Fisker Karma: Rijtest en video

Auteur: , 106 Reacties

Een compleet nieuw merk, een compleet nieuwe auto, met een compleet nieuwe aandrijflijn die ook nog eens niet het standaardrecept volgt. Is dit het stoerste initiatief in de auto-wereld of heeft Henrik Fisker te veel hooi op zijn vork genomen?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De ontstaansgeschiedenis van de Karma leest als een spannend jongensboek. Oprichter (en CEO) Henrik Fisker had al lang zijn sporen verdiend in het autowereldje, zo ontwierp hij de BMW Z8 en Aston Martin DB9. Strakke carrosserieën tekenen kan Fisker dus wel, maar om vervolgens een heel nieuw merk te lanceren is weer een hele andere stap. De eerste schreden op weg naar werelddominantie waren voortvarend. Na een officiële start in september 2007 stond in 2008 op de Detroit Autoshow al een Karma te schitteren. Toen was het plan dat eind 2009 de eerste Karma’s zouden worden uitgeleverd aan klanten, maar het definitieve productiemodel van de Karma werd pas getoond in Parijs in de herfst van 2010. Ook toen was Fisker nog (te) enthousiast: in 2010 zouden alsnog 70-100 Karma’s geproduceerd worden. Dat zou uiteindelijk niet meer gebeuren, pas in juli 2011 rolden de eerste Karma’s van de lopende band. Toch duurde het nog tot begin 2012 voor de eerste Karma’s op kenteken aan klanten werden afgeleverd. Het testen van hoe zuinig de Karma volgens de officiële cyclus was en de laatste software en hardware aanpassingen zorgden wederom voor vertragingen.

Fisker Karma

Het is dan ook makkelijk om de Karma af te serveren op basis van deze voorgeschiedenis, maar het rijden maakt veel goed. De Karma start (nee niet echt natuurlijk, “gaat aan” is een betere beschrijving) in de Stealth modus. De verbrandingsmotor blijft dan uit en de Karma put allereerst de kracht uit het accupakket wat voor het grootste deel in de middentunnel is weggewerkt. Het blijft dus heel stil, maar verder is er niets “muesli” aan de rijbeleving. De Karma is namelijk snel, en voelt wellicht nog wel sneller aan. In Stealth modus zijn niet eens de volledige prestaties beschikbaar, maar het reuzenkoppel van 1300 Nm is bij een elektromotor vanaf toerental nul beschikbaar. Vloer het gaspedaal en de Karma schiet meteen vooruit, en dat zonder dat er enig geluid wordt geproduceerd. Wat dat betreft is er geen enkele reden meer om nog terug te verlangen naar de verbrandingsmotor.

Fisker Karma

De range en range-extender
Toch heeft de Karma ook zo’n traditionele benzine-slurper aan boord. De reden is vrij simpel: met alleen accu’s komt geen enkele elektrische auto echt heel ver. Accu-technologie is nog niet rijp genoeg (en de vraag blijft openstaan of het ooit ver genoeg komt) om de behoeftes van de gemiddelde automobilist te vervullen. Het theoretische bereik van de meest volledig elektrische auto’s is niet meer dan 160 km, maar de praktijk is nog weerbarstiger: als je de helft er van haalt, dan heb je al geluk gehad. Dat kan genoeg zijn, maar vormt wel een hele grote beperking van het praktisch nut van de auto. Vandaar dat de Karma met een zogenaamde range-extender is uitgerust.

Fisker Karma

De range-extender wordt niet gebruikt om de wielen (direct) aan te drijven, maar is in feite een elektriciteitscentrale aan boord van de auto die alleen wordt gebruikt om de accu’s bij te laden. In het geval van de Karma is dat een 260 pk sterke 2.0 turbo motor met directe injectie afkomstig van General Motors. Die geeft voeding aan een 20 kw accupakket en die geeft de stroom voor de twee elektromotoren van 204 pk. Het totale maximale vermogen wat beschikbaar is komt daarmee op 408 pk, nauwelijks een cijfer om je voor te schamen. De prestaties zijn dan ook navenant. In Stealth modus sprint de Karma in 7,9 seconden naar de 100, maar de echte kracht wordt pas in de Sport modus getoond. In Sport draait de verbrandingsmotor altijd en het extra wattage zorgt voor een aanmerkelijk snellere sprintcapaciteit: 0-100 km/u duurt dan nog 6,3 seconden.

