Ruim 7.000 17-jarigen hebben hun rijbewijs al gehaald

Auteur: , 88 Reacties

Dankzij zanger Rinus weten we allemaal dat 17-jarigen sinds 1 november 2011 hun rijbewijs kunnen halen. Ze mogen dan weliswaar nog niet alleen achter het stuur kruipen, maar het is wel beter dan wachten tot je 18 bent. Inmiddels hebben al ruim 7.000 17-jarigen dit zogenaamde 2toDrive rijbewijs gehaald.

Je zou misschien denken dat het slagingspercentage bij 2toDrive-kandidaten lager zou liggen dan bij de ‘normale’ kandidaten, maar dat is dus niet het geval. Het slagingspercentage van 2toDrive bedraagt 56,9% van de 10.302 praktijkexamens (november 2011 t/m juli 2012). Daarmee scoren de 17-jarigen net zo goed als de 18-jarigen. Wel is het opvallend dat 2/3 van de kandidaten mannelijk, terwijl bij het reguliere rijexamen de verdeling 50/50 is tussen mannen en vrouwen.

Momenteel maakt zo’n 10% van de zeventienjarigen gebruik van de mogelijkheid om eerder hun rijbewijs te halen. Het CBR verwacht niet dat er heel veel meer jongeren gebruik van zullen maken. Uiteindelijk rekent het ministerie erop dat er per 1 november iets minder dan 20.000 jongeren op deze manier examen gedaan hebben. (via: verkeerspro.nl)

Ken jij mensen die dit gedaan hebben? Vind je het nuttig? Of wacht je liever tot je 18 ben zodat je gelijk alleen achter het stuur kan kruipen?88 reacties

Slechte zaak. Daar wordt misbruik van gemaakt. Er zullen er zeker misbruik van maken. Van mij mochten ze het verhogen naar 21. En brommer naar 18.
@240sx: Zielepoot, je leeftijd zegt niks over je rijkwaliteiten. Waarschijnlijk ben jij een gekwetst jongetje omdat jij dit niet kon en jij nu in je curverbak rijdt…
@autobart: Haha, ik heb niet eens een auto. Ik ben een hardwerkende voltijds student die alles zelf moet betalen. Geen geld voor een auto, niet eens voor een curverbak.
@240sx: ex-hardwerkende voltijd student hier(Papiertjes zijn intussen binnen.) – Rijbewijs en een eigen auto.
Kan ik niet echt een excuus noemen…

Desalniettemin , ik vind leeftijd ook geen factor voor je rijkwaliteiten.

Vind daarentegen het niet “onder” de leeftijd van 17 moet komen, daarbij verwijs ik naar de mindset van de gemiddelde tiener, daar kan veel bij veranderen in een jaar. Je zit dan toch een beetje in het “racen” met de scooter leeftijd.

*Ik voel me nu echt een ouwe lul*
@faalhaas: ouwelul
@faalhaas: gewoon op 18 laten, waarom telkens die grenzen verleggen, ze zeiken nu al over de jongeren in het verkeer..
@autobart:

