Seat Ibiza Cupra: rijtest en video

Auteur: , 34 Reacties

De Ibiza Cupra maakt een einde aan downsizing. Maar is het ook serieuze concurrentie voor de gevestigde orde van hot hatchbacks?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De 1.4 TSI is eruit getrapt ten faveure van de grotere, krachtigere 1.8 TSI. En dat is goed nieuws, want los van een pk-winst van 12 stuks (192 nu versus 180 voorheen), beschikt de Ibiza Cupra vooral over een veel rianter koppel. In totaal 320 Nm, waar de 1.4 het met 250 Nm moest stellen. Bovendien is dat koppel breed beschikbaar, de maximale 320 Nm worden geleverd van 1450 tot 4200 toeren.

1.8 TSI

Met dat soort cijfers moet het mogelijk zijn om auto’s zoals de Fiesta ST, Peugeot 208 GTi en de Clio RS het leven zuur te maken, zou je denken. Deze auto’s gaan inmiddels alweer een paar jaar mee, dus je zou verwachten dat de nieuwere Ibiza voor een beetje onrust moet zorgen bij de gevestigde orde. Of valt het allemaal wel mee?

Seat Ibiza Cupra

Laten we beginnen met de beoordeling van het uiterlijk van de Ibiza Cupra. Uiterlijk is immers belangrijk, het gaat in deze compacte klasse naast de daadwerkelijke prestaties ook een beetje om hoe hard je kan schreeuwen. De Ibiza Cupra oogt met name van voren lekker agressief. De scherpe lijnen van de standaard Ibiza helpen daar natuurlijk al bij, maar de voorbumper oogt ook lekker dik. Van de zijkant zien we nieuwe skirts en dikke 17 inch wielen. In ons geval uitgevoerd in hoogglans zwart, een keuze die ik persoonlijk nooit begrijp omdat het een beetje knullig staat in combinatie met de banden als het bandenvet er eenmaal af is. Maar dat is een stijlkeuze, met het ontwerp an sich is niets mis. De achterzijde heeft ook een lekkere dikke bumper met een fijne centrale uitlaat. Of… wacht. Serieus, Seat? Hebben we daar nou twee schuin omlaag hangende pijpjes? Het is toch geen dieseltje?

Seat Ibiza Cupra

Klein missertje, die uitlaat, maar verder ziet het geheel er lekker uit als je het mij vraagt. Het interieur zou van mij overigens best een stukje spannender mogen in een Cupra, het oogt allemaal erg monotoon zwart. Wel zijn er erg prettige stoelen en zit alles gewoon op de juiste plek, maar iets meer spanning had wel gemogen. Grappig detail: de pookknop heeft een Cupra logootje gekregen, waardoor het schakelpatroon naar de achterkant van de pook heeft moeten verhuizen. Verder zijn er wat nieuwe materialen gebruikt en is het stuurwiel uit de Leon Cupra overgenomen.

Versnellingspook Seat Ibiza Cupra

Maar het aller-, allerbelangrijkste is natuurlijk hoe het bommetje rijdt. We vertrekken ’s morgens vanuit het hartje van Barcelona, dus we moeten ons eerst door wat stadsverkeer navigeren. Dat gaat moeiteloos. De straten van Barca zijn druk bezaaid met putdeksels en andere uitdagingen voor het onderstel, maar ondanks de sportieve afstemming voelt het geen moment onaangenaam. Wel laten we voor nu het Cupra Drive Profile even in comfort staan, wat betekent dat de vering redelijk subtiel is en de besturing iets lichter.

Seat Ibiza Cupra

Eenmaal buiten de bebouwde kom gaat het tempo omhoog. Seat meldt dat de Ibiza in staat is tot een sprint naar 100 in 6,7 tellen, een aannemelijke waarde lijkt ons. De topsnelheid van 235 hebben we niet kunnen testen, maar we hebben weinig reden om te geloven dat het niet haalbaar zou zijn. De teller loopt in ieder geval vlot genoeg door tot pak ‘m beet 180. Harder hebben we niet kunnen rijden.

