Skoda Rapid: Rijtest en video

Auteur: , 66 Reacties

Skoda vond nog wat ruimte in het modellengamma tussen de Octavia en de Fabia: daar komt vanaf eind van het jaar de Rapid.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het is op zich wel jammer: de designschetsen van de Rapid waren ronduit gaaf, maar in het echt is de Rapid niet het “badpakkenmodel” waar we op hoopten. Op zich weten we dat de praktische eigenschappen zwaarder gaan wegen bij de vertaling van schets via concept naar productie-auto, maar de eerste persfoto’s waren ook veelbelovend. De auto op de persfoto’s is vanuit de meest gunstige hoek gefotografeerd en lijkt lager op de wielen te staan. De echte Rapid is veel hoger, heeft grote gapende gaten tussen wielkast & band en ziet er daarmee veel minder sexy uit dan je op basis van het eerste fotomateriaal had kunnen verwachten. Geen homerun voor de designafdeling van Skoda dus, wel voor hun huisfotograaf die met ‘makeup’ en gunstige licht ook een muurbloempje er verleidelijk uit kan laten zien. Wat dat betreft is de Rapid net een echt fotomodel.

Skoda Rapid

Skoda Rapid

Hard onderstel
Van een dergelijke familie-auto verwachten we geen hele spectaculaire rijeigenschappen, en de gemiddelde koper waarschijnlijk ook niet. De onderstelafstemming is vooral veilig, duik te hard een bocht in en de Rapid schuift lichtjes over de voorwielen weg. Bij gas los of remmen in de bocht blijft de Rapid vooral stabiel, in dat opzicht zijn er geen nare trekjes. En toch is het onderstel voor dit type auto verre van perfect, de vering is erg hard en dat maakt de auto onrustig in bochten met hobbels.

Ook rechtdoor rijdend toont de Rapid zich een stevige jongen. Zelfs oneffenheden die je met het blote oog amper waarneemt worden heel duidelijk doorgegeven én zijn duidelijk hoorbaar. Alleen op helemaal strak asfalt is het comfort van de Rapid acceptabel, op alle andere wegdekken gaat het onderstel op termijn irriteren. In sportievere auto’s valt daar nog mee te leven, maar voor dit type auto telt het als een zwaar minpunt. Mocht je een Rapid overwegen, maak dan in ieder geval een proefrit over de wegen die het langst geleden een asfalteermachine hebben gezien.

Motoren & transmissies
Weinig verrassingen: uiteraard shopt Skoda in de uitgebreide selectie die de Volkswagen Group ter beschikking heeft. De range start met een 75 pk sterke 1.2 MPI die vanwege zijn uitstoot en bijbehorende CO2-taks voor Nederland nauwelijks interessant zal zijn. De TSI motoren zijn niet alleen krachtiger, maar ook veel zuiniger. De 1.2 TSI is er met 86 en 105 pk, het voorlopige topmodel is de 122 pk sterke 1.4 TSI die standaard is uitgerust met een zeventraps DSG-bak en 134 gram CO2 per km uitstoot. Vreemd genoeg mistten de testauto’s zaken als start-stop, banden met lage rolweerstand en remenergie recuperatie. Dat volgt allemaal later in de vorm van het Green tec pakket waarmee de CO2 uitstoot tussen de 5 en 10 gram per kilometer wordt verlaagd.

Dieselen kan uiteraard ook, maar louter met de 1.6 TDI. De 90 pk sterke versie is er met handgeschakelde vijfversnellingsbak of DSG met zeven verzetten, de 105 pk versie heeft altijd een vijfbak.

Skoda Rapid

Het design van de Rapid definieert dan wel weer de nieuwe family-look van Skoda. De wijzigingen zijn noch ingrijpend noch spectaculair, denk aan de logo op de motorkap die voortaan in het metalen deel zit. Of de koplampen die direct aan de grille aansluiten en met hun scherpe lijnen je zouden moeten laten denken aan het Tjechische vakmanschap op het gebied van glas. Het is maar dat je het weet.

Skoda Rapid

Ruimte
Als er één unique selling point is wat Skoda kan claimen, dan is het ruimteaanbod van de Rapid. Net als bij de Superb heeft Skoda het bij de Rapid voor elkaar gekregen om de ruimte van een klasse hoger te creëren. Het komt vooral door de lengte, bijna 4,50 meter is de Rapid lang, dat is pakweg 30 centimeter langer dan een Volkswagen Golf VI en maar iets korter dan een Octavia. Skoda claimt dan ook de grootste kofferbak (550 liter) in het C-segment (Golf, Megane, Focus etc).
Ook op de achterbank is het prima toeven: de hoofdruimte is net toereikend, maar de beenruimte is voor deze klasse fantastisch. Ik kon moeiteloos achter mezelf zitten, terwijl ik toch 1 meter 94 ben. Kleine kanttekening daarbij is wel dat in een ideale situatie de voorstoel nog iets verder naar achteren had willen zetten, maar de rails zijn niet langer.

