Rijbewijs halen het moeilijkst in A’dam en R’dam

Auteur: , 114 Reacties

Wil je je rijbewijs halen, en dan het liefst in één keer? Doe dan geen examen in 010 of 020, want statistisch kennen deze steden de meeste zakkers.

Of bovenstaande meer zegt over de moeilijkheidsgraad in de grote steden of over de kwaliteit van de deelnemers die er wonen, daar laat ik me niet over uit. Feit is wel dat er enorme verschillen in slagingspercentages bestaan. Gemiddeld slaagt in Damsko en Roffa slechts 36 – 40% van de examinanten voor zijn eerste praktijkexamen B, terwijl dat percentage elders veel hoger ligt. Landelijk 49 – 53 procent.

De drie makkelijkste steden om het rijbewijs te halen zijn Maastricht, Deventer en Weert, allemaal met een slagingspercentage van meer dan 60%. Dus de tip van de dag is: wil je in 1 keer slagen, ga dan in Limbabwe wonen.

Ondergetekende haalde zijn rijbewijs in 1 keer, in Groningen (gemiddeld 51-55%). Hoe verging het jou? Als je in een van de grote steden woont heb je nu in ieder geval een mooi excuus waarom het je niet meteen lukte. In dat geval behoorde je tot de meerderheid. Ondertussen rinkelt de kassa lekker bij het CBR, ‘ketsjing!’

Slagingspercentages114 reacties

He wat gek. De randstand domineert het bovenste deel van de lijst.
@Twan: fileparkeren is onderdeel van het examen en als er geen parkeerplaats is voor de examen auto kan de kandidaat natuurlijk niet slagen. Typisch randstad.
@mashell: Zeker geen randstad bewoner ?
Parkeer plaatse zat, alleen niet te betalen
@Twan: Hahaha helemaal mee eens. Blut in een uurje..
@Twan: sexbierum 1x
Gouda (41-45%). In één keer. Dûh!
@Vincent_van_B: Same here :)
@Vincent_van_B: Hier ook, in 1 keertje in Gouda
@Vincent_van_B: Hier ook in 1 keer in Gouda :)
@Vincent_van_B: Rotterdam 1x ????
@Vincent_van_B:

Yep hier ook Gouda, in 2x dat dan weer wel.. 1e keer reed ik sowieso beter dan de 2e keer, zelfde examinator!
Ben ervan overtuigd dat het eraan heeft gelegen in wat voor stemming die man was (misschien tijd van de dag)
Ooh wat geinig, ik moest jaren geleden afrijden in Rotterdam en omgeving (Barendrecht dus).
Uiteraard in 1 keer, in rijswijk, wat vrij laag staat, en als ik mijn eigen rijkunsten moet beoordelen zegt dat meer over de rest dan over mijn talent
In Deventer afgereden, alles in 1x gehaald!
Zwolle, 1 keer.
Misschien leuk om een poll van te maken, om te kijken of mensen die geïnteresseerd zijn in auto’s ook daadwerkelijk makkelijker hun rijbewijs halen.
België, Sint-Niklaas: Eerste keer.
Zijn de slagingspercentages in België ook zo laag?? :o
@vale46: In België krijgt men z’n rijbewijs bij een pakje boter dus dat telt niet…
@imba: Niet overdrijven hé, ik ken genoeg mensen die er niet van de eerste keer door waren.
@vale46: Ik overdrijf niet. Als jouw landgenoten het niet de eerste keer lukt dan zouden ze dus zeker 10 pogingen in Nederland nodig hebben.
@imba: Belgen dissen is altijd lachen.
@imba: je kan zeggen wat je wil maar belgen stoppen wel altijd voor een zebrapad…altans bij ons
@vale46: haha dat zegt meer over die mensen dan over de eisen. Face it, het verkeer in belgie is een chaos
In 2x, de eerste keer was na 2 weken en 18 lessen, dat was iets te snel. De 2e keer was na 25 lessen en 1,5 maand.
@Joel_D: 18 lessen in 2 weken? Das flink veel!
@bosje: Ja, ik had vakantie, dus ik dacht laat ik lekker veel lessen doen. :p
Rijswijk, in 2 keer. Man die eerste keer, had wel eens in de regen gereden maar die dag kon je geen hand voor ogen zien….ik mega zenuwachtig en een nar van een examinator…dus niet gehaald. De 2e keer heb ik welgeteld 5 auto’s en 1 vrachtwagen gezien richting wateringen (en dan krijg je hem toch…vreemd he?)

