Rijtest en video: Aston Martin V8 Vantage S

Auteur: , 87 Reacties

Een verhaal over hoe één letter een groot verschil kan maken. Lichter, sterker, ietsje ruiger en vooral ook: sneller.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het grootste nieuws is eigenlijk de nieuwe zeventraps Sportshift versnellingsbak, maar het is vooral de rest van de auto die zo’n indruk maakt. De koningsblauwe kleur helpt daarbij, maar de S heeft een wat sportiever smoking dan de reguliere V8 Vantage. Zo heftig (en zo duur) als de V12 Vantage is het nog niet, maar de nieuweling valt er lekker tussenin. De wijzigingen aan de carrosserie zijn niet louter cosmetisch, hoewel het erg lekker smoelt. De carbon diffuser achter (overgenomen van de V12) bespaart vooral gewicht, maar de carbon splitter vooraan zorgt ook voor meer downforce en stabiliteit bij hoge snelheid. Om de auto in balans te houden heeft de achterzijde een kleine spoiler gekregen en ook de zijskirts zijn wat meer uitgesproken. Het geheel ziet er strakker uit, maar nog belangrijker is dat bij snelheden boven de 200 km/u de V8 Vantage S beduidend stabieler rijdt.

Aston Martin V8 Vantage S

Onder de motorkap zit nog steeds de 4,7 liter grote V8, maar als “S” levert het blok 10 pk en 22 Nm extra voor totaalscores van 430 pk en 490 Nm koppel. De stijging van het vermogen lijkt niet zo indrukwekkend, maar de prestaties nemen meer toe dan je in eerste instantie zou verwachten. Door de betere aerodynamica gaat de V8 Vantage S door die magische grens van 300 km/u, de topsnelheid is om precies te zijn zelfs 305 km/u (+15 dus).

Aston Martin V8 Vantage S

Van de standaardsprint schaaft de V8 Vantage S er 0,2 seconden af, zodat er nu nog maar 4,7 seconden nodig zijn om de 100 te bereiken. Zo zie je dat een klein beetje extra vermogen (+10 pk), een kleine reductie in gewicht (-20 kg) en een nieuwe versnellingsbak gezamenlijk toch voor een lekkere boost in prestaties zorgen.

Aston Martin V8 Vantage S

De invloed van de versnellingsbak moet overigens niet onderschat worden. In plaats van een zestraps met traditionele koppelomvormer heeft de V8 Vantage S nu een gerobotiseerde handbak met enkele koppeling. En zeven versnellingen, waarvan de eerste zes elkaar zo snel opvolgen dat voluit accelereren bijna hard werken wordt, zo rap schiet de naald van de toerenteller richting het rode gebied. Voor rustig cruisen op de snelweg is er de zevende versnelling, maar voor alle andere gevallen is er een versnelling die de V8 middenin het optimale gebied tussen 4000 en 7000 tpm laat opereren. Heerlijk, vooral ook omdat de V8 een keel kan opzetten waar een NASCAR racer zich niet voor zou schamen.

Aston Martin V8 Vantage S

Wel jammer is dat de versnellingsbak het nog steeds met één koppeling moet doen. Hoe snel het koppelen en ontkoppelen ook gaat (veel beter dan in een Audi R8 R-Tronic bijvoorbeeld), toch is er die onderbreking van de krachtstroom naar de achterwielen. De sprint had dus nog sneller kunnen gaan, maar nog belangrijker is dat voor soepel rijden de versnellingsbak geholpen moet worden door tijdens het schakelen even het gas te liften. Je kunt je voorstellen dat in de volledig automatische stand daar niet op valt te anticiperen, zodat de bestuurder beter de flippers achter het stuur ter hand kan nemen. Dat is geen straf, want die laten zien dat Aston Martin de afwerking heel serieus neemt; de aluminium flippers hebben een klein leren randje precies waar de vingers vallen. Simpelweg heerlijk.