Skoda Rapid

We reden met de 1.4 TSI, dat is geen vuurbal met een gewicht van 1236 kg en dus een power-to-weight-ratio van 13,7 kg per pk (Skoda meldt dit in de persdocumentatie). Toch voldoet de 1.4 meer dan prima, voor huis-tuin-en-keuken gebruik zijn de prestaties goed genoeg. Zeker dankzij de gewillige DSG-bak is inhalen of versnellen geen enkel probleem, de bak kiest het juiste verzet wel. De sprint naar de honderd duurt 9,6 seconden, de overige varianten duiken dus niet onder de “magische” grens van de 10 seconden. De topsnelheid bedraag 206 km/u, ook genoeg om nog een klein beetje mee te doen op de autobahn.

Skoda Rapid

Kostenbesparing
De naar verwachting scherpe prijs moet ergens vandaan komen, maar het knappe is dat op het eerste gezicht er amper concessies lijken te zijn gedaan. Pas als je er op begint te letten, merk je hoe Skoda op de kosten heeft kunnen besparen. Bij de DSG-bak zijn er bijvoorbeeld geen flippers achter het stuur aanwezig, terwijl dat wel het geval is bij vrijwel iedere andere auto uit de Volkswagen Group wel het geval is. Het zal geen wereld van verschil in de kosten maken, maar dit soort zaken wordt ook weggelaten om onderscheid te creëren tussen de verschillende merken in de groep.

Skoda Rapid

Wat ongetwijfeld wel meer impact heeft op de kostenstructuur zijn de keuzes voor materialen. Waar een Audi-dashboard of deurpaneel zo zacht aanvoelt dat je er gerust een nachtje op zou willen slapen, daar timmer je met het dashboard van de Rapid een houten tuinhuisje in elkaar. Kneiterhard dus, maar het knappe is dat je het er niet aan afziet. Pas als je als een “echte” autojournalist er op klopt of tikt, merk je dat dit geen Audi of VW materialen zijn.

Skoda Rapid

Simply Clever
We konden er tijdens de twee persconferenties niet omheen: Skoda wil een slim merk zijn. Maar liefst 19 Simply Clever features hebben ze in de Rapid weten te proppen. Sommige zaken zijn bijna gemeengoed, dus zo bijzonder vinden we een USB aansluiting en een parkeertickethouder niet. Wel clever zijn de ijskrabber die in de tankdopklep zijn te vinden en de veiligheidshesjes die onder de voorstoelen zijn geplaatst. Handig, alleen op de achterbank zijn ze dan weer niet te vinden, dus op vakantie heb je alsnog twee of drie rondslingerende hesjes. Tenzij jouw kinderen zo leuk zijn dat ze ze vast aantrekken, dan is het probleem ook opgelost.

Skoda Rapid

Best agers
Schreef ik trouwens kinderen? Kleinkinderen was namelijk net zo op zijn plaats geweest. Behalve de onvermijdelijke zakelijke doelgroep (want varianten met 20% bijtelling), mikt Skoda op de groep “best agers”. Inderdaad, de jeugd spreekt hen ook wel aan met opa of oma. Of een eufemisme te gebruiken: de wat oudere doelgroep der bejaarden en pensionado’s. Die hebben vaak de auto van de zaak moeten inleveren en moeten dan privé wat kopen. Waarom ze “best agers” worden genoemd? Niet vanwege hun goddelijke afgetrainde lijven, noch vanwege hun bijdrage aan de economie (die hebben ze immers al geleverd), maar vooral vanwege hun portemonnee. Met hun riante (pre)pensioenen na een leven lang hard werken, sparen en met meestal een bijna afgeloste hypotheek zijn de portemonnees van de “best ager” bij velen in topconditie. Om de laatste jaren in stijl af te sluiten is zo’n Rapid dan natuurlijk pure verwennerij (kuch).

