Skoda Octavia: Rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Rationeel bijna perfect.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Daarmee som ik zowel de kracht als de zwakte van de Octavia op, plus het merk Skoda in drie woorden. Je verstand kan weinig redenen aandragen om je hart te helpen: met de auto is weinig mis, maar sexy en begerenswaardig zijn niet de eerste woorden die in je opkomen. Wel is de Octavia (in mijn bescheiden mening) de best gelukte Skoda van de afgelopen jaren. De Superb is alleen als station te pruimen, de Fabia en Rapid eigenlijk in geen enkele uitvoering. Gelukkig is de Octavia wel gelukt, want het model is voor Skoda belangrijk, heel belangrijk zelfs. Van alle wereldwijd verkochte Skoda’s was 44% een Octavia, totaal rolden er vorig jaar bijna vierhonderdduizend van de band. De derde generatie moet het succes voortzetten.

Skoda Octavia

Ruimte, ruimte, ruimte.
Kleinere koffers krijgen pleinvrees in de 590 liter grote kofferbak en ook de inzittenden zitten veel ruimer dan je in deze klasse zou verwachten. Achter mijzelf zitten is in de Octavia geen enkel probleem, zelfs in een klasse hoger wil dat nog wel eens anders zijn.

Precies zoals je van een auto verwacht die in het land wordt gebouwd waar pils is uitgevonden, heeft de Octavia maar liefst acht plekken voor flesjes. Wat je verder met die informatie moet? Geen flauw idee, maar het stond in het persbericht, dus ik meld het voor de zekerheid maar even. De rest van het interieur is geen grote verrassing als je ooit in een product van VAG hebt gezeten. In de pikorde van de groep valt Skoda onder Volkswagen die weer onder Audi valt, dat kan je zien in details. Tenminste, als je net in een Volkswagen of Audi hebt gezeten. Het interieur is zeker bij de eerste indruk erg fraai, pas bij een nadere inspectie valt op dat er minder geld voor een Skoda wordt gevraagd dan voor een Audi of Volkswagen. Sommige materialen zijn wat harder, de ventilatieroosters zijn heel huis-tuin-en-keuken in plaats van het moderne design wat Audi monteert, en in/rond het dashboardkastje leek het geld op om er nog echt wat van te maken.

Skoda Octavia

Skoda Octavia

Ronduit leuk is het navigatiesysteem Columbus (ROFLOL om je wegwijzer te vernoemen naar een ontdekkingsreiziger die het “verkeerde” continent ontdekte) met een groot 8 inch scherm. Wel even aanvinken op de optielijst en aftikken bij de dealer, want standaard krijgt de Octavia een radio met heus monochroom display met 310×70 pixels mee. Columbus heeft een touchscreen en kent geinige features als pinch-to-zoom en het swipen door radiozenders.

Skoda Octavia

Vier diesels, vier benzines
Dat is een ruime keuze, maar de helft van de motoren is voor Nederland nauwelijks interressant. De minst krachtige benzine (1.2 TSI met 86pk) en de minst krachtige diesel (1.6 TDI met 90 pk) stoten meer CO2 uit dan de sterkere varianten van dezelfde blokken. Gezien de op CO2 gebaseerde belastingen, zal het prijsverschil vermoedelijk niet groot genoeg zijn. Dan zijn er nog de 2.0 TDI en 1.8 TSI: allebei heerlijke motoren, maar beiden hebben een bijtellingstarief van 25% en zullen daardoor niet hoog in de verkoopstatistieken eindigen. De 1.2 TSI met 105 pk, de 1.4 TSI met 140 pk, de 1.6 TDI met 105 en hetzelfde blok met 110 pk hebben voorlopig allemaal 20% bijtelling, dus daar zullen de verkopen zich concentreren.

Skoda Octavia

Ze moeten er in Tsjechie trots op zijn geweest; de uitstoot- en verbruikscijfers van de 1.6 TDI Greenline. Met het 110 pk sterke dieselblok neemt de Octavia genoegen met 3,4 liter per 100 km en stoot 89 gram CO2 uit. Voor de Nederlandse markt net één gram te veel om tot 1 januari 2014 voor 14% bijtelling in aanmerking te komen. Vandaar dat de Nederlandse importeur nu in overleg is met de fabriek om de emmissie nog verder om laag te krijgen.

