Sneeuw legt Nederlandse wegen plat. Zoals voorspeld.

Auteur: , 98 Reacties

Nu de sneeuwval boven Nederland toeneemt kruipen we langzaam richting een filerecord van iconische proporties. Tenminste, zo voelt het als je NU in de file staat. De strooiwagens zijn al druk bezig de gehele dag, en ook de sneeuwschuivers staan klaar om ingezet te worden. Fileresultaat om 14:00 uur: 650 700 km.

Het record dat volgens de ouderwertsche meetmanier is berekend staat op 900 km, dus daar kunnen we vanavond wel eens overheen gaan. Kijken we naar de info die TomTom HD Traffic in realtime levert, en álle wegen in Nederland meepakt, dan staat er momenteel meer dan 2.000 km aan stilstaand verkeer. Nondeju & driewerf hoera voor thuiswerken!

Terwijl de sneeuwvlokjes rustig neerdwarrelen zetten we hier even een korte situatieschets uiteen: Ringwegen rond Amsterdam finaal dichtgeslibd, Wouter die te laat bij BNR aankomt voor De Nationale Autoshow, 15 auto’s op elkaar geklapt op de A6 richting Lelystad, een kettingbotsing met 12 auto’s op de A28 bij Ermelo, de NS die minder treinen inzet om te voorkomen dat ze uitvallen (huh?) en noem maar op. Nu wil je écht net naar buiten om de A-wegen te betreden.

UPDATE 14:28: De VID meldt een filelengte van 764 km terwijl Wouter op de snelweg zijn rijbaan is kwijtgeraakt.

Het filebeeld om 14.30 uur (3 februari 2011)

Sneeuw & files, lalalalala

Sneeuw & files, lalalalala98 reacties

Echt net en thuisweken ;) Verder ja ach straks lekker kruipend naar huis kan je ook niet vallen.
Geen gekke bewegingen niks aan de hand….
@christian85: En winterbandjes monteren. Scheelt ook ongeveer 1000000 miljard procent.

Zie je dit in Duitsland ook, 5 cm sneeuw direct paniek?

Was net even boodschappen doen. Het is gewoon triest. Moeders en andere mongolen in hun truttenschuddertjes met zomerbanden die niet eens wegkomen bij het stoplicht. Serieus 1(!) auto voordat het weer is. Een 3 serie op zomerbandjes die in plaats van vooruit schuin tegen de auto naast hem gleed. Ga dan niet weg en laat dat ding gewoon staan.

Van mij mogen ze het verplichten. Of zorg dat mensen niet meer verzekerd zijn als ze zonder winterbanden in winterse omstandigheden rijden. Dan is het nog een keuze (namelijk auto laten staan).
@Benjamin1: En waar gebeuren uiteindelijk de meeste (grote) ongelukken mee? Juist, met winterbanden, omdat een hoop mensen met die dingen zich opeens onoverwinnelijk en onaantastbaar voelen…
Vind dit wel geinig. Net op een dag dat ik de A2 niet op hoef! :D
Met de trein is het ook drama…
Hopelijk kom ik straks nog redelijk op tijd thuis! :|
Moet vanavond vanuit het diepe zuiden naar Harderwijk…
Zal maar een overlevingspakket meenemen.
@Hubert: sterkte! Hoop voor je dat je er inmiddels bent ;-)
Onderzoek TomTom: ‘Nederlanders slecht voorbereid en angstig op weg’. <– Oh rly?
@sir_smokalot: Wou zeggen quelle suprise.
@sir_smokalot:
Dit artikel zal vanavond (als iedereen warm en veilig op de bank zit met laptop op schoot) ontaarden in een discussie waarin alle Nederlanders beticht worden van het onvoorbereid op pad te gaan. En het niet kunnen rijden in winterse omstandigheden.
@Hubert: Uiteraard. Want iedereen rijdt als een zombie, behalve ik. Aldus iedere Nederlandse automobilist.
Nee op de brommer was het ook geen pretje…
hier in limburg is nog geen vlokje gevallen :P
@Xiphos: maak je maar geen zorgen dat komt nog! in alkmaar ligt minimaal 15cm!
@Xiphos:
In dit deel van limburg toch al een kwartier aan het “sneeuwen”.
Kan ook wat poeder zijn wat vanuit het noordwesten hierheen geblazen wordt… Want veel stelt het niet voor.
Jammer…..
@Hubert: Dat komt no-hoggg.
@kaasboerin:
Tis hier al weer aan het afnemen. Was dat nou alles?
@Hubert: Dan heb je mazzel.. Hier een foto van het huidige Amsterdam: http://www.prinsesireneschooldenhaag.nl/cgi-oic/pagedb.exe/..%5C..%5Cuimages%5Cwit.jpg
@kaasboerin: lol wel erg wit daar
Gewoon ruhig an und dann brecht das lijntje nicht.