Fisker Karma

De topsnelheid is in Stealth modus een teleurstellende 153 km/u, in Sport modus een adequate 200 km/u. Voor Nederland is het afdoende, mits je waarde hecht aan het behouden van je rijbewijs, maar op de autobahn maakt de Karma de snelle looks niet waar. De acceleratie tot (legale) snelweg-snelheden voelt uberhaupt sneller aan dan daarboven. Doordat de Karma maar één vaste versnelling heeft (niet ongewoon voor een elektrische auto) loopt de Karma langzaam uit stoom op hogere snelheden. Aanhaken bij een stevige diesel of benzine auto om je rijbewijs te laten innemen is niet de kracht van de Karma.

Fisker Karma

Afwerking
Met een prijskaartje van een ruime ton, mogen de kopers absolute topkwaliteit verwachten. Deels lost de Fisker deze belofte in, maar er zijn zeker wat kanttekeningen te plaatsen. Vrijwel alle functies zoals navigatie, climate control en audio-systeem zijn via een groot touchscreen te bedienen. Dat is altijd een grote uitdaging om het precies goed te krijgen en in de Karma blijft het toch knagen dat het beter kan. Inherent aan een touchscreen moet je goed kijken wat je doet, maar erger nog is dat het systeem zo nu en dan wat traag reageert. Dan zijn er nog wat knoppen, zoals die op het stuur en die van de automatische versnellingsbak, die niet helemaal de premium uitstraling hebben zoals we die gewend zijn van de Duitse merken. Hetzelfde geldt voor de naden tussen de carrosserie-delen, dat kan zeker strakker.

Fisker Karma

En toch is de kwaliteit indrukwekkend, want wat niet vergeten mag worden is dat Fisker met een compleet leeg vel papier startte. Alles moest speciaal voor de Karma ontwikkeld (of ingekocht) worden, een klus van formaat. Je kunt de Karma ook in wat varianten krijgen met een interieur waar zelfs een veganist mee akkoord zou gaan. Voor de EcoStandaard versie worden geen dierlijke producten gebruikt en het stripje hout wat er in te vinden is, is van boom die een “natuurlijke” dood is gestorven. Het kan een boom zijn die zelf is omgewaaid, door bosbranden gesneuveld is of zelfs eentje die uit een meer is opgedoken. Heel nobel allemaal, maar met name de bekleding van de stoelen moet dan echt jouw ding zijn. Vraag je vrouw/ vriendin/ moeder/ werkster om een zeem; vind je die mooi dan is de EcoStandaard versie wellicht ook jouw smaak. Gelukkig kan je ook voor volleder kiezen. Dan heb je meteen ook weer een excuus om een biefstukje te eten, die koe is er dan toch al voor gesneuveld.

Fisker Karma

Ruimte
De Karma is bijna 5 meter lang, weegt 2400 kg en is 1,98m breed, en toch classificeren de Amerikanen de Karma als subcompact net als de Ford Fiesta en de Toyota Yaris. Heel ruim is de Karma dus niet van binnen, zo is er bijvoorbeeld ook maar 195 liter bagageruimte. Het is inherent aan de conceptuele keuzes die gemaakt zijn: de accu’s nemen veel ruimte in beslag en die geile lijnen beperken ook de ruimte die beschikbaar is. Ook hier geldt weer: wie mooi wil zijn moet pijn leiden. Straks komt de Fisker Karma Surf, een station-achtige die iets meer bagageruimte biedt. Helaas zal ook die geen chauffeursauto zijn waarbij de eigenaar lekker op de ruime achterbank kan vertoeven.