De pk’s worden over de voorwielen verdeeld via XDS, een elektronische variant op een sperdifferentieel tussen de voorwielen. Hoewel het redelijk netjes zijn werk doet, is het nooit zo prettig als een mechanisch differentiëel. Het is een compromis met financiële achtergrond, want een echt diff maakt de Ibiza natuurlijk veel duurder.

Seat Ibiza Cupra

Wat ik echter nog iets storender vind is dat de stumperhulpjes niet helemaal uit kunnen. We kunnen het ESP zodanig instellen dat ik iets meer vrijheid krijg, maar helemaal uitschakelen lukt niet. En dat irriteert. Juist bij een kleine hatchback als deze wil ik die vrijheid wél hebben. Ik wil in de sneeuw eindeloos handrembochtjes kunnen maken, lift-off oversteer kunnen opwekken, de hooligan uit kunnen hangen. Dat hoort bij een auto als deze.

Seat Ibiza Cupra

Waarom Seat me het systeem niet helemaal wil laten uitschakelen is mij een raadsel, maar ze hebben groots ingezet op veiligheid dus wellicht dat het daardoor komt. Eerlijk is eerlijk: in de praktijk zullen zeer weinig mensen de wens hebben om het ESP uit te schakelen, dus in de verkoopcijfers zullen ze er zeer weinig van merken bij Seat. Maar over die veiligheid gesproken: standaard zijn vermoeidheidsdetectie, multi-collision brake, en bandenspanningscontrole aanwezig op de Ibiza Cupra.

Seat Ibiza Cupra

Terug naar het rijden. Met het Cupra Drive Profile op Sport wordt de vering wat harder, wat op de bochtige weggetjes rond Barcelona soms prettig is, maar soms ook nét een tikkeltje onaangenaam kan worden. Alleen inschakelen bij glad asfalt dus. De Cupra stuurt ook in Comfort-modus helemaal niet slecht, het extra gewicht in de sportmodus is puur te danken aan de elektronische bekrachtiging. Schakelen gaat ook lekker, en zoals het hoort: met een handbak.

De balans in de auto is lekker neutraal en dankzij de heerlijke remmen kan je echt héél laat stoppen. Zelfs na een flink stuk bergaf rammen op een door Seat in samenwerking met de lokale politie afgesloten stuk bergweg (Gracias!) geven ze geen krimp. Zo lang je binnen de grenzen van het ESP blijft, is het echt een lekker stuurmanswagentje, niet ver verwijderd van de lol die een Fiesta ST of 208 GTi je kan bieden. Ik denk dat ik hem zelfs zou verkiezen boven de in mijn ogen net wat te volwassen Clio RS.