Skoda Rapid

Beste koop?
Dat hangt er natuurlijk van af wat Skoda voor de Rapid in Nederland gaat vragen. Definitieve prijzen zijn er nog niet, maar als richt-start-prijs werd 15 tot 16 duizend euro genoemd. Dat is scherp, maar dat moet de Tsjechische vertegenwoordiging in Leusden dan nog wel waar maken. Voor die prijs krijg je dan een auto die nergens echt excelleert, behalve wellicht op interieurruimte. Remmen, schakelen, het bochtenwerk, de prestaties, de uitrusting: alles is redelijk, maar niet uitzonderlijk spannend. Het veercomfort is een duidelijk minpunt en met het uiterlijk scoort Skoda in mijn ogen ook geen punten. Vanaf eind van het jaar kan je zelf oordelen: dan staat de Rapid in de showroom. FILMPJE66 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ik volg de Skoda rijder niet…
@notsobig: die haal je in!
ik mag aannemen dat Autoblog goed betaald wordt voor het melden van dit soort totaal oninteressant nieuws over totaal oninteressante auto’s? Ik kan althans geen andere reden bedenken waarom dit of bijv. nieuws over de zoveelste dodelijke saaie Kia tig keer per week verschijnt op Autoblog?
@flipper: Ik vind het goed dat ze ook dit soort berichten plaatsen hier op autoblog, als je alleen maar exploderende Lambo’s wil zien dan ga je maar lekker Topgear kijken.
@flipper: Vind je dat? Vind het zelf juist enorm interessant om nu al de auto uit te zoeken die ik over 10 jaar kan betalen als ik zuinig aan doe
@flipper: Ze kunnen het niet iedereen naar hun zin maken. Autoblog wordt ietsjes serieuzer en dat mag ook wel nu ze een breder publiek hebben. Niets mis mee. Wil ik dikke, onbetaalbare auto’s zien: Autoblog. Wil ik een volgende auto uitkiezen die ik wel kan betalen: Autoblog. One-stop-shopping. Ik vind het goed !
@pet2r: wat is dan nog het onderscheid met bijv Autoweek? Ik geloof meer in segmentering..
@pet2r: “wordt ietsjes serieuzer”?

Dit soort stukjes staan al jaar en dag op AB. De onzin die erbij gekomen is de laatste jaren maakt het net veel minder serieus…
En ik maar de hele tijd denken dat échte Oostblok-auto’s niet meer bestonden…
@Svenska_Aeroplan_AB: Ik dacht dat SAAB niet meer bestond.

Enfin; Je hebt 16.000 euro, wilt een nieuwe 4 deurs sedan, kofferbak, geen DACIA (want verouderde Renault ;) ) en geen gedoe is dan dus een goede keuze. Vergrijzing, “crisis”, ANWB camping senioren: alles helpt mee aan dit succes.
@eklasse: Zou ik nog voor de Dacia Duster gaan; zit je lekker hoger. Verouderde Renault techniek vs overjarige voorraad-magazijn VAG onderdelen is lood om oudijzer … Ik skip ‘m in ieder geval ;)
@dawwg: amen 1.
@dawwg: ik skip m ook laat dat voorop staan. Maar ik denk dat dit model toch redelijk succes zal krijgen in w-Europa.
@eklasse: en bij Skoda krijg je wel het nieuwste van het nieuwste van VAG in de auto? Keep on dreaming! Dit is gewoon een ontzettend ouwe lullen bak zonder enige uitstraling. Gewoon plastic fantastic als ik het interieur bij VAG ,de laatste tijd, voorbij zie komen.
@rufctr01: als jij alles van VAG over een kam scheert heeft een discussie geen zin. En zoals ik al zei is het idd een senioren mobiel. Maar dankzij Duits imago waarschijnlijk succesvol. Zeker in ons zuinige nl.
Duster is natuurlijk een hele andere auto maar een logan….. Dan liever dit.
Om dit te compenseren, verwacht ik wel een flinke pk-knaller volgende week ;).
Dus als je niet zo veel ruimte , een beter onderstel en betere afwerking wilt koop je gewoon een Polo?
“We reden met de 1.4 TSI, dat is geen vuurbal met een gewicht van 1236 kg en dus een power-to-weight-ratio van 13,7 kg per pk”