Aston Martin V8 Vantage S

In veel andere details laat Aston Martin zien dat er verschil is tussen gewoon premium en de absolute topklasse. Alle materialen in het zicht zijn van topkwaliteit, maar ook de zaken die je niet iedere dag ziet zijn fantastisch afgewerkt en van “echte” materialen gemaakt. Als het er uit ziet als aluminium, leer of carbon, dan is dat het ook. Daar houdt het niet op, want in welke auto’s zie je een asbakje gemaakt van glas? Zoek jij ook wel eens een pen in de auto? Niet meer in een Aston Martin, want in de middenconsole zit een Lamy pen, die met een eenvoudige klik uit de console is te trekken.

Aston Martin V8 Vantage S

Aston Martin V8 Vantage S

Nog belangrijker is dat de S aanmerkelijker scherper de hoek om gaat dan de reguliere V8 Vantage. De besturing is sneller en scherper, en dankzij het standaard aanwezige sperdifferentieel heeft de S genoeg grip om zelfs op een koude en vochtige weg het vermogen netjes kwijt te kunnen op het asfalt. Enigszins intimiderend is de V8 Vantage S wel, maar dat lijkt vooral te komen door het motorgeluid. Zodra je de Sport knop op de middenconsole indrukt, worden er kleppen in het uitlaatsysteem geopend. Het resultaat: een fantastische soundtrack. In tunnels vergaat horen en zien je, zo hard schreeuwt de V8 Vantage S het uit.

Aston Martin V8 Vantage S

De Aston Martin V8 Vantage S Coupe Sportshift vraagt een investering van 194.143 euro. Dat is 16.000 euro meer dan de normale V8 Vantage automaat en die meerprijs is de S absoluut waard. Een handgeschakelde S is er niet, dan moet je uitwijken naar boven of onderen. De V8 Vantage met handbak is door een hogere CO2 uitstoot en bijbehorende belasting bijna net zo duur (190.247 euro) als de S. De V12 Vantage is er ook alleen met handbak, maar daarvoor zul je misschien nog even moet doorsparen, want op de prijssticker staat een indrukwekkende 297.133 euro. In de Vantage reeks slaat de S zeker geen modderfiguur, het is een zinvolle aanvulling. Ten opzichte van de concurrentie is de V8 Vantage S geen prijspakker, de 911 Carrera en Carrera S zijn beiden goedkoper en sneller, de vergelijking met de Nissan GT-R moeten we misschien ook maar niet maken. Dat zijn ook precies concurrenten die aanmerkelijker minder chique en exclusief zijn dan de volledige met de hand gebouwde Aston Martin. De Jaguar XK (of XKR of XKR-S) komt in de buurt, maar is veel groter, zwaarder en softer dan de V8 Vantage S. Tja, keuzes, keuzes, niemand heeft gezegd dat het leven makkelijker werd met genoeg geld op de bank. Maar wat klinkt de V8 Vantage S absolutely fabulous he, maar dat kan je zelf ook beluisteren in de VIDEO. Gratis, is het internet niet fantastisch!87 reacties

Heerlijk geluid, lekker filmpje hoor
Heerlijk filmpje wat een geluid ook!

Stond al weer een paar minuten eerder op abhd.
Met een woord HEERLIJK!!!!
Goede auto, goede omgeving, goede rijtest, echt lekker man.
Ik dacht dat Wouter nog wat ging zeggen over zijn favoriete interieur kleur die op deze auto zit.
Namelijk lekker blauw.
Droomauto. (spreek uit als Droom…(sorry ik was even in de hemel) Auto punt)

OT:
Is de 16k zeker waard lijkt me als je geld hebt maar ik zou wel een ander kleurtje bestellen…
@ilovecar: Ps
Dit is achterwiel aandrijver met v8 en ik zie in het hele filmpje geen drift/burnout of iets? (netjes gereden of geknipt?)
@ilovecar: Met een AM moet je ook niet driften :P
@CapsLock: oh jawel.
@Poll: Nee joh, ben je meteen een stel banden verder en vergeet de reparaties niet. Het is wel ‘hand built in ENGLAND’ he ;)