LOL dit heeft alles behalve te maken met afgunst !!! Je leeftijd zegt niks over je rij kwaliteiten ? Het is veelvuldig bewezen en tot op de dag van vandaag gebeurt het nog steeds. Jonge bestuurders ( beneden 25 ) veroorzaken veel ongelukken / blikschade.
De enig reden waarom 17 jarige hun rijbewijs kunnen halen is om de automarkt, verzekeringsmaatschappijen, garagehouders, autodealers e.a. mkb-ers die er belang bij hebben een beetje te stimuleren ( en zodat het CBR wat bij kan spekken ) in de tegenwoordig krappe arbeidsmarkt & wereld met weinig werkgelegenheid.
Denk maar eens na: Je hebt je rijbewijs gehaald op je 17de – Vervolgens wil je een auto kopen, kan geen nieuwe betalen dus dan maar een 2de handse ( Autodealers ) – je moet benzine ( Pompstations ) hebben en een verzekering ( VerzekeringsMaatschappijen ) afsluiten – verzekering is torenhoog omdat je onder een ‘jonge bestuurder’ valt, waarbij het risico groot is op ongevallen wat de verzekering moet dekken – Na een ongeval moet je je auto repareren bij een garage ( Garagehouders ).
Denk je nou echt dat het CBR of de regering in het voordeel denkt van een 17 jarig kindje dat net met z’n hoofd boven het stuur komt ?
Maak je school af of zoek het begrip ‘marktwerking’ op.
@240sx:
niet iedereen met een rijbewijs heeft een auto hoor. En voor je studie heb je er misschien wel meer tijd voor dan tijdens je studie.
@240sx: hoezo slechte zaak? Ik heb mijn rijbewijs met 2todrive gehaald, en nu mag ik enkel onder begeleiding rijden. Pas na het examen ga je je eigen rijstijl ontwikkelen, en met je ouders ernaast gebeurd dat op een verantwoordelijke manier… Ik vind het een enorm goed initiatief!
@240sx: gast, wat jij doet is het probleem gewoon een paar jaar opschuiven. een 17 jarige is echt niet te stom om te autorijden hoor. en zijn ze dat wel, dan zijn ze dat bij 21 ook nog.
@240sx: Aangezien je op autoblog zit mag ik aannemen dat je autorijden net zo fijn vindt als de rest hier, dus snap je redenering niet.
@240sx: nee vent, tuurlijk niet.
@240sx: leeftijd maakt niet uit, ik ben 13 en mensen zeggen dat ik best goed kan rijden
@240sx ja want jij hebt je rijbewijs toch al
Ik hoop in november ook mijn 2todrive rijbewijs te halen. :)
@240sx je zou maar eens terugdenken aan de tijd dat je zelf 18 werd… en ‘eindelijk’ je rijbewijs mocht halen…
@Lars: ja en jaren wachten tot dat je eindelijk auto mocht rijden
Ik vind dit een erg goede zet van CDA en VVD. Dit plan motiveert jongeren om op een rustige en relatief veilige manier auto te gaan rijden, dit omdat er begeleiding bij is. Belangrijk is ook het gegeven dat jongeren in plaats van voor een duur scooterexamen nu gelijk door sparen voor rijlessen!
@martino: ligt eraan wie de begeleider is… Als dat zelf 1 of andere tokkie is, tja…
@martino: en dus als effect dat de complete bromfiets handel kapot is gemaakt.
@MB: dat is dan wel weer goed nieuws!
Hier ook een 17 jarige. Ik heb me rijbewijs sinds 16 januari j.l en wordt 1 december 18. Ik heb het in 26 lessen gehaald en ben in 1x geslaagd.
Ik zelf vind het een goede ontwikkeling van de politiek. Je leert op deze manier meer ervaring op de weg dan dat je net 18 bent en je je een coureur waant.
Het coach gebeuren daarentegen is dikke lulkoek en kunnen ze van mij part gelijk afschaffen. Gewoon met iedereen rijden die >5 jaar het rijbewijs heeft voor mijn part. Of een ouder je na een ‘rit’ gaat evalueren. Komaan zeg. Ik rij zelf met een BMW F10 535I en Audi A1 1.4 TFSI 180PK en rij stevig & zelverzekerd. Nooit een evaluatie gehad, en moet vaak de ‘Bob’ spelen bij een etentje. Coach?
@repeating: Mooi verhaaltje, maar wat je dus probeert te zeggen is dat je een jaar eerder ervaring op kan doen, buiten dat om dus totaal geen voordeel op een 18 jarige..

En je zegt dus eigenlijk ook dat een 18 jarige wel als een stuntpiloot de weg op gaat maar een 17 jarige niet, zonder coach.. want dat wil je afschaffen..

Vreemd..
@dennisr: 1 jaar langer ervaring op doen zodat je zelverzekerder bent dan wanneer je 18 bent én alleen in de auto zit vind ik anders een groot voordeel. En over die coach. Ik wil dat niet afschaffen. Anders gaat het hele principe van 2todrive verloren. Wat ik probeerde te zeggen is dat ze het begeleiderspasje moet afschaffen en iedereen, die langer dan 5 jaar het rijbewijs heeft, als coach mag optreden. Meer afwisseling van auto & coach kan alleen maar beter uitpakken!
@repeating: Je begeleider mag in principe ook geen alcohol op hebben hè.
@MB: Brommermarkt was al kapot door de praktijkregeling… 2todrive heeft dit alleen maar beperkt, want je krijgt gewoon je AM bij je autorijbewijs…
@MB:

Dat is om zeep geholpen door de enorm dure praktijkexamens op het brommerrijbewijs.
Ja, maar voelde me toch erg jong toen ik hem haalde. Ben nu bijna 20 en zou hem best in willen leveren om nog een jaartje te wachten. Maar dan niet alleen ik..
@240sx: wtf? ik snap je niet, je rijbewijs inleveren omdat….?
@lambo4all: omdat ‘ie geen geld heeft om hem te gebruiken.
@240sx: als jij je zo voelt, betekend lang niet dat iedereen ook zo voelt
@4apaev: betekend?
Ik ben er een van en vind het wel lekker alleen die begleider er naast minder
@lamborghini: Zodat jij en al je leeftijdsgenoten er flink op los kunnen rijden?
@BmwMPower: ja heel hard door rood ja en jou afsnijden
@lamborghini: Succes met je skelter.
@BmwMPower: Je bent net 2 jaar ouder dan hem man. Waar heb je het over…. :D
@AMV8Bart: En een stuk verstandiger! :)
@BmwMPower: aha, jij hebt last van de – ik heb de grootste piem0l – mentaliteit.
@lamborghini: ja het klote van de bijrijder is dat die dan per se mee moet wat het hele voordeel van zelf rijden te niet doet! ach denk maar zo, heb je em alvast als je 18 wordt!
Liever auto’s dan die jankende kolerebrommertjes die je 10 straten verder nog hoort gillen. Dus ja, goeie zaak dus.
@kaasboerin:
als je 17 bent en je hebt je autorijbewijs, mag je niet alleen in een auto rijden, dus dat gebeurd niet zoveel, je mag echter wel alleen op een brommer rijden. JE ziet dus dat er steeds meer mensen zijn die niet een

brommerijbewijs halen omdat dat te duur is, en omdat ze uiteindelijk toch hun autorijbewijs willen(moeten) halen, gaan ze dan maar op hun 17e hun autorijbewijs halen, en gaan ze vervolgens op de brommer naar school
@undifined1: Nee, volgens mij klopt dat niet, het lijkt me sterk dat je eerst je autorijbewijs haalt en vervolgens als profiteur brommer gaat rijden. Dat kan in een land als Nederland echt niet, want geld moet rollen he… Dat weet jij net zo goed als ik!
@autobart:
wat moet je anders met dat rijbewijs? Je kunt er alleen met je begeleider ergens mee naartoe, je kunt er niet mee naar school (niet dat dat te betalen is voor een scholier ofzo, maar toch)
@autobart: als een scooterrijbewijs niet zo duur was geweest was ik eerst voor mijn scooterrijbewijs gegaan. Nu ga ik gelijk voor mijn autorijbewijs om een hoop geld uit te sparen.
@autobart: Met een gewoon rijbewijs mag je ook op een brommer rijden, ik vraag me af of dit ook geld voor het speciale 17 jaar rijbewijs.
@Thomasio: Dit klopt niet. Sinds je Praktijkexamen moet doen voor de scooter krijg je je scooterrijbewijs niet meer automatisch bij een autorijbewijs. Dus iedereen die sinds Maart 2010 een autorijbewijs heeft gehaald hoeft niet perse een scooterrijbewijs te hebben, tenzij ze die erna apart gehaald hebben.
@aallex:
dat slaat nergensop! ik heb net een paar weken geleden op 17 jarige leeftijd mijn autorijbewijs gehaald, en brommerrijbewijs zit daar gewoon bij.
@aallex: Lulkoek. Bij je autorijbewijs krijg je nog steeds ja scooter/brommerrijbewijs. Dit heeft niks te maken met het praktijkexamen. Ik spreek uit ervaring want heb hem in januari gehaald (17j) en rij nu schakelbrommer, zonder hier apart voor op te hebben gemoeten.
@undifined1: dat is precies wat ik wil. Maar dan juist zodat ik lekker goedkoop naar school kan rijden en ondertussen voor een mooie auto kan sparen.
@ej20g:
dat is ook de redenering van mij, en vele scholieren met mij.
@undifined1: logisch toch. Waarom dat verschrikkelijk duur geworden bromfietsrijbewijs halen als het er bij het autorijbewijs gelijk bij zit?
@240sx, dan ben je waarschijnlijk onzeker achter het stuur, als je dat van jezelf weet stap je toch gewoon niet achter het stuur… ik heb net 3 weken mijn rijbewijs, verre van ervaren chauffeur af, maar mij zul je nooit horen zeggen dat ik hem in wil leveren
IK heb hem een paar weken geleden op 17 jarige week gehaald
@undifined1: Wat wil je nou?
http://4.bp.blogspot.com/-L1Ht_h1YwJU/UCn6d9ZRemI/AAAAAAAAAGc/raqLMif5swg/s1600/jackie-chan-face-9gag-762.jpg
@BmwMPower:
is het erg als ik het niet snap?
@undifined1:
sorry, de zin was niet duidelijk, ik bedoelde, IK heb hem een paar weken geleden op 17 jarige leeftijd gehaald
@BmwMPower: je zei net dat je verstandiger was dan de 17- jarige. Imbeciel…
@undifined1: Gefeliciteerd
@astonfreak:
bedankt
@undifined1:
niet dat ik dat lesrijden zo erg vond hoor, ik had een hele leuke lesauto, een Discovery 2 :) Maar voor de portomennee is het wel beter nu het voorbij is :-)
@undifined1: gefeliciteerd trouwens, jij bent verder dan ik.:)
@ej20g: bedankt!
Hoop hem 9 oktober te halen als 17 jarige! Persoonlijk vind ik het een goed initiatief.
Jammer dat ik nog niet heb kunnen beginnen. Anders was ik nu 1 van die 7.000 geweest… Hopelijk kan ik zo snel mogelijk beginnen. Een rijbewijs is een must voor een autoliefhebber dus wil zo vroeg mogelijk beginnen.
@ej20g: Dat verklaart ook de, zo nu en dan, gekke reacties van je.
@BmwMPower: hoezo? Ik heb nog nooit een overdreven rare reactie neergezet hoor…
euhm.. wie op die afbeelding bovenaan is 17?
Ik ben bijna 19, maar mn broertje die over een maandje 17 wordt is wel van plan eraan te beginnen. Ik en mn rijinstructeur vinden t best onzin. In de praktijk gebruik je dit nauwelijks.
en eve on-topic: ik heb gehoord dat er mensen zijn die na een 12-tal uren in de rijschool op hun 17de zelf op hun eentje mogen gaan rondrijden zonder begeleider…
Ik heb me rijbewijs sinds maart en ben nog altijd 17. In het begin is zo\’n begeleider wel handig, ze hebben toch meer ervaring en kunnen je daarmee wel helpen. Maar het begint nu wel vervelend te worden soms.
@f10m5: En wat kan die begeleider doen als jij ineens 200 wil gaan rijden? of als jij ineens plank gas door een bocht wil.. wat kan die begeleider dan doen?

