Rijtest en video: Renault Mégane Collection 2012

Auteur: , 59 Reacties

De kilometervreters weten Renault al jaren te vinden. De opgefriste Mégane die door de marketingafdeling van de Fransen "Collection 2012" genoemd is daarom belangrijk, zeker omdat er ook een paar bijtellingstoppers bij zitten. En gelukkig voor ons was ook de nieuwe RS van de partij!

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Renault introduceerde de Mégane zoals we die de afgelopen jaren in de showroom tegenkwamen in 2008. Zoals jullie inmiddels weten zijn fabrikanten na een jaar of vier á vijf hun modellen zodanig zat dat ze de boel strak trekken met een facelift. Zo ook Renault met de Mégane. Hoewel, eigenlijk valt het reuze mee. Het enige wat schijnbaar (pun intended) nog ontbrak aan de Mégane waren LED’s, dus die werden in de vorm van dagrijverlichting toegevoegd aan het front als je uitrustingsniveau “Dynamique” of een duurder pakketje aanvinkt op de optielijst. Over die optielijst gesproken: er zijn wat nieuwe velgen, twee nieuwe kleuren en er is een mogelijkheid om stickers op je dak te laten plakken als je een coupé bestelt. Verder werd het neusje een beetje strak getrokken en werden er wat glossy elementjes toegevoegd, maar heel schokkend is het allemaal niet.

Renault Mégane Estate: verreweg de best verkochte Mégane
Ook het interieur is nog prima herkenbaar als zijnde Mégane. Er zijn zes nieuwe uitrustingen mogelijk waaronder twee pakketten met leder maar verder zijn er slechts enkele subtiele veranderingen aangebracht. Ook is er een nieuwe geluidssysteem leverbaar en checkt de airco de luchtkwaliteit, waarbij automatisch wordt overgeschakeld op de recirculatiestand als je zelf minder muffe lucht uitademt dan er van buiten aangezogen kan worden. Andere features die het leven in de Collection 2012 aangenamer moeten maken zijn Lane Departure Warning, automatische schakeling van groot licht naar normaal licht in het geval van tegenliggers, een nieuwe Hill Start Assist functie en Park Assist met achteruitrij camera.

Renault Mégane Estate 2012
De grote verschillen zitten dan ook onder de kap waar je voortaan kan kiezen uit een drietal nieuwe motoren, boordevol techniek en knowhow die is verzameld door de F1 tak. Maar natuurlijk, marketingafdeling Renault! Hoe dan ook, Cold Loop Exhaust Gas Recirculation, Thermal Management, Variable Swirl Technology en Variable Displacement Oil Pump klinken als een hoop spulletjes die stuk kunnen gaan maar zorgen ervoor dat de nieuwe motoren fraaie blokjes zijn, alledrie overigens ook uitgerust met Stop&Start en energy recovery. Technieken die bijdragen aan het geringe verbruik van de nieuwe motoren, want zuinig zijn ze.

De gloednieuwe 1.2 liter grote Energy TCe 115 benzinemotor is uitgerust met -je raadt het al- 115 pk maar verbruikt slechts 1 liter peut op 18,9 kilometer. Dat is vijf pk meer dan de vertrouwde 1.6 16V die voor de 1.2 het veld gaat ruimen. Door dit veel kleinere turboblok worden de uitstootcijfers van de Mégane stukken gunstiger -25% om precies te zijn- waarmee de uitstoot is teruggebracht tot 119g/km.

Renault Mégane Estate: verreweg de best verkochte Mégane
Naast deze pittige benzinemotor zijn er twee nieuwe diesels: de Energy dCi 110 en 130. De 1,5 liter grote dCi 110 is heel belangrijk voor Renault en wordt geleverd in meerdere modellen waaronder ook de Twingo en Laguna. Alleen in 2011 verkocht Renault 1.2 miljoen 1.5 dCi’s waarmee het Renaults best verkopende blok is. Dit blok bestond al in een oudere vorm maar is volledig uit elkaar getrokken en nog efficiënter en krachtiger gemaakt. Daardoor stoot deze in de Mégane 2012 voortaan slechts 90 gram per kilometer uit bij een gemiddeld verbruik van 1 op 28,6. Jep, je leest het goed: 1 op 28,6. De 110 pk onder de kap worden vergezeld door 20 extra Newtonmeters, waarmee het totaal op 260 Nm komt. Ongetwijfeld wordt dit weer een enorme bestseller voor Renault Nederland, aangezien deze motor (ook na 1 juli) in de 14% bijtellingscategorie valt. Of men nog 2 gram uitstoot weet te realiseren voor 1 januari 2013 is nog niet 100% zeker, maar met een beetje geluk voor Renault gaan ze zelfs nog 2013 in met dat voordeel. Time will tell!