Geniale auto verder, maar driften is-‘ie te deftig voor eigenlijk :P
@ilovecar: *mompelt iets met goede voornemens* ;-)
Leuk filmpje. Wel grappig van die twee schroefjes. Persoonlijk vind ik dat net een mooie en subtiele verwijzing naar het feit dat de AM met de hand gebouwd wordt, mais bien, les gouts on se discutent pas.
@kingdecay: Frans is niet je sterkste punt ofwel? *Chacun ses gouts
@gerard1710: in ieder geval ook niet jouw sterkste punt. het is ‘goût’s met een accent op de u.
OT: bangelijke auto, vind het alleen spijtig dat die toerenteller in de omgekeerde richting draait.:(
@Pulizano: Klopt, maar ik kon de circonflexe niet vinden…
@gerard1710: rechts van ‘p’ op een azerty ;)
@gerard1710: had ik ‘ieder z’n smaak’ willen zeggen dan had ik wel jouw verwoording gebruikt, maar da’s dus niet wat ik wou zeggen… Trouwens, als die 1710 naar je postcode verwijst dan ben jij wel de laatste van wie ik lessen Frans wil krijgen… ;)
@gerard1710: en dat 1710 geen postcode is weet ik ook wel… bespaar je de moeite van er op in te gaan ;)
@kingdecay: Haha ok, maar dan staat er nog een fout in… Ik zal nou trouwens ophouden met mierenneuken… ;)
Mooie rijtest weer, toppie! :D
heerlijke rijtest weer! btw wat een geweldige kleurtje trouwens!!
Wauw! en nu de Virage!
Mooi gefilmt, plek is ook top. …..nu sparen….
Mooie rijtest. Vind alleen het wel minder mooi, dat je zo de grill inkijkt. Zal natuurlijk wel zo open moeten vanwege de koeling, maar erg mooi vind ik het niet. Persoonlijk, weet het.
Ziet er leuk uit maar het word nu oud ze moeten eens met iets nieuws komen.

En in nederland zou ik nooit deze halen. Overpriced en prestatie is ook niet veel
@amgpowerrr: Nou dan ga jij lekker in een GTR zitten , dan geniet ik nog even van dit exemplaar.
Zo iets heeft toch iets speciaals het zijn niet alleen de cijfertjes die er toe doen.
Het geluid maar vooral de schroefjes die maken het af dat hoort er helemaal bij.
@luuktb: nou wat prachtig, een gtr rijdt ook gewoon stukken beter dan dit. De DBS ok dat is een mooie bak.

Maar kom nou niet zeggen prestatie boeit niet als dit een zogenaamde upgraded race versie is en dat je door elke snotneus word weggereden in een dikke bak.

Qua looks vind ik het ook net niet die neus. Een budget dbs is het.
@amgpowerrr: Jij hebt ook echt een GTR he… En een Aston al helemaal niet.
@autobart: haha moet dat dan? Een aston koop je voor de naam en uitstraling.

Het is niet mijn smaak maar een carrera rijdt al snel beter dan dit dat zijn toch meer de rijders auto.
@amgpowerrr: het is een Aston Martin die koop je niet voor prestaties maar voor de naam Aston Martin :)
@tunefuldjmike: dus je wilt zeggen dat je dan net zo goed een Aston Martin Cygnet kan kopen? Als het enkel om de naam gaat…
@kraakensmaak: Dus Vantage en Cygnet is dezelfde naam? Onderbouw je stelling eerst maar eens met fatsoenlijke argumenten.
erg lekker maar de Virage blijft het lekkerst.
gewoon heerlijk!
Mooie bak!
maar als ik mocht kiezen ging ik voor de quattroporte sport GTS.
@maseratizzzzzzzz: Dat jij een maserati kiest is niet zo raar hoor.
Eindelijk een Aston. Mijn lieflingsmerk! :D

[fanboy modus aan]Wat een prachtige bak! Straks thuis gelijk het filmpje bekijken!! Kan niet wachten!

En de vergelijking met de Porsche en Nissan. Zeg nou zelf, deze auto is toch heul veul mooier?! :) [fanboy modus uit]

Zo… hehe…
Prachtige fotoshoot trouwens. Ik heb er weer een paar mooie wallpaperts bij. :)
Helemaal perfect.
Het loont dus om altijd 200+ te rijden. Is stabieler, dus veiliger. Got it.
“om je vrienden op te halen” volgens mij hebben ze de achterbank eruit gehaald. Dus zou je in theorie 1 vriend mee kunnen nemen.