Vrij weinig gok ik.. grootste onzin ooit dus..
@dennisr: Nou, wat zou een normale bijrijder doen? Hallo, je hebt gewoon je rijbewijs gehaald hoor, zo’n coach moet er alleen bij zitten om je advies te geven. Je zit toch zelf achter het stuur?
@dennisr: ze kunnen inderdaad niks doen qua rijden zelf ofzo, maar ze kunnen je wel tips geven over sommige dingen. Zeker als je je rijbewijs net hebt is dat soms handig dus als je niet al te veel gehoord hebt van je rijleraar, ik vindt het dus niet helemaal onzin. Het is wel zo dat ik gewoon mijn rijbewijs heb gehaald op dezelfde manier als een 18 jarige en die mogen dus wel zonder begeleiding rijden, dus in principe is een begeleider wel overbodig dat moet ik wel toegeven.
Al was ik twaalf, als ik die vriendin van zanger Rinus zou zien, zou ik in elke willekeurige auto stappen en met gierende banden wegrijden van haar!!!
Ik heb vorige week mijn rijbewijs opgehaald (als 17-jarige), maar ik moet zeggen dat ik nog niet gereden heb (op de terugweg naar het gemeentehuis na). Ik vind rijles en het rijden op zich wel leuk, maar aangezien er toch iemand naast je moet zitten, kun je niet “even” de auto pakken.
Ben trouwens wel pas de tweede keer geslaagd, na 39 lessen. Niet echt weinig, maar de mensen om me heen (een paar 17 een paar 18) hebben allemaal 50 lessen en een ttt erbij die ik niet heb gehad, dus op zich wel tevreden met die 39 lessen. Ik snap het nut van een ttt trouwens niet echt. De prijs is even belachelijk hoog als bij een gewoon examen, je kunt alleen niet slagen.
@luc2000: 50 lessen is vrij veel.
Nut van een TTT is een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen.
Wanneer je dit binnen hebt, hoef je ze niet uit te voeren op je examen. Lijkt me een zorg minder he?
Beter iets meer betalen en in 1x slagen dan nog eens een herexamen doen. Die paar tientjes maken dan ook geen fck uit.
@BmwMPower: hartstikke aardig zo\’n tussentijdstoets, maar uiteindelijk moet je het toch allemaal te gelijk kunnen doen. Je kan ook niet je auto op straat laten staan ipv parkeren omdat je dat pas een andere keer wilt doen
@BmwMPower: Ja maar je moet die verrichting toch doen, of het nou op een echt examen is of op een \’nep\’ examen. Daarom snap ik het nut ervan ook niet.
@BmwMPower: Ik heb 4 keer examen moeten doen, maar ben nog altijd blij dat ik geen TTT heb gedaan.. wel zo’n nutteloos iets.. vind het maar weggegooid geld..

