Rijtest en video: Ford Mustang BOSS 302

Auteur: , 103 Reacties

Oh boy. Een trackday special uit het land met de kaarsrechte wegen. Komt dat wel goed?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Met de looks is in ieder geval niets mis. Deze (en de vorige) generatie Mustang grijpt weer terug op het design uit de jaren 60 waar de Mustang zo beroemd mee geworden is. Enkele ronde koplampen, een licht voorover hellende neus, de typische achterlichten en de carosserievorm (voor het gemak maar te typeren als tweedeurs-sedan coupe) hebben allemaal een moderner sausje, maar hebben ook een duidelijke link met het verleden. Of je het mooi vind is afhankelijk van je smaak, maar waar iedereen het over eens kan zijn is dat de Mustang (zeker in Europa) geen muurbloempje is. Tussen de Golfjes, Astra’s en Priussen springt de Mustang eruit als een hula danseres op de skipiste. En het blijft meer speelgoed dan vervoersmiddel he, dus dan moet het minder saai zijn.

Ford Mustang BOSS 302

De historie is al even aansprekend: de eerste Mustang BOSS kwam er eind jaren zestig en had de missie om onverslaanbaar te zijn op de dragstrip en op het circuit. De engineer die de leiding had over dat project moest het geheim houden, dus als hij werd gevraagd waar hij mee bezig was antwoordde hij “the bosses car”.

Ford Mustang BOSS 302

Voor de huidige Mustang BOSS 302 was de missie ook al duidelijk: maak een (betaalbare) Mustang waarmee je goed voor de dag komt op het circuit. Het werden meer dan een paar stickers, een paar pk’s extra en een paar kuipstoelen. Ford nam de uitdaging heel serieus: de Mustang BOSS moest sneller worden dan de BMW M3 op het circuit Laguna Seca. En zo geschiedde dus, en passant reed de Mustang BOSS 302 ook sneller Laguna Seca rond dan de Audi R8 V8, tijd om afscheid te nemen van de urban legend dat het met Amerikaanse hardware niet fijner sturen is. Natuurlijk is het maar één circuit en kunnen de kaarten heel anders komen te liggen op andere baantjes in de rest van de wereld.

Ford Mustang BOSS 302

Toch voelde ik het wel. De Mustang BOSS 302 is simpelweg een heerlijke rijdersauto met heel veel potentie. De 302 onder de motorkap, de cijfers slaan op de motorinhoud in cubic inches, 5 liter dus, is meer dan potent genoeg om de toch niet heel kleine Mustang genoeg voorwaartse drang te geven. Het is ook echt een racy motor geworden, onderin is er koppel genoeg, maar in het bovenste deel van het toerengebied is het echt feest. En ja, ook dat is verrassend voor een Amerikaanse muscle-car waar je het niet verwacht. Het topvermogen van 444 pk komt bij 7400 tpm vrij, dus het loont de moeite om de V8 richting de redline te jagen.

Ford Mustang BOSS 302

De beloning is niet alleen dat de Mustang BOSS 302 zich vol overtuiging richting de horizon katapulteert, maar ook dat je oren op een fijn concert worden getrakteerd. Daar hoef je overigens niet het eind van de schaal van de toerenteller voor op te zoeken, want de V8 heeft over het hele bereik een ronduit gaaf geluid. Nog gaver is om te ervaren dat het geluid heel veel verschillende karakters kent. Bij weinig toeren domineert het inlaatgeluid van de airbox, bovenin wordt dat aangevuld door de uitlaat. Simpelweg helemaal goed en een o-zo-belangrijk onderdeel van de beleving in een sportauto.