OT: gave auto met een prachtig geluid ben alleen niet kapot van de velgen.
Jammer dat ze de neus niet misschien iets scherper hadden kunnen maken zodat het wat beter past bij die nieuwe splitter. Dit maakt de voorkant van de auto misschien wel het lelijkst. Eventueel wat andere koplampen had ook gekunt zoals ze bij de DB9 ook hadden gedaan bij de ‘nieuwe’ Virage

Ik bedoel als er toch al 16.000 euro extra uit wordt gegeven voor relatief kleine verschillen…

Verder prachtig auto en prachtig geluid!

@loopjes: Ben het eens over de velgen, ook deze vind ik er niet helemaal bij passen.
Niet als je veel Kabouters in je vriendenkring hebt.
@sir_smokalot: kaWouters :p
ik weet niet eens of het een vergelijkbare auto is maar ik zou toch voor een bentley coninental v8 gaan..
Gave bak! En wat een geluid… Ik moest plots aan de Nascar denken toen ik het geluid hoorde, en ja, dat is een groot compliment!

Het motorcompartiment lijkt plots wel leeg te zijn als je het vergelijkt met zijn V12 broer!

BTW: [email protected]
Music – 4.7L AJ V8

Alleen jammer dat er een spellingsfout in staat, want AJ moet toch echt wel Aston Martin zijn.

Zulke liedjes mogen ze wel meer doen, me like that sound!
@vale46: Wouter dacht blijkbaar ook meteen aan een Nascar toen hij deze hoorde :)
Heerlijk, vooral ook omdat de V8 een keel kan opzetten waar een NASCAR racer zich niet voor zou schamen.

Ik had het niet beter kunnen verwoorden @wouter !
@vale46: naar mijn weten is het een speciale variant van de AJ-motorserie van Jaguar: http://en.wikipedia.org/wiki/Aston_Martin_Vantage_%282005%29
@MartijnGizmo: Weer wat bijgeleerd, AJ is dus gewoon de naam van de motor eigenlijk.
@wouter: De gewone, vorige Vantage (zonder S) had ook al een gerobotiseerde handbak met enkele koppeling hoor. Maar met 6 versnellingen ipv 7, en iets trager.
@AlwinH: ow en jij kan het weten. Ik dacht dat dat een reguliere automaat was, maar dat klopt dus niet.
Dit is echt Pornoooooooo, de S mag voor mij voor Sex staan. Heerlijk filmpje, heerlijk gepresenteerd.
Gewoon “lekker”!
gave wagen, vind alleen de velgen en de kleur wat minder eigenlijk. Liever in british racing green of zilver met de velgen van de one 77 of v12 vantage eronder. Maarja waar zit ik over te miepen :)
Echt een heeeeeele mooie auto één van mijn favoriet maar het filmpje mog wel wat langer :)
Top filmpje~! kan de hele dag wel naar dit soort filmpjes kijken :) lekker hoor wouterr!

