Rijtest en video: Opel Astra GTC

Auteur: , 81 Reacties

Stel: je bent van plan een Opel Astra te kopen. Heb je die vijf deuren echt nodig of zijn er genoeg excuses om voor de mooiere driedeurs Astra GTC te gaan? We zochten het voor je uit op het altijd zonnige Mallorca. Nou ja, altijd...

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het weer was niet alleen in Nederland om een beetje treurig van te worden, ook in Mallorca was het bijzonder vochtig de afgelopen tijd. En aangezien het in Mallorca niet vaak regent zorgde dat voor wat uitdagingen op het wegdek. Het was spekglad doordat alle rommel in het wegdek loskwam door het hemelwater. En het hielp ook niet dat bepaalde hoger gelegen stukken Mallorca besloten los te raken, naar beneden te storten en ongeplande chicanes te vormen in de vorm van rotsblokken op het wegdek. Uitdagingen genoeg dus voor het onderstel van de Astra GTC.

Opel Astra GTC achterlicht

De vijfdeurs broer van de GTC is namelijk een prima auto maar niet de scherpst sturende in zijn klasse. Gelukkig wisten de engineers van Opel daar wel wat op: ze trokken de Insignia OPC uit elkaar en gebruikten de revolutionaire HiPerStrut voorwielophanging om de wegligging van de Astra GTC te verbeteren. HiPerStrut is standaard op alle GTC’s en in combinatie met de Watt Link achterwielophanging is de Astra GTC echt lekker een bocht om te hoeken. Je krijgt alle feedback die nodig is om snoeihard te gaan. En niet alleen het stuurgedrag is gebaat bij HiPerStrut overigens, ook de effecten van het beruchte Torquesteer worden vrijwel volledig geëlimineerd door de revolutionaire voorwielophanging. En dat is vooral prettig met de Opel Astra OPC in het vooruitzicht, aangezien die 280 pk in het vooronder krijgt.

Opel Astra GTC

Helaas moeten we nog even wachten op de OPC (waarschijnlijk tot de zomer van 2012) en daarom pakten we de sterkste benzinemotor die Opel nu te bieden heeft: de 1.6 Turbo met 180 pk, in dit geval gekoppeld aan een handmatige zesbak die zijn werk prima doet. Dat vermogen van 180 pk zou genoeg moeten zijn om leuk te kunnen spelen, maar we misten eigenlijk wat scherpe randjes. De motor voelde een beetje lui aan -zonder overigens echt traag te zijn- want de sprint naar de 100 gaat in 8,3 seconden en de topsnelheid bedraagt 220 kilometer per uur. Tenminste, dat zeggen ze bij Opel. Het was niet te testen op de spekgladde wegen van Mallorca, dus dat moeten we maar even voor waarheid aannemen. Wel voelde de 2.0 CDTI met 165 pk en 380 Nm koppel een stuk soepeler aan. Die rondt de sprint naar 100 af in 8,9 seconden en heeft een top van 210 kilometer per uur. Ook die uitvoering heb ik kort gereden en dat viel niet tegen, het flinke koppel deed zijn werk prima. De diesel verbruikt 4,8 liter per 100 kilometer en stoot 127 gram CO2 uit per kilometer. Er komt later nog een goedkopere 1.7 EcoFLEX diesel die in het 20% bijtellingsregime terecht komt. Voorwaarde voor alle motoren is wel dat je de Tour stand van het optionele FlexRide systeem vermijdt, want in die stand lijkt de motor in permanente winterslaap te zijn. Misschien wel prettig bij het vele filerijden in Nederland maar verder niet aanraken die knop. Niks aan.

