Rolls-Royce Phantom Coupé: rijtest en video

Auteur: , 50 Reacties

Een auto die je budget & je parkeerruimte opeet, maar waarmee je eigenlijk niet veel kan. Belachelijk hè?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Mensen die enigszins nuchter zijn ingesteld, kopen dit type auto niet. De Rolls-Royce Phantom Coupé is vooral veel dingen niet. Het is geen auto waarin je je door een chauffeur laat rondrijden. Het is geen cabrio (maar die is er natuurlijk wel van Rolls-Royce) om mee over de boulevard te flaneren. Het is geen SUV met veel ruimte en softroad capaciteiten. Het is geen sportieveling waarmee je je rondetijd op Zandvoort, Assen of de Nurburgring scherper gaat zetten. Kortom: de Phantom Coupe is een heleboel niet en toch zijn er genoeg redenen om er ooit één te willen bezitten.

Rolls-Royce Phantom Coupé

Rolls-Royce Phantom Coupé

#Reden1: een V12 die nooit moeite hoeft te doen
Er was een tijd dat bij de fabrieksopgave voor vermogen er geen concreet getal stond, maar alleen het woord “voldoende”. Uiteindelijk is dat exact zoals het is. Een Rolls-Royce biedt niet perse het meeste vermogen wat je in een straatauto kan krijgen, maar het gevoel dat je tekort komt zul je ook niet snel hebben.

Onder de motorkap vinden we niet meer de 6,75 liter grote V8 die zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen, dankzij moedermaatschappij BMW huist er in het vooronder tegenwoordig een V12. Die V12 heeft weer een “historisch correct” slagvolume van 6,75 liter gekregen en heeft anders dan je wellicht zou verwachten geen turbo’s aan boord. Toch is de atmosferische V12 onderin beresterk: van het maximumkoppel is van 720 Nm is bij 1000 toeren per minuut al 75% beschikbaar. Tot 3500 tpm omschrijft Rolls-Royce de koppelkromme als “largely flat” en dat voel je ook. Zolang je geen stoplichtsprintjes aan het doen bent, voelt het alsof de Phantom altijd vermogen over houdt.

Rolls-Royce Phantom Coupé

Totaal is er 460 pk beschikbaar en daarmee sprint de Phantom Coupé in 5,8 seconden naar de 100. De topsnelheid is naar goed Duits gebruik begrensd op 250 km/u. Voor de ettelijke tonnen die je stuk slaat op een Phantom Coupe zijn er veel snellere auto’s te koop en er zijn eveneens auto’s die met 460 pk een stuk sneller zijn. Het is een nadeeltje van alle luxe aan boord, waardoor de weegschaal naar 2580 kg uitslaat.

Rolls-Royce Phantom Coupé

#Reden2: er is een sport-knop
Als je aan deinende slagschepen denkt bij het merk Rolls-Royce dan word je positief verrast door de Phantom Coupé. Comfort is er in overvloed, maar de reflexen zijn tegelijkertijd scherp. De gigantische tweedeurs laat zich goed de hoek omzetten en communiceert ook nog wel iets van wat er onder de wielen gebeurt. Om het punt te benadrukken dat de Phantom Coupé er voor de man of vrouw is die zelf rijdt, is er zelfs een sport-knop op het stuur. Die doet weinig meer dan de gasrespons feller maken en de bak vertellen dat de versnellingen langer mogen worden vastgehouden, maar soms is dat ook voldoende.