Ford Mustang BOSS 302

Schakelen en koppelen is een wat meer “mannelijke” ervaring, zowel bak als koppeling zijn “race-geïnspireerd” en gaan dus zwaarder. De bak heeft ook nog verkorte schakelwegen, dus je moet wat meer je best doen om het allemaal soepeltjes te laten verlopen. Ram je de versnellingen er goed in en weet je gaspedaal en koppeling goed te doseren, dan haalt de Mustang BOSS 302 in 4,5 seconden de 100. De topsnelheid bereiken is eenvoudiger, die is begrensd op 250 km/u.

Ford Mustang BOSS 302

De handling dan: de standaard Mustang is al niet zo slecht, maar de BOSS 302 doet alles nog een toefje beter. Het is vooral heel leuk aan boord, maar het relatief hoge gewicht (1650 kg) en de niet heel geavanceerde achterophanging zorgen voor een soms wat optimistisch glijdende achterkant. De besturing had ook directer mogen zijn, gevoelsmatig moet er te veel gehoepeld worden om de neus weer de goede kant op te krijgen. Ondersturen doet de 302 gelukkig veel minder.

Ford Mustang BOSS 302

Opvallend is het comfort, het onderstel lijkt aan de zachte kant. En dan lees je achteraf in het persbericht dat het onderstel instelbaar is. Hoe hadden we dat kunnen missen? Nou dat bleek ook duidelijk: het is geen elektronisch instelbaar systeem, want dat is duur en voegt gewicht toe. Het onderstel kan in een van de vijf instellingen worden gezet met hulp van een schroevendraaier. Bovendien kan je ook nog een Trackey mee bestellen, waarmee de BOSS 302 op scherp wordt gezet voor circuitgebruik. Je krijgt dan twee soorten launch control en het motormanagement krijgt een giftiger programma.

Ford Mustang BOSS 302

Behalve de niet-optimale besturing zijn er nog meer kritiekpunten. Zo is een 50 liter tank voor een 5.0 V8 niet heel ruim bemeten. Drempels en bruggetjes moeten met beleid worden genomen en dan nog schraapt er iets over de grond. De interieurkwaliteit en afwerking is niet op Duits niveau, maar is ook weer niet beroerd.

De kritiekpunten vervagen als je de Amerikaanse prijs hoort: voor 40.000 dollar (nee reken maar niet om) staat er een Mustang BOSS 302 voor de deur. Via officiële kanalen komt de Mustang niet naar Nederland, maar de grijze import zal je graag bedienen. Reken dan op 80-90 mille en dan nog is de Mustang een relatief koopje. En gaaf dat is de BOSS 302 ook. Niet zo verfijnd als een M3, maar veel voordeliger. Zeker in de Race Orange trim heeft de BOSS 302 mijn hart wel een beetje gestolen. In de USA is een M3 de helft duurder, dus daar zou de keuze makkelijker zijn. In Europa kruipen de prijzen (relatief) dichter tegen elkaar aan en is de keuze iets moeilijker. Maar dat dat zo is, is al een compliment op zich. Filmpje!103 reacties

geef mij maar liever 650i M pakket!
@Punk: maar het betreft hier een ford! Vind het toch wel wat hebben, zon GT
@Punk: Niet te vergelijken, veel duurder (in de vs dan, in europa maakt niet zoveel uit denk ik)
@Punk: voortaan eerst het filmpje kijken / artikel lezen, en dan pas een reactie plaatsen…
Sneller dan een m3, what the piep.
Waarneer gaan we allemaal naar amerika verhuizen?
@ilovecar: Mag ook wel een keer. De m3 gaat bijna met pensioen. Dan lopen ze nog maar een jaar of 4 achter. En volgens mij was dat ook nog de ‘Laguna Seca edition’.

