Snelheid naar 130 km/u op 60% van alle snelwegen!

Auteur: , 84 Reacties

Kom hier, verkeersminister Schultz, dan geven we je even een redactionele knuffel. Dit als dank omdat je vandaag hebt besloten de snelheid op 900 kilometer asfalt te verhogen naar 130 km/u.

Vandaag heeft Schultz een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin de plannen voor snelheidsverhogingen vanaf 1 september 2012. Tegen die tijd wordt de snelheid voor een groot deel permanent, en voor een deel ‘variabel’ verhoogd naar 130 km/u. In totaal gaat het om bijna 60% van de snelwegen. Op bijna 900 km wordt 130 km/u de vaste snelheid, en op iets minder dan 500 kilometer aan asfalt wordt via een dynamisch systeem de snelheid voor “het grootste gedeelte van de dag” naar 130 verhoogd.

D66 en GroenLinks zullen er ongetwijfeld van gaan stampvoeten, maar Schultz heeft ook besloten dat per 1 juli 2012 de snelheid in vier van de vijf 80 kilometer-zones omhoog gaat naar 100 kilometer per uur. Luchtkwaliteit, smuchtkwaliteit!

Nu nog even dat trajectcontrolegezeik op alle 130-wegen -waar we in maart als eerste over berichtte– in de prullenbak gooien en we zullen Charlie Aptroot nooit meer een populist noemen. Dank. (bron: RTL)

Check de kaart met alle plannen HIERR.84 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Jeuj! Vooruitgang!
Dit heb ik JP met zijn 4598 kabinetten niet zien doen.
@ricardo: Wrm heeft @sir_smokalot: dit artikel niet geschreven?? ;) leek me echt iets voor hem :P
Minister Schultz is goed bezig, toch moet zij niet alle eer krijgen… onze Cam Eurlings heeft in zijn tijd het wegennet goed verbeterd waardoor dit nu mogelijk is.
Niet te vroeg juichen. Over een een paar maanden komen ze weer met wat anders.
Klote: snelheid word lager op de A2… Wat heb ik ( / hebben we) hier dan nog aan???
Yes! Yes! Yes! Kijk, wat een topvrouw die Schultz! Ik kon al verschrikkelijk genieten van de 130km/u op dat stukje A2, maar het is echt geweldig dat we nu ook op de andere wegen door kunnen rijden. Dat maakt mijn dag goed!
@Cantago: Die extra 10 km/u geven je blijkbaar een kick!
@geronimo:
haha +1
@geronimo: hehe, dat zorgt dat je pas bij 180km/h je rijbewijs kwijt bent i.p.v. bij 170km/h :D ;)
@geronimo: Inderdaad! Die extra 10km/u doen mij echt iets. Ik weet niet of het komt door de extra toeren die de motor maakt of door iets anders maar ik vind het heerlijk;)
eerst helemaal permanent invoeren, dan zien we wel verder.
Als het echt gaat komen dan is het zeker een verbetering ja! :D
wat een vreugde voor lousy 10kmph extra. laat ze daar in den haad liever wat aan de europroblematiek en de crises doen dan dit soort symbool wetgeving in te voeren.
@ferrari94tr: ’t Is – naar mijn bescheiden mening – gewoon een goedmakertje voor het feit dat alle andere autokosten door hun toedoen zo verschrikkelijk stijgen…
@griffendahl: Grappig, want door 130 te rijden stijgen de autokosten juist nog meer. Verbruik en slijtage gaan omhoog, en de schade bij een eventuele crash bij 130 zal ook wel groter zijn.
Nu de boetes nog verlagen…
Eerst zien, dan geloven.
Maar de plannen lijken mij wel wat.

Alleen moet ze een ophouden met dat geouwehoer wanneer er een spitstrook open gaat.
Bij de A12 Veenendaal – ongeveer Arnhem wordt het 100 als er een strook extra open gaat. dan rijdt het alsnog niet door… Echt onzin. Houd het dan op z’n minst 120…
130 of 120, het zal mij een worst wezen.
Zo, en nou niet meer zeuren over Priussen “die met 140 over de linker baan knallen”. Die houden zich dus gewoon keurig aan de maximum snelheid :).
De grootste winst zal wel zitten in de verhoging van 80 naar 100 km/u in 4-5 80 km/u zones.
@De_Buurman: dat is pas leuk als vrachtwagens 100 mogen anders zullen er heel wat fronaaltjes bij komen op de 80 wegen. 90 lijkt me wat realistischer.
Wordt je nu egt blij van die +10 km/h ?

