Scoor deze stoere blokkendoos nu met flinke korting

Auteur: , 29 Reacties

Over zijn lijk, dat wel.

Ford Flex

Waar Ford nu het concept van de SUV een toekomstige flair geeft met de Mustang Mach-E, is het elders in hun SUV-segment tijd om dag te zeggen. Het is over en uit voor de Ford Flex. Een auto die je misschien zo niet een belletje doet rinkelen, omdat hij hier niet officieel verkocht werd (er staan er wel een handjevol op kenteken via grijze import). De Flex werd niet het succes wat Ford hoopte, terwijl het niet eens een verkeerde auto is. Hij kwam in 2008 op de markt als opvolger van de Ford Taurus X (Freestyle). Dat was een wat vreemde auto en de Ford Flex was ook niet precies ‘orthodox’.

Ford Flex

Het idee is simpel. Zoals we weten is de MPV al lang niet meer cool. Slim, dat wel, maar toch heeft elke autofabrikant de wil om een auto de perfecte mix van cool en handig te geven. Maar goed, een MPV is niet ‘uncool’ omdat de fabrikant expres een seksloze auto maakt. Dus je moet ergens op inleveren. In het geval van de Ford Flex werd de auto optisch meer als een stationwagon ontworpen. Dat terwijl het een flinke auto was. Volgens Amerikaanse termen had het kennelijk het meest weg van een SUV, maar je kunt de Flex het beste zien als een soort vergrote Volvo V70. Niet dat die auto nou perse cool is, maar vooruit.

Zoals je kunt zien hadden hoekige vormen prioriteit. Niet dat de Flex nou graag een knipoog wilde zijn naar oude tijden, want het was een compleet nieuwe auto in een compleet nieuw segment. Die hoekige vormen zijn gewoon min of meer onderscheidend. En, in het geval van kofferruimte, praktisch. De auto krijgt daarmee wel een ietwat bijzonder uiterlijk. Dat kun je zien als een nadeel, maar de Flex bood de basis voor de Lincoln MKT. Smaken verschillen, maar doe ons de Flex maar.

Ford Flex Titanium

Succesvol, niet de term om de Flex te beschrijven. Zoals gezegd was de auto niet voor ons continent, maar ook in Amerika moet je je best doen om een Flex te spotten. De Taurus X was al geen succes en de Flex borduurde eigenlijk voort op die lijn. Raar eigenlijk, Ford verkoopt hun andere SUV’s (de Explorer bijvoorbeeld) bij bosjes. Misschien het feit dat de Flex niet genoeg die SUV-uitstraling had. Vergeet niet dat zo een uit de kluiten gewassen auto voor de Amerikanen helemaal niet zo gigantisch was. Dat geldt ook voor het motorenaanbod. Een 3.5 liter V6 is wat we nu gemeengoed noemen voor dit volume auto in de VS. In de tijd dat er nog V8-hoogtijdagen waren, was het gewoon genoeg, niks bijzonders. Zelfs in kloeke Titanium-trim zoals de afbeelding hierboven, kon Ford maar geen Flexen slijten.

Ford Flex

De Flex ontving in 2013 nog een flinke facelift om te kijken wat er te redden viel. Qua uiterlijk bescheiden: kennelijk wordt de Flex maar niet oud volgens Ford. De iets spannender ogende koplampen en iets gewijzigde achterkant zorgen ervoor dat de auto er weer iets frisser uit zag. Vooral het interieur kreeg zijn nodige updates, met een nieuw stuur wat meer in toon is met de andere Fords, beter infotainment met een frisser ogende knoppenafdeling en een semi-digitaal instrumentarium. En om ten slotte nog een reden te geven waarom het raar is dat de auto zo flopte: de prijs was met 30.000 dollar niet eens verkeerd. Met de nuance dat het toch duur was, want de vorige Explorer was ietsje goedkoper dan het model van nu (die laatste kost 36.000 dollar) en dan heb je gewoon iets meer auto voor je geld.

Ford Flex interieur

Goed, in de laatste jaren had de auto een beetje last van de vergetelheid. Als je een Ford-dealer binnenliep, was de Flex dat ‘oh ja, die is er ook nog’-model. Combineer dat met een in basis elf jaar oude auto en de wereld heeft de Flex nooit zo kunnen waarderen zoals Ford wilde. Ook het merk uit Dearborn is tot die conclusie gekomen en de Flex verdwijnt. Zonder opvolger. Onder de Explorer zit nog de Edge, dan moet je die maar kopen.

Maar goed, er is nog een voorraadje Flexen. Om toch nog even ervoor te zorgen dat de Flex wellicht toch nog even de deur uit vliegt in zijn laatste levensfase, komt er een korting van 6.000 dollar op het topmodel Limited. Dat is best een flink bedrag, als je je realiseert dat dit bomvolle model nu op het prijsniveau van de instapper gezet wordt. Voor wie een nep-SUV waar comfort en praktische inzetbaarheid hoog gewaardeerd worden wel ziet zitten, is nu je tijd.