Skoda Octavia

Naar keuze zijn zowel de diesels als de benzines met een handbak of met de DSG-bak met dubbele koppeling verkrijgbaar. Wij konden ons niet inhouden en trokken door de Algarve in de dikste Octavia, tot de RS in maart op de Autosalon van Geneve wordt onthuld: de 1.8 TSI met DSG bak. Dat motorblok heeft wederom een upgrade gekregen en schopt het nu tot 180 pk en 250 Nm (tussen 1250 en 5000 tpm). Met de gewillig schakelende DSG-bak is er altijd kracht genoeg om te accelereren. Ook de “papieren” prestaties zijn dik in orde: de sprint naar de 100 duurt 7,4 seconden (met handbak 7,3s) en de topsnelheid is 231 km/u. De 1.4 TSI met 140 pk zal overigens voor de meesten ook snel genoeg zijn (0-100 in 8,4s en top van 215 km/u).

Rijeigenschappen
Modaal, gemiddeld, middle-of-the-road. Dan zijn we er wel uit, hoewel de Octavia nog best een tandje comfortabeler had kunnen zijn. Het onderstel is aan de harde kant, maar dat geldt inmiddels voor alle auto’s (in deze klasse). De Octavia gaat verdienstelijk de hoek om, maar echt vermakelijk wordt het nooit. De onderstelafstemming is vooral heel veilig: de achterkant volgt simpelweg de koers die de voorkant. Als het te hard gaat, dan schuift de Octavia rustig over de voorwielen weg. Niet spannend allemaal, maar goed genoeg voor de gemiddelde weggebruiker.

Skoda Octavia

Veiligheidsfeatures
Nieuw voor deze derde generatie Octavia is dat er veel meer veiligheidssystemen beschikbaar zijn. Met welk uitrustingsniveau welke systemen tot de standaarduitrusting gaan behoren is nog niet helemaal duidelijk, maar er komt in ieder geval een arsenaal aan hulp beschikbaar. Multi-Collision Brake is wel standaard en remt de auto verder af als een ongeval geconstateerd is. Front Assistant en City Emergency Braking function moeten die ongevallen juist voorkomen en de Crew Protect Assistant trekt vast gordels aan en sluiten ramen (+ schuifdak), mocht een ongeval op de loer liggen. Herkenning van verkeersborden is ook een optie, maar dat is net zo nuttig als bij alle andere fabrikanten, kort gezegd: niet. Een geinige feature voor vrouwen die wel eens een paaltje mee pakken of zelf nooit het WK inparkeren gaan winnen: PDC die ook de zijkant van de auto in de gaten houdt met extra sensoren aan de zijkant van de auto.

Prijzen komen pas in maart 2013, maar je kunt er vanuit gaat dat ze op hetzelfde niveau blijven. Dus biedt de Octavia nog steeds veel ruimte voor het geld. Als het Skoda ook nog lukt om de spaarzaamste diesel zuinig genoeg te krijgen om in aanmerking te komen voor 14% bijtelling, dan wordt de Octavia vast weer een hit. Het is no-nonsense auto voor no-nonsense mensen, wiens lievelingseten een boterham met pindakaas is of voor mensen die kortingsbonnen uitknippen. Hoewel: je zou ook kunnen betogen dat het geld wat je bespaart op je auto, uitgegeven kan worden om andere leuke dingen te doen. Filmpje!48 reacties

