? Dan breekt de tering uit!

Oplossing: Eenzame opsluiting in isolatie cel voor de bedenkers hiervoor.
alleen als ik dan zat naar huis gereden kan (en mag)worden in mijn eigen auto. Die ook nog manueel bestuurd kan worden
Ooit de film Irobot gezien? Waarin de AUDI RSQ een soort
opvolger voor de R8 van nu in voorkomt …
Wel in die film rijdt iedereen autonoom op de autostrade,
of in de film een soort van ondergrondse tunnel want daar
rijden ze dus met ongelofelijke snelheden. Maar als
men dan op de ‘normale’ weg komt, duwt de bestuurder op een
knopje en komt er een stuur uit het dashboard te voorschijn
waarmee men dan kan sturen en waarschijnlijk bepaald men dan zelf ook de snelheid.

Het idee dat ik hierboven even aanhaalde vind ik veel beter dan in een volledig autonome auto te rijden in 2025 (over 13 jaar al!) De film speelt zich btw in het jaar 2035 af.
@mister: Wubbo calling..
@mister: was de RSQ niet gewoon een concept van de R8?
@the-budel-guy:

Jep, een concept dat in die film is gebruikt! :)
Mijn auto rijdt straks op iOS…
@faalhaas: All risk verzekeren dan maar, binnen vijf minuten rijd je in de plomp!
@faalhaas: nou dat mag ik toch niet hopen zeg met Apple Maps woehahaha.
Ik zie wel een voordeel.. daarmee wil ik ieder weekend wel \”BOB\” zijn..
dan krijgen we wel één mega probleem, het zelfde wat we nu hebben met navigatie systemen, als hij defect is ben ineens kompleet verdwaald en weet je niet meer wat je moet doen.
als je een zelf rijdende auto hebt en je harde schijf crasht kun je niks meer (want autorijden kan je niet, want dat hoef je normaal nooit te doen).
@mazdarx8:
Als we meteen in defecten gaan denken dan kun je alles wel van electronica wel uit die auto halen. Als je Engine Management Unit uitvalt sta je ook langs de weg.
@mazdarx8: over 10 jaar zijn er helemaal geen hardeschijven meer (op de consumentenmarkt), dus kunnen ze ook niet crashen ;)

Neem een voorbeeld aan de hardware van Curiosity, dat gaat niet zo maar stuk hoor..
@flutterby: stukje robotarm
Is wel afgebroken…
Absoluut niet. Welke auto het ook is, zodra hij autonoom is hoef ik em niet meer. Kun je net zo goed met het OV, want dat is het dan, maar met mindere capaciteit. En we weten allemaal hoe uitmuntend het OV in Nederland is.
Eerst eens laten zien hoe dat systeem op een bambi reageert die dwars over de besneeuwde bergweg heen rent in de winter…
@norge:

Eeeuh simpel, full gass for bonuspoeng. :D Iets in die richting inidergeval..
@norge: vervang die besneeuwde bergweg eens met een woonerf en de bambi met 3 jarige peuter??
gaat hem niet worden.
en trouwens ik wil sturen gas geven in de benzine roeren en dat soort dingen!!!
als het niet zo belachelijk eruitziet als hierboven en als het uitschakelbaar is wil ik er zelfs wel voor betalen.
@4991: Jij bent echt niet goed wijs.
@bsxc2: heb je dan ooit naar het zuiden van spanje gereden?
Nooit, al schieten ze me dood. Rijden blijft leuker! Op de fiets kan het wel lekker zijn :D Verzin daar eens iets op.
Geweldig! De auto rijd je naar een chick.. chick leg je op de achterbank. Stel ff snel een route in en dan kun je zo je chick vergezellen! Hoe fijn wil je t voor elkaar hebben? Gewoon beuken op de achterbank terwijl de auto vanzelf rijdt! Damn i wish i had One of those cars…
@gerritdriessen: opblaaspop ipv chick in jouw specifieke geval dan..
“Rij jij in 2025 in een autonome auto?”- Nee, NO, Nay, Never
Ik ben voor!
Krantje mee (zal dan wel geprojecteerd op de voorruit worden)en lekker relaxen onderweg naar het werk..beetje internetten of nog een tukkie doen…
Ik kan niet wachten!
Dan ga ik motorrijden…
Degene die niet in een autonome auto willen rijden zullen in 2025 thuis moeten blijven vrees ik. Geen verzekeraar zal hun risico nog willen dekken.

Het door AB aangehaalde argument dat we toch zelf ons eigen gezonde verstand hebben raakt wal nog kant. Het probleem is niet het denkvermogen maar het verschillende gebruik ervan. Ik vind het niet logisch dat iemand op een uitvoegstrook gas bij geeft of rechts inhaalt. Toch gebeurt het. Tegen de ratio van een CPU. Nog los daarvan een autonome auto heeft betere (of aanvullende) zintuigen en kan “praten” met andere voertuigen en infrastructuur. Kan ie ook nog allemaal tegelijk en meerdere malen per seconde zonder dat het er moe van wordt. Dat doet altijd, bij een “petje”in een Golf IX of bij een omaatje in een Yaris MK 4.

Dan durf ik zelfs mijn peutertje ervoor te laten springen.

Leuk en scherp autorijden (ja da’s erg leuk) doe je nog op een achterafweggetje of op een circuit.
Nee.

Ik zie het sowieso niet snel gebeuren. Waar gaan dan opeens alle auto’s van nu rijden? Niet? Goeie grap zou dat zijn, dan kan je opeens geen enkele snelweg meer op met je oldtimer collectie…

Wat heeft het sowieso nog met rijden te maken als je zelf niks bestuurt. Doe maar vooral niet! Ook ik wil liever 3 pedalen, een stuur en een versnellingspook bedienen in plaats van een boek lezen.
@E320cdi: oldtimers hebben niks te zoeken op de autosnelweg. Vrachtwagens, motorfietsen en Daihatsjoe Moves eigenlijk ook niet.
@mashell:

Suzuki Wagon R+ ook niet…
@E320cdi: Onder het mom van “uitstoot-” of “not up to date technology-” belasting zullen bestaande autos heel duur worden. Beetje zoals nu met de slurptax. Dus moeten een hoop bestuurders wel naar een nieuwe auto omzien.
Reken maar dat de auto fabrikanten het heerlijk zullen vinden om iedereen in een nieuwe (autonome)auto te krijgen!
Nee.
doe mij maar gwn een ouderwetse schakelbak. niks autonoom
@E320cdi. Da’s nou het mooie van technologie. Deze auto’s zijn autonoom. Dat betekent dat ze niet hoeven te communiceren met andere gebruikers (wordt er wel makkelijker van). Dat is ook de reden dat de ontwikkeling zo lang (al) duurt.

Naar mate het percentage autonome auto’s zal toenemen zal het voor alle weg gebruikers steeds sneller duidelijk beer worden langs ’s Heeren wegen. Ook voor de verstokte doehetzelvert.

Niet bang zijn voor veranderingen. Je koeien zullen niet plotseling zure melk gaan geven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).