Man wat kunnen ze bij Skoda goed rekenen :S
Wat een lange lap tekst voor zon saaie auto….. Ik kwam er niet helemaal doorheen, ik kreeg een deja-vu gevoel (middelbare school, verplicht lezen)….
5bak ????
@RazorHead: Wat is daar zo bijzonder aan?
@rot___: Ik dacht dat die DSG van VAG er 6 had?!
Wel grappig dat ik hetzelfde dacht als wat Wouter in het filmpje ook zei. De schetsen zorgden voor hoge verwachtingen, de IAA versie was ook te pruimen maar toen ik het fotootje zag van die rode was het een zware teleurstelling. Geinig dat het filmpje daar mee begon :)
Ik snap alleen niet waarom wouter hem niet interessant noemt voor Nederland? Beetje tegenstrijdig met wat je daarna noemt, 20% bijtelling, focus op best agers, veel ruimte, richtprijs niet te duur
Wat een lelijk ding. Zeker van opzij klopt de vormgeving van geen kant in mijn ogen. Doet me een beetje denken aan de Chevy Aveo sedan. Te kleine wielen en een beetje een bolhoedje als dak. En zoals in de text vermeld staat, een auto die nergens in excelleert.
@E34M5Touring:
Ik moet wel zeggen dat de wieltjes onder de rode het beeld flink verslechteren.
Die witte op die 5 spakers komt een stuk beter over.
@jrk68: Ik dacht dat dat de concept was. Maar die staan wel iets beter, al bijf ik de dakvorm erg lelijk vinden.
Zelfs de kleur kon hem niet spannender maken..
Wat een ongelofelijk saai hok. Speciaal gemaakt voor de ANWB’er.
@j00rs:
Weet jij hoeveel dat er zijn?
Als 5% daarvan dit ding koopt lachen ze zich bij Skoda de ballen uit hun broek.
@jrk68: De week is nog maar net begonnen en we hebben de beste reactie al te pakken!! Zo is het maar net!
Het had inderdaad minimaal zoiets moeten zijn…

http://desmond.imageshack.us/Himg824/scaled.php?server=824&filename=skodarapid1.png&res=landing
@Quintin: Nou is het een Seat ;)
@Quintin: Nu nog enigszins leuke motoriseringen; 122pk als topmodel is natuurlijk slechts een veredelde gehaktmolen …

De RS over 2 jaar wordt zeker de 1.4T met ~180pk ? * zucht *
@Quintin: dat vind ik echt helemaal niks is dat een audi a6 velg?
nee doe gewoon die velgen van die witte
Ik ruik niks? Zal wel door het ontbreken van de gebakken lucht komen. Skoda het beste VAG merk .Leuk bakkie .
@norge: tot je eens in skoda gereden hebt. Deze auto’s doen gewoon onder voor echte volkswagens. En noem eens een merk waar je niet voor gebakken lucht betaald? Er moet nu eenmaal winst gemaakt worden over de ruggen van klanten.
@desoper: Maar alle cijfers wijzen erop dat Skoda de aut’s het best in elkaar schroeft.En de Octavia 4×4 van mijn zwager in de meest luxe uitvoering is best een lekker ding van binnen.Maar wel zonder dat luchtje natuurlijk.
@norge: Over de betrouwbaarheid kan ik geen uitspraak doen, maar ik weet wel dat de octavia kwa wegligging en zacht-plastic-gehalte onder doet voor een volkswagen en audi.
@desoper: Gek he, je gaat toch geen BUDGET merk vergelijken (Skoda) met Audi, welk merk zichzelf premium noemt… Je moet geen appels met peren gaan vergelijken hè.
@desoper:
Ik kan je uit ervaring vertellen dat een skoda qua rijgedrag niet onder doet voor een vw.
En een paar ruggen voor een bladderende zachte dash vind ik geen pre.
Maar het is aan een ieder de keus als die graag meer wil betalen voor gebakken lucht.
@jrk68: de octavia staat op het platform waar ook de golf en a3 op staan. Deze doet toch echt onder voor de rijeigenschappen van een a4. Niet alles is gebakken lucht
@desoper: Als ze evengoed waren dan zat Skoda in het vaarwater van VW en dat kan natuurlijk niet, is ook niet de bedoeling van Skoda.

Naast VW (zakelijk, veel lease rijders) heb je Skoda(budget, gericht op ouderen die eisen als ruimte voorop stellen) en Seat (sportief, gericht op jongeren die een hippe auto willen maar ook niet teveel willen uitgeven). Dat heet een brede markt aanspreken en marketing technish heel verstandig.
@norge: mijn vrouw heeft de nieuwste octavia in quasi full option. Dat ding rijdt gewoonweg goed en zit heel degelijk in elkaar. Hoeft niet onder te doen voor de golf 5 waarop dit platform is gebaseerd. De 2.0 TDI met DSG is een plezier.
Als ze richten op oma en opa, dan zou je toch denken dat de afstelling minder hard zou zijn? Oma en opa hebben meestal wel al valse tanden die er beter niet uitvallen bij de eerste drempel of put. of ja rugklachten ofzo
Ik denk vooral dat de eerste foto’s de Rapid geen eer aandoen. Stel deze auto voor in een andere kleur, maatje grotere velgen en verlagingskit en het zal er al heel wat beter uitzien.