mooie skoda a6
Perfecte wagen dus voor mensen die niet zoveel hebben met wagens. Ohja, de Yeti is in mijn ogen wel een frivole Skoda (de enige dan ook wel…)
@StijnB: Dat zou ik zo niet zeggen, naast de Octavia staat er nog een liefhebbersauto hier.
De octavia rij ik zakelijk.
Enne, ik heb de laatste zomer enorm plezier beleeft aan de octavia, in de bergen met een klein 400Nm koppel heb ik me enorm geamuseerd hoor…
@Volvo_440_turbo: beleefd ;)
@StijnB:
Vindt het een strakke auto, de combi zal er waarschijnlijk nog beter uitzien. De 150TDI gaat als de brandweer me 1250kg leeg gewicht.
Is dit normaal test gedrag onder journalisten of is dit Jan Kopecky?
http://www.youtube.com/watch?v=ndmcA5XS6T4
@walter: Die is lekker aan het trappen.
Straks is ff gaan kijken, nu geen tijd maar ben wel benieuwd
@bmwe46csl: Had dan ook gewacht met reageren
gedwongenleaser
@bmwe46csl: en je laat dat weten omdat???
Gewoon een prima vervoersmiddel dus: niet meer, niet minder.
Hij brengt je op een fijne manier naar plek van bestemming, is comfortabel genoeg, is zeer ruim en gunstig geprijsd maar niet spannend. Klinkt als een auto voor 80% van de Nederlandse bevolking! Mits die ene gram eraf gaat natuurlijk.
De Renault megane verkocht vorig jaar ook immers niet zo goed omdat het zo’n fantastische auto is.
haha “wel even rechts houden” xD
Tja, misschien niet heel spannend… maar, ook niet echt minder spannend dan een VW. En eigenlijk zelfs niet minder spannend dan een Audi.
Het design vind ik er niet echt op vooruitgegaan.
Mooie basic auto. Het enige frivole aan de auto en video is de camping muziek en de camping kuif van Wouter.
Aangezien mijn Passat bijzonder zwaar tegenvalt zou ik zo weer terugstappen naar de Octavia. Alleen al voor het geld per maand wat dat scheelt zou het de moeite zijn.
@911GT2: Als een Passat tegenvalt na een Octavia – zou je dan niet eens voorzichtig om je heen kijken in dat deel van de wereld dat geen VAG heet?
Zo te zien aan je keuzes houd je van ruimte. Astra Sports Tourer, Ceed of i30 Wagon, of doe eens gek, en maak een proefrit in een Lodgy of ASX.
@mout: Begrijp me niet verkeerd, de Octavia was top! Als de Passat 50% was geweest van wat de Ocatvia was had ik het al prima gevonden. Feitelijk is de Passat gewoon een duurdere minder uitgeruste minder goed gebouwde saaiere Skoda Superb. Alleen waren de optionele stoelen beter bij de Passat. Die de dealer alleen is vergeten te bestellen.

Ter info: Ik heb de Mondeo, Superb, Insignia en 508 geprobeerd. Maar Opel via af op geen 20% (ja ik heb een mueslie mobiel). Mondeo op gedateerd uiterlijk (ongeveer 8 maanden terug) 508 op missen van gewenste opties (goede stoelen met geheugenfunctie) en de Superb eveneens.

Iedere keer als ik in mijn passat stap heb ik spijt dat ik de superb niet genomen heb.
@911GT2: Lol. Dat is duidelijk. Doe jezelf een plezier, en maak ook een proefrit in de A4. Dat is t.o.v. de Passat net zo’n stap als van de Superb naar de Passat.
Kleiner, kaler en duurder. Maar wel met betere stikseltjes ;-)
@911GT2: ik snap sowieso niet waarom je voor een passat ben gegaan, als je dan toch in het vag segment gaat shoppen doe dan het goedkoopste. want hoe je ook kijk, een volkwagen is een skoda met een wat priemiejum swag erover(een wat meer winst voor volkswagen).
maar is mijn mening ook niet heel onpartijdig, wil nog niet dood gevonden worden in een passat.
@lambo4all: Nee, jou zul je dagelijks op je Gazelle fiets vinden…
@lambo4all: Een passat hoef je nooit uit te leggen en is algemeen geaccepteerd. Mijn baas vond dat prettiger en de restwaarde ervan vond hij fijn.