Rolls-Royce Phantom Coupé

Rolls-Royce Phantom Coupé

#Reden 3: hijszogaaf
Oh boy, oh boy, oh boy. Wat een plaatje in deze kleurstelling. Zo passend ook bij waar de Phantom Coupé voor staat. Dit is niet een voiture om in een grijze buitentint met zwart interieur te bestellen. Een Phantom Coupé is een statement en juist dit knalblauwe exemplaar maakt dat statement. Binnenin houdt het feest niet op. Uiteraard is er het beste leer, dik tapijt, verchroomde knoppen waarmee je achteloos een ramkraak zou kunnen uitvoeren en een afwerkingsniveau wat lesmateriaal is voor de rest van de autobranche. Oh en die suicide-doors, uiteraard met een knop om ze moeiteloos te sluiten. Het is allemaal over-the-top, maar dat maakt het zo mooi. Helemaal briljant is het witte interieur. Het zijn niet alleen de stoelen, maar ook het volledige dashboard is hagel-wit. Dit is interieur-pr0n en dat bedoel ik gezien de witte kleur nog steeds positief. Bijzonderder wordt het bijna niet.

Rolls-Royce Phantom Coupé

Rolls-Royce Phantom Coupé

#Reden 4: Omdat het kan
Er zijn meer mensen voor wie het niet kan. Zo reëel moeten we ook zijn, maar er zijn nog genoeg mensen op deze wereld voor wie het bestellen van een Phantom Coupé hetzelfde is als het afrekenen van een extra t-shirtje voor de rest van ons. Nodig heb je het niet, maar met het geld waar je hard voor hebt gewerkt mag je jezelf ook wel eens verwennen. Zo moet je de Phantom Coupé zien, het is geen rationele aankoop en zal voor geen van de kopers de enige auto in de garage zijn. Wellicht niet eens de meest gebruikte auto uit de riant gevulde garage, maar vermoedelijk en hopelijk wel de auto waar de eigenaar een grote glimlach van op zijn gezicht krijgt. Filmpje!50 reacties

Jammer van de kleuren op de video. Voor de rest top.
De kleuren helpen niet mee het mooi te vinden. Het oogt enorm ordinair.
Jezus, wat een prachtige prachtige prachtige auto! Heb eventjes geleden de facelift zien rijden en wat mooi is ie. Die blauwe kleur maakt het af!
“voor het geld waar je hard voor hebt gewerkt” hahahaha tuurlijk
@MAB: ‘voor het geld waar je anderen hard voor hebt laten werken’ was correcter geweest, ja.
@spellingscontrole: offtopic: Als je jezelf spelingscontrole noemt, zorg dan op ze minst dat je zinnen kloppen (:
@maxx1: ik had mezelf nooit zo moeten noemen, haha. Was eigenlijk een messteek naar al die grammatica-nazi’s die hier op AB ronddwalen.
Haha een bosje bloemen :P
Fotoshoot rondom Wezep gedaan?
@Original_Arnoud: Volgens mij is dit rondom Eindhoven Airport. Kom er nogal geregeld namelijk.
@Marijn90: dit moet Eindhoven airport wel zijn aangezien ik deze auto een tijd terug in Best heb zien rijden. En zo ver ik weet rijden er geen 2 van in Nederland Op Engels kenteken
@the-budel-guy: maar auto’s zijn verplaatsbaar… Zo zijn ze in Amsterdam, een uurtje later in Utrecht en weer iets later in Maastricht.
@mashell: Echt waar? Vertel mij meer over deze wonderlijke techniek.
@Original_Arnoud: Denk dat je doelt op het H2O terrein? Dat is het namelijk niet.. (Lijkt er wel wat op idd!)

OT: Erg mooie auto! (Vind denk ik de eerste Phantom toch wat mooier..)
Als het toch voor de lol is, dan heb ik liever de cabrio.
Echt een belachelijk lelijke auto dit.
Dit is gewoon het ultieme in luxe. Hier geniet je op een hele andere manier van dan van een AM of Ferrari of Maserati. Beetje als op een Chesterfield bank wegzakken met een goede sigaar in de ene hand en een goede cognac of whiskey in de andere hand. Het is gewoon relaxen dus. Je hoeft niet elke dag een jankende motor te horen of kijken hoe snel je nu weer een bepaalde bocht kan nemen. Soms wil even comfort hebben. Vooral na een stressvolle dag.

En natuurlijk is het ook wel een beetje big pimpin, waar overigens op z’n tijd helemaal niks mis mee is.