ja goed, 4 examens ook, maar daar gaan we het verder niet over hebben..
@BmwMPower:
als je je bijzondere verichtingen niet goed doet, slaag je vaak ook nog wel hoor, en bijna al die verrichten stellen niks voor, alleen fileparkeren is wat lastig.

En bij een ttt heb je ze zeker allemaal, terwijl je op een examen maar 2 hebt, ik had zelfs 2 dezelfde, beide keren omkeren, en er was beide keren een zeistraatje dus dat stelde ook niks voor.
@undifined1: dat de bijzondere verrichtingen niets voorstellen klopt. Op mijn examen moest ik parkeren op een lege parkeerplaats en een stopopdracht uitvoeren. Wat inhoudt dat je op een dusdanige afstand van een auto stopt, dat je zonder hem eerst een stukje achteruit te zetten weer weg kunt rijden.
@luc2000:
50 lessen is wel heel extreem volgens mij, mijn rij instructeur deed standaard een pakket met 25 lessen + examen en geen ttt, en als het bijna examen is, kunnen daar eventueel nog een paar tussen komen.

Ik had ook zo’n pakket, en dan wel in spoeduitvoering, dus had zo nu en dan gewoon 4 a 5 uren les achterelkaar met zo nu en dan een pauze, ik heb er (met een vakante van 2 weken er tussen) ongeveer 2 maanden over gedaan,

en ik ben in 1 keer geslaagd, maar ik had ook wel wat geluk bij mijn examen, ik had een makkelijk route, en ik reed een rotonde op terwijl een auto toch wel een beetje dichtbij was. En ik heb met die man een beetje over oude bmw’s gepraat.
Ik moest gewoon wachten tot ik 18 was. Heb ook geen brommerrijbewijs gehad, leek me niet nodig aangezien mijn fiets mijn beste maat was/is. Had gelukkig wel maar 17 lessen nodig. Mij maakt het trouwens niet zoveel uit, zolang ze maar daadwerkelijk met begeleiding achter het stuur stappen.
Ik ben ook 17 en heb deze zomer m’n rijbewijs gehaald. Had 28 lessen nodig. Ben zelfs nog overgestapt van rijschool, omdat ik van Buuren echt slecht vond. Leraar gaf me een advies van 35! lessen. Van Buuren is gewoon veel te commercieel. Ben daarom ook naar een zelfstandige gegaan en dat ging prima!!! TTT snap ik eigenlijk ook vrij weinig van. Als jij perfect rijdt op je examen, en je doet je bijzondere verrichtingen niet, slaag je 9 van de 10x toch
@Robinveerman42:
dat is ook mijn ervaring, een bij kleine rijschool heb je vaak minder lessen nodig, ieddereen die ik ken bij een grote rijschool hebben tussen de 30 en 40 lessen gehad, terwijl bij de kleine rijscholen bijna idereen 20 a 25 lessen heeft gehad.
Heb zelf mijn rijbewijs vorige week gehaald (18 jaar) viel net buiten de 2todrive groep, ik ben zelf zeer voor de 2todrive! heb 2 jongens bij me in de straat die hem beide hebben en er ook zeer veel gebruik van maken! ik had 19 rijlessen nodig terwijl ik in het begin werd ingeschat op 30. je moet een beetje een grote mond geven en dan luisteren ze wel naar jou zelf.. die rijscholen willen alleen maar geld vangen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).