Schultz: ‘A27 Utrecht gaat naar 14 banen’

Auteur: , 39 Reacties

Voor wie niet bekend is met de materie: de A27 ter hoogte van Amelisweerd is al een tijd lang onderwerp van discussie. De overheid wil 'm verbreden, de gemeente Utrecht liever niet. Minister Schultz geeft nu de doorslag en slingert de asfalttruck alvast aan.

Het fileknoopunt tussen Lunetten en Rijnsweerd (kaartje) gaat naar 2X7 banen, zo laat Schultz vandaag weten. Meer asfalt, einde aan fileterreur, dus wees blij. Maar dat vinden Burgemeester Wolfsen en wethouder Lintmeijer van Utrecht geen goed plan. Er gaat namelijk een strook bos bij Amelisweerd naar de klote door de verbreding. En inwoners van het naastgelegen snelwegwijkje Lunetten zijn al langer bezig om de verbreding tegen te werken, zij zien de stijging van fijnstof (aka huiliestof) niet zitten. Maar voor de dagelijkse forens die dit stukje snelweg naast Utrecht meepakt is het goed nieuws.

Schultz zegt echter van de Tweede Kamer opdracht te hebben gekregen om snel een besluit te nemen, en dat doet ze nu: de betonnen bak, waar de A27 ter hoogte van Amelisweerd doorheen loopt, zal worden verbreed. Hoe boos het college van Utrecht ook wordt.

Er wordt trouwens wel aan de flora gedacht: over een lengte van 250 meter moet de weg een dak krijgen, waarop nieuwe bomen worden gezet. Poldermodel much?

Met dank aan @Bigcar voor de tip!39 reacties

Ik voel een trajectcontrole aankomen…
@Robinveerman42: beter dan file :p
Goed dat dit plan eindelijk wordt doorgezet. Op belangrijke knelpunten is extra asfalt noodzakelijk voor een betere doorstroming en zoals op de A2 te zien heeft dit effect. Zo zijn de files en dus het aantal stilstaande en CO2 uitstotende auto’s daar behoorlijk afgenomen.

En over het college van Utrecht: Dat heeft de afgelopen jaren op werkelijk op alle fronten een wanprestatie geleverd en het zou daarom schandalig zijn als een plan wat grote steun van het volk heeft,door een volledig incapabel links clubje zou worden geschaad.
Leuk allemaal, maar hoeveel van die 14 banen zul je straks in de spits maar mogen gebruiken?? Dat zijn er echt niet meer dan 4 en dan ook nog met een maximale snelheid van 50 km/h
@bullgod76: Ik denk ook niet dat je die nodig hebt buiten de spits… Hoe breed is jouw auto?
@bullgod76:

1.zeikerd
de zeikerd zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [‘zɛikərt] Verbuigingen: zeikerd|s (meerv.) iemand die voortdurend klaagt en zeurt informeel Voorbeeld: `Daar heb je die zeikerd weer met zijn misselijk geklaag.`Synoniem: querulant …
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/zeikerd
Oh, dat beruchte weefvak. Waar iedereen per direct op de goede baan wil rijden en niet de volledige 3 kilometer daarvoor neemt.
Ideaal om ooit nog eens een straat F1 op te gooien.
@norge:

Het is 1 rechtstuk, wordt een beetje saai.
@anakiet: op de foto is anders een bocht te zien..
ach Burgemeester Wolfsen en wethouder Lintmeijer
denken al jaren verkeerd, ook op dit onderwerp
en dat de bewoners last hebben geloof ik niet vanwege het volgende:


1-) al jaren loopt de overheid te lullen dat bewoners van breukelen langs de a2 last hebben van het verkeerd, terwijl Carlo brantsen (hoofdredacteur van carros magazine) daar zelf woont en geen enkele buurman heeft horen klagen
2-) ga eens voor de grap met de auto langs hotel breukelen langs de a2. op de a2 rijden auto’s lekker langs en het hotel staat daar 80 meter vanaf, met geen enkele obstakel dat geluid weerkaatst ofzo, terwijl het enige dat je voor het hotel hoort alleen maar een beetje wind voorbij hoort zoeven, het is niet meer zoals vroeger dat je een stinkwolk en bakke herrie en muffe lucht hebt op en langs de snelweg.

