Audi RS3 MTM: Rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Hartstikke leuk zo'n Audi RS3 met 340 pk, maar het leven begint natuurlijk pas bij 400+ pk. Tijdens Top Marques konden we een stief kwartiertje doorbrengen met de RS3 van MTM, die over 424 pk beschikt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Een RS3 is echt geen lullig autootje, zelfs AMG adept Sacha was er enthousiast over toen hij hem vorig jaar aan de tand mocht voelen. Maar dat wil niet zeggen dat er verder niets uit te halen valt natuurlijk. Voor de mensen die meer willen dan de 340 pk (of 360 pk als je straks voor de RS3 Plus kiest) die Audi standaard in het vooronder hangt, is er een mogelijkheid om bij MTM langs te gaan. En zoals we inmiddels weten gaan ze bij MTM grondig te werk.

Het exemplaar waar wij mee op stap gingen beschikt over 424 pk en 560 Nm (de meneer die met ons meereed in Monaco was wat enthousiast met de pk’s, de Nm wijt ik aan de taalbarrière). Dat is overigens niet het maximum wat MTM eruit kan slepen. Er is al een upgrade tot 472 pk beschikbaar en de laatste hand wordt gelegd aan een exemplaar met 500 pk. Ja dat kan, want het kan ook in de Transporter en de A1, die beschikt over een RS3 blok en onlangs records brak. Maar goed, dit exemplaar was dus in het bezit van 427 steigerende paarden, te danken aan een opgewaardeerde ECU, MTM uitlaatsysteem, andere luchtinlaat, geoptimaliseerde downpipe en nog wat andere frutsels. Mijn eerste zorg was dan ook een zeer nerveuze auto waarmee ik in de bomvolle straten van Monaco bijzonder fijngevoelig met het gas om zou moeten gaan om niet op een Monegaskische achterbumper te belanden. Geen onterechte zorg lijkt me, gezien de gemiddelde prijs van achterbumpers die in Monaco rond rijden.

Mijn zorgen bleken niet terecht. De MTM RS3 laat zich bijzonder makkelijk op lage snelheid door het drukke verkeer manoeuvreren. Eigenlijk heb je helemaal niet in de gaten dat je met een powerhouse onderweg bent anders dan dat je wat voorzichter over drempels moet rijden door de verlagingsset die gemonteerd is. Kudos voor de heren en dames bij MTM dus. Overigens zorgt die verlagingsset ook voor een behoorlijk straffe wegligging. Eentje die voor de huis-, tuin- en keukengebruiker wellicht iets te hard is maar als je regelmatig een trackday bezoekt dan ga je er vast een hoop plezier aan beleven. Persoonlijk zou ik wel even proefrijden met dit onderstel voordat je het standaard RS3 pakketje vervangt want het is echt behoorlijk hard. Misschien werd dat wel uitvergroot door de bizar slechte wegen die we rond Monaco bestormden, maar een tandje zachter zou voor mij ook prima zijn.

Wat wel heerlijk past bij deze auto zijn de remmen: de 380 millimeter grote jetsers met Brembo klauwen zijn echt super. Makkelijk te doseren maar met een bak stopkracht die ongelimiteerd lijkt, prima voor elkaar dus. En erg welkom bij een auto die zich op de buitenweggetjes van zijn dark side laat zien. Wat een beestachtig snel apparaat is dit zeg. We hadden amper de ruimte tijdens de zeer korte kennismaking op zeer slechte, kronkelige wegen maar het zeldzame rechte stuk dat we treffen wordt met ongekende passie verslonden. Bochtjes ronden gaat dankzij het Quattro systeem ook prima. De RS3 van MTM is vlijmscherp en vertoont prima voorspelbaar weggedrag. We hebben geen astronomische snelheden bereikt maar wel ongenadig hard bochten kunnen nemen. En ik kan niet anders dan aannnemen dat deze RS3 ook op de Autobahn bijna iedere linkerbaanrijder het leven zuur weet te maken.