Wel bizar dat gemiddeld maar 1 op de 2 het haalt. Je zou toch zeggen dat ze dan de norm aanpassen of eisen dat mensen meer les krijgen….maar nee hoor. Lekker cashen! Kut overheid
@r2d2: De norm aanpassen? Jij bent knettergek? Er zitten nu al gevallen tussen waarvan je denkt dat ze nooit hun rijbewijs zouden moeten krijgen die gewoon rondrijden… Wat krijg je dan als je de norm aanpast?!
En de lessen die je krijgt is niet iets van de overheid, maar van je rijschool ;)
ik kom uit almere en heb hem in een keer gehaald ik reed af in hilversum het gooi. was ook erg pittig.
Aij, kga over een maand in leusden (46-50%) afrijden, ben benieuwd!
@bosje: je rijd meer in amesfoort dan in leusden ;)
heb het ook in 1 keer gehaald daar :D
Amsterdam, in één keer. Me no overcharged by CBR :D
De top 10 belde net, wanneer hun lading petjes komen?
Den Bosch, 1ste keer. Kwartiertje was genoeg voor m’n examinator blijkbaar, ik miste ook nog een stopbord (remde wel af), maar dat was juist goed want dat was beter voor het milieu?! Ik klaagde niet :)
@magetwan: treehugger als examinator? Kortere examens! Beter voor het milieu!
Iedereen laten slagen = minder examens! Beter voor het milieu!
…right?
Ik heb in Alkmaar afgereden. Gelukkig in één keer gelukt, ik ken veel mensen die er veel langer over deden. Alkmaar staat ook vrij ver bovenaan. Volgens m’n instructeur allemaal oude chagrijnige lullen daar!
Mierlo, eerste keer gezakt, tweede keer gehaald. Eerste keer was heel raar, alles ging min of meer goed, ook speciale verrichtingen etc, dus toen de examinatrice zei je bent gezakt dacht ik eerst dat het een grap was (ik keek teveel op de snelheidsmeter volgens haar(!) en had een fietser te weinig ruimte gegeven bij het passeren van een stilstaande vrachtwagen). Dat zuigde wel even, want de tweede keer wist ik dus echt niet wat ik beter moest doen. Nog 1 lesje tussendoor gehad, tweede keer examen, relaxte gast en toen was ik opeens wel geslaagd…Tsja…
010 -> alles in 1x
in 010 10 lessen en in 1x geslaagd!
appeltje eitje!
Den bosch eerste keer geslaagd!
the-budel-guy via iPhone app
Ik moet afrijden in weert :D
@the-budel-guy: veel suc6 jongen ik ben er ook in 1 keer geslaagt
Gewoon in 1x gehaald in Utrecht, heb wel vaak moeite om me voor te stellen dat je het na 2x nog niet kan halen. autorijden is niet moeilijk maar je moet gewoon ontspannen blijven en goed vooruit kijken en anticiperen. Helaas blijkt dat nogal lastig voor sommige in combinatie met remmen, gas geven en schakelen.
Hier in Mokum, in een keer gehaald, zal dan wel die 36% zijn.
Arnhem, 1x. Stond binnen 20min weer bij het CBR, met het vermoeden dat dat nooit goed kon zijn.
Whaha fake id uit superbad, geniae film.
zapp via Android app
Eergisteren, Zwolle, in 1 keer. ;)
@zapp: Gefeliciteerd ermee ;)
M’n vrouw heeft het in 1 keer gehaald in Moldavo Noua 10 jaar geleden. Een plaatsje in Roemenië met slechts 1 straat zonder stoplichten. En ik, ruim 30 jaar geleden in 3 keer ?
Zij heeft het rijbewijs omgewisseld in een NL, maar durft nog steeds niet te rijden en ik rijd al 30 jaar schadevrij.
Eerste keer dat ik zakte in Bussum/Naarden/Laren (rotstraatjes van rechts)was nadat de examinator zei “prima en zet maar neer bij de examenlokatie” vervolgens vond hij dat ik niet in m’n spiegels keek bij opengooien deur op de lege P-plaats. Tweede keer op helling in Beatrixtunnel H’sum. Stoplicht op groen, rem los en ietsepietsie naar achteren rollend, ingreep.
Ps: tegenwoordig moeten er in Roemenië ook minimaal 20 rijlessen gevolgd worden en is de wa-verzekering stukken duurder.
Je zou haast denken dat Ceacescu er niet meer de scepter zwaait en het een EU-land is!
Oh wacht….dat is ook zo natuurlijk :)
6 limburgse steden in de top 10 :D
Is toch niet dat het in de randstad moeilijker is. Bij ons in het Oosten rijden de treinen gewoon op het spoor, in de randstad rijden die gekken gewoon met de trams over de straten. De grote drukte, het krappe parkeren, de vreemde elementen (trams) en de agressieve houding van het overig verkeer maakt dat rijden in de randstad gewoon moeilijker is.
Arnhem 1x, had het geluk dat de examinator uit apeldoorn kwam en ik de buurt beter kende dan haar XD
Mijn vrouw is in A’dam in 1x geslaagd. Respec! Het heeft natuurlijk wel uitgemaakt dat ik een goede rijschool voor haar had uitgezocht. Tip: de ANWB houdt slagingspercentages bij van de ANWB rijscholen. Dus zo de beste uit de buurt uitgekozen. Het was een klootzak, maar hij leerde meteen het belangrijkste: vooruit kijken.
baap via Android app
Leeuwarden (46%-50%) in 1x na 9 lessen! Held dat ik ben ;)
5x en zonder gein. Evenals mijn broer en een aantal vrienden van ons, zelfde periode en allemaal in Leusden. 1e 3x reed ik duidelijk foutloos, maar dan weten ze het wel zo te draaien dat je ‘niet zeker genoeg’ of dan weer ‘te arrogant’ rijdt. Ik vertrouwde het de eerste keer al niet, 2e en 3e x mijn instructeur meegenomen en moest beamen dat hij niet begreep waarom ik gezakt was. 4e keer heb ik de fout gemaakt om een eenrichtingsweg in te rijden, maar wat wil je als je zo de pest in hebt.