Maar ik vind het wel een stoere auto. De enige mustang die ik zou overwegen
@Burdy:

Integendeel, het was de stock Mustang GT die iets sneller was dan de M3. De Boss doet daar natuurlijk weer een schepje bovenop, en dan is er nog de Laguna Seca.
@carmasterr:

http://www.fastestlaps.com/tracks/laguna_seca.html

nr. 14 Boss 302 LS 1.39.50
nr. 19 Boss 302 1.40.21
nr. 26 BMW m3 1.42.96

Zelfs een Shelby GT500 gaat niet sneller dan 1.44.30. Dus het lijkt mij heel sterk dat dan een ‘gewone’ mustang gt sneller is.
@Burdy: Ja bmw fanboy, je koopt je auto toch niet om een rondetijd van een circuit, waar je toch nooit of zelden zal rijden. Je moet kijken naar het uiterlijk en naar wat jij vindt.
@autobart: Je hoort mij toch geen kwaad woord zeggen over de mustang?? Vind het juist wel een stoere bak. Ford gebruikt ZELF de m3 als benchmark.

En waarom ben ik dan gelijk een bmwfanboy?? Als ik op rondetijden af zou moeten gaan, zou ik juist de Boss 302 moeten nemen? Je spreekt jezelf, geloof ik, wat tegen.

Kijk anders maar eens het filmpje van fifthgear. Die zijn nog veel negatiever.
@Burdy:

Ik had het niet over Laguna Seca. Ik doelde op een test die een tijd geleden voorbij kwam, gewoon hier op AB.

http://www.autoblog.nl/archive/2010/08/24/mustang-5-0-vs-bmw-m3

Je hebt gelijk dat de GT niet sneller was, maar het verschil was wel erg klein. Nog geen tiende. Toch een prestatie, ookal is de M3 feitelijk een ontwerp van 2007.
prachtige wagen! echt een subliem uiterlijk met een motor die minstens zo goed is. echt heel heel jammer dat deze in nederland zo duur is.
Mooi hoe die schapen weghollen als je gas geeft :-)
@dotternetta: Viel mij ook op :lol:
hahahahaha jan kees de jager swaffelen:P
Oke wie gaat er nu allemaal vertellen hoeveel leuker een m3/5/6 is?
kijk .. een versnellingspook ..

zo,n ding waar BMW/Audi/MB rijders te dom voor zijn ..
@lincoln: volgens mij kan je een m3 gewoon met handbak krijgen. Weet alleen niet of veel mensen dat doen. Ik zou het wel doen.
@lincoln: Kijk, een aandachtsgeile, generaliserende schreeuwer met nul komma nul inhoud…
@gerard1710: Ik vind 5 liter anders best veel inhoud
@pexiges: Klopt zeker, ik vergeet nog om het over de geweldige auto te hebben, waar het eigenlijk om gaat…
@gerard1710: Over Lincoln was dat al een tijdje duidelijk.
@gerard1710:

met gel-hoofd en Duitse lease-bak ..
integralechubasco
@lincoln: haha inderdaad, dat was vroegah nog eens anders… slim en inhoudelijk opgemerkt.. ;)
Die voorkant alleen al…Wat een BOSS!!!
FMC staat dat voor iets?
@laurensl: Ford Motor Corporation? (FoMoCo)
@Benjamin1: bijna.. Ford Motor Company..
import kosten vallen best mee hoor, 40.000 $ in de VS -> dan betaal je hier iets meer dan 40.000 Euro. Ik kan trouwens niet wachten als jullie de nieuwe aankomende gt500 gaan testen, die wordt ongelofelijk
@Stopwearingpants: Deze auto komt na BPM dik boven de 90-100.000 euro uit. Helaas.
Heeeeeeeeeerlijke auto! Geweldig blok, 7200 toeren in een Amerikaan! Wat een feest! Maar stiekem wil ik toch liever die GT500 met 650pk, in het blauw ;)
http://www.youtube.com/watch?v=fFnrx4cn-8w
@Wassenaar: het geluid van de auto in jouw filmpje is beter te horen.
@Wassenaar: Dat hebben ze goed gedaan daar bij wassenaar, kan @autoblog wat van leren :)
ja, best te doen, die auto.
Maar even iets heel anders, waar is citrofiel?
@g40freak: Ach men komt en gaat hier op autoblog. Zo vraag ik me ook wel eens af waar sl55amg, dekster, JPM of de vlaeminck zijn gebleven. Toch wel grappig, al kennen we elkaar niet, we zien elkaars reacties en discussies dagelijks. Als dan een vertrouwde naam wegvalt voelt het als gemis.
@raphael: maar citrofiel reageerde altijd vreselijk veel, heeft toen zelfs nog die dag rijden (in een ds3 dacht ik?) gewonnen omdat hij de meeste reacties had.
Dus op en top autoblog verslaafd :D
@g40freak: Zelfde geldt voor de namen die ik noemde, stuk voor stuk grootreageerders. Zo gaat dat.
@g40freak: Citrofiel is er nog wel, volgens mij heeft hij eergisteren nog ergens gereageerd.. maar studie is ook belangrijk he ;)
@g40freak: Middag.
@Citrofiel: lol. Ik wilde net zeggen ‘ misschien heeft citrofiel een leven gekregen’…
@wouter: waarom niet doorraggen tot de 9000 toeren???
excuus, correctie: 7400 tpm
En het verbruik? Of mag ik dat niet vragen omdat het hier om een oldschool Amerikaan gaat? Clearly they don’t care.
@raphael:

Amerikaanse V8 is al sinds mensheugenis zuiniger dan een Duitse V8 ..
en 3X zo zuinig als een Italiaanse V8 ..

ga er gemakshalve vanuit dat het vandaag ook zo is ..
@lincoln: Bedankt voor je reactie maar er is niet zoiets als ‘een amerikaanse v8’ of ‘een duitse v8’. Verschilt per fabrikant. Daarnaast wil ik de verbruikscijfers weten, geen vergelijkendwarenonderzoek met andere continenten.
@raphael:

clearly you don,t care ..
@lincoln: Je moet toch wat kunnen zeiken? Bij deze auto is dat gewoon heel moeilijk, dus gaan we maar naar het verbruik vragen… Valt dat mee, dan vraagt men naar de CO2 uitstoot, en dan waar het leer vandaan komt en of er negertjes hebben geholpen met het voeden van de koeien voor het leer etc. etc. Zo gaan die dingen…
@raphael: ik heb zowat overal voor je gezocht, maar of ze hebben het nergens over het verbruik, of er staat ”niet bekend” bij.. dus volgens mij is er echt niemand die ooit naar het verbruik van zo’n ding vraagt.. bijzonder.. :lol:
Hij lust inderdaad een aardig slokje…En dat is een understatement
@sir_smokalot:

1 op 12 moet gewoon makkelijk te doen zijn ..
en behoef je echt nog niet als een oma te rijden ..
@sir_smokalot: wrong, want “volstrekt CO2-verslindend rijden”. ;)
Ik vind dit zo’n dikke bak.
Ik wist het wel als ik al een dikke duitser voor mijn deur had staan, en nog iets leuks zocht.
Valt zeker in de categorie droomauto voor mij!
wat een lekkerding. ding is gewoon dik. ben een echte roush mustang fan maar de boss 302 maar er ook wezen.
Helemaal geweldig natuurlijk :D maakt mijn dag wel goed :D

Bij een mustang moet je ook geen Duitse degelijkheid verwachten.. het interieur kan nog een goede beurt gebruiken en die grill met 2 rondjes voor de mistlampen is natuurlijk ook niet mooi, maar voor 90k kan er nog wel een grill bij op.. :D

verder is het natuurlijk helemaal geweldig zo’n wagen :D

Trouwens, wel goed om te vermelden dat deze mustang wel de eerste is die zogenaamd beter is in de bochten :) (of staat dat in de tekst ? die lees ik niet :mrgreen: )
Alleen de BPM voor deze auto is 65.000 euro. Daarbij komen nog de BTW, de auto zelf, invoerrechten, vervoer, garantie, kortom alles bij elkaar kost de Boss 302 in Nederland 125.540 euro.

