Saab toch naar de haaien? GM wil niet, Pang Da kan niet

Auteur: , 47 Reacties

Kan iemand hier niet gewoon een eind aan breien? Goed- of kwaadschiks. Dat Saab-nieuws schommelt harder heen en weer dan een dronken Zweed op een schommel. Hadden ze zo'n mooi reorganisatieplan, geeft General Motors te kennen dat ze Saab helemaal niet aan de Chinezen willen verkopen. Bovendien heeft Pang Da helemaal geen geld.

De toekomst van Saab blijft dus nog wat langer onzeker. GM heeft op dit moment nog vrij veel te zeggen over het merk. Bijna alle techniek in de huidige modellen komt bij hen vandaan. Aangezien GM licenties daarvoor ook al aan een ander Chinees bedrijf levert vinden ze het niet zo’n goed idee het spul voor een ‘schijntje’ aan Pang Da te verkopen.

Het lijkt er dus sterk op dat Victor Muller voor zijn beurt heeft gesproken. Onder tijdsdruk zijn er wederom mooie plannen naar voren gekomen maar nu lijkt niemand mamma GM om toestemming te hebben gevraagd.

Een andere complicatie komt uit China zelf. Redder in nood Pang Da zit momenteel zelf in een financieel gecompliceerde situatie. Het schijnt dat het merk zelf garant stond voor leningen van haar klanten en die (Chinese) klanten zijn op dit moment steeds minder bereid te betalen. Met die en meer kosten heeft Pang Da de afgelopen tijd blijkbaar een stevige €480M opgebrand.

Hoe welkom een frisse 9-3 dan ook mag zijn in het straatbeeld, het lijkt er steeds minder op dat die er ooit gaat komen. Of allerlei partijen spelen hier een of ander vaag strategisch spelletje. Zoals zo vaak: de tijd zal het leren. Hoewel meer tijd weinig goed zal doen voor het toch al lage vertrouwen in het merk. (bron: thetruthaboutcars.com)47 reacties

Laat maar verrekken, dan is het klaar.
@Vinny_93: Precies, het moet nou eens afgelopen zijn!
ik heb het gezegd……
:o
@mazdarx8: http://www.autoblog.nl/saab-gaat-naar-de-chinezen-hoe-nu-verder#comment-2799744
@mazdarx8: chapeau! eerlijk waar. hahahaha soap van het hoogste niveau. GTST heeft nog minder gekkigheid.
Wat kost Saab? Kan je niet gewoon met een aantal mensen saab kopen?
@bmwmaaktrijdengeweldig: pand da zou het gaan kopen voor 100 miljoen, maar als jij dat bij elkaar denkt te krijgen succes!
@audi18: Daar kan ik jou niks over zeggen ;)
@bmwmaaktrijdengeweldig: het “kopen” van Saab is niet het probleem, het gaat om het bedrag je vervolgens moet investeren om alle schulden af te betalen en om te investeren in de toekomst.

De $100 miljoen die de Chinezen zouden willen betalen aan Victor Muller is vooral symbolisch. Het gaat vooral om het bedrag dat ze daarna willen investeren.

Ze spreken zelf over een bedrag van 2 miljard euro dat nodig is tm 2015/2016.

Het “kopen” van Saab is stap 1, maar de stappen daarna (veel geld investeren) zijn véél belangrijker.

En dat is precies waar het bij Muller fout is gegaan. Hij heeft een goede deal gedaan door Saab voor een appel en een ei te kopen, maar hij had niet het geld om een succes te maken van Saab.

Vergelijk het maar met een gelukszoeker die een 15 jaar oude Mercedes S600 koopt. Die kost geen drol, maar je moet een vermogen uitgeven aan verzekering, benzine, wegenbelasting en onderhoud.

Als je weinig geld hebt hou je dat niet lang vol en moet je auto weer de deur uit. Die persoon had voor datzelfde geld beter een jong gebruikte 3 Serie kunnen kopen, want dan had hij ook het onderhoud en de benzine kunnen betalen.
@robbie: Bedankt!
De filmrechten van deze hele soap verkopen, daarmee de werknemers een afscheidscadeautje geven en Saab gewoon failliet verklaren. Het is de enige manier om de schulden kwijt te raken, lijkt het. Bovendien tegen de tijd dat onze economie weer even wat aantrekt, de Grieken en Italianen weer een beetje economische kennis krijgen, Saab dan weer op starten als een speciaal merk. Wat rally’s rijden voor de aandacht en we zijn klaar.

Het zit ze niet mee daar in het noorden…
kan bill gates saab niet kopen/redden?!
@Flamingo:

En waarom zou die dat doen?
@Hupke: Kun je nagaan hoe diep we al gezakt zijn dat zulke voorstellen gedaan worden…
@cheetacars:

En hoe snel dat gegaan is, normaal worden toch eerst Vijay Mallya ofzo er nog bij gesleurd voordat men absurd begint te bedelen.
@Hupke: gewoon. geld zat
@Flamingo: Je vergeet één belangrijk aspect. Iedere bedrijf maakt de afweging: Wat als. Wat kunnen we er aan verdienen? Heeft het zin voor ons? Microsoft is geen optie. Wat moet een sofware-fabrikant nou met een autofabriek. Kijk.. dat ze een licentie willen voor de info-tainment aan boord van een Saab kan ik mij iets bij voorstellen. In een Fiat zit ook een Microsoft hubje. Maar voor de rest..