Achteraf had ik harder door moeten drukken op de Superb ja. Al moet ik vaak zeggen dat ik vaak heb uit moeten leggen waarom ik Skoda reed, en nog niet 1 keer waarom ik een passat rij… Lekker middelmaat… dat is wat Nederland wil. Prima tis een werkpaard en over 3 jaar kies ik weer wat anders.
een vertegenwoordiger met een Skoda vertrouw je net effe iets meer ..
moest je nu echt retina vermelden in het filmpje…terwijl een Google Nexus apparaat al een scherp scherm heeft dan jou sluikreclame toestel van apple
@Jantje_555: Grow up..
@Jantje_555: Nee gelukkig heeft Google geen sluikreclame en cookies!
Gewoon een Passat of een A6 voor de nieuwprijs vanaf €22.680, wat wil je nog meer?
@balkanlul:
Je bedoelt een Jetta/Golf? De Octavia staat al sinds jaar en dag op het Golf platform. Maatje Passat A6 is de Superb.
@jrk68: Ik neem aan dat je ook weet dat de Passat sinds de 3C uitvoering (huidige passat, maar dan van voor de facelift) ook gewoon een Golf is? En dat alleen Audi de motor dwars heeft liggen… En daarmee de Superb dus ook een Golf is (met net als de Passat, een betere achteras).
@balkanlul: Check de Octavia wielbasis, bagageruimte, passagiersruimte eens… Die ruimte vind je niet in de huidige Golf of Jetta. De O3 is in werkelijkheid naar D-segment gegroeid maar blijft gewoon een C-klasse volgens de Skoda filosofie.
Haha, ik moest lachen om het hippe intro muziekje waarop dan die saai Skoda komt aanrijden. Al met al een prima wagentje prijstechnisch gezien.
Geen spannende, maar wel een hele mooie auto
Voor de prijs van een A3 SportBack en je hebt geen geld voor een A4. Dan is dit je auto.
Mooie auto hoor! Alles wat je ooit nodig hebt.
Had Audi nog wat oude mallen type A4 in de aanbieding?
Hangt maar op 1 ding: bijtelling… Met 20% wordt hij wel aardig verkocht denk ik. Met 14% wordt dit de best verkochte auto van 2013…
Gratis op de optielijst: veel windgeruis.
Beetje dezelfde review als bij alle auto’s op het MQB- platform: prima, maar spannend wordt het nergens. Ben geen fan ervan dat VW alle auto’s technisch heel erg op elkaar laat lijken, maar nu gaat het mij echt te ver. Passie voor auto’s lijkt bij die club volledig verdwenen.
@Capibaro: De meeste mensen willen geen spannende auto, de willen gewoon een auto die het gewoon doet, gewoon netjes comfortabel rijdt, waar je zeen zorgen hebt over de restwaarde. En dat is precies wat VAG maakt. En wat is spannend? De spanning of de auto wel start in de koude morgen, bij een kleine parkeerschade je afvragen of je dit nog wel gaat overleven. Bij een beetje sneeuw niet weten of de voor of achterkant van je auto als eerste uit de bocht komt. Tja, sommige mensen zoeken zulke spanning, anderen rijden een Skoda en vinden genoeg spanning in een herhaling van Baantjer.
Lijkt wel de Amerikaanse Passat. En dat is een compliment! Deze Skoda is weer een erg mooie verschijning. Niet superspannend, wel mooi uitgebalanceerd design.
Dat bochtje op 1:22 Ja, dan zie je het verschil met bijv. een benz of bmw. Voor de rest een prima auto zo te zien en idd een betere keuze dan een passat.
” In de pikorde van de groep valt Skoda onder Volkswagen die weer onder Audi valt” Dat klopt niet, Skoda valt onder Volkswagen. Volkswagen die staat onder VAG
Ik ben benieuwd naar de nieuwe Octavia Combi RS. Ben erg tevreden over mijn Octavia II Combi RS: gewoon een pittige auto met veel binnen- en kofferruimte, en dat voor weinig geld. Wat wil je als Nederlander nog meer :-)
Hehe Wouter heeft nog niet helemaal begrepen wat een retina scherm is; een dot matrix LCD schermpje bedoelt ‘ie eerder.
Haha, geen gezicht zo’n Octavia die even hard de bocht om komt knallen. Maar met zo’n auto moet je natuurlijk wat, om ’t allemaal een beetje spannend te maken. Veel te saai en prima anders.
Wordt er niet warm of koud van deze deze jetta gaaaap… Nix voor mij.
heeft deze ook een torsie-as bij de goedkope uitvoeringen en pas een multilink bij topmotorisaties? (zoals VW golf)
Knappe bak, evenwichtig ontwerp. Maar ik zou toch op de A3 sedan wachten als ik in dit segment een sedan zoek.
Het lijkt erop dat-ie definitief óók voor 14% bijtelling de showroom uit kan gaan dit jaar. Als je nl. op de website van Skoda zelf onder de kop ‘Modellen’ als ‘Bijtelling’ 14% aangeeft, komen de twee modellen naar voren: de Citigo en deze nieuwe Octavia! ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).