Een V6 Mustang met 305 pk is er al vanaf een dikke 55k.
Een goed aangklede versie (19″, full leder, GT onderstel, achteruirijcamera, etc…) kost in NL 62.960 euro.
@HTJ: hoe kom je er in godsnaam bij dat dat ding 65000 aan BPM kost ? want volgens mij klopt dat voor geen meter..
@dennisr: Nee die htj lult maar wat hé
@dennisr: dat is de harde realiteit van het land waarin wij leven. Waar politici vooral graag met populistische regels komen en niet langer logisch kunnen nadenken.

Ik weet wat de BPM is omdat we de Boss 302 zelf importeren, http://www.automobielbedrijfjaarsma.nl. De BPM is zo hoog doordat deze voor een groot deel op CO2 uitstoot gebaseerd wordt.
@HTJ: ik zeg net dat ”wij” wel beter weten, beetje te vroeg gesproken misschien, maar allemaal wel vreemd.. want ik kreeg van @bmwmaaktrijdengeweldig waarin een boss 302 te koop stond, en die was een stuk goedkoper!
kreeg een link van em ;) :P
@dennisr: okee, zou kunnen. Dat weet ik zo niet. ;) zou je dat linkje ook naar mij kunnen sturen?
@HTJ: ik ben al een tijdje bezig hem weer op te zoeken, ik had hem altijd opgeslagen maar die is ineens weg, ik hoop dat @bmwmaaktrijdengeweldig straks weer op AB komt en hem je toe stuurt..
@HTJ: heb hem gevonden, gek genoeg is dat gewoon jullie site, is hij duurder geworden dan ? :o met de nieuwe regeling ofzo ?
@dennisr: nee, prijs is altijd al zo geweest. Kan wel zijn dat we de auto eerst zonder BPM hadden geplaatst.
@dennisr: @htj: Euhh… ik gaf jou dezelfde link :)
gewoon zo,n ding doorzagen ..
naar NL halen als schroot ..
in NL voor 500 euro een 83er Mustang met een 302 kopen ..
in mekaar lassen en omkatten die meuk ..

hoeft toch allemaal niet zo duur te zijn ..
Ik vind dit dus echt helemaal niks. Zo’n Mustang straalt echt niks geen emotie uit. Veel te lomp gestyled.

En die zwarte vlakken, protserige logo etc. helpen daar alleen maar aan bij.

Ieder z’n ding. Ik neem de m3 wel. Of de oude Stang. Die heeft wél uitstraling.
Jan Kees de Jager Swaffelen! EPIC
De rennende schaapjes! EPIC

Verder heb ik weinig met deze auto.
Briljant kenteken;-) M3 FMC haha:-)
Poll voor deze week Boss 302 vs M3
[*] Boss 302
[ ] M3
@Jokkebrok: te makkelijk :P
[x] Boss 302
[ ] M3

en wel in deze kleur:
http://media.caranddriver.com/images/10q3/357229/ford-mustang-news-2012-ford-mustang-boss-302-car-and-driver-photo-361498-s-429x262.jpg
@dennisr:

Ja!
Maar dan wel met zwarte decals.
Moet maar aftermarket geregeld worden dan.
@carmasterr: nee joh, dat witte is juist gaaf, alleen het dak moet gewoon blauw :)
@dennisr:

Ja, dat is het.
Nou weet ik waar ik me aan stoorde.
@Jokkebrok: ik bied ff tegengas..
[ ] Boss 302
[*] M3
@europameister: Ik ook!