Opel Astra GTC interieur

En nu we toch bij knoppen zijn aanbeland: met het interieur zit het wel goed. Mooi vormgegeven instrumenten en nette materialen. Een leuke gimmick is de rode verlichting rond de tellers, die gaat branden als de Sport stand geactiveerd wordt. De ruimte is ook dik in orde, als je niet al te lang bent kan je zelfs prima achterin zitten. Helemaal rechtop zitten lukte met mijn 1.85 nét niet, maar in chill-lax modus is het best een stuk uit te houden achterin. Sommige mensen vragen zich dan ook af of de GTC wel echt een coupe is, of dat het misschien een stiekeme driedeurs hatchback is. Ik heb er over nagedacht en besloten dat het geen reet uitmaakt: Is het een coupe dan is het een ruime, is het een driedeurs hatchback dan is het een zeer fraaie. Feit is wel dat er niet één stukje plaatwerk gelijk is aan de vijfdeurs Astra.

Opel Astra GTC met uitzicht Mallorca

Dat plaatwerk is wat mij betreft goed gelukt, de GTC is een fraaie verschijning. De nieuwe designtaal die Opel is ingeslagen met de Insignia wordt consequent doorgevoerd en staat ook de GTC erg goed. Een klein puntje van kritiek: om de -overigens ruime- kofferbak te bereiken dien je op het Opel logo te drukken. En juist dat onderdeel voelt erg goedkoop aan, daar zou men bij Opel nog even iets aan moeten doen. Maar verder helemaal geen klachten over het uiterlijk wat mij betreft, prima gelukt!

Opel Astra GTC achterklep

Concurrentie is er bijna niet. De Scirocco en de Mégane Coupe zijn de enige auto’s die me zo snel te binnen schieten. Die zijn allebei al een tijd op de markt en daarmee lijkt de markt open te liggen voor nieuwkomer GTC. Opel wil 1200 units aan de man brengen in het eerste jaar en marktleider worden in het segment. Met een vanafprijs van 26.645 euro voor de 1.4 met 140 pk is de GTC geen dure auto. Bovendien valt dit blok in de populaire 20% bijtellingscategorie. De concurrentie? Een Scirocco begint bij 27.490 euro. De Mégane Coupe begint bij 21.495 maar dan heb je wel minder pk’s en een stuk minder goodies aan boord. Uiteindelijk zal de Mégane wel iets goedkoper uit de bus rollen waarschijnlijk.

Ga je voor de 2.0 CDTI dieselmotor dan moet je minstens 31.895 euro achterlaten bij de Opel dealer. De door ons gereden 1.6 met 180 pk kent een vanafprijs van 29.995 euro, maar onze testauto was nog met een aantal opties uitgerust waaronder het zeer aangename Adaptive Forward Lighting. Dat zorgt dat de verlichting meestuurt en automatisch het groot licht uitschakelt in het geval van tegenliggers. Dat systeem kenden we al van de Insignia maar is voor de GTC verder verfijnd. Afijn, met alle interessant opties aangevinkt komen we uit op een slordige 38.000 euro. Maar dan is er ook werkelijk niets meer te wensen over. Behalve die 100 extra pk’s van de OPC dan, ik kijk er nu al naar uit! Filmpje!81 reacties

wel leuke auto, ople is goed op weg. zag pas een astra rijden en dacht eerst dat het een alfa was. dit is voor mij een groot compliment
@ferrari94tr: als ik jouw was zou ik echt een bril kopen…
;)
@mazdarx8: achterkant van de astra komt qua verlichting dicht bij alfa zeker als beetje donker is, dus zo raar is dat niet
@mightymike: oke, dan moet ik dus een bril kopen.
Ik houd van Opel zowel de nieuwe als de oude. Deze Astra GTC is de mooiste in zijn klasse en in een lekker kleurtje :P

Lange tijd wachtte ik op deze video en nu de video bekijken :P
Goede review door een niet super bekend gezicht.
Ik denk dat de megane coupe ook wel in het rijtje thuishoort. Zou trouwens wel schrikken als er zo’n grote kei op mijn dak zou vallen tijdens een regenbuitje op mallorca.