Renault Mégane Estate: verreweg de best verkochte Mégane
Voor de dieselaar die meer punch wil en genoegen neemt met 20% bijtelling is er de gloednieuw ontwikkelde Energy dCi 130, uitgerust met 130 pk en 320 Nm koppel. De nieuwe 1.6 grote satanssapper is net als de andere twee motoren uitgerust met allerlei technische noviteiten, het verbruik is hierdoor niet meer dan 1 op 25 en de uitstoot bedraagt slechts 104 g/km. We kregen ruimschoots de tijd om deze motor in Estate vorm op de proef te stellen en het is een lekker blok dat vooral opvalt doordat hij zo stil is. Meerdere malen betrapte ik mezelf erop in de 4 te rijden op de snelweg, terwijl de zesde versnelling ook beschikbaar was. Een comfortabele reisauto die voor de echte stuurman wellicht wel een beetje te soft is. Dat is overigens op te lossen met het optionele GT Line pakket, waarbij een sportievere vering wordt gemonteerd. Maar we reden deze Mégane Estate Energy dCi 130 niet voor niets: het overgrote deel van de Nederlandse Mégane rijders kiest namelijk voor een diesel in Estate vorm.

Renault Mégane Estate: verreweg de best verkochte Mégane
Onze auto was uitgerust met het Bose pakket (wat voornamelijk uit stickers en badges bestaat en ook als voordeel heeft dat je wat leuke audio-opties meekrijgt) en een aantal zaken die ons leven makkelijker moesten maken. Voor werkelijk elk verschijnsel in de openbare ruimte (kerken, scholen, flitspalen, oversteekplaatsen, you name it) kun je een belletje, koekoeksklok, alarm, vliegtuig of eetgeluid instellen. Helaas is dat een optie die cameraman Patrick beschouwde als een levensmissie waardoor ik horendol uitstapte bij het circuit, maar je kan de geluiden ook deels of helemaal uitschakelen en in rust rijden. Oh ja, en ik typte inderdaad “circuit”, ik zei toch dat er ook iets lekkers kwam?

Renault Mégane RS 2012
Renault had het namelijk slim aangepakt: na een rustige (nou ja, voor onze begrippen dan) reis in de dCi 130 naar het circuit mochten we daar namelijk de nieuwe Mégane RS aan de tand voelen. Met 15 bonus-pk’s en een extra 20 Nm zijn de officiële getallen nu 265 en 360 en dat gaat uiteraard als de spreekwoordelijke brandweer. De Mégane RS is uiterlijk iets opgefrist met LED’s in de voorbumper, zwarte koplampmaskers en een setje 18 inch wielen dat we al kenden van de Mégane RS Trophy, uitgerust met Bridgestone Potenza RE050A rubbers. Optioneel is het RS Red Design Pack, waarbij je rode pinstriping en accentjes krijgt rondom, al zou ik die persoonlijk liefst weglaten, zeker in combinatie met de RS kleur bij uitstek die weer helemaal terug is voor de Mégane RS: Jaune Sirius. Geheel naar Autoblog traditie noemen wij het Pornogeel. Of op z’n Frans: Geel Porneau, wat je voorkeur geniet.

Renault Mégane RS 2012
Binnenin krijgen we allerlei fraaie stiksels en andere sportieve details en ook hier zijn nieuwe kleurstellingen leverbaar. Als je het mooi vindt kan je ook voor een two-tone uitvoering gaan en/of Recaro kuipstoelen. Die stoelen zijn echt een aanrader, evenals het Cup chassis overigens. De Mégane is met dat chassis namelijk voorzien van een mechanisch differentieel wat ervoor zorgt dat er weinig tot geen torque steer is waar te nemen, een fenomeen dat bij het standaard (uiteraard ook sportieve) onderstel wel optreedt.

Renault Mégane RS 2012
Tijdens de paar rondjes die we op het circuit mochten rijden met deze auto liet de Mégane RS nog maar eens zien waarom dit een bestseller is voor Renault: messcherp en makkelijk om lomp hard te rijden, zo simpel is het. Pas als je echt op het randje gaat rijden merk je dat de achterkant wel heel graag wil weten wat er vóór de auto allemaal aan de hand is, maar dan moet je echt wel behoorlijk trappen en lomp doen. En zelfs dan is het nog lachen om hem op te vangen. Echt, de RS is een plezier om te rijden en terwijl ik dit zit te tikken betrap ik me weer op een glimlach op mijn gezicht.