En je moet maar zo denken: Nu heb je iig wel iets aan je winterbanden :P
Eindelijk wat aan de winterbanden inderdaad :) Kon de verleiding niet weerstaan en ben net toch even op een industrieterrein wat handrembochtjes gaan maken, jammer dat we hier thuis geen achterwielaandrijver meer hebben staan…
lol Wouter is nog steeds niet in de uitzending en die is half 4 afgelopen :P
Zo blij dat ik thuis ben. Remote inloggen FTW. Hier in de tuin al meer als 10 cm..
@Freewarefreak: :idea:
Helaas werkt dat niet voor alle baantjes… M’n wederhelft is lerares op een basisschool bijvoorbeeld
@potver7:
Geef al die kids een iPad (als ze die al niet hebben)
Kunnen ze mooi vanuit thuis alles volgen.
@Hubert: ja, alle kindjes zullen braaf vanuit thuis inloggen, uhhuh…
@Freewarefreak: Vieze part-timers!.. Geintje.
@kaasboerin: Voordeel van systeembeheerder zijn hè ;) VPN naar de systemen op de zaak. Kan overal bij. Ik zit hier alleen met samengeknepen billen dat er niet ergens een server omvalt op een dusdanige manier dat ik er remote niks aan kan doen. Want dan mag ik op pad.
@Freewarefreak: Oh zo’n IT’er die 80 piek p/u vraagt en dan de hele dag loopt te internetten..? Slim slim slim.. :)
Ben benieuwd hoe lang ik er over ga doen zometeen, normaal is het al een reis van een uur!
De verschillen tussen de V.I.D. en geenfile.nl (maakt gebruik van tomtom data) zijn ook gigantisch

V.I.D. om 15:17:
Er zijn op dit moment 183 meldingen, waarvan 86 files (826 km)

Geenfile.nl om 15:18:19

Wegen Vertraging Lengte
A-wegen 2837min 2432km
N-wegen 2009min 994km
Andere wegen 4445min 1133km
Totaal 9291min 4559km

:?::?::?::?::?::?:
Hier ook veel sneeuw (zoals gewoonlijk) ,geen file geen omgelukken alles normaal.Wel rijdt iedereen verplicht op winterbanden hier :mrgreen:
@norge: Wat heje daar te zoeke joh :D
@kaasboerin: Goeie vraag ,zal het aan mijn Noorse vrouw vragen.Misschien weet die het :D
http://troll.me/images/yao-ming/go-out-in-this-snow-bitch-please-thumb.jpg
@bigcar: Yo adamim Porsche Cayenne is vandag nu in dit weer :P
@agera: vandag moet natuurlijk handig zijn :P
@agera: G klasse’s of landcruisers zijn anders ook best wel fijn om juist nu te hebben :P
@bigcar: Volgens mij ligt dat maar net aan het rubber dat om de velg ligt. Ik denk dat je in extreme sneeuw het beste af bent met een klein licht FWD koekblikje… Met smalle winterbandjes.. Een C1 ofzo.. of een Cuore
@baasbas: inderdaad de twingo met zomerbanden rijd in de sneeuw nog altijd veel beter dan de FWD-V6-Audi met winterbanden (vind ik).
@desoper: Oeh, een Panda Sisley, nog beter.. Of anders zo’n moderne Panda 4×4..