Kijk zelfs naar VAG. Volgens mij zo’n beetje de rijkste autoboer ter wereld. Die hebben miljarden cash in kas.. letterlijk. Dan hebben we het nog niet eens over de waarde van VAG inclusief alle activa.. roerend en onroerend.. en zelfs die doen geen bod. Die stellen dezelfde vraag.. wat als. In het segment van Saab hebben ze al Audi, etc, etc.. Wat als.. ;)
@Freewarefreak: Wie heeft het over Microsoft? @flamingo stelt voor dat Bill Gates het koopt, niet Microsoft. Die vent is zo rijk dat ie het wel kan doen als hobby-projectje. En als ie er dan 10 miljard aan verliest, gaat ie dat nauwelijks merken…
@Esprit_de_Flandre: zie mijn comment. ;)
@Freewarefreak: Esprit, klopt.. maar Gates zal dit ook niet doen. Bill is begaan met de natuur en niet met auto’s.

Je weet dat deze man letterijk 0 AutoMotive interesse heeft. In zijn garage staan een Porsche 911 cabrio en een 959 voor de fun. That’s it. Vergelijk dat met de collectie van bijvoorbeeld Jay Leno en Jerry Seinfeld, etc.

Nee Gates stopt al zijn geld in de “Bill & Melinda Foundation” voor goede doelen. Je moet maar eens op Wiki kijken wat die doen.

Vet.. Ze hebben een bunker gebouwd op de Noordpool (niet letterlijk.. maar ergens diep in de permafrost super noordelijk) en daar liggen ALLE (en continu in progress) zaadjes in van alle planten en gewassen op aarde. Voor de toekomst.. als er soorten uitsterven.. geweldige projecten!

En zo meer van dat soort dingen. Bill is down to earth.. koopt geen superjachten e.d. zoals collega Paul Allen. Laat staan dat ie een miljard of wat steekt in een eigen automerk (want dat wordt Saab dan.. dan is het van hem..)

Weet je wat er in zijn testament staat? Letterlijk? Bill en Melinda hebben 3 kinderen gekregen samen. Als Papa / mama dood gaan erven de kinderen 10 miljoen de man. That’s it. Daar kunnen ze de rest van hun leven alles mee doen zegt Bill.

De overige 50 miljard plempt ie dus in die foundation. Daar kunnen alle humane projecten op aarde mee gefinancierd worden en dat wil hij ook. En ook daar zit een clausule in (jep.. Bill heeft dat goed doortimmerd) De foundation moet dat geld uitgeven in maximaal 30 jaar. Dan moet dat op zijn. Zodat er niet een heel leger foundation medewerkers steenrijk ligt te rentenieren tot het eind der tijden..
@Freewarefreak: Dat ie totaal geen interesse in auto’s heeft wist ik niet, nee. Van die zaadvoorraad had ik wel al eens gehoord. Hoe dat z’n erfenis geregeld is, is nieuw voor mij. Hij heeft eigenlijk wel gelijk dat ie het zo doet. Er is blijkbaar verdomd goed over nagedacht. Ik vraag me wel af wat er dan met de aandelen in Microsoft gebeurt. Normaal komen zo’n aandelen bij een foundation terecht, die dan gewoon de winst gaat verspreiden. Als die foundation echter over dertig jaar moet ‘verdampt’ zijn, zullen ze die dus moeten verkopen…
GM wil nog steeds Saab kapot hebben ,maar dat GM niet aan de sjina boys wil verkopen is toch bekend?
interview muller paar dagen geleden. je ziet al aan zijn hoofd dat ie verwacht dat het niet goed gaat komen
http://www.youtube.com/watch?v=FUEg0QeBFwU
@Flamingo: Ik heb het na 3 minuten afgezet.. het boeit me niet.. ik hoop dat Saab blijft.. ik gun het merk alle goeds.. maar voor de rest..
UPDATE 4 NOVEMBER 2011

(Officieel persbericht Saab…) auteur: Carreza

Saab heeft met GM, Pang Da en Youngman een overeenkomst getekend voor een nieuw seizoen van “The Saab Soap”!

Na de deal met Pang Da en Youngman leek het einde verhaal voor deze populaire serie. Wegens de hoge kijkcijfers is echter beslist om er toch nog even mee door te gaan!

“Er zijn nog verhaallijnen zat, mede dankzij de goedkeuring van GM die nog steeds nodig is om Saab te kunnen verkopen”, aldus een opgetogen Muller.