Renault Mégane RS 2012
Van de RS werden totaan de facelift 12.500 exemplaren verkocht en het is daarmee volgens Renault de best verkopende C segment sportcoupé. Met 8 minuten en 8 seconden is het in ieder geval de snelste voorwielaandrijver op de Nürburgring en deze nóg betere Mégane RS zal ongetwijfeld dat record binnenkort weer scherper zetten. Ik heb een zwak voor hot hatches, en dit is absoluut één van de meest begerenswaardige die ik ooit gereden heb. Ja, een Focus RS is misschien wel iets sneller, een Golf R is misschien wel iets mooier afgewerkt en een Audi S3 is misschien “premium” maar ik betwijfel of het mogelijk is om meer plezier op de oprit te zetten voor 33.995 euro. Toegegeven: dan moet je nog wel 1595 euro uitgeven aan een Cup chassis (in één pakket met de Brembo remmen en mechanische sper) en omdat de remmen niet passen achter de standaardwielen zul je ook nog andere wielen moeten uitzoeken in de vorm van bijvoorbeeld het 19 inch lichtmetaal dat je op de foto’s ziet á 995 euro (er is ook goedkoper 18 inch spul verkrijgbaar) maar dan heb je wel een enorme pretraket op de stoep staan voor nog geen 36.500 euro. En kies je toch voor een “kale” Mégane RS dan heb je die al staan voor slechts vierduizend euro meer dan die véél te rustgevende dCi Estate die we gebruikten om bij het circuit te komen. Daar betaal ik in ieder geval met liefde bijtelling voor. Filmpje!

Renault Megane RS 2012 video
59 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
mensen rijtest begint pas op de helft
En daarbij ook even op te merken dat het ronderecord al in handen is van de Trophy met gelijke specs als de MY2012. Dus Renault zal niet nogmaals het record sneller proberen te zetten. Tenzij er ooit nog een RS265.R komt :D
@adinsx: Volgend jaar of het jaar erop wanneer deze Mégane aan het einde is van zijn carrière.
@CasperH: Hij is weer leuk. :D Zijn de waarschuwingsgeluidjes random afgespeeld? Zal lekker consequent zijn.
Kan niet wachten op een duotest met jou en @Wouter in de hoofdrol en een Mègane RS en Astra OPC als gereedschap. 8)
Wat een lekkere hot-hatch! Maar toch erg apart dat een Focus RS 18 seconden langzamer is op de Ring. Ligt dan toch aan de coureur denk ik..
@Ferdinand1: gedeeltelijk misschien, 18 seconde is wel een heel groot verschil. Zal ook wel komen door de belabberde wegligging van Ford. Met alleen veel PK’s en 4 wielen kom je er nou eenmaal niet.
@desoper: En in welk opzicht is de wegligging van de Ford belabberd? Sorry dat ik telkens reageer op je, maar ik vind je echt ontzettend onnozele en niet-inhoudelijke opmerkingen maken.
@Joost1990_2: de Focus heeft meer vermogen, een kortere 0-100 tijd en een hogere topspd dan de Megane. In mijn simpele beredenering wordt deze 18 seconde dus veroorzaakt door een mindere wegligging en/of mindere remmen.
@desoper: hoe onwetend kun je zijn. Rij zelf Focus. Helaas geen RS, maar de “gewone” rijd al ongelofelijk goed. Ga je anders even verdiepen…of schamen.
@Ferdinand1: In verscheidene tests door vele autotesters wordt de Mégane RS altijd, maar dan ook altijd geprezen voor het überscherpe stuurgedrag, iets dat ik nooit hoor of lees bij de Focus RS. En ik denk dat dat de doorslaggevende factor is. De reguliere Focus stuurt fijn, de RS waarschijnlijk iets beter maar de Mégane RS waarschijnlijk toch zo veel beter.
@gijsso: de Mégane RS is een top auto hoor, daar niet van.. Maar juist Ford staat ook bekend om zijn scherpe wegligging en stuurgedrag. En dat maken zo ook waar vind ik.
@Ferdinand1: Ik heb in beiden auto’s nog nooit gereden. Maar wanneer jij vindt dat jouw “reguliere” focus ongelooflijk goed rijdt, dan betekent dit niet, dat een courreur in een focus RS dit ook zo ervaart.
Ik heb niks tegen een Focus maar die 18 seconde moet toch ergens vandaan komen
@desoper: omstandigheden op de Nürburgring bijvoorbeeld. Als het een paar graden kouder is scheelt dat op een gewoon circuit een beetje, maar op de Nürburgring wordt elk verschil uitvergroot door de enorme lengte en wisselende omstandigheden.
@desoper: joh geloof mij: zelfde coureur, zelfde dag, zelfde benzine, zelfde banden, en dat gat van 18 seconden wordt een stuk kleiner. Misschien in het voordeel van de Focus RS.
wouw, ik wil deze wagen echt. zo’n verschikkelijk gaaf ding! hierbij lijkt een GTi een een saai… uhhmm nouja een saaie volkswagen. ben echt helemaal weg van deze wagen! top gedaan renault!
Top top..
I love that yellow one :)
Wanneer komt Wouter terug…
Waarom wordt er met die diesel gereden alsof ’t een sportwagen is? Waardeloos!
@MARS: Omdat dat leuker is.
@Pordon: omdat er zo in het echt ook mee gereden wordt.
@MARS: En omdat dit autoblog is..
@MARS: en omdat het kon.
@MARS: ben jij van de milieu maffia ofzoiets?
@MARS: Heb je weleens die gasten op de snelweg gezien? Die duwen alleen maar met hun dieseltjes. Goede representatie en omdat het kan natuurlijk..
De Megane Station is een mooie verschijning, die wil ik wel vaker zien. De RS? Dat is complete porno, heerlijk..
@kaasboerin: Hier staat een GT, ook een heerlijke auto! Die RS is natuurlijk nog een stap verder! Gister nog een RS gezien, in geel.
Autoblog heeft al betere rijtesten gedaan!
Lelijke (en naar mijn mening volledig oninteressante) Megane estate en vreselijk irritante en kinderachtige geluidjes.