Fisker Karma

De noodzaak om te laden
Inherent aan het concept van iedere auto met een stekker moet de berijder zo veel en vaak mogelijk de Karma aan een laadpaal hangen. De extra kilogrammen aan technologie die worden meegesjouwd zijn anders louter ballast zonder dat die tot enig rendement leiden. Mocht je geen zin hebben om een laadpaal thuis (en/ of op de zaak) neer te zetten, dan ben je veel beter af met een reguliere hybride of gewoon een diesel.
Met een volgeladen accu is de Karma extreem zuinig voor een 403 pk sterke supersedan. Het gecombineerde verbruik komt op 2,1 liter per 100 kilometer en de CO2-uitstoot op 51 gram per km. Daarmee valt de Karma nipt buiten het 0%-bijtellingstarief, maar ook 14% bijtelling in deze klasse is een uniek aanbod. Volledig elektrisch haalt de Karma maximaal 83 km, daarna moet de verbrandingsmotor bijspringen om de accu’s weer op te laden. Als je nooit elektriciteit “tankt” dan stijgt het verbruik naar een niet indrukwekkende 1 op 9, maar nogmaals: dan heb je het hele concept ook niet begrepen. De totale actieradius met volle tank (35,7 liter) en volle accu is 483 km. Voor een retourtje wintersport zul je dus meerdere malen benzine moeten tanken.

Fisker Karma

De prijslijst van de Karma begint met de EcoStandard die voor 101.745 euro kost. De EcoSport en EcoChic bieden meer standaard uitrusting en kosten respectievelijk 111.265 en 117.215 euro. Of dat goedkoop of duur is, is voorlopig moeilijk te bepalen. Een dikke A6, E-klasse of 5-serie biedt meer ruimte, vergelijkbare sprintcapaciteiten, maar zijn stukken onzuiniger en een stuk saaier om naar te kijken. De Karma is voor fijnproevers van technologie en design. Het is een icoon van een auto met een aantal duidelijke nadelen en de voorbode van veranderingen waar de auto-industrie nog midden inzit. Filmpje!106 reacties

whatsupp met dat schaamhaar op je kin :P?

Niet echt mijn auto.. Op het einde van het filmpje klinkt het als een voorbij rijdende fluitketel. Om nog te zwijgen over de beenruimte achterin ja.
@rubenpriest: Dat voorbijrijden klinkt meer als FFFFFFFUUUUUUUUUUUU…
Wat een prachtige auto!
Wat fluit dat ding irritant, en de beenruimte (oke, Wouter je bent geen 1.60) is ook gewoon te weinig. Daarbij vind ik hem ook aardig duur.
@meneersander: In wat voor auto rijd jij dan, nu ik je hoor klagen over beenruimte?
@autobart: 1 die geen ruim 70k kost…
Veelbelovende auto, het lijkt me wel wat… Al vind ik de achterkant wel wat minder, maar deze auto is veelbelovend voor wat betreft de toekomst van dit merk.
ben benieuwd, hopelijk beter als James May..
@dennisr: De review was goed, alleen ik heb dit keer niets gehoord over de zonnecellen op het dak, Mr. James May had het daar wel over!
@autobart: tja.. redelijke revieuw.. May wist nog iets technisch te vertellen dat was wel mooi.. de cijfers die ik nu hoorde waren allemaal teleurstellend.. wat een waardeloze bak..
@dennisr: Helemaal mee eens!
@dennisr:
waarom waardeloos?
Ik vond die acceleratie nogal schokkend voor een auto met 408pk… Zoals gezegd wel knap dat een nieuwe bouwer dit op de weg weet te zetten, maar het praktisch nut ontgaat mij.
@Vanquish:
Hij weegt wel 2,5 ton hè ;-)
Waarom doet de facking video het niet?
@Thijsj: wat is het probleem?
@autoblogger: ik krijg een wordpress error: invalid login key ofzoiets.
@autoblogger: unknown login key ;)
@autoblogger: In Opera krijg ik 4 van de 5 keer dit te zien en laadt de video niet. http://i.imgur.com/sM4Mw.png
@sdk16420: Same here! Heel irritant, want voor de rest is Opera top. +100 voor degene die het fixed!
-edit: laten we het even netjes houden aub-
ten eerste (naja laatste) dat stomme fluitje..