Dat gezegd hebbende ben ik toch meer voor de Ghost/Wraith lijn.
@Rick-dos: goed idee om er een sigaar in te roken. Blijft dat vreselijk ordinaire witte interieur ook zo mooi wit van ;-)
Dit is echt zo’n auto die je zelf een keer gereden moet hebben om hem te kunnen begrijpen.
ik vind het een geweldige auto, maar zou toch zonder een moment twijfelen voor de Drophead gaan. Als ik dan zó ga patsen, moeten mensen me kunnen zien ook! :)
Maar is deze ook groter en luxer dan de Wraith? Die spreekt mij eigk meer aan. Dat fastback-uiterlijk kan mij wel bekoren.
Typisch Autoblog, die acceleratie op het einde haha.
Wat een lomp dashboard zeg, dat had ook zo in een of andere amerikaanse pick up truck kunnen zitten…Vind de buitenkant ook niet echt geweldig eigenlijk hoewel de kleur hem best goed staat.
Als ik mocht kiezen exterieur: RR interieur: Maybach (achterin bedoel ik dan)
@v12biturbo: Wouter: Deze kleur ook hij is gewoon fantastisch, heb ik misschien al eerder gezegd maar hij is gewoon fantastisch.

Hoe heette die velgen waarbij de velg wel draait maar de embleem niet, heb wel eens gehoord dat ze floaters werden genoemd maar weet ik niet zeker.
Ik vind het een hartstikke lelijke auto met een ijskoude witte interieur.
@Homer55: ik vind het wel grappig, een auto met een interieur dat lijkt op het plastic van mijn oude MacBook. Heel premium…
Take it or leave it. Dit automobiel is niet voor moraalridders en kleine jongetjes.
Deze beste automakers in de wereld zorgen ervoor dat het klanten aan niets ontbreekt. Je kan altijd nog een Pagani, Koenigsegg of Ferrari er bij nemen toch? Ordinair? Over smaak valt niet te twisten maar ik vindt hem stijvol. Iets minder wit aan de binnenkant mag want anders denk ik dat ik bij de tandarts zit. :-)
Lakkleur is top (heb zelf ook iets blauws maar past niet in deze exclusieve lijn der merken)
Had deze al in Genéve betast en geroken(ja dat kan daar live!) en ook de knopjes uitgeprobeerd. Wanneer je dit gevoeld hebt weet je dat er meer op aarde is dan een Opel Insignia en een VW Golf……dromen, dromen, dromen.
Oh ja, ik vergat het helemaal te zeggen. ….prima video weer, ik blijf genieten van jullie werk.
Aan degene die de Umweltplakette zo lelijk aan de verkeerde kant van de voorruit boven de tax disc heeft geplakt zou ik willen zeggen “you’re fired!”.
In eerste instantie oogde de kleur in het filmpje behoorlijk fout aan. Nu ik de foto’s heb gezien is dat totaal niet meer, wat een mooie wagen!
Walgelijk. Lijkt zo uit een MTV rap clip te komen. Niets stijlvol aan.
@terazino: Dat kan zo lijken, maar ik keek even op je naampagina, daar staat; “geslacht: onbekend”, dat vind ik dan weer niet zo vreemd, na jouw uitlatingen over een auto, die perfect past in de Rolls-Royce geschiedenis.

Je heb coupe’s en Coupe’s, daarna een hele tijd niets, maar uiteindelijk staat daar bovenaan de top, de Rolls-Royce Phantom Coupé.
Briljant, top auto van een top merk, belachelijk goed.
Een dragrace doen in een Rolls tegen een jumbojet
Daar krijg je van mij echt +1 voor
Leuke auto, als je in Miami woont.
Elke Thesis, C6 of Avantime vind ik eindeloos veel stijlvoller.
Vind de kleurstelling echt werkelijk prachtig! De auto zelf ook prachtig! Goed gedaan weer Wouter!