Ik zou nooit van mijn leven de vantage s kopen, voor die 10 pk? betaal je 200 000, geef mij dan maar een v8 met een chiptuning. schakelt overigens wel snel!
@maxx1: Heb je het filmpje ook gekeken of verhaal hierboven gelezen? De meerwaarde van de S is veel meer dan die 10 pk. Totaal andere auto dan de gewone Vantage.
(ik heb zelf mijn Vantage Roadster al ingeruild op een Vantage S Roadster, het geld zeker waard)
@AlwinH: ik heb het filmpje gezien + tekst gelezen. Stel dat je echt een Aston hebt, dan verklaar ik je voor gek om hem in te ruilen op een s. Waarom dan geen 2de hands Ferrari f430 scuderia/california of aston db9 volante of aston vanquish s? Als je weet dat je auto het 1ste jaar gewoon 30 000 euro afschrijft wordt je toch niet vrolijk? Dat gaat die Aston Martin vantage s zeker doen.
@maxx1: 30000 euro afschrijven 1e jaar? Dat doet een BMW of Mercedes van 1ton (dus de helft van de AMprijs) ook!
Aston Martin. Need I say more :D?
@rubenpriest: yup:
Yes or no :D
Tijdloos. Gaat al even mee maar is nog steeds mooier dan welke Teutoonse concurrent ook…
Op die klokkenwinkel en de kleur na, is die best wel oké :P
Mooi filmpje geworden!!! Vind de auto verder niet zo. Het is een beetje de engelse 911 aan het worden. 100 miljoen versies met een handvol pk’s meer en wat minder gewicht en 20.000,- bovenop de prijs.
Prachtig!!! Echt geweldig en die kleur is zeer passend misschien zie je het ook al aan me naam maar wauw!!!
Staat je goed Wouter!
Ganz Geil. Of beter: Horny as Hell.
Uit deze rijtest kunnen we zeker 1 ding concluderen…. De Vantage S is gewoon lekker…niets aan toe te voegen.
Wat een prachtig exemplaar! Kan mij niet voorstellen dat deze auto van een Nederlander is. Die nemen meestal grijs of zwart. ‘Je moet niet te veel opvallen’ zeggen ze dan.
@e550: Deze blauwe is nog van de dealer. Maar ik weet, uit betrouwbare bron, dat er nog meer Astons met een echte kleur in Nedrland rondrijden :-)
@AlwinH: Ik zag ooit een rode Vantage V12 staan in Hilversum. Ook op Nederlands kenteken.
@e550: Haha, zie nu pas dat je ‘m als avatar hebt. Fail!
Wow, wat een bak! Dit is pas echt luxe, klasse en speed bij elkaar!
kicke-blauwe jackie aan bij een kicke-blauwe AM ! Goed getimed, of pure mazzel ;-)
@Megakix: Je bent eindbaas of niet. Dat is geen mazzel, kijk maar bij 3:20.. ;)
Prachtige wagen, ben wel niet echt fan van dat blauwe interieur..
Het is niet lelijk, maar ik zou hem zo niet bestellen ;-)
een van de weinige merken waar bijna iedereen(op uiteraard een paar zeikerds na, die het nooooit zullen kunnen betalen) lovend over is. Gewoon echt een prachtige auto met prachtig geluid.
Geweldige test ook btw, gewoon lekker emotiegelul wat bij zo`n supercar hoort en veel uitlaatgeluid! volgende test weer zo aub;)
topp!!
heerlijke auto, mooie kleur. tegenwoordig nieuwe locatie? op de Eemmeerdijk? ( naast de stichtseburg )
die waggie maakt zo’n gave sound!!!
waar zijn toch al die langgestrekte mooi geasfalteerde wegen?
die zijn zo moeilijk te vinden als je het niet herkent
@glennvdv911: Google map’s maar : Eemmeerdijk in zeewolde. dat is vlak bij Centre Parcs ” De Eemhof” en in dat filmpje nemen ze ook nog de Slingerweg mee.
Nou sorry hoor maar is Wouter hier niet iets te lovend? Normaal is hij verschrikkelijk kritsch en nu doet hij alsof die paar pkaas xtra m helemaal doen, tuurlijk joh
@bassco: Er zijn dan ook wel meer dingen veranderd als het vermogen. remmen, uitlaat, versnellingsbak,…
Prachtige auto met een heerlijk geluid. Goed filmpje ;’)
prima auto & rijtest
Dit is niet de snelste auto, niet de meeste prestatie voor je geld en waarschijnlijk ook niet de meest betrouwbare, maar als ik het geld had wist ik wel! Een V8 vantage en wat een geluid zeg. Ik vrees alleen dat deze auto bij dromen blijft :(
lekkah!
Geweldige mooie auto vooral in die kleur. Wij hebben met de porsche op de snelweg terug van assen zo’n eentje tegengekomen en toen ging het gas er wel op :) dan hoor je pas die lekkere v8 en dan mengelmoes met 6-boxer was echt mooi :0
Gave bak. Wel vreemd dat dit filmpje dan weer zo ondergeproduceerd is.
Ben positief verrast door het geluid! :D What the hell dat klinkt vet!

En dan het uiterlijk, zo schuin van achter is het perfectie ten top. Alles klopt en die velgen maken’m lekker dik. :mrgreen:

Keep up the good work!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).