Op de vraag of de serie ook in 2012 nog op de buis komt, kon Muller nog geen antwoord geven maar fans kunnen dus zeker nog een paar weken genieten van hun favoriete serie!
@Carreza: nou… daar zeg je wat.
ik denk dat dit verhaal wel te verfilmen is, maar dan wel in meerdere delen want het past natuurlijk niet allemaal in één film.
een soort van lord of the rings…
@Carreza: Like sands through the hourglass… so are the days of our Saab.
@Carreza: reactie van de week op onze Facebook! ;)
@autoblogger: Dank je wel, ik ben erg blij dat mijn reacties hier worden geapprecieerd! heb trouwens op facebook al gereageerd! ;)

P.S. Is het trouwens geen idee om zo’n autoblog-item weg te geven voor de reactie van de week? :D

Uw vaste reactie-auteur, Carreza.
Gottegottegot, het begint steeds meer op een slechte sterfscene te lijken.
@midasracer: Er is nog wat ambulance-personeel aanwezig, om het boeltje te reanimeren en opgang te houden. De echte sterfscene komt nog wel, of gaat de patiënt het overleven? Wie zal het zeggen.
Euthanasie is ook wel toegestaan, volgens mij, wel met een doktersverklaring.
Wie gaat die broeders vertellen dat de reanimatie mag stoppen, of tegenhouden van verdere reanimatie?

Saab: Stop Alstublieft Alle Beademing.
@Orichy: Saab zorgt zelf wel dat alle touwtjes vallen, het echte probleem /beademings-freak is victor muller ;)
VM is een witte boorden crimineel die niets goeds brengt en in alles dat hij doet uit eigen belang doet. Het is zo jammer dat Saab met deze man de oorlog moet winnen.
@potjak: Precies, ik snap ook die verheerlijking van VM nooit. Sluiten die hap.
doet facepalm…
The truth about cars als bron. Dan ben je laag gezakt of is het soort zoekt soort? Vergeleken met TTAC’s Berthil is zwavelzuur nog melk.
Wat er hier in de botte koppies maar niet door schijnt te dringen (het moet me eigenlijk niet verbazen) is dat er tot nu toe geen enkele voorspelling van de Saab bashende Autobloggertjes terecht is uitgekomen. Ik begrijp ook wel dat iedere strohalm wordt aangepakt. Stel je voor dat je je ongelijk moet toegeven want wat zegt dat over jou als jezelf respecterend autobloggertje.
En voor de rest van de zuurtjes hier die hier Saab en Muller zo graag zien verdwijnen: Wat hebben jullie tot nu toe gepresteerd behalve een paar berichtjes op dit forum zetten. Ga eerst eens wat bereiken en kijk eens of datgene wat je zegt ook klopt ipv een inhoudsloze mening te geven
@quint: wat heeft jou zo gefrustreerd gemaakt? Het hele Saab en Victor Muller verhaal was gedoemd om zo te lopen. Bij Spyker liep het net zo.
@quint: en TTAC zuigt dit uit hun duim? Ze verwijzen keurig naar de bronnen waar ze hun informatie vinden:
http://online.wsj.com/article/BT-CO-20111104-711923.html
http://www.chinadaily.com.cn/hqcj/zgjj/2011-11-02/content_4250120.html
http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?cid=1102&MainCatID=11&id=20111103000002

Maar goed, dat wil je waarschijnlijk niet eens weten/zien.
@quint: haha! pot/ketel, andere mogen niet over vm oordelen maar jij wel over andere… sukkel
ga lekker ergens anders de pseudo geleerde uithangen
Het is pseudo-geleerde, lutser. En inderdaad als je ergens de ballen verstand van hebt dan kun je beter je melis houden. Ik zeg nergens dat je niet zou mogen oordelen. Ik stel alleen een vraag en geef types zoals jij een advies zodat je wat geloofwaardiger kunt overkomen. Pot/ketel? Joh, als je niet tegen de hitte kan moet je uit de keuken blijven

@robbie: klopt, alleen TTAC vermeld alleen bronnen als het hun uitkomt en dat betekent dus alleen als ze iets negatiefs kunnen zeggen over Saab..Beetje wat jij ook doet, maar ik wil je niet tekort wil doen. Waar TTAC alleen maar zuur is, is jou mening beredeneerd. Dat kan ik wel weer hebben
@mashell geen frustratie maar irritatie over al die feitenloze meningen over Saab. Lekker zuur een potje meelullen met alle andere kennerts.
‘apart’ dat dit nieuw altijd nabeurs in de media komt.. Oftewel, Victor en consorten waren hier al zeker 24u/enkele dagen van op de hoogte!
Als VAG/Audi slim is laten ze Saab failliet gaan en dan kopen ze heel snel de Saab Naam en alle rechten voor Haldex XWD op.
@HZW: Jo, dan krijg je weer het gedonder met “eenheidsworst”, etc. Buiten dat gebruiken ze al de Haldex systemen…
@HZW: Haldex is geen eigendom van Saab bij mijn weten. Nooit geweest ook…
Steeds dat ge heen en weer van wel falliet of toch niet, naja saab is voor mij al naar de knoppen geholpen. ze mogen de deuren sluiten er is steeds maar onduidelijkheid. sluit de boel gwn! zonde wel alleen hieraan heb j eook niks
Ondanks dat ik dit gedoe rond Saab ook beu begin te raken zou ik het toch zonde vinden als dit merk failliet gaat. Daarom hoop ik nog steeds dat er een degelijk geldschieter of investeerder langs komt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).