Wel met smalle winterbandjes
@baasbas: volgens mij is het beter om een wat zwaardere wagen te hebben, met brede banden eronder, heb je iig meer grip..

de kleine auto´s zijn dubbel in het nadeel omdat ze ook heel veel last hebben van de zijwind-> helemaal als ze net een vrachtwagen inhalen.
@bigcar: Ik blijf de redenatie ‘grote band=meer grip’ raar, in theorie is een kleinere band=meer grip want het is minder oppervlak dus er worden meer kg/cm² op de weg gedrukt maar dit zal wel niet meer het geval zijn.
@bigcar: Zware wagen + brede banden is nooit goed als er sneeuw ligt. Die smalle bandjes snijden als het ware door de sneeuw heen terwijl die brede al een stoomwals alles plat maken. Vorig jaar kon mn buurvrouw met haar agila zo de staat uitrijden terwijl ik geen meter vooruit kwam met mn 1800kg zware gebakje.
@bigcar: Nee, in de sneeuw is smal beter, wat @The360box: zegt. Zoek maar beelden op van een rally in de sneeuw, smalle spike bandjes ga je dan tegenkomen.
@bigcar: In dit weer zou ik absoluut voor de LandCruiser gaan een fenomenale auto. De ideale auto voor elk soort type weer, omstandigheid v/d wegen, eventuele obstakels. Aangezien ik ook veel reis voornamelijk Duitsland is deze wagen geen overbodige luxe. Check deze filmpje en je wordt gegareend verliefd op de LandCruiser Prado.

http://www.youtube.com/watch?v=DMg7gF3xxxY
Zo dom dit. Het is gewoon van tevoren voorspeld en toch gaat iedereen er lekker in staan. Neem waar mogelijk een dagje vrij, ga overwerken of als het kan thuiswerken en wees als werkgever ook wat soepeler. Hier heeft gewoon helemaal niemand wat aan.

En voor de mensen die gaan zeggen “dat dit in Duitsland en Oostenrijk veel beter geregeld is”: Ja, die mensen gaan beter voorbereid op pad. Maar wij hebben nou eenmaal een van de dichtst bevolkte wegen en spoornetten van de wereld, en ook een van de hoogste bevolkingsdichtheden per vierkante kilometer. Als er dan sneeuw valt komt alles gewoon stil te staan. Dan kun je nog winterbanden hebben, maar je zult toch voorzichtiger (moeten) gaan rijden = file.
@thomaz: ik ga dit opslaan, zodat ik dit volgend jaar, en de jaren daarna kan posten als er een vlokje sneeuw valt. :lol: dit lees je elke jaar, maar niemand leert er wat van. LO000oool!
@thomaz: Nee, nee, nee en nog eens nee. Gewoon degene die NIET te hoeven werken vandaag verplicht thuis blijven. Dus als je met je luie vadsige reet trek heb in McDonalds, gewoon thuis blijven meje egoistische hoofd.
@kaasboerin: Jij denkt dat die mensen nu voor hun lol de weg op gaan om een bezoekje aan de McDonald’s te brengen?
@thomaz: Yep, reken maar dat ik straks op de terugweg naar huis mensen bij de Drive-In zie staan..
@kaasboerin: En wie zegt dat die mensen niet uit hun werk komen en toch onderhand een keer honger hebben gekregen van al dat vaststaan?
@thomaz: daar sla je twee keer op rij de spijker op zijn kop. Gewoon jezelf een dagje vrij gunnen ipv uren in de file staan voor een halve werkdag…
@kaasboerin: Beetje gefrustreerd?
the-budel-guy via iPhone app
@thomaz: haha voor de lol naar de McDonald’s.