[ ] Boss 302
[x] M3

Had hij hier nou dezelfde prijs als in de States, zoals gezegd rond de 40.000 euro.. dan was de keuze simpel. Maar na BPM en BTW e.d. is hij zo ongeveer even duur als een M3. Als ik dan kan kiezen voor een Stang of een M3.. tsja.. zonder knipperen.. dan verliest de Stang.
@Freewarefreak: voor die 40.000 EUR koop ik lekker een tweedehands E46 M3.. vind die “Boss” best grappig.. maar zou eerder naar een Mustang RTR kijken..
de ford strategie:
1) zet een body kit op de huidige mustang genoemd naar een succesvolle muscle car uit de jaren 60.
2)???
3)profit!
@six-trey: ”genoemd naar een succesvolle muscle car uit de jaren 60.” beetje overbodig om dat erbij te vermelden, dat is namelijk wat alle merken doen..
@six-trey:

misschien wil de directeur van Ford wel helemaal geen personeel ontslaan ..
en hebben de marketing piepeltjes daar behoefte aan opslag ..

zijn idd een beetje rare bedrijven ..
die subsidieloze toko,s ..
ik vind dat ze een nieuwe naam moeten toevoegen aan de mustang legende.

mijn idee:
een Mustang GT 427 WillTotalyKickAss editie met een 7L V8 met carb
dikke lederen zetels, ijzeren dashboard, ijzeren bumpers, geen GPS, ESP,…
en op de optie lijst dingen zo als servo stuur en injectie

ik zou spontaan klaarkomen en zou eindelijk een moderne wagen gevonden hebben die ik zou kopen
@six-trey:
bovendien door zijn gebrek aan windtunnel test en elektrische snufjes zou hij ongeveer 15.000 USD moeten kosten
@six-trey:

alles beter dan de Lincoln en Cadillac aanduidingen ..

butt-ugly TDZ of GXT of MKX of DTS of dat soort lelijke troep ..
@six-trey: ESP is vanaf dit jaar helaas verplicht bij elk nieuw geproduceerde auto.
iemand enig idee waar t is opgenomen??
t lijkt noord-holland
Ik weet het zo nog niet…
De M3 is gewoon een fantastisch apparaat en ook een goeie wagen om dagelijks mee te rijden… Met dit weet ik het toch niet… Ziet er ook goed uit en is ongetwijfeld snel, maar dat is de M3 ook.
Het pluspunt met deze is natuurlijk dat je wel een redelijk unieke wagen hebt hier in Europa, wat met de M3 dan weer niet zo is..
@Dimglor: moet je even het filmpje van fifth gear kijken van deze auto. Die reden ermee van Engeland naar Le Mans en vonden hem juist bijzonder fijn rijden op de snelweg. (in het dagelijks gebruik.
@HTJ: Ah dan toch? Ik dacht dat de Mustang nog een redelijk hard afgeveerde wagen was… Mja dan wordt de keuze wel moeilijk natuurlijk =)
Nummerplaat = M3 FMC….grinnik… dacht dat de M3 altijd FTW was ? :lol:
M3 FMC.. LOL.. Geniaal..
Ik verwacht hier nog wat illegaal spul van te zien :-D
heel kort… geen mooie auto!!
ooh wat een schoonheid. Ik vind muscles meestal erg gaaf maar vooral als plaatje aan de muur, deze zou ik toch wel graag voor de deur hebben staan
@ pshyto: Inderdaad in Noord Holland. Het begin over het bruggetje is in Jisp opgenomen. Andere delen in Wijdewormer en Engewormer. De stukjes met het beton dat de auto stilstaat is volgens mij iets van IJmuiden.
Mustang! mustang! :D :D Mooi zeg, echt een lekker bakkie. ;)
Nou bij AV hebben ze ‘m ook binnen :lol:
Mooie bak, maar liever m’n Camaro, vind ik gewoon een mooiere auto.
Wauw! Waarom maken Europeanen niet (meer) zulke wagens! Lijkt me een heerlijke wagen voor als je aan het Peter Pan Syndroom lijdt!
Belangrijke les voor de Duiters; het gaat er niet om dat je 0,1 sec sneller bent dan je buren, het gaat om de beleving !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).