eigenlijk hadden ze gewoon nog een jaar moeten wachten met dat ding, zodat ze prestaties hadden die beter bij het uiterlijk passen.. mooie wagen is het opzich wel.. maar nogal trieste cijfers..

hoorde ik dat goed? 80KM elektrisch? teleurstellend..
ik noem het een Kwalitatief Uitermate Teleurstellend ding.. is dat zo erg?
@dennisr:

wel als je totaal niet weet waar je over praat ..
@lincoln: ik oordeel na het zien van een rijtest.. moet kunnen.. vind het allemaal tegenvallen..
@dennisr: Ja want de meeste electrische auto’s van 2400kg halen met gemak 1000km op hun accu’s…. O nee wacht…..
Ik vind een I-Miev persoonlijk nog veel schandaliger. Die reed krap 80km op een vol pakket en die weegt de helft. en voordat je zegt: Ja kost ook de helft, ja dat klopt 45.000,- voor een skelter…..
@E34M5Touring: ik had waarschijnlijk te hoge verwachtingen.. maar 80km vind ik gewoon te weinig.. daarom zeg ik, had een jaartje gewacht, en breng hem dan op de markt met prestaties die bij het uiterlijk passen..
@dennisr: Mwah 1300Nm vind ik persoonlijk voldoende. Mijn M5 haal nog geen 25% van dat. En bovendien moet die wel vol aan de bak om de Fisker voor te blijven naar de 100. T ken net maar dan wordt het wel perfect wegrijden en schakelen. Ter info Mijn 5 0-100 5.7sec de Fisker 0-100 6.2sec. Dat is 1x mis schakelen en weg ben ik. De top is misschien niet erg hoog maar waar haal je dat nou nog? Zelfs op de Autobahn wordt het al moeilijker om dat soort snelheden lang vol te houden.
@E34M5Touring: dat je het vrijwel nergens haalt ben ik met je eens, maar onze Toyota Avensis heeft een top van 205.. goed de 0-100 is 9.6 ofzo maar als ik naar topsnelheid kijk.. die van de Fisker was 200.. in SPORT stand.. dat had toch wel wat hoger gemogen voor een auto met zo’n sportief uiterlijk, en natuurlijk is het nog maar de beginfase van het elektrische gebeuren maar daarom ook had ik liever gezien dat ze een jaartje hadden gewacht..
@dennisr: Ik kan er geen andere reden voor verzinnen dan dat het iets met de houdbaarheid van de techniek te maken heeft. Misschien brengt het langdurig rijden op hoge snelheid problemen met zich mee voor de accu’s. Het zou natuurlijk een hitteprobleem kunnen zijn waardoor de levensduur terugloopt. Bovendien denk ik dat Fisker niet het eeuwige leven heeft als ze alleen maar door ontwikkelen. daar is geld voor nodig en dat krijg je alleen als je verkoopt. Waarschijnlijk kwam uit de businesscase dat dit voldoende was voor het gros van de potentiële kopers, en dat dit een goede compromis is tussen levensduur en topsnelheid. En onderschat zo’n Avensis niet, zijn rappe jongens ;)
@E34M5Touring: hehe die Avensis is zeker wel rap, automaat ook dus lekker vel :D