Los van dit, ik denk dat dit helemaal geen verkeerde auto is , value-for-money, degelijk, (beetje) saai en voorspelbaar. Dus geschikt voor 99% van de bevolking…
@gerrelekker: Van een goede kleur, een paar dikke velgen en een nette verlaging wordt echt elke auto beter, liefst ook nog met een setje spacers zodat de wielen ook mooi de wielkasten vullen (wielen met een iets agressievere ET-waarde mag ook). Wielen die optisch te ver naar binnen vallen is een kwaaltje van veel verlaagde auto’s.
@griffendahl: ja, maar als je een auto meegeeft met een autojournalist wil je toch dat die een mooi exemplaar meekrijgt voor de goede indruk? Dat is exact wat Wouter aangeeft in het filmpje. Dat vind ik een grote fout van Skoda om dit ‘saaie’ model mee te geven. Aan de andere kant: bij elke autoreclame die je ziet is de afgebeelde auto eentje met extra’s en als je dan in de showroom staat is het basismodelletje ook met platic wieldoppen…
Dit gaat de nieuwe b kadett voor nederland worden. Kost geen drol en heeft veel ruimte, in de tijd van de b kadett was dat al belangrijk en nu nog steeds.

Leuke dacia concurent
Als ik de test lees, ben ik blij dat ik een Octavia heb :D
Ik wacht nog steeds op de Dacia Logan rijtest..
@The360box: voor een Dacia Logan rijtest moet je bij Autoweek zijn!

PS Heeft de schrijver van dit stuk aandelen Skoda?
Het witte exemplaar op de persfoto’s ziet er inderdaad gaaf uit. Net zoals die nieuwe Seat Toledo, gewoon nette wagens. Maar de uiteindelijke productiemodellen zien er dan nét wat saaier uit. Echt jammer! Het rode kleurtje helpt ook niet echt bij en de velgen van die witte staan zoveel beter! Nu wachten op de Rapid RS.
En Skoda, maak gelijk een lekkere Rapid-coupé!
@wouter: Leuk tripje naar Tsjechië? Reed je in de omgeving van Mlada Boleslav of Vrchlabí toevallig?
Noem hem dan niet “rapid” maar iets dat er meer bij past. “saaie brol” bijvoorbeeld. Hun rally-auto’s zijn zo slecht nog niet :-D als dit goed verkoopt hebben ze in ieder geval genoeg centjes om zoiets voor de weg te maken
ik had nog meer dan een jaar geleden gezegd dat skoda zijn logo moest veranderen, uiteindelijk gebeurd , logo op stuur is wat mij het meest stoorde , dat groen.. nu is het eindelijk weg

skoda rapid zelf, moet spannendere velgen hebben, en liefst geen rode kleur (niet dat ik zelf een zou kopen :D )
Haters gonna hate
Ik wil m wel start elkedag geen auto die schreeuwt kijk mij etc
Eenvoud weinig onderhouds kosten ik zeg doen
Goedkoop in aanschaf, duur in onderhoud?

(ik doel op het beruchte 1.4 tfsi blok)
Concept car en schets mooi, realiteit bagger.
Toch indrukwekkend hoe ze een lelijke auto toch redelijk vet op de foto’s kunnen laten ogen idd. Persoonlijk vind ik het maar een hoog lomp bakje. Schril contrast met zijn grote broer de Superb wat wel een geslaagde auto is.
Anders even navragen wat deze kost bij justlease aangezien ze daar blijkbaar al wel de prijzen hebben.

@wouter: had je niet de blauwe varianten met de 1.2 en handbak mee kunnen nemen aangezien die wel op de dezelfde velgen staan als op de foto’s van Skoda, weliswaar wel een maatje kleiner, maar die ogen in combinatie met die kleuren toch beter.
Het lijkt wel alsof er jaren ’80 stoelhoezen van Halfords over de stoelen zijn getrokken. Lelijk hoor!
dit is nog best een leuk ding om te zien met mooie velgen voor dat geld maar meer ook niet.
’t lijkt me niet echt een bejaarde bak… Meer een soort starters gezins bak zeg maar.. Bijv: Een stel van rond de 25, samenwonend, allebei carrière maken, komt 1 koter grotere auto nodig dan een ford fiesta, polo, fabia, mito, punto weet ik ’t allemaal.. en niet te duur maar toch nieuw i.p.v gebruikt (of lease) Ideaaaaal! zo’n rapid dan..
Ik hoor niemand over die mooie achterklep :-). Van de week iemand een Jetta zien beladen. Dat is armoe met zo’n klein dekseltje.
Een nieuwe Skoda! Dus… Iemand koffie?
Vult het het gat op dat we nodig hebben?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).