Rijkswaterstaat: laat de gladheid tot ons komen

Auteur: , 35 Reacties

Het lijkt een jaarlijks fenomeen te worden. Bangmaakberichten dat tijdens de meest extreme winterse tijden het strooizout opraakt. Prijsopdrijvend gezeik natuurlijk. Want als de voorraad té hard slinkt halen we het wel uit andere landen. Turkije bijvoorbeeld. Rijkswaterstaat is iedereen nu voor en meldt dat ze 200.000 ton strooizout in de depots hebben liggen.

De wegbeheerder heeft dit jaar schijnbaar geen zin in verrassingen. In de vijf zoutdepots ligt daarom 40.000 ton meer aan zoutkorreltjes dan vorig jaar. De kans is dan ook erg klein dat het roestveroorzakende goedje opraakt de komende maanden. Behalve bij een horrorscenario waar ze in Winterfell zelfs nachtmerries van krijgen. De strooitrajecten zijn door Rijkswaterstaat inmiddels opnieuw gecheckt (vlootschouwen) en ze hebben een sloot verse werknemers klaargestoomd.

Om een indruk te geven van de hoeveelheid grondwatervernaggelend pekel die gestrooid wordt: bij gladheid is Rijkswaterstaat 1,5 miljoen kilo per dag kwijt, waardoor we theoretisch gezien 133 dagen kunnen teren op de voorraad van 200.000.000 kg. Bij sneeuwval gaat dit omhoog naar dagelijks 3,5 miljoen kilo pekel, oftewel 57 sneeuwdagen waarop gestrooid kan worden. Die rekensom gaat echter niet helemaal op, want er wordt rekening gehouden met ingereden zout en de verkeersdrukte, waardoor de hoeveelheid per dag af kan wijken. Maar goed, het is een indicatie.

Tip: haal zelf alvast wat pekel in huis om sneeuw mee te vermoorden. Bij extreem winterweer gaat de strooizoutprijs natuurlijk lekker omhoog en zorgt de gratis verspreiding bij gemeenten dikwijls voor tokkietaferelen.

PS. Die voorraad strooizout kan in de toekomst wel eens slinken, mochten die verwarmde fietspaden er komen.35 reacties

@Rijkswaterstaat: “Be carefull what you wish for!…”
Nederland strooi land.
Geld, zout, pepernoten, …
@GOD: Onrust past ook prima in het rijtje
@lennyv87: Onrust doe je zaaien en niet strooien ;)
@cksotos: onrust stoker :P
@jiltjes: Duidelijk geen tevreden roker, die lennyv87.
@cksotos:

hij is volgens mij een beetje verstrooit ;)
@GOD:

En ik trouwens ook want het moet zijn verstrooiD.
@GOD: na het zuur komt het zout, klasse!
@flippert:
Je hoeft niet gelijk te gaan flippen!
In het begin wordt gezegd dat ze 200.000ton hebben liggen. En daarna dat ze op 5 depots 40.000ton MEER als vorig jaar hebben.

Wat is het nu?
@jack_abarth: Ze hebben 200.000 ton liggen. 40.000 ton meer dan vorig jaar, dus vorig jaar lag er 160.000.
@jack_abarth:

nee er ligt 40k ton meer op >de< 5 zoutdepots. In totaal dus

dus ze hebben nu 200.000 ton, vorig jaar hadden ze 160.000 ton
@jack_abarth:

Aha, ik dacht dat het 40.000 ton per vestiging meer was.
Ach over het algemeen lijkt het in Nederland of het gesneeuwd heeft, maar het is vaak gewoon een dikke laag pekel. Een witte kerst, maar dan anders. Overkill denk ik. Beter krijgen we bij ons rijexamen verplicht een slipcursus, zoals ze ook doen in Scandinavie.
@lemster: inderdaad. Oh, en pekel is ook glad met -10…
@lemster: ja dan is een rijbewijs ook gelijk onbetaalbaar..
Verdomme

Laat ze eens kappen met dat strooizout. Ben het zat om iedere rit m’n auto af te spoelen. Als wegen er wit uitzien van de pekel ipv sneeuw ben je echt verkeerd bezig.
Laat ze maar eens lekker innovatief grit bedenken. Wel een bende, niet van dat agressief bijtende spul.
@Alwood: dat grit schijnt tussen remschijf en remklauw te kunnen komen, niet fijn.
@jack_abarth: dit jaar hebben ze 200.000 ton opgeslagen, vorig jaar 160.000 ton. Dit is een verschil van 40.000 ton. Dat is dus de extra zoutvoorraad ten opzichte van vorig jaar. Duidelijk?
Wij hebben al 20 kilo klaar liggen geen vlokje sneeuw wat bij ons de oprit bereikt.
Verwarmde wegdelen hebben ze ook in Scandinavië, maar dat is vooral voor de voedgangers volgens mij.
Kom maar op met die sneeuw! Maakt het rijden leuk. Files zijn wel minder leuk..
@lohran: voeTgangers
@flippert: I know, tikfoutje op m’n telefoon.
Laat het inderdaad maar even gaan sneeuwen, dan kom ik vast een beetje in de wintersport-stemming! Ook heb ik dan niet meer zo het gevoel dat ik de winterbanden voor niks onder de auto heb geschoeft…
Hoogmoed komt voor de faal.
Het is misschien een rechts statement maar laat de winter gewoon op de noordpool blijven, daar waar deze thuis hoort ;) Ik hoop dat straks in maart alles nog in de depots ligt en het de hele winter lang gewoon niet onder de 5 graad geweest is.
@mashell: Nee van mij mag het naar Nederland komen, altijd lachen met die bimmers….. :)
@mashell: Amin. Laten we het hopen. Van mij mogen ze het ook afschaffen, heel die winter. Brrrrr… nee.. doe mij maar 30 graden, lekker in de tuin BBQ-en.
laat er nou net deze winter geen sneeuw vallen….
Winterbanden kunnen ook wel eens helpen..
.. en die profiteurs met belastingvrije stinkoldtimers gebruiken dat zout ook!! Schande!! Zij moeten er ook voor betalen, nou krijgen ze al die extra roestgaten van dat zout dat wij betalen d’r gratis bij!!
Laten we hopen dat het genoeg is. Ik heb toch wel het gevoel dat de winters steeds strenger worden. In mijn jeugd.. dat staat me zo zeker bij.. waren er vele jaren dat er geen sneeuw viel. Altijd warme groene kersten. En nu? Ieder jaar opnieuw lange witte periodes. Vooral 2010 hangt me nog goed bij.. begon het te sneeuwen op 4 december.. en bleef liggen tot zowat 5 april.. heb op vrijdag 24 december dat jaar m’n auto nog vast gereden in 30 cm sneeuw. Plat op z’n buik met de wieltjes malen. Ging niet meer voor of achteruit.. Ik hoop echt op een zwakke winter. Ben wel eerlijk.. vanmorgen 4 nieuwe winter-conti’s besteld..
@Freewarefreak: Global warming my ass… go and buy a Range Rover and warm this planet up again!
Van mij mag het wel eventjes sneeuwen. Kan mijn auto weer een beetje spelen. Maar niet te lang want je begint het normaal auto rijden te missen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).