de enige die er last van hebben zijn een paar koeien langs de snelweg die er dagelijks naar ons zwaaien als we even langsrijden en ze booeee roepen en mijn melk produceren..
ik dacht dat alleen de partij van de dieren irritant kon zijn, maar dat ambtenaren van apen afstammen is nu echt wel bewezen, evenals ministers (op melanie na, niks seksistisch of discriminerends , gewoon omdat ze gezond verstand heeft die ze gebruikt ).. stelletje onbeschofte autistische dieren..
@bigcar: maar dat ambtenaren van apen afstammen is nu echt wel bewezen, evenals ministers (op melanie na, niks seksistisch of discriminerends , gewoon omdat ze gezond verstand heeft die ze gebruikt )
Gezond verstand? op dit vlak misschien…. Vergeet voor het gemak vooral dat zij ook verantwoordelijk is voor het OV.
Je weet wel, de falende NS, prorail en zo.
@bigcar: Een hoofdredacteur van een (nog steeds bestaand?) autoblad is natuurlijk niet echt objectief. De gemeente Utrecht doet gewoon haar taak de, Utrechters beschermen tegen iets wat de Utrechters meer schaadt en dan dat de Utrechters er bAt bij hebben. Maar rijstroken betekent meer verkeer, betekent meer overlast. Dat sommetje is toch niet al te moeilijk?
@mashell: ” Maar rijstroken betekent meer verkeer”

Uhhh ja natuuuuurlijk?! Dus als er meer rijstroken zijn rijdt er volgens jou ook gelijk meer verkeer overheen? Denk eens na! Mensen rijden niet over een weg alleen om de rijbanen te benutten, maar omdat ze van A naar B moeten. Dus jij denkt serieus dat er ineens meer mensen van A naar B moeten omdat er een paar rijbanen bijgemaakt zijn? Dat is toch niet logisch?
@mashell:

Laat me raden, meneer woont in Utrecht?
Als je even meer dan één hersencel gebruikt zou je misschien kunnen bedenken dat juist al dat filerijden goed is voor hoge concentraties fijnstof, en als iedereen lekker door kan rijden scheelt dat een hoop irritatie, zowel voor de automobilist als ´de Utrechters´
de snelheid gaat omlaag naar 100 :'(
Zou goed zijn als ze die 2x 7 rijstroken opsplitsen.
En dan bedoel ik dus opsplitsen naar bestemming, als je op de A27 blijft, dan heb je 2 of 3 stroken tot je beschikking en dan de rest gewoon met alle afslagen. Krijg je een soort Expressway idee (Zit ook om Toronto in Canada heen, werkt goed, en er zijn vast wel veel meer voorbeelden)
Tip voor mensen die niet naast een fijnstofnest willen wonen. Ga lekker in Friesland wonen en houd op met janken, niemand heeft je gedwongen om daar een huis te kopen. Gebruik je botte harses en ga dan niet naast een snelweg wonen. Zeker niet naast de aorta van het Nederlandse verkeer. Dit is het zelfde soort mensen dat voor 30.000 euro de keuken gaat verbouwen en dan de lening niet meer kan betalen, GOEDEMORGEN!
@SDM: Precies, vaak was de snelweg er eerder als het huis.. En daarnaast staat het daar deels elke dag vast, dat is slechter voor de gezondheid als dat het voorbij vliegt.
@SDM: weet niet wat jeleeftijd is, maar je klinkt als iemand die de aanleg van de A27 door Amelisweerd niet heeft meegemaakt; het zou je sieren als je je daar eerst eens in verdiept, voordat je je gal spuit.
@406_v6: Voordat de a27 daar liep was er al de waterlinieweg waar geen maximum snelheid op zat (lang, lang geleden). Die weg was er al lang voordat de wijk lunetten er was.

