Ruim 60% gebruikt de telefoon achter het stuur!

Auteur: , 71 Reacties

Ja, ruim 60% van jullie is met zijn telefoon bezig achter het stuur. Moeten jullie niet op de weg letten ofzo?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ruim de helft van de Amerikaanse weggebruikers onderweg met internet loopt te klooien achter het stuur. Dat deed bij ons de vraag rijzen hoe dat aandeel onder onze bezoekers zou zijn. Welnu, hier zijn de cijfers van ruim 2000 deelnemers:

Als we een optelsommetje maken kunnen we concluderen dat 61% van jullie druk is met zijn telefoon tijdens het rijden, zij het met bellen, emailen, sms'(of pingen, whatsappen etc) of andere zaken. Nu snap ik best dat je op maandagavond in de file even de Autoblog nieuwsbrief leest, dat verklaart ook meteen de 34% die de telefoon naast bellen en sms’en tevens gebruikt om de mail te checken. Maar liefst vijftig procent gebruikt de telefoon om berichtjes te sturen terwijl aangetoond is dat dat gevaarlijker is dan dronken rijden.

Maar goed, de uitslag van deze poll betekent dus ook dat 61% van jullie riskeert om 220 euro (binnenkort zelfs 224 euro) plus administratiekosten) over te moeten maken aan het CJIB wegens niet handsfree met de telefoon bezig zijn. En dan te bedenken dat wél handsfree bellen al gelijk staat aan 4 glazen alcohol. Foei toch, stelletje boeven! Is dat hele “connected zijn” nu echt zo belangrijk? Of vinden jullie de huidige wetgeving dikke onzin en voedt dat deze burgerlijke ongehoorzaamheid?

Is het écht zo gevaarlijk om met je telefoon bezig te zijn, en moet er nog harder opgetreden worden tegen dit soort praktijken? En waar we ook benieuwd naar zijn: doet de 39% van onze stemmers, die hun telefoon wel links laten liggen, dat braaf uit veiligheidsoverwegingen of uit financiële overwegingen?71 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ik probeer me mobiel zo min mogenlijk te gebruiken maar af en toe een een whatsappie sturen of als je door de file kruipt even mail checken doe ik gewoon. ik denk dat dit voor de meeste mensen geld, al die campagnes helpen toch niet we weten echt wel dat het gevaarlijker is.
@lambo4all: “Me mobiel” Dat alleen zegt al genoeg.
@autobart:

Hij heeft wel gelijk. Ik probeer het ook zo min mogelijk, maar in de file is het een goed tijdverdrijf om nieuws, email etc. te checken.

Ben ook weleens aan het pielen met spotify tijdens het rijden, maar moet toch zeggen dat ik merk dat je dan simpelweg minder geconcentreerd achter het stuur zit!
Ja, natuurlijk, heet toch niet voor niets ‘mobiel’? De nachtkijkerfunctie op je iphone is snachts trouwens ook handig op onverlichte wegen..
@flippert: hahaha op m’n htc ook dan kijk ik meer na het scherm dan op de weg letten
Meteen rijbewijs innemen.
@bsxc2: met wat water? Anders is het wel erg hard slikken..
@flippert:

Prima zolang jij t dan met zoutzuur doet ;)
@flippert:

That’s what she said..
uiteraard. vóór het stuur is nog veel gevaarlijker!
tijdens het rijden zou ik het nooit doen. als je echt stilstaat in de file dan snap ik wel dat je even de autoblog app bekijkt :P
Zucht. Toen ik de poll invulde, had ik al verwacht dat de resultaten uit zijn verband zouden worden getrokken. Ik denk dat de 11% mensen die alleen belt in de auto, voor een belangrijk deel netjes gebruik maakt van een carkit en daardoor niet meer wordt afgeleid van het rijden dan iemand die met een bijrijder praat.

Aan de andere kant neemt dit niet weg dat meer dan 50% dan nog steeds in de auto op het schermpje zit te staren. Voor zover mensen dit doen als zij stilstaan in de file heb ik daar niet zo veel problemen mee, maar mensen die in een rijdende auto zitten te sms’en, whatsappen, mailen of andere dingen die ervoor zorgen dat het fysiek niet mogelijk maakt om op de weg te letten, mogen ze wat mij betreft per direct het rijbewijs intrekken.