BTW. ik had eigenlijk de rijtest van de nieuwe 911 verwacht, maar die zal nog wel komen.
@BMW_Li: +1, ik zat ook in spanning te wachten op de rijtest! :D
@BMW_Li: megan gt hoord er idd ook bij ja
Filmpje doet het op iPad niet. ;)
@SCscreamGT2: op de computer wel
@SCscreamGT2: Op de iPhone/Macbook Pro wel :)
@SCscreamGT2: op de iPod touch wel
@SCscreamGT2: er was een klein probleempje toen de video net live was, nu werkt hij wel als het goed is.
Zijn er ook automatische versnellingsbakken leverbaar? En zo ja op welke motoren? Bij gebrek aan een goede automaat zullen veel kopers naar een Scirocco met DSG trekken vermoed ik. Hij ziet er wel erg mooi uit en ook in het echt in Frankfurt viel die niet tegen, wel een gemis dat we er zo lang op hebben moeten wachten.
@kraakensmaak: in eerste instantie alleen handbakken volgens de Opel site, maar automaten volgen zeker later.
Leuk filmpje, ook weer prima werk van Casper. Wel een beetje kort!
Vanavond even de tekst lezen en het filmpje kijken, maar ik kan wel al zeggen dat ik de foto’s erg goed vind. Beter dan normaal, dat kan ik altijd erg waarderen :)
@Mielie: danku, ik doe mijn best ;)
@CasperH leuke video! alleen jammer dat die best wel kort was.
En hoe langzaam moet je rijden met die diesel om die 4,8 L te halen
Ik bedoel zouden ze ook een wel kloppend verbruikscijfer kunnen publiceren
Mwoah, revieuws beginnen beetje op die van Autoweek te lijken… Niet te commersjeel worden plz!
@mbfanatic: Ja, juist, commersjeel… Voordat je commentaar levert, zorg dan eens dat je spelling 100% correct is.
@autobart: Expuhres gemaakte spelvauten tellen niet op ab.. ;)
@autobart: Je zet jezelf een heel klein beetje voor lul.. :mrgreen:
@autobart: :lol: lol, misschien is dit iets voor jou? http://www.autoweek.nl
@autobart: Duh!
Volgens mij is de grootste concurrent nog the megane coupe.
@DePannekoek: De Astra is zowel van binnen als van buiten tig keer mooier, de Megane heeft een slaapverwekkend saaie interieur en dashboard.
@agera: En de Megane komt uit Frankrijk. Blehh.
@autobart: dat is toch juist een pluspunt? ;-) Een Opel komt uit Amerika. Is dat dan zo geweldig?
@RRenault: Alles beter dan Frans, bah!
@DePannekoek: Hoezo? Voldoet de Scirocco niet? :P
Ik mag toch hopen dat de rode verlichting ook uit kan of op een andere kleur kan want mijn god, wat is dat zo ontzettend lelijk. Net als bij Audi, lijkt wel een kermisattractie…
@Pordon: normaal gesproken wit, maar wij reden constant in leukste stand: sport ;)
@CasperH: lekker dan… Dus voor mij geen Astra GTC tenzij ze voor mij de rode verlichting eruit willen halen.
@Pordon: Aangezien je uit 1991 komt is de kans erg groot dat je de komende paar jaar deze auto hoe dan ook nog niet kunt betalen, dus niet getreurd.
@Pordon: de klokkenwinkel in een Audi is al jaren wit en als je een beetje dikke hebt is het beeldscherm ertussen ook wit/in kleur.
@cocoloco: Het gaat mij niet louter om de klokkenwinkel, ook de rode verlichting bij de knopjes op het dashboard.
Jammer van de slechte onderbouwing in de video, schitterende wagen. Specs oplezen kan een kind van drie ook nog wel. :)
@keesk9: I’d like to see you try. Daarnaast leest hij júist nauwelijks specs op. ;)
Mooie video, erg goed gedaan Casper, alleen mocht hij wel iets langer zijn. Erg mooie auto ook, Opel gaat ZEKER de goede richting in.
Wat een lekkere wagen :) Shit, wordt wel een moeilijke keuze nu! Lekker en verdiende concurrent van de Scirocco alsmede Megane Coupe. De rode verlichting in de sportstand is wel erg wijs :D Wel vind ik het dashboard een beetje goedkoop lijken. En via het “merklogo” knop indrukkende, kofferbak openen, doet mij aan andere merken denken. ;)
de renault megane coupe is toch ook een concurrent?
de vw scirocco lijkt zo-ie-zo veels te veel op een golf.
Dat mist probleem van Opel…. dat had ik in 1994 al in mijn Astra F, In de toenmalige Calibra en Vectra ern ALLE modellen erna.. inclusief de 2005 Corsa C van m’n vriendin…
ist een beetje koud, vochtig of wat dan ook krijg je de auto/voorruit met de beste wil van de wereld niet mistvrij.