misschien is dat idd dat de reden er achter, dan hoop ik dat ze over een X aantal jaar met een auto komen die mij niet teleurstelt..
@dennisr: Ik denk zeker dat er binnen een paar jaar een aantal modellen komen van Tesla en Fisker die qua prestaties niet meer onderdoen voor de meeste sportwagens.
@E34M5Touring: heb er wel zin in.. naja, persoonlijke voorkeur is altijd Benzine.. (ook al is het zo duur) en diesel gaat ook voor Elektro, puur om het geluid.. maar filmpjes waarin Elektro het opneemt tegen ”gewone” brandstof kant alleen maar leuk worden :)

even iets anders trouwens @iedereen: zal benzine duurder worden naarmate er meer elektro op de weg komt?
@dennisr: Daarom denk ik dat zo’n range extender best een goede oplossing kan zijn. Lekker zuunug in de stad en bij de eerst de beste tunnel plankgas en dan de brul van die motor. Best of both worlds. Ik bedoel leuk hoor zo’n M5 en heb het er ook best voor over maar 90l tanken voor 1,859 de liter is geen humor meer. Dar is gewoon legal robbery.
@E34M5Touring: heeft de Fisker zo’n brul? is er uberhaupt een elektro waggie met brul? :P serieuze vraag hoor, kan best zijn.. geen idee..
hoop het wel, dat is nog eens een boeiend voertuig, een ”brul” is voor mij gewoon DE must have bij een mooie wagen..

en dat tanken.. tsja.. laten we bidden voor betere tijden :P
@dennisr: De motor is een Turboblok van GM die ook in de Saturn Sky en Opel GT ligt. Daar moet toch een leuk geluid uit te halen zijn dmv een mooi akoestisch uitlaatsysteem.
@E34M5Touring: Heb je gelijk die 20 minuten elektrisch rijden eruit geblazen.. :D
@kaasboerin: Daarom :) it ain’t easy beeing green hahaha
@dennisr: Wat voor avensis hebben jullie, als ik vragen mag?
@mdemooistelettervanhetalfabet: een Avensis uit 2007, Station, met 2.0 vvt-i Benzine, Automaat :)

vanwaar de vraag ? :)
@dennisr: Omdat wij zelf ook in het bezit zijn van een Avensis. Wel een oudere, met een 1.8
@E34M5Touring: nog geen 25%? 1300Nm/4= 325Nm. Zelfs de 3.6l M5 heeft 360 Nm, maar de E34 M5 Tourings werden naar mijn weten enkel met de 3.8l motor geleverd, die 400Nm koppel heeft.
@quattropower: Ja 30% dan tryin to make a pointe here ;) :)
@dennisr: Menig auto heeft in die 80 km al 7 liter brandstof verbrand.
@autobart: en heeft er dan nog 33 over om no een stukje te gaan rijden..
@dennisr: “Prestaties die bij het uiterlijk passen.” Wat een onzin man, een auto die in 6,2 op de honderd zit is enorm snel, dat haalt 80% van wat op de weg zit niet eens.
Valt me wel op dat er in het filmpje 2 verschillende kentekens voorbij komen.
@meneersander: de 1 was natuurlijk leeg en toen moest de volgende komen.
@meneersander: wat mij op viel, bij 0:45.. als ze het van voren filmen.. en daarna op 0:48 ofzo van achteren.. volgens mij andere velgen..
@dennisr: We hebben uitsluitend een andere auto gebruikt voor de statische shots in de parkeergarage. De rijshots zijn allemaal met dezelfde auto gedaan en ja er was genoeg ‘range’ over na een dagje filmen..
@Patrick_Createmedia: oh, meerdere Fiskers in de parkeergarage?
@dennisr: Heel goed gezien maar het was geen openbare parkeergarage ;)
@Patrick_Createmedia: zo’n vermoeden had ik al, gezien het plastic in het interieur :) maakt ook niet uit natuurlijk, viel me alleen op in het filmpje :)
@Patrick_Createmedia: Parkeergarage bij Kroymans?
Best een mooie wagen…. maar ik zou hem zelf nooit kopen…
Nieuwe techniek, klein dealernetwerk, weinig backup, afwerking is niet zo goed als een A8 en zolang je hem niet elke keer aan de paal hangt heeft ie geen nut.
Voor dat geld liever een 535d, a8 3.0tdi of weet ik veel wat…
@RudyV: Een klein bedrijf is juist beter, daar krijg je sowieso betere service dan bij zo’n gigantisch bedrijf… Daar word je als een vuiltje aan de kant gezet, terwijl ze bij een klein bedrijf jou wel moeten helpen, anders hebben ze weer een klant minder.
Eindelijk de Karma en weer een mooie test mannen!!
Ik was erg benieuwd en hij maakt mijn verwachtingen meer dan waar. Nou nog even mijn Bingokaartje goed invullen en hopen op een klapper. Want dan komt ie er fo sho.
@Mattraket: Nogmaals hulde voor uw aankoop!!! JALOERS ;)
voor mensen met lef .. door mensen met lef ..
Ben ik de enige die hem niet mooi vind?
@weijs: Nee.
@weijs: Nee hoor, ik vind ‘m ook niet fraai. :? Niet zo zeer lelijk, HenrIk Fisker heeft het design iets te overdone gemaakt. Vele eigenaardigheden. Op zich is het goed als het karakteristieke kenmerken heeft. Alleen is het nu een karikaturale te drukke auto geworden. Een ontwerp dat praktisch ondoorgrondbaar is heeft in mijn visie gefaald IMHO. :| Dat het bovendien door een grootmeester als Henrik Fisker is ontworpen maakt het niet beter op. Zo zie je maar dat successen uit het verleden geen garantie bied voor toekomst noch heden. ;) Nuff said…
Ik zag deze vandaag in Hilversum nog aan de oplader staan :)
@lambo4live: …bewijs ? ;-)
Aan het einde van het filmpje leek het net alsof er een straaljager langs kwam
@jay448: idd klonkt eigenlijk best wel leuk :) weer is iets anders dan een brullende v8 of v12
Beetje off-topic maar ik heb een vraagje voor @wouter ;