Seat Ibiza Cupra

En hoewel de 208 GTi en de Fiesta ST nét wat leuker zijn om te rijden, is er een zeer valide reden om voor een Ibiza Cupra te gaan shoppen. Dat argument is namelijk de prijs: 23.950 euro. En dat is fors goedkoper dan de concurrentie, die minstens €2000 euro duurder begint. Hadden ze er een mechanisch differentieel in gegooid en de ESP volledig uitschakelbaar gemaakt, dan was het een no-brainer geweest, maar dan was de auto ook duurder geworden. En dus biedt Seat nu een concurrent die misschien 5% minder fun is, maar die ook bijna 10% minder kost dan de concurrentie. Keuzestress, iemand? Filmpje!34 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Gaat het 1.8 TSI blok wel vrij zijn van kwaaltjes?
@db87: wat denk je zelf?
@db87: Dat zal de tijd uit moeten wijzen. Feit is wel dat een ezel zich in het algemeen niet tweemaal aan de zelfde steen stoot…..
Ik vond dit model Ibiza erg mooi toen deze in 2009 op de markt kwam. Maar voor mijn gevoel is het uiterlijk tegenwoordig wel een beetje gedateerd, daarbij komend vind ik dat deze Cupra gevoelsmatig erg hoog op de poten staat. Daardoor ziet deze Ibiza er niet heel sportief uit. Wel erg leuk dat Seat gewoon de 1.8 TSI erin lepelt: dat is anzich al een erg fijn blok!
via iPhone app
@sequoyah_parera: het interieur lijkt vooral gedateerd… Behoorlijk goedkoop ogend. Maar het zal vast over 20 jaar hetzelfde eruit zien en voelen…
Kek wagentje, een gele graag!
Wat een ontzettend goede review! Mooie beelden van de drone, leuke camerahoeken en kleuren die van m’n schermpje spatten. Natuurlijk werkt het mooie weer en de omgeving (windmolens!) mee, maar dan moet je daar ook nog je voordeel uit zien te halen. Informatievoorziening over het rijden is ook duidelijk, compleet en met een lekker tempo. Stukje humor erbij, heerlijk. Dit belooft wat voor 2016. De auto in kwestie valt me ook niks tegen, ik had niet verwacht dat Seat zo dicht bij de concurrentie zou komen. Nu zou ik twijfelen tussen deze of een Clio RS.
Ik vind hem te gladjes overkomen.
Deze deal is vrij aanlokkelijk, maar zelfs als huidig eigenaar van een Ibiza SC uit 2009 ben ik toch geneigd om te kijken naar een 208 GTi voor m’n volgende auto. Daar ziet het interieur er in ieder geval wat levendiger uit en kan eventueel het ESP wel gewoon uit als je wilt spelen. Wil je wat meer hardcore, dan neem je gewoon de Peugeot Sport versie inclusief dat mechanische sperdifferentieel.

Wat mij betreft is de originele 6J nog steeds de mooiste, deze ziet er toch wat rommelig uit. En als je die uitlaat wilt veranderen; dan gooi je er gewoon een Milltek uitlaat onder? Past volledig bij het imago, dus waarom niet…?
@MCK: Mooie Miltek er onder die wel een dik sierstuk heeft, cold air intake, chip op maat van JD, hij word wel leuk! Net even in de configurator gekeken, ze kunnen helaas geen gele leveren :'(
Een instelbaar onderstel op een sportief hatchbackje??
Bah. Gewoon bah.
@Rob: Waarom? Lijkt me juist wel prettig. Maakt de auto ook een stuk bruikbaarder voor alle dag.
@dutchdriftking:
Omdat sportknopjes suf zijn. Ik zie graag dat fabrikanten zelf hun eigen ideale compromis kiezen.

Allemansvrienden zijn namelijk retesaai. Wat niet erg is bij een grote sedan ofzo, maar een wagentje zoals dit? Nee. Ik wil merken dat er ergens een bewuste keus is gemaakt. Uitblinken in iets. Of dat nu extreem scherp zijn is, of zijdezacht zijn is. Dat stukje karakter zeg maar, om het maar een naampje te geven…
@Rob: Hoewel ik je sentiment begrijp, vind ik dit persoonlijk beter dan de mensen van Renault of Peugeot die zeggen “we zijn supersportief, maar ook comfortabel.” Dan is zo’n compromis dus gewoon in niks écht goed. De Fiesta ST is dat wel, maar die is kneiterhard en daardoor voor een hoop mensen niet dagelijks bruikbaar. Het is maar net wat je wil van een auto…
@CasperH:
Een autootje als deze wil je toch een beetje uitgesproken hebben? Nu is het misschien wel een hartstikke goede auto, maar het blijft een liev allemansvriendje… Daar hadden we toch de FR voor?!
@Rob: dit snap ik niet als autoliefhebber, door een instelbaar onderstel en andere parameters leef je echt van 2 werelden zonder compromis. Heerlijk knallen als je wil en lekker cruisen als het moet. Ik rij een leon ST FR 1.8 met instelbaar onderstel en dat is zo heerlijk dat ik nooit geen auto meer wil zonder omdat ik van comfort en sportief rijden hou. Rij ermee en sta versteld zou ik zeggen. Gr
@leeno:
Kijk, dat je op je Leon een instelbaar onderstel neemt kan ik met een beetje moeite begrijpen. Dat ding leent zich wel om alles enigszins te kunnen. Maar dat SEAT in haar sportieve hoogtepunt -de Cupra- ervoor kiest om daar ook een allemansvriend van te maken is een beetje jammer.