Het wordt ook erg leuk als het dan ook nog eens gaat vriezen en je voorruit buiten EN binnen aanvriest.. leuk is anders… OPEL!!! na straks 20 jaar… doe er wat aan !!!!
@neal: Pff ooit met de ventilatie geklooid? Gaat vanzelf weg als je de blazers op vol zet en dan richten op de ramen. Maar goed mensen moeten altijd iets te zeiken hebben op Opel ondanks het feit dat ze de laatste jaren sinds die afgrijselijke Vectra uit productie is, bloedmooie auto’s maken die ook nog eens prettig rijden.
Ik vind geel alleen een beetje een rare kleur in dit segment, verwacht je eerder op een Ferrari/Lambo, maar misschien probeert Opel hier ook naar te verwijzen? Want in het rood of zwart is ie veel mooier!
@Sciurida: op een nieuwe auto moet de airco gewoon de ruit schoon houden en moet het niet nodig zijn om elke 10 minuten de blower aan te zetten. Dat je m in het begin even nodig hebt is prima, maar verder…
@CasperH: Blower is inderdaad voor het eerste stukje, zodra de ruiten eenmaal vrij zijn (en het interieur lekker behaaglijk) hoort de automatische stand te voorkomen dat de ruiten beslaan. Bij Opel slaan ze daarin blijkbaar de plank mis, alsnog telkens met de knoppen spelen…
@neal: in zowel de meriva A als de B dit probleem niet gehad. In mijn vectra A zonder airco moet de blower wel aan, of ik moet mijn ruit eens schoonmaken. Denk dat het allemaal wel meevalt.
@neal: Met 3, soms 2 personen heb ik de airco nodig om de ruiten niet te laten beslaan (in vochtige weersomstandigheden dus). Voor de rest: ruit is keurig snel schoon bij mij?
kort en bondig ..
well done dude ..

anyway ..
dat grootlicht systeem had ik al ik mijn 69er Lincoln ..
dus bestaat minimaal al 42 jaar ..
Leuke rijtest!

Maar hoe zit het met de rijtest van de SLS Roadster??
@SirStirlingMoss: en de nieuwe 911!!
Hadden jullie deze niet al getest een jaartje geleden ofzo?
@Flamingo: sorry dat was dus de 5 deurs
Mooi verhaal, lekker kort.
Ik zou ook voor de Scirocco.
hmm, goeie rijtest, maar wel wat concurenten vergeten!

Natuurlijk is de scirocco een concurent, maar wat dacht je van de renault megane? Enne Ford komt tot nu toe nog niet met een 3 deurs focus, dus dat zal dan ook wel een knap coupe`tje worden! Enne wat dachten jullie van de 3 deurs uit Korea? Niet mijn persoonlijke keuze, maar ze worden wel steeds strakker!
@AudiQuatro: volgens mij komt er geen 3 deurs versie van de focus, dacht ik.
@CasperH; goed werk kerel !

