Saoedische rijbewijs-activiste betrokken bij zwaar ongeval

Auteur: , 54 Reacties

Voor wie nog zat te wachten op een bizar bericht: de vrouw die in Saoedi-Arabië streed voor 'vrouwen achter het stuur' is vandaag betrokken geraakt bij een dodelijk ongeluk. Ruikt het hier opeens heel erg naar complottheorieën.

Het meest bizarre nieuws is natuurlijk dat het ‘nieuws’ is dat er een vrouw verongelukt. In Saoedi-Arabië, het laatste bolwerk waar vrouwen geen rijbewijs mogen hebben, is dit een zeldzame aangelegenheid. Nog aparter wordt het verhaal als blijkt dat een van de belangrijkste activisten achter het stuur zat.

Manal al-Sharif werd er afgelopen jaar nog voor veroordeeld tot 10 zweepslagen (geen grap). Zij nam plaats achter het stuur en zette een video hiervan op youtube. Haar actie kreeg wereldwijd aandacht, zij werd opgepakt, daarop volgde een facebook- en twitter-actie en vandaag raakte zij betrokken bij een ernstig ongeluk. Haar SUV sloeg over de kop. Een inzittende kwam om het leven, Manal al-Sharif raakte zwaargewond.

Als het ongeluk ergens toe aan mag zetten: dan vooral tot rijtrainingen voor iedereen. Kan men daarna, als alle vrouwen een rijbewijs hebben, weer kibbelen over ‘onveiligheid’ met al die vrouwen op de weg. Bovenstaand een ongerelateerde foto die enkel de ‘onhandigheid’ van hoge auto’s toont, waarschijnlijk het grootste verkeersveiligheidsprobleem in Saoedi Arabië. (bron: arabianbusiness.com)54 reacties

Daarom zijn er dus daar geen vrouwen achter het stuur, duhh…
@dutchscream: Precies, en zelfs als ze zouden kunnen rijden, nu mogen ze het niet, dus zorgt het sowieso voor minder verkeer wat altijd veiliger is.
Ze geeft ze wel direct een reden. De enige vrouw op de weg en ze veroorzaakt een ongeluk. Slecht bezig.
@Northwestern: beetje goedkoop om direkt aan te nemen dat zij het ongelukt heeft veroorzaakt! Foei!
@Onehp: Ze zal hoe dan ook toch wel de schuld krijgen, want ze had daar niet mogen zijn. Dus de sowieso de oorzaak.
@Northwestern: ze is niet de enige hoor.
@Northwestern: deze vrouw heeft dan ook geen rij opleiding etc gehad, he! Oveirigens geloof ik niet in rijlessen. Rijden kan je of niet, maar toch.
@meneersander: Voor een gedeelte wel waar maar zonder training of studie kom je echt niet ver.
@Benz65: Ja, oke. Je moet wel leren om volgens de regels te rijden
@meneersander: Laten we de verkeersregels dan ook maar afschaffen. En als we toch bezig zijn, de APK ook!
Normaliter ben ik niet zo van de aluhoedjes en complottheorien maar van deze zou ik niet verbaasd zijn.
@bozewolf: De SUV sloeg over de kop. Ford Explorer toevallig ?
verongelukt zwaar??

net zoiets als, 3 doden waarvan 1 ernstig
@tomleeuw: Nee. Blikschade is ook een ongeluk. Daar raak je niet gewond van. Als je zwaar verongelukt, dan heeft de poep de spreekwoordelijke ventilator geraakt.
@henkbobsjon: De rijbewijs-activiste heeft een ongeluk gehad waarbij de passagier is verongelukt
@tomleeuw: Bij zwaar verongelukken liggen er lichaamsdelen enkele meters verderop etc. Dat is het grote verschil met normaal verongelukken…
Net als Alwood al schrijft. Dit geeft nu dus juist aan, dat rij-trainingen zo belangrijk zijn, ook voor vrouwen, om daarna aan het verkeer in een auto deel te kunnen nemen.
Spijtig voor die jag
@bass: Zeg snoes, de foto is een archieffoto. Of zie jij een over de kop geslagen SUV op de foto?
Of heb jij inside-info dat ze met een Jaguar SUV crashte? Dát zou pas autoblog nieuws zijn!
@mout:

Wat een Jag SUV op de baan?! dat zou idd pas nieuws zijn.
Nu je het zegt zo’n mulle lijkt me wel altijd een productie versie met een boerka te zijn
@Hupke: mule – auto met burka. roflol!
@mout: Deze foto is inderdaad niet in Saudi genomen, maar in Dubai op de Oud Mehta Road. Minstens twee jaar geleden, want de metrobaan is ondertussen al in gebruik.
Verongelukken wordt normaliter alleen bij dodelijke afloop gebruikt. Nu klopt dat enigszins, maar zij is zelf niet degene die verongelukt is…?
De dames daar mogen het waarschijnlijk definitief vergeten.
zoals het nu in de titel staat lijkt het meer of zij zelf is overleden
Ik wil toch ook even de taalnazi uithangen: verongelukken dan ga je dood. Ze is betrokken bij een dodelijk ongeval, waarbij ze zelf zwaargewond raakte.