Wie zei er ook alweer, dat je in ons vlakke landje niets hebt aan winterbanden?……… :twisted:
@9000cse: Koos Speed?
@9000cse: heb je ook niks aan in de file
@desoper:
Wil je nu serieus en in alle oprechtheid beweren, dat die files zo lang zouden zijn, als het zooitje op winterbanden zou rijden? Dat kun je toch niet menen?
@9000cse: Ik denk dat dat niet zo’n gekke stelling is. Ook met winterbanden zoveel file..
@baasbas:
Waarschijnlijk wel het aantal, omdat je zonder sneeuw/gladheid ook files hebt, maar niet zo’n lange.
En hoe je het ook draait en keert, zelfs voor één dag gladheid zijn die banden hun geld al waard. Vraag maar aan diegene, die vandaag op zijn zomerbanden een aanrijding heeft gehad.
@9000cse: Als iedereen winterbanden heeft niet nee, zolang de rest geen winterbanden heeft en zolang er vrachtwagens, bussen en aanhangers de weg op blijven gaan heb je er zelf gewoon niks aan om dit wel te doen.
Zo, ook net terug van mn werk. Nog net iets te laat weggegaan net, want ik moest eerst even sneeuw vegen om de auto open te krijgen. 62 km Boxtel-Weert in 45 minuten, nergens file gehad, wel langzaam rijdend verkeer op de rechterbaan (max 60). Linkerbaan was gestrooid, maar leeg. Iedereen reed als een olifantenkonvooi: slurf in staart in slurf. Er werd trouwens omgeroepen dat er bij mijn afrit een vrachtauto in brand stond (kelpen-oler) maar dat blijkt dus tussen kelpen en grathem te zijn. Nu staat er vijf km file volgens tomtom, dus toch net op tijd weg.
hier in friesland ligt jammergeneog ook aardig wat sneeuw slecht voor de jeweetwel
@Flamingo:
ow je bedoelt slecht voor dat rondje schaatsen in friesland?

ik (ook al ben ik geboren en getogen fries) heb helemaal niets met schaatsen (kan het ook niet trouwens)
@undifined1: lekker bezig
Time to play! Oh wacht, ik heb FWD… *druipt af*
1.000 kilometer file in België.
Ik heb vandaag al 3x mijn auto staan krabben. Helaas rij ik nu in een Polo en niet in mijn BMW, die vind ik een stuk betrouwbaarder bij gladheid… En kan je af en toe nog even spelen in de sneeuw ;)
Lekker buiten spelen!!!
En maar beloven dat het volgend jaar beter zou gaan, hebben ze tig kg zout doen ze er nog geen reet mee, en dan de NS, zelfde verhaal. Elk jaar maar ja knikken, en dan weer niet nakomen, nu moet jij iets niet nakomen, dan weten ze je wel te vinden…
the-budel-guy via iPhone app
Nu komt de Quattro en winterbanden goed van pas. Zeker als jr. Vader een week een S5 heeft.
@the-budel-guy: kom maar op met die filmpjes
the-budel-guy
@Flamingo: als we van het weekend tijd hebben komt dat helemaal goed.
FF zeiken:

1) Buienradar. Klopt weer geen hond van, hier in het zuiden valt geen vlok terwijl het volgens buienradar uren achter elkaar zou sneeuwen hier. Jammer.