Stuurt de nieuwe 911 ook als een echte Porsche? Trouwens, volgens Topgear is dit niet zo?

Ik zou het erg op prijs stellen als u even de tijd neemt om te antwoorden(:

Gr, Erik.
@porschegt2rs: vroeg ik me idd ook af toen ik dat bij TopGear hoorde..
@porschegt2rs: Chris Harris merkte in zijn review ook meteen een verschil. Maar hij meende dat het niet veel van de Porsche karakteristieken heeft verloren.
@raphael: oke, dank u voor de info(:
Gr, Erik.
@porschegt2rs: heel klein beetje offtopic, maar vooruit. :) Vorige generatie stuurde beter, maar zo erg als de TG mannen het voorstelden is het echt niet.
@wouter: Oke, dank u en nog een fijne avond:D

Gr, Erik.
@porschegt2rs: ze hebben nu toch de ‘drive-by-wire’ in de Porsche gestopt ? Volgens mij geeft dat dat ‘mindere’ stuurgevoel.
@dennisr:

“ik vind de kofferbak klein” ..
“ik vind de kleur niet mooi” ..
“ik ben te dom voor de touchscreen” ..

dat zeggen reporters (want @wouter is sinds het BNR gebeuren gewoon echt een reporter) om een soort van onafhankelijk en evenwichtig over te komen ..
dat zijn geen echte minpunten ..
@lincoln: dat soort dingen kan ik nog negeren.. en wellicht waren mijn verwachtingen te hoog.. maar 80km range vind ik te weinig, top van 200 vind ik te laag.. 0-100 6.2 sec is niks mis mee gezien het gewicht..