OT: Blijft toch waanzin dat vrouwen daar niet mogen rijden?! Dit zal wel weer als excuus worden gebruikt om ze nog verder van het stuur te gaan houden…
Vreemd geschreven stukje; Eerst schrijf je dat Manal al-Sharif vandaag verongelukt is….en vervolgens is ze zwaargewond en overleed een inzittende????????
Vraag: Hoe zit het nou…..
@bowie: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1081/
klopt inderdaad niet, als ze nog leeft…

OT. als ik de foto zo bekijk, vraag ik me af of het wel haar schuld was. (De SUV was toch van haar?)
@degraafm: Bovenstaande foto heeft niets met het ongeluk te maken. Staat in tekst van de laatste alinea…..
degraafm via Android app
@bowie: craps, toch maar beter lezen. Bewijst maar weer dat internetten en werken niet samen gaat.
Normaal lach ik wel met vrouwen achter de stuur. Maar vrouwen zijn ook mensen en verdienen om gelijk behandeld te worden
Verongelukken is inderdaad altijd dodelijk.

OT: Tja nu mogen sowieso de vrouwen daar de eerste 10 jaar zeker nog niet autorijden! Het is een triest bericht, maar stiekem moet ik er ook een beetje om lachen.
Het verkeer is daar zeer gevaarlijk, volgens mij zullen de wegen veel veilig worden moesten vrouwen mogen rijden.

In mijn boekje zijn de nieuwe chauffeurs die grofweg vijf maal minder kans heeft om in het verkeer om te komen de eerste jaren, de véél betere chauffeur. Alle jonge haantjes hier die zich negatief uitlaten over vrouwen in het verkeer kunnen dus beter hun bek houden.
Vrouw aan het stuur bloed aan de …
Nee serieus, compleet belachelijk dat vrouwen daar niet mogen rijden, gewoon hallucinant dat ze daarvoor zweepslagen krijgen, maar eigenlijk is dat een aangelegenheid waar wij ons hier niet mee te moeien hebben, het is niet dat wij een monopolie hebben op de waarheid.
Complot geen complot, daarover kunnen we toch niets zinnig zeggen. Het enige wat we kunnen doen is duidelijk laten horen dat dit niet echt ok is en op z’n minst verdacht.
@ hierboven: je weet toch al langer dat je geen nederlands moet kunnen om bij autoblog te werken, je hoeft ook niets van autotechniek af te weten, het enige wat je moet kunnen is artikels van andere sites overnemen en er een linkje naar plaatsen.
@fortuna: thanks bro, maar we doen het met liefde…
@ titel
check, thanks, wat is Nederlands toch een beperkte taal :(
hmmm, rare mensen die oliesjeiks! Ze hebben miljarden dollars, miljoenen vrouwen, en duizenden auto`s. Maar combineren ho maar!
@AudiQuatro: Ze combineren die dollars wel met auto’s en vrouwen maar combineren de vrouwen niet met dollars en auto’s .. Think about that ;)
@NielsGP: daar heb jij weer een punt
Vrouwen rijden over het algemeen heel goed ,parkeren kunnen ze niet . Jammer dat juist deze vrouw bij een ongeluk betrokken is.
@norge: deze vrouw heeft geen rijbewijs.
@mashell: Dat is niet waar. Al-Sharif heeft wel degelijk een (internationaal) rijbewijs, net als vele andere vrouwen in Saudi-Arabië. Kwestie van een rijbewijs halen in een ander land, bijvoorbeeld tijdens een studie in het buitenland.
Pfff, bizar verhaal zeg! Hoeveel zweepslagen zou ze nu wel niet krijgen?? Of degene die verongelukt is moet een vrouw zijn natuurlijk, dan is het niet erg…
Je moet je gewoon aan de wet houden, punt. Dat ze daar wat strenger zijn dan alleen boetes uitdelen is dan jammer.
Hier in Dubai rijden ook regelmatig vrouwen rond met Saudi kenteken. Ik vraag me dan altijd af waar zij hun rijbewijs gehaald hebben. Aan hun gemiddelde rijstijl denk ik dat de meesten ook geen rijbewijs hebben, want ze halen de meest vreemde manoeuvres uit.
50 zweepslagen omdat er een dode gevallen is en 500 zweepslagen omdat het een vrouw was die reed. Apenland…
Dan weet je ook wel dat die 10 zweepslagen zijn teruggedraaid of hoe je het ook mooi noemt. Maar dat betekend dus dat die vrouwen uit protest een auto rijden zonder rijbewijs, hmm….
het is niet toevallig dat net zij bij het ongeluk betrokken was als vrouw!, ze is een van de weinige die daar rondrijd als vrouw
Humanspectrum
Complottheorie? Ik weet het niet. Ligt eraan hoe fel die Arabieren tegen vrouwen achter het stuur zijn. Het is wel strafbaar, maar strafbare delicten komen in gradaties. Als het echt superillegaal is, zou het misschien een kwestie van 1+1=2 kunnen zijn. Valt het allemaal wel mee, dan is het spijkers op laag water zoeken, wat mij betreft.
saudi arabie toch?
sorry saoedi is goed

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).