Als je je sociale netwerken belangrijker vindt dan de veiligheid van je medeweggebruikers, dan ben je wat mij betreft je rijbewijs niet waardig. Daar hebben ze het OV voor uitgevonden.
@dondeboer: Handsfree of niet, je hebt niet de volle 100% van je aandacht bij de weg…
@Emile_Benz: Dat ben je ook niet als je passagiers mee hebt. Je kan het ook overdrijven hoor…

Ik ben ook een van die 11%, maar dan dus gewoon handsfree via de carkit…
Ik merk zelf dat als er een moment komt dat je even extra moet opletten (bij een kruispunt of zo) mijn aandacht volledig bij het gesprek WEG is… En dus daarna altijd even moet vragen wat de persoon aan de andere kant zei. Dus volgens mij valt het (bij mij in ieder geval) wel mee met gevaarlijke afleiding.
@dedon: Was bedoeld @Emile_Benz
@dedon: verschil is dat een passagier meestal enigszins meekijkt als je voorligger plotseling remt, maar iemand aan de telefoon tettert gewoon door.
@Emile_Benz: Het klopt dat bellen afleid, maar niet erger dan wanneer je met een bijrijder praat (dat gaf ik in mijn eerste bericht ook al aan).

Overigens klopt het wat mij betreft wat Dedon aangeeft: zodra er iets gebeurt op de weg wat mijn aandacht nodig heeft, dan stop ik vanzelf met praten en luisteren en focus ik mij automatisch volledig op de weg.

Dit in tegenstelling tot wanneer je op je schermpje zit te staren, dan klap je eerst op je voorganger en ga je daarna het berichtje dat je aan het lezen was negeren…
@dondeboer: Handsfree bellen that is natuurlijk.
@dondeboer: met mijn bijrijder heb ik het over het eten of de vraag of er nog koffiefilter moeten zijn.

Aan de telefoon krijg ik heel andere vragen. (nou wou ik hier wat duurs en moeilijks neerzetten, maar zulke moeilijke vragen krijg ik ook weer niet)
@Simpson: True, maar omdat je met je ogen op de weg zit, heb je in ieder geval nog in de gaten wat er om je heen gebeurt. Tenzij je tijdens het rijden je bijrijder aankijkt bij het praten. Mijn baas doet dat, doodeng. Brrr!
God zij dank ben ik nog niet vergroeit met een mobiele telefoon.
Ik heb totaal niet de behoefde om de gods ganse dag verbonden te zijn met de rest van de wereld.
Email zal me een zorg zijn s’avonds als ik thuis ben zijn ze de eerste.
In het weekend kijk ik helemaal niet om naar mijn telefoon.
De werk phone gaat gewoon uit Vrijdag middag 16.00m uur en pas maandag om ±08:00 uur weer aan.
Prive phone legt het hele weekend op het nacht kasje.
Als de wereld vergaat merk ik dat van zelf wel. LOL
@HZW: fossiel!!
@HZW: Gelijk heb je! Dat dwangmatige bereikbaar zijn altijd, zo vermoeiend :P
@HZW: bejaarde!
@volvov70:
nee
80% van de informatie die je ontvangt is totaal nutteloos.
De rest van de wereld wordt debiel en contact gestoord.
En die constante stroom van informatie is dusdanig nutteloos, maar doet je wel van de rest van je omgeving afleiden.
Praat liever eens tegen een lekker wijf dat in de trein zit
of die je zomaar tegenkomt.
Maar dank zij deze nutteloze informatiebronnetjes leert een ieder het af om gewoon ouderwets te communiceren met zijn omgeving.
En grijpt niemand meer in als een ander zich misdraagt.
We zijn zo met onszelf bezig.
En maar ouwehoeren en klagen dat het zo ongezellig is tegenwoordig.
Ooit een tijdje in Noord Oost Engeland gewoond, Newcastle en daar was het heel normaal dat je ’s ochtends de buschauffeur goede morgen zei en iedereen lulde tegen elkaar in de bus.
Ik heb daar meer dan 1 lekkere meid weten te scoren.
Zonder aps, WiFi, HTC, Apple of Nokia.
@desjonnies: wie zegt dat je niet op je telefoon met “een lekker wijf” kan wappen? En ik weet niet waar jij leeft, maar als een vreemde zomaar tegen mij zou praten dan is het eerder eng dan “sociaal”…
Als dit over tijdens het rijden gaat is het extreem verontrustend imo… In de file is het begrijpelijk; doet iedereen wel denk ik. Stilstaand is het ook niet strafbaar naar mijn weten. Laatste keer dat ik hem achter het stuur gebruikte was om 3 uur ’s nachts omdat ik even naar het volgende nummer wou switchen op spotify, dus daarmee bracht ik alleen mezelf in gevaar.
@fant: Wordt geen onderscheid gemaakt tussen rijden, langzaam rijden en stilstaan. Je maakt deel aan het verkeer en hebt een telefoon in je handen, dus boete.
@Emile_Benz: Ik heb toch echt gehoord dat het bij stilstaan mag (dus ook bij stoplicht oid), maarja, dat is alweer een tijdje terug, dus misschien zijn de regels aangescherpt.
@fant: volgens mij mag het alleen als de motor uit is! Wat weer een leuke vraag oproept: als je nou een panamera hybrid rijdt en je bent aan het ‘zeilen’ zou het dan mogen? Want je bent aan het rollen en niet aan het ‘rijden’ want je gebruikt de motor niet!
@fant: als jij stil staat, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht of in de file, NEEM jij nog steeds DEEL AAN HET VERKEER. En DAT is het criterium!
@Emile_Benz: Leuk die hoofdletters, maar wat is je bron dan..? Want ik heb het even opgezocht, en op rijksoverheid.nl staat dat het dus WEL mag.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/mag-ik-mobiel-bellen-tijdens-het-besturen-van-een-voertuig.html#anker-bellen-in-geparkeerd-of-stilstaand-voertuig-is-toegestaan
@fant: sinds wanneer geloof kun je (de site van) de rijksoverheid geloven…