”kut ding” was gewoon mijn eerste reactie, om het niet al te moeilijk te verwoorden..

heel mooi sportief uiterlijk, en hees geen ”slecht” ding.. maar al met al wel teleurstellend, vind ik.
@dennisr:

op precies 0,0000000032 % van alle wegen op de wereld kan/mag je harder dan 200 km/u ..
en 80 kilometer achter elkaar 2400kg meesleuren is niet misselijk voor elektra opslag in maar 100 kg aan accu,s ..
@lincoln: 400 kilo aan accu’s ;)
@robbie:

thanks .. anders zou ik me zo voor 300 kg laten oplichten ..
@lincoln: de kofferbak is klein. Dat is geen mening. En over het touchpad: dat zou ook kunnen. Gelukkig zijn de potentiële kopers slimmer, want die kunnen de Karma wel betalen.
@wouter:

o.k. .. de kofferbak was een slecht voorbeeld ..
dat was idd exacte wetenschap ..

maar nog wel even mijn complimenten wat betreft de BNR meuk ..
doe je lekker fris ..
911 stuurt denk ik om 2 redenen niet meer zoals voorheen.
De elektrische stuurbekrachtiging is daar deels debet aan. Echter de andere balans in de nieuwe auto zal hier ook aan bijdragen. Dit laatste is waar Hammond het gister waarschijnlijk voornamelijk over had. Zelf rijd ik af en toe in de 993 van m’n pa en die heeft nog een bepaalde nervositeit in de neus bij vol optrekken.
@Falco: Precies, dat wat men bedoelt met ‘onderstuur’ waar de 911 om bekend staat. Al het gewicht zit op de achteras en daardoor kan de voorkant bij het insturen wat onrustig of indirect zijn. Als ik de reviews mag geloven hebben ze dat bij de 991 grotendeels weten te elimineren.
Zal ik volgende keer mee gaan voor de foto’s? Dit is toch geen gezicht zo.
zeer mooi ding beetje covette met 4 deuren gewaagd hij stond in 2011 op de rai gewoon machtig ding en zeker voor een merk dat helemaal nieuw is petje af
dus, dat ding heeft ruim 1300Nm, 400pk en haalt amper de 200????
en boven de 120 is er niks volgens Wouter meer loos???
@TDI-goeroe: Misschien is ie wel begrensd……
@TDI-goeroe: De elektromotor heeft maar één versnelling. Kennelijk heeft hij minder koppel bovenin.
@jolig: Onzin. Het koppel van een elektromotor is zo vlak als een tafelberg. Van 0 tot max rpm, max torque. Juist daarom heeft deze auto geen versnellingsbak. Met 3 toeren levert hij net zoveel koppel als met 10000 toeren. Die 1300 Nm is altijd paraat.

Ik denk dat die 200 afhankelijk is van het totaal vermogen. Een auto van 204 PK, met een gewicht van 2400 kilo, met mee-telling van de luchtweerstand, dan is het bij 200 wel op.
@TDI-goeroe: Slimmerik, als je te veel gaat vragen van zo’n elektrische auto smelt de hele zooi… Dat produceert maar geen warmte ook!
Wouter, wat hebben jullie verbruikt aan benzine tijdens het testen? Is die 2,1 reëel?
Dat verbruik of de range kan toch niemand iets schelen, het gaat om de bijtelling.14% of 25% bijtelling scheelt toch een aardig zak centje per maand, en het is daarbij ook nog is een mooie auto.
Niet mijn type auto die elektrische bakken, wel mooi uiterlijk!
Redelijk revolutionair ding! Over 20 jaar rijden we allemaal elektrisch, Mark my words!!
@p993: Klopt, maar niet met een range-extender verbrandingsmotor. Over 20 jaar is de brandstofcel productierijp en heeft iedere auto die één.
Goed verslag. Toch is die beenruimte wel echt een groot nadeel. Doe mij maar wat anders.
Ik heb nog niemand gehoord over de naden in de carrosserie. Panelen op auto’s uit de jaren ’50 sluiten nog beter op elkaar aan dan die op deze auto. En waarom moeten de accu’s opgeladen worden door een 260 pk sterke 2.0 liter turbo? Redelijk zwakzinnige poging om om “groene” auto’s een beter imago te geven…
@Silverarrow: Nog niemand over gehoord? Het staat notabene in de test: “..Hetzelfde geldt voor de naden tussen de carrosserie-delen, dat kan zeker strakker..”