De Megane RS heeft hoogstens 1/3 van het filmpje in beslag genomen, en daar werden ook niet veel spannende dingen over verteld hoor.

OVERduidelijk sponsering By Renault. Dat het er dubbel en dik bovenop ligt maakt het des te irritanter.
@vale46: ik ben benieuwd wat ze overmaken dan, want van sponsoring weet ik niks verder.

Wat betreft de Estate diesel: dat is de meest verkochte Mégane in Nederland, terwijl de Mégane na de Focus, Golf en Astra de best verkochte C segmenter is. Deze auto is dus juist héél interessant. Misschien niet voor jou (want jij bent in de markt voor Koenigseggs en Lamborghini’s) maar voor veel mensen juist wel!

Oh, en die kinderachtige geluidjes zijn allemaal in de auto opgenomen overigens.
@CasperH: Waarom dan “van renault moesten we eerst de Megane diesel estate rijden”?
Op z’n minst “Reclame By Renault” dan. Want jullie kregen vast de Megane RS niet mee zonder de Estate diesel te testen.

Als ik wil weten hoe een nagelend familiehok rijd, dan ga ik om een offerte en dan maak ik een testrit. Of ik vraag het aan een kennis of ik er een rondje in mag doen.

Bij spannendere auto’s (megane RS & alles wat daar boven zit) krijg je die kans meestal niet.

Dat van de geluidjes geloof ik best hoor, maar dat stukje achter het filmpje hoefde echt niet.
@vale46: of je neemt de tekst even veel te letterlijk en serieus, dat kan natuurlijk ook! We hadden slechts een paar rondjes met de RS en we hebben daarom de dCi ook meegenomen. We hadden gerust een filmpje over alleen de RS mogen maken van Renault, maar vonden het een goede gelegenheid om ook de Estate mee te pakken, aangezien die er ook stond en omdat ‘ie -zoals gezegd- zeer populair is in Nederland.
@CasperH: Ahzo. Dan had ik toch liever 2/3 RS en 1/3 estate gezien. Mooie balans tussen fun & info. Aangezien Autoblog toch een beetje aan de “speelse” kant is.