Maar goed, het is ook de trend tegenwoordig. Autootjes zoals de Renault Clio 182 RS Trophy (uitblinkend in sportiviteit, en niks anders!) en de Jackpot XJ40 (uitblinkend in comfort, en niks anders!) worden niet meer gemaakt. Alles moet én sportief zijn én comfortabel zijn. Het maakt ook niet eens zoveel meer uit wat je vandaag de dag koopt kwa rijden. Het is toch altijd van alles wat. Saai wel….
Doe het dan goed en koop een Renault Clio R.S. Of in mijn geval: De Opel Corsa OPC. (niet dat ik de Renault lelijk vind, schitterend juist. Maar ik ben nogal duits gezind..) blijf deze ex-polo niet speciaal vinden maar wel beter dan die zaad dodende Polo GT
Lekker bakkie. En volledig hoe het hoort, met handbak! Ik vind deze kleur ook zo gruwelijk lekker staan op een Cupra. De uitlaten zijn inderdaad een missertje.
Kleine boodschappenwagentjes kunnen me eigenlijk nooit bekoren qua looks, ze zijn te kort gebouwd voor een mooie stance. Leon Cupra 3-deurs ziet er een stuk dikker uit.
Waarom nou een foto van dat schandalig goedkope, deprimerend stukje zwart plastic onder de motorkap. Gewoon lachwekkend! Laat gewoon achterwege joh, daar valt helemaal niets te zien onder die motorkap.
Van die uitlaat krijg ik nou echt een slappe piemel. Heeft Akrapovic hier misschien een potje voor om eronder te hangen?
Hmm ik word er niet echt warm van. Hij heeft nu dus eindelijk de motor die hij altijd al had moet hebben. Verder lijkt het grootste pluspunt dus dat hij net wat goedkoper is dan de concurrent. Maar hij oogt minder leuk dan een 208 GTi en rijd minder goed dan een Fiesta ST. Ook ben ik nooit fan van dat ALLES instelbaar is. Grotendeels omdat het vaak heel onnatuurlijk aanvoelt, bijvoorbeeld dat de auto ineens kneiter hard aanvoelt.

Verder blijf ik het erg lelijk vinden de combinatie van grote open velgen met zielige schijfjes. En dan ook nog die zielige uitlaat er bij.
Ziet er oud uit dat ding.
Mag wel een beetje meer Cupra zijn het lijkt wel een 1.2tje. Jammer wat normaal kunnen die Spaanse Duitsers dat toch best goed.
Ik heb tevergeefs gezocht naar een agressief voorkantje, jammer…. Over die uitlaten: nu kunnen ze een optie van 250 eiro aanbieden voor sierstukken
@shalomleon: Met groot licht seinen op de linkerbaan, maak je ieder voorkantje agressief mee.
Petjesbak… haha goud!
Een erg leuke auto, niet zo saai als de polo en ook wat goedkoper. Trouwens een erg mooie video, goeie muziekkeuze en mooie camerabeelden.
Vind het maar een suf ding om te zien, zonder twijfel de fiesta ST, veruit de mooiste in dit segment naar mijn mening!
Waarom hoor ik er niks over dat de handbak terug is?
Dat vind ik voor een hot-hatch toch nog belangrijker dan dat de 1.8 er weer in ligt.
Ziet er inderdaad leuk uit,staat wel wat hoog op zijn pootjes.
Ik twijfel alleen tussen de keuze van seat voor een mechanisch differentieel en volledig ESP uitschakelbaar en daarmee €2000 duurder uit zijn, en dan net wat meer fun hebben dan nu ze een zogenaamd softwarematige mechanisch differentieel hebben met niet volledig uitschakelbaar ESP en nu €2000 goedkoper is.
Is een intresante move,ik denk dat je er echt even in gereden moet hebben om dit te bepalen.
@casperh giere stukske met die hardstyle haha, wat is de titel van dat nummer?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).