Dus, ik weet niet wat jou leeftijd is, maar dat lijkt er niet toe te doen.
@flutterby: De Waterlinieweg loopt weliswaar parallel aan de A27 en ja, die was in de tijd dat tv’s nog zwart wit waren ongelimiteerd; desalniettemin was de keuze voor de A27 via de Amelisweerd op z’n zachts gezegd omstreden (buiten het natuurgebied om), want de gemeente Utrecht was al in 1963 bezig met de ontwikkeling van o.m de wijk Lunetten, dus men wist al ruim vóór de aanleg van de A27 dat er woningen langs het geplande tracé lagen (en dus last konden krijgen van die A27).
@SDM: Het probleem is dat je daar al woonde en dat er daarna een fijnstofnest komt.
overdrijven is ook een vak
Wow wat een wereld van verschil, aan 1 kant (richting het noorden) is het nu al deels 6 baans (+ a28) en rond half 8 en half 10 is het sindsdien daar altijd rustig. Ook richting het zuiden valt het reuze mee, het enige probleem is wat er van de a28 af komt..
En inwoners van het naastgelegen snelwegwijkje Lunetten
Waarvan niemand er langer woont dan de snelweg er ligt.
Dit is net zoiets als naast een café gaan wonen en klagen over harde muziek op zaterdagavond…
@awesome: Of het is zoiets als naast een gezellig bruin café gaan wonen waarvan je denkt “acceptabel” waar dan een nieuwe uitbater op komt die er een disco van maakt.
Super was mijn eerste gedachte. toen moest ik aan die andere super brede weg denken.

dan zal deze weg zeker met een max van 80 kmh worden behalve tussen 1:00 PM en 1:01 PM en een permanente trajectcontrole.
De minister heeft het over 2×7 rijbanen? Lekker praktisch… die muts bedoeld natuurlijk 2×7 rijstroken (zoals Screamer ook zegt!). Wanneer wordt er op de post voor verkeer nou eens iemand neergezet die weet wat de juiste termen zijn in de wegenbouw?
Jeeej hebben we nog meer banen om onnodig links op te rijden. Ik zie de Q5en van NL al genieten.
Godsamme dat Schultz verdorie eerst iets doet aan die smalle klote brug bij Gorinchem met die rot file ervoor!!!!
Is dat niet die 4-baans waar je maar 100 mag? Sorry, kom daar niet zo vaak.
Amelisweerd is dat die hele mooie golfbaan die ik op google maps zie liggen tegenover lunetten aan de andere kant van de A27? Worden golfbanen nu ook al beschermd door linkse milieu activisten??? Nu ben ik echt de weg kwijt:-)
In de verkiezingscampagne hadden zowel de VVD en de PvdA het er over dat ze banen wilden scheppen. Maar ze hadden het dus niet over hetzelfde ;)
Ik snap niets van dit plan. Sinds de verbreding van 4 naar 6 stroken noordwaarts is op het stukje tussen de twee knooppunten amper nog iets van file te merken, pas NA beide knooppunten zijn er issues, in beide gevallen wegens het van 3 naar 2 stroken moeten.
Als ze dus ergens aan willen pakken moeten ze dat op het kaartje onder A en boven B doen, en niet op het stuk dat nu juist al verbeterd is.
@snakemind: Inderdaad, ik rij daar ook elke dag en (richting Almere) staat de file altijd op het stuk tussen de A28 en de N230 omdat daar het verkeer van 3 naar 2 banen gaat. Ik zou dan zeggen; stop het geld in het verbreden dan dat 2-baans stuk. Het verbreden van het stuk daarvoor heeft alleen maar als resultaat dat het verkeer straks in meer banen naast elkaar in dezelfde file staat… de bottleneck is namelijk niet weggenomen.
@kees66: Is dat het gedeelte waarvan je denkt….een derde strook zou hier toch snel te realiseren zijn?
Laat ze liever de gehele A1 doortrekken naar drie banen. Door al die Oostbloktruckers is het geen doen meer in de spits.
Weet iemand of er niet een magisch omslagpunt is?
Nu zie je op de A2 al dat er veel hinder ontstaat oor mensen die een baan proberen te kiezen voor of na het in/uitvoegen.

Met al onze in en uitvoegstroken gaan we volgens mij op een gegeven ogenblik geen voordeel meer halen uit meer banen tenzij er echte bypass/intercity banen komen volledig vrij van op en afritten voor mensen di niet in Utrecht (in dit geval) moeten zijn of voor een forensenritje van 5 KM even de ring op duiken.

Punt dat ik probeer te maken is: Dit kan toch slimmer?
Kunnen we voor die miljoenen (miljarden?) niet iedereen ACC geven dat schijnt bij 10% al een bewezen effect te hebben.
Waarom maakt Schultz ons niet voorloper op het gebied van automatishe voertuiggeleiding (rustig, rustig, alleen gedurende spitsuren bijvoorbeeld en niet op de N299)

Wie onderzoekt dat nu eens een keertje?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).