De dragrace tegen de vliegtuig, moest wel ff lachen hoor. Dat was erg goed bedacht :D
Vind dit toch het mooiste dat uit Goodwood komt nu. Deze wagen heeft toch nog altijd iets speciaals. Maar laat ons zeggen dat ik jaloers ben op Wouter dat hij er eens mee gereden heeft en niet op een eigenaar van een Phantom.
Niet dat het er heel erg toe doet, maar de Wraith heeft 633 pk. Die lijkt me toch beduidend sneller dan deze Phantom Coupé.
Beste Wouter! Ik zie je liever in een test van een AMG, M-serie of RS-variant, omdat dat gewoon beter bij je voorkeur past. Een Phantom Coupé is een auto van een héél ander caliber. De koper hiervan zal het ene worst wezen in hoeveel tienden van een seconde die auto van 0-100 accellereert. Hij/zij geniet van zijn/haar aanwinst en merkkert niet op AB over het prijsniveau van RON 95. Hij is overigens voor hardwerkende Neder(mede)landers gewoon niet bereikbaar. Zou ik in de markt zijn voor een dergelijke auto, dan zou mijn motief om hem te kopen liggen in het feit, dat ik hem echt mooi vind en zeker niet in zijn prestaties. Die zijn zowiezo “voldoende”. Over het feit, dat een GTI-tje hem eruit zou rijden, zou ik alleen maar kunnen lachen. Straks rijd ik namelijk voor bij Paul Bocuse en hij bij McDonalds.
@9000cse: dit stukje is toch ook gewoon een imagoboost vr AB. Als je als autosite met auto’s van dit kaliber mag rijden, dan wordt je wel serieus genomen in het wereldje. En dat is gewoon een dromerig stukje. Volgende zal weer doodserieus zijn om alles in evenwicht te brengen.
@9000cse: Waarom zeggen al die kleuters dat toch hier?
Niet bereikbaar voor de hardwerkende man mijn reet..
Ik ken er zát. Zelf wss ook nog 0 bereikt in je leven, maar andere die dat wel hebben afzeiken, hoe hypocriet.
In Nederland vind ik het niks zon auto. Zie me al rijden hier in het dorp (als de lokale pimp) . Meer iets voor zuid Frankrijk / Marbella. Vind het wel erg veel Phantom ook deze Rolls. Tijd voor iets nieuws.
Idd meer een kleurstelling voor Dubai, Cote d’Azur, Miami, Palm Springs, HongKong, of Marbella, maar dat compleet over-the-top zijn maakt zo’n ding ook weer fascinerend. Heel fout maar ook geweldig :-)

Met 160 cm hoogte zit je bijna op SUV niveau
De phantom (drophead)coupe heb ik altijd maar een beetje over de top gevonden. Ze ogen bijzonder log, zijn in mijn ogen niet elegant of chic en passen alleen maar onder de kont van een ordinaire rapper of oliesjeik.

Dan moet ik zeggen dat ik de nieuwe Wraith beter geslaagd vindt! :)
Wow wat een lelijke kleur.
Ik hou van een strakke auto, zonder vouwtjes en golfjes. (Net heb ik nog naar de dure Mercedi gekeken: Dat bedoel ik.) De Rolls Phantom is dan eigenlijk de enige optie. (Even eerlijk: Als geld geen rol speelt, nou ja, een beetje dromen mag wel, vind ik.) Nog even een opmerking, die niet zonder meer lollig is bedoeld: We nemen onze oma op zondag mee voor een ritje, dan is de beenruimte in een Phantom te gek.
Voor wie zoude mogen denken, dat de opmerking over mijn oma lollig is bedoeld: Doe we echt. Maar wat ik zei over beenruimte is ook serieus bedoeld. Ik heb genoeg dure auto’s gedemonstreerd gehad (Wisten zij veel of ik die kon betalen of niet…) maar ik vond de ruimte achterin altijd maar niks.
Ik zou dus ook de vier-deurs nemen, gezien het bovenstaande.

En, over de kleur: Je kunt vast wel een andere krijgen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).