Wat het vermogen betreft van de benzinemotor: dat is nodig om het performance-level op peil te houden. De elektromotoren leveren 204 PK op de accu’s als de benzinemotor niet draait. Als de accu’s leeg zijn leveren ze dus in principe 0 PK want er is geen stroom. Daarom heeft de benzinemotor zoveel vermogen. Met een vermogen van 260 PK kan de benzinemotor dus ook 204 PK aan “stroom-power” genereren om de electromotoren te laten draaien. Het performanceniveau blijft op peil in de gehele actieradius van die 4 honderd zoveel kilometer.

Rij je hem dus altijd op benzine dan heb je gewoon een 204 PK benzine auto met een verbruik van 1 op 9. Maar zo is de Karma dus niet bedoeld.
Nee niet premium genoeg…..
Intussen een tamelijk overbodige auto. Wanneer je echt milieuvriendelijk wilt rijden, kun je beter een kleine auto kopen. Wanneer het om het groene imago gaat (en dat is natuurlijk zo bij de kopers) en je wilt geen Prius, zijn er inmiddels genoeg hybrides om uit te kiezen van gerenommeerde fabrikanten, en dan zonder eigenaardigheden . Bij een auto van 5 meter lengte verwacht je overigens wel wat interieurruimte, maar helaas. En dat stuur lijkt uit een Sci-fi uit 1982 te komen.
Mooi, jammer dat het uiterlijk ten koste gaat van de binnenkant. Is vaak met mooie auto’s, heb gelezen & gezien in reviews dat de rapide daar ook last van heeft…
Top begin van het filmpje…beetje electriekjes…geinig! Verder een auto die prachtig gelijnd is, maar zoals het nu gebracht is, is het een ‘ballerina met hele zware botten’…en da’s minder nieuws. Het wachten is (dus) op de BMW i8 (etc..) danwel de eerste ‘waterstof(bom)-auto’; het enige dat uiteindelijk wèl gaat werken…maar dan pas nádat er weer wat olie-oorlogjes gevoerd zijn en symboolpolitiek eindigt…over 25 jaar.
Hahaha ik begrijp het concept duidelijk niet en ben daar blij om… Als ik +100K moet uitgeven om het millieu te redden ga ik geen tijd hebben om om de 483km langs de vaste voordelige pomp te rijden… Dan koop ik me even goed een Granturismo, die klinkt dan nog eens mooi ook ipv als een stofzuiger.
Ach, vervang die benzine blok door een dieselmotor, en dan is het rozengeur en maneschijn. Weet dan vrijwel zeker dat je rond de 600 km actieradius moet hebben, ondanks dat de wagen dan (max.) 100 kg meer zal wegen ;)
Jongens vergeet niet dat dit een merk is wat nieuw is en de eerste auto gemaakt heeft. Is toch beter dan wanneer Audi of VAG begon met auto’s bouwen toch;) mocht dit merk het langer dan 10 jaar overleven, dan wil ik wel is zien hoe de huidige auto er uit ziet
@mightymike: Nu leven we in een moderne wereld, dus Fisker komt met een frisse, moderne auto.
Volkswagen / Audi begon(nen) voor WOII al met auto’s bouwen, wat nou modern?
Beetje raar wat je daar zegt..
Waarom leggen ze een turbo-blok erin om een alternator aan te drijven?
Heeft die dan echt 260pk nodig om optimaal te laden?
Aangezien de motor niet aan de wielen hangt lijkt een zuinige turbo 1.4 liter die op een vast toerental laadt effecienter, zuiniger en minder vervuilend.
heb deze 3 weken geleden voor het eerst in het echt gezien(helaas niet in gezeten)bij een jaguar garage in breda.
en deze wagen is echt dik hoor.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).