Er worden genoeg bonnen uitgeschreven voor deze feitjes.
En kun je je de ophef nog over die agent die bellend achter het stuur zat voor een verkeerslicht…?
@Emile_Benz: rest nog steeds de vraag waar je bron blijft. Ik ben ook wel benieuwd namelijk.
@Emile_Benz: Nou, volgens mij kun je gewoon bezwaar aantekenen en gelijk krijgen als het op de site van de overheid staat. maar goed, de vraag was of het strafbaar was, en dat is het dus niet. Dat er wel bonnen voor worden uitgedeeld is met wel meer niet-strafbare dingen het geval, helaas.
Ik gebruik hem amper in de auto, enkel als het noodzakelijk is. Heeft weinig met ‘verbonden zijn’ te maken bij mij. Op m’n vakantiewerk bvb. moest ik vaak wel bellen in de auto, anders kon het makkelijk zijn dat ik een halfuur voor niks gereden had. Nu in het gewone verkeer doe ik het zeer weinig, ook enkel als het dringend is, en vaak zet ik me gewoon aan de kant.
Sms’jes lees ik als het even kan in 1 seconde, gewoon om te zien of er wat belangrijks in staat. Beantwoorden doe ik enkel in de file of zo.
Moet ik mezelf dan bij die ‘criminelen’ rekenen die tegen 120 op een 90-baan lustig zitten te sms’en?
in de poll was het niet duidelijk of het ging om rijdend of stilstaand, handsfree of niet.
dus uitslag is niet helemaal betrouwbaar.
ik heb zelf nee ingevuld omdat ik bellen en whatsappen over laat aan bijrijder. en als die er niet is dan laat ik hem lekker gaan (tenzij hij is verbonden met de radio)

heel enkele keer, als ik zondag ochtends vroeg richting België ga check ik wel eens flitsmeister als ik op een lege A9 rijd
Bij mij staat hij in de auto altijd op stil. Daarnaast gebruik ik de telefoon in de auto als GPS-navigatie (+ flitsmeister).
Als iemand me wil bereiken terwijl ik in de auto zit, belt die maar naar de autotelefoon. Die kan ik wel handsfree opnemen. Maar tijdens die gesprekken ben ik wel behoorlijk afwezig. De weg heeft namelijk prio1.
Ik ging bij het invullen van de poll uit van alleen bellen met een carkit. Dat hadden jullie in dit geval beter kunnen omschrijven als “handheld” bellen of zoiets…
Lekker achter mijn computer in de auto, soms wat lastig met de haarspeld bochten hier. Maar de telefoon doe ik niet gebruiken want daar krijg je een boete voor… En natuurlijk 1 hand in de broek…
Ik doe het niet, ook al is het super verleidelijk met zo’n iPhone… maar het is beter dan met je Mercedes in de berm te belanden ;)
Haha, geen relaxed ritje mogelijk zonder flitsersapp en Spotify, daarnaast regelmatig op TuneIn van radiostation wisselen, Tomtom-app bedienen, dit berichtje tikken, bellen, appen, … rijden doet de automatische piloot
@SummerSky: als je tunein als radio gebruikt, hoeveel MB data heb je dan wel niet in de maand?
@volvov70: unlimited data biatch
Mensen gebruiken heel vaak de telefoon bij het stoplicht. Het aantal auto’s dat blijft staan bij een groen licht is werkelijk immens aan het worden. Het is echt een epidemie… Iedereen is echt continu aan het klooien met z’n telefoon.
@Sorcerer: Connected Drive noemt BMW dat..
Heb de poll niet ingevuld omdat idd niet gespecificeerd werd of het om handsfree bellen ging of niet. Maar handsfree bellen doe ik wel, ja. Het is waar dat de beller, anders dan een passagier, niet ziet wat er in het verkeer gebeurt. Maar, ik wel. En als ik even extra op moet letten, hou ik even m’n mond/luister ik even niet.