Wie overigens in Nederland een Flex wil bezitten, heeft nog drie kansen. Zoals we al zeiden is er een dertigtal Flexen naar ons land geïmporteerd en drie daarvan staan te koop. Dit topmodel Limited van voor de facelift voor 18.950 euro, een iets minder goed uitgeruste SEL met véél minder kilometers voor 17.500 euro en stiekem de mooiste: een Flex Limited Design Edition, eentje van na de facelift en met een mooie contrasterende zwarte velg- en dakcombi. Die is met zijn 29.999 euro wel duur, maar dan heb je wel de crème de la crème van deze vergeten auto te pakken. Omdat het cool en uniek is. Helemaal in Nederland.

Ford Flex Venza29 reacties

Is de Flex nu óók al exit?1?
*cries in american*
@toyotafortuner: Flexit ..

Gewoon Rutte de schuld geven ..

Die kletst zich er wel onderuit ..

Ik krijg nog een rooitje van die rooie rakker ..
@willeme: Hoi Lincoln
@willeme: oeps even vergeten van account te switchen 😂
@jpsienen: haha
Heb deze afgelopen zomer veel zien rijden in Canada. Daar werden ze blijkbaar wel verkocht. Vind m wel tof helemaal in het zwart.
@matter: Volume for Value….
Hier in Canada is de auto een tweede auto: kindjes naar school, boodschappenkarretje….
Echt een vrouwenauto, Heel veel ruimte en standaard 7 zitplaatsen. En met de AWD is hij nog best handig op gravel roads ook.

De vergelijking met de Volvo V70 is wel treffend. Hier kan je ook een paardentrailer achter hangen….
@slowland: hoeveel weegt zo een gevaarte als ik vragen mag?
@blackmilo: t rijklare gewicht (van een 2009 model, die ik even geleden heb gespot: https://www.autojunk.nl/2019/02/ford-flex-sel-9) wordt opgegeven als 1910kg
@toyotafortuner: Volgens de specs van Ford is het inderdaad 4200lb. Een kleine 2000kg
@blackmilo: je kan ook gewoon op de bedragen klikken dan kom je op de verkoopsite en kan je het gewicht zien.
Goed nieuws, je mag er mee pronken op de PC hooftstraat. Want dit ding is niet ouder dan vijftien jaar.
En dan denken we dat ze in China goed Range Rovers kunnen kopiëren… die facelift motorkap met die letters erop slaat echt nergens op.
Dacht heel even dat dit een mule was van de opvolger van de Mini Countryman…

Maar die wordt ongetwijfeld nog een maatje groter dan deze Ford.
Als Range Rover een stationwagen zou bouwen… Zelfs van binnen lijkt het er op. Wel een cool apparaat.
@caferacer: Blij dat ik niet de enige ben die deze auto cool vind. Ook het interieur is best mooi.
@mikje90: nee hoor, count me in.
@mikje90: #metoo altijd een leuke auto gevonden. Volgens mij 1 vd eerste auto’s die je met een andere kleur dak kon bestellen (?) Ik had er al 1 gehuurd zo’n 12 jaar geleden een heerlijk rijdende auto ( zie mijn profiel op AJ )
@robusa: Na het checken van mijn eigen profiel zag ik dat ik er zelfs 2 verschillende had gehuurd en het was bijna 10 jaar geleden. De Hummer en de boten jet ski Mini Cooper kwamen met het huurhuis ook nog eens ;) leuke vakantie toen.
Zou wel iets voor ene Ronnie kunnen zijn.
Recent op Texel de flex Ltd gespot op het vakantiepark waar wij zaten. Gelijk online gekeken wat het aanbod was. Maar meer de drie die hier aangestipt worden, kon ik niet vinden. En ik snap nu waarom. Stiekem zou ik hem best willen rijden, maar voor 30k zijn er denk ik wel betere alternatieve.
Dit heeft een hoger suv-gehalte dan alle Capturs, Karoqs, Quashqais etcetera bij elkaar: 4wd en binnenruimte voor zeven, met kofferbak voor zeven sporttassen!
Jammer dat er maar zo weinig in ons land rondrijden; ik zie hem als tweede auto wel zitten!
De naam is verkeerd, hij had Tonka moeten heten.
Ik heb het altijd een beetje een mislukte Chinese kopie van een Range Rover gevonden….
Die laatste, dan heb je gewoon een luxe witte bestelbus voor 30k. Als die nou een ander kleurtje had..
Hoe lelijk dan ook, net als een XC90, als deze elektrisch was geweest, zag je hem hier bij bosjes rond rijden…
Je zag hem heel veel rijden in Canada en de US. “maar ook in Amerika moet je je best doen om een Flex te spotten” -> WRONG (Trump voice)
Ik heb een Flex als huurauto gehad tijdens mijn rondreis aan de westkust van de USA. Ruim 4000 kilometer heerlijk kunnen cruisen met alle gewenste luxe. Geweldige machine met een boterzachte 6-pitter.
Je kan em ook met een awd EcoBoost V6 krijgen, dan is het nog best een snelle rakker. Altijd een zwak voor gehad. Ik vind het een tof ding om te zien en ze zijn zeer comfortabel. Onze vaste Uber kerel in de US heeft er 1. Fijne bak, erg ruim ook.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).