2) NS. Ik ben blij dat ik niet ergens op een perron zit te wachten op een trein die rond 10 uur vanavond wellicht komt. Ben het wel met ROVER eens, belachelijk en onaanvaardbaar dat dit alweer gebeurd is, bij de eerste vlokjes sneeuw. Je kan niet anders constateren dat NS continue niet leert van hun falen. Mijn conclusie: openbaar vervoer is al extreem duur en slechts zelden een reeël alternatief voor de auto gedurende het jaar, maar als je dan eens een keer van de weg af wil blijvan vanwege verkeerschaos, dan heb je toch ook niets aan de NS. Want ja, wie had nou kunnen denken dat er een wissel zou kunnen dichtvriezen met -12? Dat probleem hebben we toch nog nooit gehad?
en die kut site van de nationale faalwegen is weer offline op het moment dat je ‘m nodig hebt
Tja, als je gewoon ‘normaal’ blijft rijden en goed anticipeert is er niks aan de hand en kan je zelfs met zomerbanden nog redelijk rijden. Het probleem is dat men weer niet oplet of (te) gekke dingen gaat doen. Ben vandaag al vaak genoeg ingehaald door BMW/Mercedes rijders die vervolgens lekker aan het ‘dansen’ zijn met hun auto en ‘m maar moeilijk onder controle kunnen houden… Op de A4 waren er ook weer een Seat Leon (uit Spanje of Portugal, kon het in de gauwigheid niet zien) en een V70 op elkaar geknald. V70 remmen, Seat niet opletten/te dicht op zitten = boem
4wd is het beste traction controll system wat je kunt hebben, hier een e30 325ix touring zonder taction controll, in de sneeuw is dat gewoon veel beter dan een e39 met traction controll. door die 4wd in combinatie met winterbanden, is het prima te doen
@undifined1:
Idd, heb ook weleens in een ix in de sneeuw gereden en dat gaat heerlijk.
Als ik met m’n e30 in de sneeuw rijdt, willen de hele tijd de achterwielen de voorwielen inhalen ;) maar ik heb ook geen ix..
Maar m’n Forester doet het wel heel goed in de sneeuw! :)
@bmw-e30-7bh:
een forester en een ix touwing zijn eigenlijk ook hetzelfde soort auto’s, stoere 4wd stations
@undifined1: Geweldig systeem als je in Zwitserland woont, maar hier sta je net zo lang in de file tussen de golfjes met voorwielaandrijving.
Is heel Nederland dan echt zo onmisbaar op zijn werk dat het iedere keer dat het gesneeuwd heeft zo ontzettend vol staat hier in Nederland? Ik bedoel je voelt op je klompen aan dat die sneeuw voor extra aanrijdingen en files gaat zorgen; toch sluit iedereen braaf achteraan aan in de file. Waarom geeft men zichzelf niet massaal een dag eerder weekend? Lekker sleetje rijden met de kinderen oid.
Ik snap dat gewoon niet zo eerlijk gezegd. Het zou ook wel schelen als alle werkgevers gewoon een “blijf maar thuis, je staat toch alleen maar in de file” dag zouden geven. Van al die verloren productiviteit zou je ook je personeel een dagje vrij kunnen geven.
Ik kwam net terug van het werk, staat er politie in de straat. Toch maar even gevraagd wat er was.
Bleek dat er 4 ongevallen (alleen blik schade) in 2 uur tijd zijn gebeurd, en alle 4 door auto’s met winterbanden. Die (4) reden veel harder dan de rest, en als je dan in de bocht een ijsplaat (oid) tegenkomt is het te laat, ook met winterbanden. De politie stond er nu ook om de “hardrijders” te waarschuwen haha.

Het gebeurd allemaal recht voor m’n huis, dus ben benieuwd wat de avond nog gaat brengen :-s
Me pa heeft net vanuit assen naar Breda 6.5 uur gereden terwijl de heen weg max 3 uur was.
Het gaat niet om 4×4 of winterbanden, de echte reden is dat de overgrote meerderheid wel technisch kan rijden (wat je een aap ook kan leren), maar geen verkeersinzicht heeft.
Gisteren zelf wat rond gereden en het was alweer opvallend hoe de meeste mensen bij het eerste sneeuwvlokje de lat op 20km/h leggen.
Nu rijd ik met een Golf 4 op 205 brede zomerbanden, dus geen ideale combinatie voor sneeuw.
Maar als ik nog 50 kan rijden en dan zie je de helft aan 20 rijden en diezelfde snelheid aanhouden ongeacht of er 10cm ijs ligt of de baan compleet ijsvrij is, dan weet je dat er iets anders mis is.
Als je zelf niet kan aanvoelen hoe de baan erbij ligt en die minieme grijze massa in werking kan zetten om te ‘berekenen’ hoe je moet rijden (snelheid/rijstijl), blijf dan in godsnaam thuis.
Sommige mensen hebben blijkbaar alleen een aan/uit knop en geen dimmer ;)
the-budel-guy via iPhone app
@xytras: inderdaad en zodra je de 20 kilometer ploeg in gaat halen ben je levensgevaarlijk bezig en/of als een aso aan het rijden.
Ik zat niet in een kettingbotsing maar in een ketting van aaneengesloten auto’s.

En het probleem was niet eens de sneeuw en de ijspegel weg maar een uitgebrande vrachtwagen.

Het was een gek gezicht want ik zag vrachtwagens met gebotste auto’s erop.

Tot mijn grote verbazing was ik vrijdag sneller thuis dan dat in had ingeschat toen ik in de file stond.
@Mellie In 6,5 uur rij je dat van Assen naar Parijs. Gelukkig is je pa niet met de trein gegaan want anders deed hij er 2 dagen over :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).