Als laatste de looks: als je heel goed kijkt dan vallen je twee dingen op: er zit een prototype achterbumper op die iets dikker is dan de standaard versie en er zijn MTM bimoto velgen gemonteerd. Verder valt het reuze mee: geen schreeuwerige tjoeningpraktijken bij MTM anders dan de wanstaltige stickers maar die bestel je natuurlijk gewoon net als Afrojack niet. Fijn dat MTM zich houdt bij de optimalisatie van de performance en dat er verder niet te gek wordt gedaan. Ik zou iedere RS3 bezitter die op zoek is naar meer dan ook van harte aanbevelen eens bij MTM langs te gaan. Of je dan ook een vinkje zet achter dat sportonderstel moet je vooral van het gewenste gebruik af laten hangen maar de overige upgrades zijn erg lekker. Vergeet overigens niet je goed gevulde portefeuille mee te nemen. Het volledige pakket aan opties zoals wij die op testauto hadden zitten kost namelijk 27.000 euro. FILMPJE!48 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Gaaf ding! Toch vraag ik me altijd af of de turbo en de 5-cilinder al dit geweld op de ‘lange’ termijn aankan.
@TimoBac: denkt et niet vaak gaan de turbo’s stuk bij chiptuning en ect.
@mo112: Ja dat kan ik me voorstellen! Dan liever iets minder power, of ietsje langer sparen voor een rs4/rs5
@TimoBac: mja als je al een standaard Rs3 neemt + die 27 mille voor dit tuning pakketje… dan ben je er volgens mij al bijna ;-)
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@CasperH: Joh, even naar Monaco.. leuk baantje heb je :lol: mooie rijtest weer!

En heerlijke wagen!! prachtig uiterlijk, lekker vermogen en (weinig van gezien) waarschijnlijk heerlijk interieur! wel beetje prijzig maar dat is Audi.. *klopt aan bij Audi fanclub*
Mooie dingen! Gruwelijk dat ze die lullige pijpjes hebben aangepakt van de RS3. Staat er een bij mij in de buurt en ziet er wel gaaf uit, maar toch niet helemaal je van het.. Dit pakket maakt em wel helemaal af. Beetje jammer dat het 27 mille moet kosten.. 10 had ik nog kunnen begrijpen. Zeker als ze alleen maar de CPU, uitlaat en inlaatsysteem aanpassen.. en lachen kuipjes natuurlijk. Verder zeker een botte wagen!
Eindelijk heeft de RS3 de uitlaten die hij verdient, hoe zit het met de schakelflippers? Die lijken stukken groter dan orgineel, ander stuurwiel van MTM? Ik zou wel wat meer foto’s willen zien, ook van de achterbumper.
Liever de originele RS3 graag,dan kan je tenminste voor 27.000 euro nog een leuke Audi/BMW/Mercedes erbij kopen als dailydriver.
Misschien nog effe de uitspraak van ‘Monaco’ leren. Of zeggen jullie in Nederlands echt Monaaaaco, op zijn Duits? Grappig :p
Ik heb eens een rit gehad met de RS3 ABT met 400+ pk. En die klonk beter, tenminste als je niet zo’n turbo-sound fan bent. Deze RS3 MTM zou ik gewoon nemen met de prestaties en de MTM velgen, en de rest standaard. http://www.youtube.com/watch?v=B0aUTqhPIrs
@CasperH: Hoeveel pk’s heeft die auto nu? In het filmpje zeg je 432pk, en in de tekst staat zowel 424 als 427pk. Mijn innerlijke autist vindt dat die inconsistentie niet fijn! :P

Doen ze trouwens nog iets aan de DSG-bak of niet? Want als ze die niet aanpakken zou ik die auto toch ruim voordat ie 50.000km gereden heeft verkopen ;)
@CapsLock: min dat. Ook dat is niet fijn :P
@CapsLock: Die DSG bak kan het tot 450~500pk makkelijk aan, wordt ook voor ‘sterkere’ S/RS modellen gebruikt.

Vind het geluid van deze versie inderdaad niet de beste L5 ooit, maar de typische diepe grom is er nog wel.
@dawwg: dsg kan toch niet bij in lengte geplaatste motoren, daarvoor hebben ze tch s-tronic? Of heb ik t fout?
@grrrrommmmm: In de A3 ligt de motor dwars.
@Homer55: ja weet ik, maar ik bedoelde dat de dsg niet in grotere s/rs modellen zit.
27000 euro is wel heel veel geld hoor. Ik zou alleen de performance upgrade bestellen
Kek karretje. rs3 was voor genoeg geweest hoor..
Het blijft toch een anabolen-Golf. Wa ik me overigens wel afvraag; als je nou echt zo’n ding gaat tsjoenen, hoe zit het dan met die doodsaaie maar noodzakelijke dingen als verzekering, wegenbelasting en dat soort dingen?