OT: hele mooie auto met leuke lijntjes en (blijkbaar) prima onderstel en motor. De prijs werd er volgens mij niet bijverteld en de kosten van meeruivoeringen ook niet…niet dat ik een koop overweeg, maar het zijn wel belangrijke zaakjes….En een beetje kleur in het wagenpark is helemaal goed, kortom, SEAT en Opel GTC: “kleur het grijze holland”!
Ik heb serieus nog nooit in een Opel gereden, laat staan een GTC, maar stuurt dit ding strakker dan een 991 bv, afgezien van de FWD?
@alcantara: Absoluut!
Ik rijdt ook een astra en moet helaas ook toegeven dat het effe duurt voordat je ruit helemaal schoon is, voor de rest zijn het geweldige auto’s mits je een beetje leuke uitvoering hebt
Mooie auto, goed filmpje.
mooi model van Opel, voorkant wat minder dan achterkant.

maar wat ik wel vreemd vind, een Honda accord ofzo wordt afgekraakt op het aantal knopjes op het dashboard,

maar allemachtig nog man, dit lijkt wel een Boeing 747 zoveel knopjes zitten in het midden console, en geen woord hierover.

maar goed ;-)
@CasperH: AFL kennen we niet alleen van de Insignia, dat is ook als optie verkrijgbaar op de Astra 5-deurs en de Astra Sports Tourerrr… Maar idd. een heerlijk werkend systeem.
@ardalfa: Mijn corsa heeft ook afl hoor. Perfect werkend systeem inderdaad
Iemand een idee hoeveel beter deze stuurt dan de vorige generatie?

En goede rijtest had alleen wel iets meer uitgebreid kunnen zijn. :D
Mooie auto zeg, maar wat een lachwekkende prestaties van die 180pk benzine en 165pk diesel, laat staan de mindere potente versies.
@jeanclaude: komt mede omdat het een beetje een vetzakje is.
Mja ik vind hem er toch wel redelijk raar uitzien in dit filmpje…
Zo rond 0:35… Ziet er wat raar uit vind ik….
Ik zou trouwens toch liever met een Mégane Coupé rijden….
Vind ik veel mooier dan dit…
mooie verlichtingsset zit er op, schitterend :lol: hoe hij dat zegt..

@CasperH: goeie rijtest, gaat je volgens mij erg makkelijk af..

Leuk wagentje, Opel is goed bezig de laatste tijd en ook deze weer goed gelukt! :)
Volgens mij liggen er slechts 18″ wielen op deze GTC maar op een of andere manier lijkt het totaal uit verhouding… Ik hou mijn hart vast voor de OPC als daar 19″ inch of nog groter op komt…
Opel FTW!
Wanneer testen jullie die nieuwe Pagoni Hyuharua een keertje?
slaap suchtig die man sorry geef mij wouter maar maakt er een beetje comedy van ala huup stapel toffe gast
@alcantara was mij indd ook al opgevallen dat hij toch erg zwaar is voor die klasse, maar ondanks dat is het alsnog bijna sloom te noemen, want neem een 320d ede heeft ongeveer hetzelfde vermogen/koppel als de 165pk diesel van de astra, en de bmw weegt nog wel iets meer en toch is de bmw een STUK sneller. zelfde geldt voor de 180pk benzine motor, een A5/sportback 1.8 met 170pk weegt een stuk meer, maar is met 10 pk minder wel sneller haha lachwekkend vind ik het gewoon.
Ziet er op het eerste zicht een leuke auto uit, maar mijn bedrijfje heeft twee opels gehad waarvan we nog altijd een in leasing hebben, en eerlijk? Opel kan je niet echt auto noemen, laat staan de kwaliteit…
Hopelijk zijn ze nu wat beter.
Qua motorisatie vind ik die GTC ook wat zwakjes, GTC klinkt heel sportief, dan moet dat ding ook heel rap gaan naar mijn mening.
Sorry voor de opel fans hier dat ik zo kritisch ben…
baap via Android app
“De motor voelde een beetje lui aan”! Daar houdt het voor mij dan al op!!! :(
Ik zag pas zo’n 5 deurs Astra rijden, dacht eerst hey een Seat Leon. Bleek het de nieuwe Astra te zijn, Sorry maar geef mij dan toch maar de megane.
Ik kan er maar een opnoemen de volkswagen Scirocco…. Renault Megane coupé? Ik denk dat ik die het liefst heb en daarna de volkswagen. Rond die Opel blijft toch een beetje spruitjeslucht hangen
leuke video auto!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).