Ik heb geen goed woord over voor het CBR en er zijn genoeg mensen in mijn omgeving die dat met me eens zijn. En voor de grappenmakers die zeggen dat ik niet kan rijden: 7 schadevrije jaren opgebouwd vanaf mijn 19e. Bij het CBR zijn ze net zo integer als de straatventers in barcelona.
In Mierlo (56-60%), eerste keer geslaagd
België, Gent, in 1 keer. Als rasechte petrolhead natuurlijk een must.
@trigger565: Zo denk ik er ook over :D
@trigger565: bullshit :)
@dennisr: :lol: :D
@dennisr: hahah, ik zeg het maar om een steekje te geven ;)
Leeuwarden, 4 keer :) beat that bitches! :D
@dennisr

Ook 7 jaar geleden rond januari/mei? de periode waarin zo ongeveer iedereen in mijn omgeving staatsexamen moest doen of er minimaal 3x over deed?
@autoliefhebbert: Nee vorig jaar Mei voor eerste keer, afgelopen Januari, vrijdag de 13e eindelijk gehaald, tussentijd 2 lessen gehad.. mocht tussendoor 6 maand niet rijden vanwege leuk onderzoek :)
geen staats examen trouwens..
Gorinchem (46 -50%), in 1 keer :)
@dennisr,

Ik vroeg destijds aan mijn instructeur of dat nou aan ons lag of toeval was (broer, vrienden en ik), maar hij vertelde me toen dat er eens in de zoveel tijd een periode ingelast wordt als er weinig kandidaten zijn om dan expres te laten zakken om de liquiditeitenstroom positief te houden. Het klinkt allemaal heel conspiracy theory-achtig maar het is wel aannemelijk. Op mijn negende reed ik voor het eerst auto, ben nooit zenuwachtig geweest voor les of examens, reed 1e 3x absoluut foutloos en toch zak ik 4x. Als iets vernederend is voor een autoliefhebbert…
@autoliefhebbert: is idd redelijk vernederend, mijn eerste keer was logisch, was zenuwachtig en reed belabberd, maar toch dacht hij wel dat ik het goed kon.. (ook stom gelul achteraf maarja)
Tweede keer vind ik nog altijd de grootste onzin, ik remde voor een fietser, achteraf verteld ze dat zij daar ook remde en dus was ik te laat, heb serieus nooit gemerkt dat ze remde maar goed.
Derde keer is nooit gezegd of ik gezakt of geslaagd ben, kwam ter sprake dat ik ADHD heb en daar konde ze natuurlijk meer geld uit halen :lol:
Vierde keer foutloos geslaagd :) das dan wel weer leuk!

