Smart Forstars: EV-concept met een maatje meer

Auteur: , 26 Reacties

Naast het verkopen van een paar productiemodellen lijkt Smart zich vooral bezig te houden met het maken van zo veel mogelijk concept-modellen voor autoshows. Dit is leuk voor het oog, maar veel praktisch nut heeft het niet. De nieuwste toevoeging: de Forstars 'SUV'.

Smart verkoopt op jaarbasis wereldwijd krap aan 100.000 auto’s, maar dat weerhoudt de Daimler-dochter er niet van heel veel proefballonetjes op te laten. Op zich is dit niet heel vreemd, want het is per slot van rekening een lekker gek, hip, ‘anders’ merk.

Voor de Forstars werd wederom de samenwerking met Brabus gezocht. Deze zelfverklaarde Sports Utility Coupe (waar zagen we dat eerder vandaag?) heeft plaats voor twee, en biedt daarnaast een hap aan bagageruimte, dankzij de voor Smart forse afmetingen. Het ding meet 3,55 x 1,71 x 1,51 meter, met een wielbasis van 2,47 meter. Al met al is het een flink uit de kluiten gewassen Smart Fortwo.

De naam duidt op het grote glazen dak, waardoor je ’s nachts naar de sterren kunt kijken, maar ook naar de mogelijkheid om een beamer voorin de auto te plaatsen, zodat je met je vriendin een filmpje kunt pakken. Echt waar.

Het kekke kleurtje krijgt de naam Alubeam rouge, en de aandrijving is als gezegd gebaseerd op die van de fortwo BRABUS electric drive. Op de autosalon van Parijs zal deze grootgevelgde kanjer, met een duidelijke knipoog naar MINI, tentoongesteld worden. In de intro sprak ik over een gebrek aan praktisch nut, maar wie weet is dat in dit geval anders. Mocht Smart een SUV-achtige in de koker hebben, dan is dit daar een voorbode van.

Komt het design je enigszins bekend voor? Kan kloppen, want eigenlijk is het gewoon een For-us zonder laadklep.

Update 15-09: Een video van de Forstars vind je op autojunk.26 reacties

ik HAAT al die auto’s van de toekomst…
Dat front moet echt opnieuw, maar voor de rest qua idee niet slecht. Als MINI geen mini bouwt dan doet smart dat wel.
Als het ding net zo groot is als de echte(ouwe)mini zal hij daar misschien klanten weg kunnen snoepen.
MB zoekt met haar Smart gelijk ruzie met BMW’s nieuwe Paceman.
Worden wel veel verkocht zeg, meer dan ik dacht, die Smartjes.
Lijkt verdomd veel op een DS3 als je ’t mij vraagt …
Mini paceman achterkant, lol!
Wacht even, de aandrijving van een ForTwo? Een stoere kleine auto zonder wrong wheel drive, kom maar op! Alleen die debiel grote wielen mogen ze houden (dat is meer iets voor een 7e hands X5 van marktplaats).
Blablablabla… Laat ze eens met een opvolger van de Smart Roadster komen! Dat ding reed echt lekker. OK, afgezien van de versnellingsbak waar ik niet aan kon wennen.
@Klassiekerrally: Hoe reed dat?? Issie lekker wendbaar en licht of niet??
Vind het ook een gaaf bakkie op ’t oog sowieso.
@kaasboerin: Ik vond de rij-ervaring erg goed. Laag, direct sturend, vlot. Alleen schakelen met je voet op ’t gas resulteerde in een soort whiplash-achtige ervaring. Bij de gewone Smart heb je ’t idee dat je op een schommelstoel zit als je je voet op ’t gas houdt, maar doordat de Roadster niet voor- of achterover helde, kreeg je gewoon een ruk aan je hoofd.
Er waren jaren geleden plannen van AC om de productie van de Roadster voort te zetten. Helaas niks meer van gehoord :(
@Klassiekerrally: Klinkt goed, dat klinkt waar voor je geld!
Effe een faceliftje en ik ben potentiele klant! :D
@kaasboerin: Deze dus: http://www.autoblog.nl/archive/2007/02/14/reincarnatie-smart-roadster-ac-ace
Jammer dat ’t niks geworden is, want ik vind ’t er echt super leuk uitzien.
@Klassiekerrally: Ziet er wel héél lekker uit inderdaad.
Mijn eerste gedachte was niet: Is de ontwerper van de DS3 voor Smart gaan werken OF welke achterlicht fabrikant heeft tegenwoordig fantatische offertes MAAR was : wat is Robin van Bassie en Adriaan toch groot geworden.
Blijkbaar is het niemand opgevallen dat dit precies hetzelfde voertuig is als de For-US maar dan met dakje en andere kleuren…knap gedaan van smart dat niemand dat opegevallen is ;)
Scherp! Even toegevoegd.
Hij lijkt wel weggereden uit CARS.
gelukkig is dit een concept
De Smart SUC….
Zo, die kijkt boos!
Ben ik de enige die in de voorkant het gezichtje van Thomas de Trein herkent? :P
@sebastos: Ik ben dat programma eerlijk gezegd een beetje ontgroeid. ;)
Ze hebben iig wel een vakbekwame binnenhuisarchitect. Vooral dat dashboard heeft stijl: eenvoudig, maar wel mooie details en gedurfd. En die stoelbekleding hadden ze zelfs in de seventies nog fout gevonden, maar daarom juist fanttastisch. Nu nog een bijpassend exterieur en hij is af.
Ik denk meteen aan de autootjes van de film Cars als ik de voorkant zie haha.
Zal gelukkig niet komen.
Ik vind hem er eigenlijk wel leuk uit zien. Zeker met dat glazen dak.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).