Maar populariteit bepaald natuurlijk veel, hier in Belgiê zie je meer A4’s & A6’en rijden dan een Megane Estate.
@vale46: ga jij voortaan voor autoblog bepalen welke auto’s zij moeten gaan testen? als je het geen leuke auto vind dan kijk je het toch niet?
@MAB: Nee hoor, zeker niet!
Ik vind de Megane RS een zeer leuke auto, snelste FWD op de markt, zegt genoeg.
Leuke rijtest, had alleen wel wat meer van die Megane RS willen zien want die verveelt nooit!
mb via Android app
Leuke rijtest, vorige week is de distributieriem geknapt van een Mégane diesel van een vriend van me, had 90.000 km gereden en was 1.5 jaar oud.. Hoop dat het niet iets is wat vaker voorkomt…
@MB: Nee want die nieuwe motoren hebben geen distributieriem.
@MB: Renault claimt met de nieuwe Energy reeks betere, bijna slijtagevaste distributieriemen te hebben geintroduceerd. Of dat ook écht zo is, weten we natuurlijk pas over een tijdje ;-)
Ontzettend leuk en goed filmpje !
Leuke test Casper :)
Omg, niemand opgevallen dat casper zei; hij waarschuwde niet dat ik te hard rijde?
@oski: wat een rampp
@MAB: ik zeg “rijd he” maar ik snap dat het zo klonk inderdaad.
@CasperH: Je had het vast tegen @oski
De TomTom in de Laguna piept met alle goede bedoelingen ook bij trajectcontroles en flitspalen, maar laat zich niet de kop in drukken door op MUTE te drukken, die schakelt enkel de stem uit. Gordel (5:00) had je even af moeten laten, wordt het nog lomper. Of bij draaiende motor uitstappen zonder de parkeerrem er op te zetten. Ze zijn goed bedoeld, maar je wordt er inderdaad horendol van.

Hoewel het nog bonter kan: schrok me de *** toen ik laatst bij de DS5 uit wou stappen zonder de parkeerrem er op te zetten (draaiende motor), luchtalarm is er niets bij!
Leuke test, maar je mag toch hopen dat dat pingelsysteem op die Megane op z’n minst uit te zetten valt of achterwege gelaten kan worden.

Ik weet wel dat ik te hard rij, geen irritant geluidje voor nodig. Als zoiets standaard zou zijn zou het voor mij meteen een reden zijn om een groot, vet minpunt op te schrijven.
@bozewolf: wees niet bang, de waarschuwingsgeluidjes kunnen allemaal uitgezet worden. Al denk ik dat je dat bij het geluidje van de flitspalen helemaal niet moet willen.
Leuk filmpje, en ook weer eens wat anders dan weer een VAG product.
@CasperH: Hmm, jammer dat je de dci 110 niet hebt meegenomen. Zoals je zelf aangaf is dat de verkoop/lease-knaller. En niet alleen van dit moment, ook de tweede helft van het jaar. Ik rijdt lease en ik ben Nederlander. Ik kijk zeker naar de Megane… Ik ben benieuwd of ze bij het CO2-jagen een slak hebben gemaakt van die 110 dci. Ik heb ergens iets gelezen over gewijzigde overbrenging. Zijn die versnellingen nu irritant lang geworden?
@baasbas: Renault had de dCi 110 niet beschikbaar tijdens de introductie, die wilden we zelf ook juist graag rijden omdat hij voor de Nederlandse markt zeer interessant is.
@CasperH: :(

Zonde, ben benieuwd of hij acceptabel rijdt of dat het afzien is geblazen
Casper, wat kostte de estate versie die jij meehad? Die was geen 29k…
@meneersander: de dCi 130 Bose versie kost 29,6k en hier zat nog wat ongein op waardoor ‘ie iets duurder uitkomt inderdaad, volgens mij zo rond de 33k
@CasperH: Dus of een RS of een hele dikke station, maakt de keuze er niet makkelijker op:p
Dikke wagen (de RS dan) en een goede rijtest!
Heb een tijdje een megane coupe als leenauto gehad. Wat een lekker scheurbakkie. En dan had ik maar de 180 pk versie..
Je hebt weer goed werk geleverd, CasperH. Top! Ik heb de Megane RS al een paar keer gezien en ik vind het een top model, ondanks dat ik niet een Renault liefhebber ben. Sinds de laatste jaren bouwt Renault weer hele leuke auto’s, onder andere ook de dCi 130 en de Megane Estate GT. Gaan jullie de Megane Estate GT nog eens testen?
Leuk om te zien. De mijne is net in bestelling, ook een 110pk diesel, maar dan wel in GT-line trim en met automaat voor deze luie IT’er :mrgreen:
Rij je in zo’n leuke auto en dan ga je alleen zeiken over de piepjes van die ecomobiel. Zonde, je laat hier echt punten liggen……ik denk dat een RS meer verdiend dan dit enigszins saaie filmpje. Sorry, Wouter deed het in de vorige editie toch ‘iets’ beter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).