Aan de andere kant vind ik bellen sowieso al vervelend, dus waar mogelijk vermijd ik het :)
Jullie vroegen of we onze gsm achter het stuur gebruiken, niet of we deze al rijdend bedienen. Bij rode lichten, files en dergelijke.
Een onderzoek van niets. a) vul ik altijd het meest achterlijke antwoord in en b) heb ik zeker 10x mijn antwoord kunnen geven op deze poll. Ik gebruik mijn browser in ‘privacy-mode’ waardoor cookies en andere onzin niet werkt.


BTW: bij deze poll mistte ik de optie: gebruik mobiel als navigatie..
@BrutaalAapje: want je mobiel als navigatie gebruiken zou jouw meest achterlijke antwoord zijn?
Het enige waar ik in de auto de telefoon voor gebruik is om te bellen, de rest leidt te veel af. Telefoon gaat bij een gebrek aan een carkit op de handsfree modus en in de rechter hand. Zodoende kan ik nog gewoon schakelen en dergelijke, plus dat oom agent de telefoon niet ziet.
al diegene die Nee hebben aangeduid zijn moraalridders!
Nuja in de file telt niet mee dan rijd je niet.
Dan mag je gerust je gsm even checken.

Of zelfs op je laptop zitten met een gprs stick ofzo. Heb ik zelf ook al wel gedaan.

Rijdens bellen of sms’en doe ik zeker niet.
en 1.5 miljoen zit aan de tabletten , veelal de rijvaardigheid beinvloedend .
Op die laatste vraag: veiligheidsoverwegingen. Je mist dingen om je heen als je loopt te kloten met een telefoon, in de file lijkt me dat niet erg, maar rijdend kun je dat gewoon niet maken. Als je het al niet voor jezelf doet, doe het dan in ieder geval voor de ander.
@Vanquish: Ook in de file erg, komt vaak zat voor dat het opeens vol in de remmen gaat, wel zo prettig om dan direct te reageren.
@RoT___: Klopt, ik zou het zelf ook nooit doen.
Ik eet altijd een complete rijsttafel achter het stuur, geen probleem toch.
@Tommy2:
Duhhh, jouw stuur staat nog op je buro….
@jrk68: Nee mang, onder welke steen kom jij vandaan dan? Zit op m’n tablet geschroefd gekkie!
Ik gebruik mijn telefoon niet meer achter het stuur, nadat ik laatst bijna tegen een dikke lantaarnpaal aanreed. Ja, mijn fout I know.
Aan 100kmh op de A2 heb je tijd zat om wat anders te doen :)
Gelijk aan 4 glazen alcohol?
Ooh kan dus makkelijk…
@kaasboerin: Als je een uurtje belt ben je stomdronken!
De mijne is altijd met bluetooth verbonden. Smsen en whatsapp kan ook via spraak tekst ingevoerd worden. Dus altijd handen aan de stuur… Maar of ik dat altijd doe…….. Ik geef toe. Op momenten dat het kan heb ik dat ding gewoon in mn handen.
Da’s toevallig….sta ik net vast voor de Coentunnel, tijd voor AB!
Je moet natuurlijk wel om de 3 min. mobiel checken of je geeen tweet binnen hebt over dat de zus van je neef een nieuwe FB profielfoto heeft.
@Modus: erg hè!
@Modus: je nichtje? En als 2e kijk ik niet om de 3 minuten naar eem foto van mn nichtje….. Kom je uit volendam of van urk?
Tis inderdaad best lastig al die slingerende vangrailen als je aan het whattsapp’en bent……
Ik beken mn schuld.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).