Vroeger nog wel eens gehangen met iemand die een 2.0 GTI blokje in een Golf III 1.8 had gehangen. Volgens mij ben je dan gewoon niet verzekerd als je het niet opgeeft of wel?
Wat een ongelofelijk vet bommetje is dit zeg!
Opzich wel een dikke wagen en natuurlijk een heerlijk blok, maar ik zie liever een TT-RS met vergelijkbare uprgrade. Vind het opzich ook wel jammer dat er geen 3 deurs versie van de RS3 is, die vind ik ook mooier.
ze hebben ‘m wel lelijk gemaakt
@driescuit: klopt, die stickers maken hem er ook niet beter op.
Ik zie liever Wouter in de rijtests en video’s want ik vind die dude in deze video echt te saai gewoon. Ik ben halfweg gestopt gewoon omdat ik bijna in slaap viel!
@4poorte: Ik vond de info niet en actie die we normaal gewend zijn genoeg.
Krijg je zo’n fijne auto mee, maar je zo’n draak van een filmpje.. kan je beter Wouter hebben.
Die RS3 lijkt me een geweldige autobahncruiser, maar voor op het circuit een tikkeltje veilig. Of, saai. Ik zou alleen de performanceupgrade nemen en de auto verder laten zoals ‘ie bedoeld is.
Heeft een VR6 niet meer potentiële vermogen dan een 5-in-lijn?
http://www.autoblog.nl/archive/2008/12/01/rijtest-video-audi-a3-32-turbo-460-pk
Ik heb liever de A3 3.2L VR6 Turbo. De ultieme lease-sleeper. 8) Bovendien zijn de koplampen mooier bij de pre-facelift modellen.
@AutomotiveDesigner: http://www.youtube.com/watch?v=mB2NVegSh90
Vanaf 1:40 klinkt het net als een GT-R in het volgende filmpje.
http://www.youtube.com/watch?v=vEYyZp2xML4
@AutomotiveDesigner: Die bak uit het eerste filmpje is superstrak omdat ie een semi-sleeper uitlaat heeft die een ‘n00b’ mogelijk voor een 1.6TDI / 1.2TSI / 1.6 NA aanziet.

Ik zou er in ieder geval zeker een 1.2TSI batch op plakken, extra mindf#ck :)
@AutomotiveDesigner: Zonder filmpje had ik gelooft dat het een gt-r was! ( wel geluid dan)
Neem “lomp hard” even terug want dat valt reuze mee
Ik houd niet zo van dit soort tuneprojecten want dan kan je net zo goed een normale A3 nemen en er een dikke turbo op zetten, zie hier totaal het nut niet van in..
Ik ben wel benieuwd naar de sprinttijden. Erg bruut ding, alleen 74k + 27k = tonnetje rond + 1. Is wel erg veel voor zo’n hatchbackje.
bijna 4 minuten de tijd nemen om vervolgens niets te zeggen. Wat een kut test.
Och, ik zou een standaard RS3 prima vinden. Die 27000 euro die ik dan bespaar door geen MTM te nemen weet ik wel prima beter te besteden.
Jammer, een A3 uit 1996 met DSG.

oh nee, dit is een 2012 A3 *yawn* 16 jaar geleden was een A3 een mooie strakke bak, nu is het een enorme suffe bak voor mensen die denken dat je nog hip en strak bent in een Audi.

DSG is voor mietjes, het klinkt niet en is niet tof. Playstation versnellingsbak. O.k. en in de file is het ook niet zo fijn als een gewone automaat.


Zo, ik heb weer vrienden gemaakt denk ik……
@tomleeuw: +1

Audi = overrated. 10 jaar geleden waren ze nog wel ok vanwege het strakke design en mooie interieur. Nu zijn ze al lang weer voorbijgestreefd en bieden ze praktisch nog steeds dezelfde auto’s aan als destijds alleen dan een tikje lelijker. Ik denk dat ze over het hoogtepunt heen zijn, zeker vwb Europa (in Amerika wordt het nu net het hippe marketing merk voor wannabees, maar dat zal ook wel weer wegebben na een tijdje).
@jaapiyo:

Snurk.
@tomleeuw:

Gaap.
@tomleeuw: Jahoor, daar is er weer een met zo’n dertien-in-een-dozijn reactie. Verzin eens iets nieuws voordat je anderen uit gaat maken voor saai… Je zou toch zeggen dat je daar op jouw leeftijd wel overheen zou zijn..
@gerard1710:
Nee ik ben daar ondank s mijn leeftijd nog niet overeen sorry. Audi is gewoon al 10 jaar op de autopilot aan het verdersnurken. No respect hier meer voor de vag groep.
Zegt een ex-vag fan.
On topic: origineel vind ik de RS3 fraaier. Die MTM velgen overtuigen ook niet.

Verder fraaie, indrukwekkende wagen, zo’n schitterende Audi RS3.
Lelijke auto, slechte presentator en chauffeur. Trekt gewoon op niks…
Toch een hele rappe kar geworden zo. De kleurstelling vind ik povertjes, de bestickering goedkopigjes.
Nadeel van zoveel Nm i zo´n kleine wagen, is het feit dat je niet lang hoeft / kan doorhalen in de versnellingen. Een M3 V8 / 1M doet dat dan weer wèl, en is daardoor begeerlijker.
@Megakix: Doet anders niet veel onder voor de 1M qua toeren bereik..
Filmpje geweldig stukje gassen vanaf 0.58 s…
http://www.youtube.com/watch?v=1HayoASR-54

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).