hoe dat dan zit met je theorie over de periode dat er meerdere MOETEN zakken, ik weet het niet.. het lijkt me aan de ene kant grote onzin maar aan de andere kant soms wel aannemelijk idd.. zullen het nooit weten :)
Afgelopen maandag: Gorinchem, in 1 keer! (gelukkig!)
@lamborgfan: nog gefeliciteerd! en veel rij plezier!
@dennisr: Dank je wel!
@lamborgfan:
Waar woon je dan? Ik woon ook in de buurt van gorkum ^^
@dennisr,

haha ik weet precies hoe je je voelt. je intenties worden altijd verdraaid en ze vinden altijd wel iets om je op te naaien. en het grappige is: een vriend van mij heeft zijn rbw in één keer gehaald en heeft al 3 auto’s in de puinpoeier gereden en ik nog nooit een deukje of een krasje, terwijl ik best wel hou van een stevige kickdown en een wat sportievere rijstijl (wel verantwoord natuurlijk).
@autoliefhebbert: haha, sterker nog, ik durf te beweren dat de eerste keer rijbewijs halen slecht voor je is, het vergroot je ego en je denkt gelijk dat je alles kan.. zak je 1 keer, of 3 keer, dan word je met je neus op de feiten gedrukt, dat het allemaal niet zo simpel is, en in die tijd leer je er geestelijk al veel beter mee om te gaan, althans mijn kijk op het autorijden is sterk veranderd, en idd.. ik vind stevig doorrijden ook lekker, of het goed gaat moet nog blijken :P ik doe mijn best, en uiteraard verantwoord..
@dennisr,

Idd, die corruptietheorie kun je nooit bewijzen. Ik heb het maar naast me neer gelegd en als iemand erom wil lachen dan lacht hij maar. Het belangrijkste is dat je hem hebt.
@autoliefhebbert: oh ik kan er opzich niet meer mee zitten, dat ik elke 3 jaar weer met die ellende zit is meer mijn probleem nu maar dat is andere bullshit, overigens wel te danken aan dat kut CBR..

die gene die lachen hebben geluk gehad, eerste keer halen blijft geluk, of je kan daadwerkelijk goed rijden (voordat ik iemand tegen het zere been schop) maar die momentopnames zijn gewoon frustrerend.. en juist dat moment grijpen ze aan voor het zakken of slagen, het complete plaatje kijken ze niet naar..

corruptie zal altijd wel blijven, helaas.. krijg ze nog wel ! :lol:
Kijk ook even naar het aantal examen kandidaten in Amsterdam?
@dennisr Ach ja, wat is goed rijden. Multi-interpretabel als je het mij vraagt, ik weet zeker dat ‘goed rijden’ op AB een hele andere definitie is dan bij het CBR…
@autoliefhebbert: dat ”goed rijden” van het CBR houd je na je examen nog geen maand vol.. maar idd, wat is ”goed rijden”.. sowieso jaren ervaring bij nodig, en misschien wel wat extra cursussen (slipcursus etc.)
@dennisr: Daar heb je een punt. Wie van de mensen kijkt 2x in de spiegel, daarna over de schouder? Wie kijkt naar links en naar rechts wanneer hij of zij over een spoorovergang rijdt?
@BmwMPower: zelfs op een 1 baans weg moet je tijden de lessen nog dat hele regeltje volgen van binnenspiegel, buitenspiegel, dode hoek.. heb het vaak gezegd, waarom moet ik naar de berm kijken? er zijn ook gevallen waar je gewoon weet dat er niks is.. maar toch, het moest.. en dat doe je natuurlijk nooit weer..
Winschoten, in 1 keer :D
@dennisr, haha idd, daar ben ik dan weer in één keer voor geslaagd.
@autoliefhebbert: ik heb ze nog niet gevolgd, was ik nog wel van plan, lijkt me een leuke ervaring en uiteraard handig! en driften wil zelfs voor hobby gaan doen :D (op de daarvoor bedoelde plekken! :lol: )
@dennisr: driftcursus/racelicentie staat uiteraard nog op de bucketlist;)
@autoliefhebbert: Dirften was nog redelijk goedkoop:

1. Introductie instructie Als u voor het eerst gaat driften (1 sessie, 30 euro)
2. Gevorderden instructie Voor het verbeteren van uw techniek (1 sessie, 30 euro)
3. Gevorderden instructie Voor het verbeteren van uw techniek (2 sessies, 50 euro)

tenminste, als je met je eigen auto komt, was ik wel van plan :mrgreen: en racen kan ook gewoon met eigen auto..
Hier in 1x in Tiel. En ik reed tijdens mijn examen toch echt een stuk minder dan tijdens mijn lessen… Ik reed 50 waar je 30 mocht en ik dacht (door de zenuwen) een onderbord te zien dat er niet was. Ook hoefde ik geen file parkeren uit te voeren en slechts te parkeren op het parkeerterrein van de Praxis… Ook reden er tijdens mijn examen (maandag in de zomervakantie) bijna geen auto’s om tussen in te voegen op de snelweg. Heb best geluk gehad denk ik zo achteraf…
@RRenault: Het fileparkeren is dan ook geen officieel onderdeel van het examen, dat vond ik ook al een hele opluchting! gewoon simpel parkeren, omkeren, en stop opdracht..
Hoe weet je dat? Vooroordelen of kennis?
@vale46: Kennis, wat anders.
Dus daarom had ik de eerste keer mijn rijbewijs na 30 lesjes. Afgereden in Weert inclusief speciale verrichtingen. Dat deed ik gelijk in 1x, wel zo makkelijk.
Het is al een dikke zes jaar geleden. Zucht…..

Binnen 20 min was ik weer terug op de parkeerplaats. Ik had onderweg een leuk gesprekje over zijn toekomst. Dat weet ik nog goed. Hij wilde binnen enkele jaren naar de VS verhuizen met zijn vriendin en een Mustang kopen. :)
jh via Android app
Ben lekker in één keer geslaagd in almelo. Op Valentijnsdag nog wel dit jaar
Oh, zo slecht hebben we het dus nog niet in Groningen.
@bassen: Er gaat niets boven Groningen.
“Damsko” “Roffa”

Haha.. heerlijk
@jeffreyburn: Zaantje, spookcity ;).
Maastricht, uiteraard 1x ;)
Zes rijlessen van 40 minuten, examen hoefte ik niet te doen. Rijlessen gingen goed genoeg vond de instructeur.
@garp: oww jij kreeg je rijbewijs zomaar, na het lessen kon je gelijk plots pardoes met een rijbewijs naar huis, lekker !

Ot: Barendrecht ( omgeving rotterdam) in 1 keer
@garp: U bent bejaard?
Ja hoor, mijn stadje staat op nummer 9.. Ik slaag wel (hoop ik).
2 keer (A en B) in gorinchem afgereden, allebei de keren in 1 keer geslaagd, terwijl gorinchem toch vrij hoog op de lijst staat….
In 1x in Rijswijk (Den Haag)!
@rantheman: was trouwens 10 daagse cursus in 2005:-)!
Heb me rijbewijs in mierlo gehaald had zon vrouwke als examinator. En ik heb hem letterlijk op een landweggetje behaald. Was wel grappig.
Denk dat de lage slagingspercentages vooral komt door de vele slechte rijscholen. Van die personen die als bijbaantje een rijschool hebben of als 1-mans bedrijf (vaak die “buitenlandse” rijschoolnamen) na 6 lessen iemand al voor het examen op laten gaan, omdat ze die capaciteit al hebben ingekocht.

en over dat mensen denken over al die complottheorieen, dat zal je altijd houden. Je moet gewoon bijna foutloos rijden (of een gemaakte fout corrigeren) en een juiste mentaliteit, en zekerheid (niet overmoedigheid) tonen. Laten zien dat je een goed inzicht hebt in het verkeer, en dan slaag je heus wel.
Zowel B als A in 1 keer gehaald, beide keren route dwars door hartje Delft , bij volgens de rijschool FlyOver de meest kritische examinator van de regio.
Verbaast mij niets. Rotterdam en Amsterdam zijn ook hel om in te rijden. Inparkeren? Vergeet dat maar. Als je een zeldzaam plekje tegenkomt, is ‘ie zo klein dat zelf een ervaren bestuurder nog moeite heeft om de auto erin te frutten, laat staan een beginner. Ik heb gelest in Rotterdam, maar examen gedaan in Bergen op Zoom. Veel relaxter!
Amsterdam gelest, in 1x gehaald. Ook met de vrachtwagen in Amsterdam en omstreken gelest, ook in een keer gehaald:) Zijn de examinatoren in de randstad niet gewoon veel minder relaxt als die in het oosten van het land? Het algemene verkeer is hoe verder je van de rand stad af gaat, hoe beter!
Moest gelijk hieraan denken bij het zien v.d. foto :

http://punchpin.com/thumbs/all_files/2012/03/10/40_driver-fun-hawaii-mclovin-movie-Favim.com-203552.jpg

‘McLovin’ :P:P!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).