Seat Toledo: de sedanvorm is terug (olé)!

Auteur: , 19 Reacties

De vierde generatie Toledo heeft godzijdank weer zijn oude vorm terug gekregen. Dat betekent niet dat er plostseling heel veel meer emoción aan de auto is toegevoegd, want hij is 'b' to the 'oring'.

We danken degene die bij Seat de tegenwoordigheid van geest had om de Toledo IV ook nog in een andere kleur dan grijs mee te nemen, want anders werd het wel een heel kleurloze bedoening. Het blauwe exmplaar heeft een no nonsense uitstraling, maar kan zich zeer zeker met opgeheven hoofd in het straatbeeld vertonen, in tegenstelling tot zijn voorganger, die ondergetekende nog regelmatig luidkeels schreeuwend en badend in het zweet wakker laat worden.

Mocht de auto je heel bekend voorkomen: het is eigenlijk een Skoda Rapid. Qua uiterlijk verschillen ze in details, maar van binnen zijn de auto’s gewoon 1 op 1 kopieën van elkaar. Dat doet VAG toch wel slim: zowel in Midden- als Zuid-Europa wordt nog veel met ‘chauvinisme’ gekocht, en op deze manier bedient het concern met minimale kosten en maximale opbrengst zowel de Tsjechische als de Spaanse markt (en de omliggende gebieden).

Dit verklaart dan ook meteen het bestaansrecht van Seat (deels, we hebben immers de León nog), want verder zijn er nogal wat overlappen met het Tsjechische budgetzusje Skoda. De Toledo: van binnen oogt het nogal cheap, maar dat is dan ook precies wat deze auto is: waarde voor je floes. ALs je luxe(r) wilt, dan staan VW en Audi met open armen voor je klaar.

De geweldige sportiviteit is ver te zoeken: het motorenpalet varieërt van 75 tot 125 pk. Niet bepaald heet spul dus.
19 reacties

Geen sedan, maar een hatchback. Net zoals de Toledo I. :)
@Joel_D: Verrekte achterklep ook! Heb er sedan’vorm’van gemaakt :)
\’t Is eigenlijk meer een Cordoba als een Toledo…
@griffendahl: Ik begrijp dat Seat deze auto vreemd genoeg tussen de Ibiza en de nieuwe Leon zet? Wat dat betreft hadden ze ook de naam Malaga kunnen afstoffen.
@bobb: Als ze die naam uit de kast hadden gehaald hadden ze beter meteen kunnen stoppen met SEAT.
Ik begin misselijk te worden van al dat VAG interieur!
*denkt met weemoed terug aan 2003, toen een Toledo nog een mooie auto was* En de Leon wat dat betreft ook. Zag laatst nog weer een Cupra R rijden met de V6. Godskrikke wat is dat toch een gaaf ding.
@E34M5Touring: die Toledo van de tweede generatie had gewoon een sterk en afwijkend carrosserie design, dat in mijn ogen veel langer fris bleef dan zijn concurrenten.
Wat hier staat is saai in het kwadraat. En het interieur is helemaal om van te huilen. Als er één bedrijf is waar de crisis voor conservatief design heeft gezorgd, dan is het wel bij VAG.
@garp: Wat een slap gelul man. Althans, niet dat eerste deel, Toledo mk2 is de mooiste. Dat ben ik met je eens.

Maar sorry hoor, met je beschuldigende vinger naar VAG wijzen? Die o zo mooie Toledo mk2 komt ook gewoon van VAG. Sterker nog, al in 1986 had Volkswagen Seat overgenomen. Dus waar heb je het over
@garp: Huh? Ik heb stront in mijn oog geloof ik. In eerste instantie las ik je reactie als een flame naar VAG. Maar dat staat er helemaal niet. Excuus, Ik ga nu eerst koffie pakken… :-)
@autoblog: Werkt het verwijderen van je eigen reactie niet? Of mogen we misschien een edit-knop om dit soort flaters te herstellen?
@garp: Ik vond dat gewoon een aantrekkelijke auto. Met een mooie 170pk V5 erin. Was gewoon goed. Zelfde verhaal met de Leon uit die periode. Vind ik nog steeds een van de mooiste Hatches.
’t Is eigenlijk meer een Exeo als een Toledo…
het wachten is natuurlijk op de station
Als het verkoopt waarom niet haha. Draait toch allemaal om de centen.
En denk eerlijk gezegt dat de transporter de enige is die apart is gebleven. Je kan geen enkel model uit de vag-theek ermee vergelijken.
Veel saaier dan dit wordt het niet, Skoda Toledo. De tweede generatie was eigenlijk alleen leuk. En dan het liefst een V5 in het blauw metallic :)
Ik vind dit dan toch beter ogen dan gelijk welke VW- of Audi-sedan !
Zelfs in het saaie grijs !
Het is wel een ontzettend steriele auto geworden, zeker voor een Seat. Hun modellen uit de tijd dat ze nog de ambitie hadden het Spaanse Alfa Romeo te worden vind ik persoonlijk toch echt veel mooier.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).