Ik niet hoor… Wel leuk, maar daar blijft het ook bij :)
@VWTouran75: elk jaar +10 erbij :P
@agera: Dan heb ik geluk, over ong. 10 jaar lekker over de snelweg knallen met 220/230. :lol:
Met alle respect maar het wordt toch een zootje zo? Ik zie nu 5 verschillende kleuren/snelheden. Hou het simpel en hou het bij 100 en 130 km zones; straks 1 en al verwarring over hoe hard je waar mag: niet meer te snappen en al die bordjes vervangen kost ook miljoenen… Zonde voor 2-5 minuten tijdwinst.
Pure symboolpolitiek, niks meer en niks minder. Dit gaat weer miljoenen kosten en wat schieten we ermee op? Sommigen zijn 5 minuten eerder op de plaats van bestemming. Wauw…

Als er nou op de meest elementaire overheidstaken (onderwijs, gezondheidszorg, cultuur) niet zwaar bezuinigd zou hoeven worden, dan was dit een prachtig plan geweest. Maar zoals de economie er nu voor staat, vind ik dat het geld een stuk beter besteed kan worden.
@potver7:

ja hoor .. 130 rijden gaat “miljoenen” kosten .. waaraan dan ??

buiten het feit dat je geen idee hebt hoe vulgair veel geld er gewoon weggetieft wordt aan die elementaire overheidstaken ..
@lincoln:
miljoenen aan het vervangen van verkeersborden, allerhande meetapparatuur e.d. En over een paar jaar wordt het weer teruggedraaid. 130km/h is gewoon om Wilders ook wat te geven, verder niets, en dat is pas geld wegtiefen.
@super:

dat is minder dan 1 dag opbrengst aan brandstof accijnsen .. sukkel ..
@lincoln:
je stelt de vraag zelf pannekoek
@super: Kost niks dus… Ga eerder janken om Griekenland of uitkeringstrekkers. Zodat wij weer met 130 km/h naar ons werk kunnen gaan en belasting te betalen.
@potver7: Volgens mij gaat dit juist alleen maar poen schelen..
Een goed begin.. :D
Scheelt weer 10km in de boetes, ik rijd toch altijd >130 waar mogelijk..
@baserace

Is juist prima, overal een andere snelheid. Komen er eindelijk weer borden waarop staat hoe snel je mag.

Daardoor gaan mensen bewuster en dus beter geconcentreerd rijden. Nu doen ze maar wat.
Mooi dan kunnen we 138 legaal rijden, volgende stap is 100% van alle snelwegen te verbreden met niet alleen meer banen, maar ook bredere banen zoals in Duitsland, daar kun je in feite met 2 vw polo’s op 1 baan, dat rijdt zoooo comfortabel.
@balkanlul: +1, er moet nog een hoop gedaan worden in NL. Buiten die trieste stemmen-trekkerij van verkeersminister Schultz om natuurlijk ;)
Ow yeah, nu kan ik écht gaan genieten van auto rijden! Ik voel de adrenaline al door mijn aderen gieren!
Kan niet wachten :)
Van mij mag verkeersminister Schultz een redactionele tik voor haar klauwen krijgen. Niet om de snelheid. Oh, hemeltje nee. Verhoog die snelheid maar.. Ik doel alleen op dat -moreel slopende- gelul van het KUT (Kortom Uitermate Teleurstellend ;)) 2todrive systeem!
@euro95: in andere landen is gebleken dat dit het aantal verkeersongelukken verlaagt, dus waarom niet eigelijk?
Het mag dan symboolpolitiek zijn; het is wel heerlijk om die linkse rakkers eindelijk eens wat terug te dringen in Nederland.
@jaapiyo:

Waarom moet alles onderverdeeld worden in links en rechts? Ik kom het overal tegen en wordt er echt schijtziek van.. Wel goed dat je zelf ook doorhebt dat dit 200% symboolpolitiek is; jammer dat de helft van Nederland(en autoblog?) dit niet begrijpt..
@jaapiyo: hoe dring je iemand terug?
@jaapiyo:

47 seconden sneller over die hele fokking afsluitdijk! Vroeger werd daar niet gecontroleerd en kon je het hele stuk 180 rijden, nu wordt er gecontroleerd door de vvd/cda/pvv-gestapo en mag je maar 130.

Hoezo beter?
Dit is pas symboolpolitiek
ik zeg: doen!
Nu 80 km/h in woonwijken en we zijn klaar.
Het is een puur zakelijke actie van de overheid. Hogere snelheid: een hoger benzine verbruik: een hogere opbrengst van accijnzen en BTW.
@lesmoutas: & ze winnen er nog eens stemmen bij ook!
Zo is iedereen blij, goed toch?
Niemand houd je tegen 120 te blijven rijden.
@lesmoutas: 1 woord voor je reactie… ONZIN! Als je een beetje verstand hebt van auto’s weet je dat een auto op de snelweg een veel lager verbruik heeft dan in de stad.
En hey… mensen met een krappe beurs die hoeven geen 130 hoor, maar dan wel ff op de rechter baan blijven a.u.b. :)
@lesmoutas: mijn diesel loopt bij 130 gps-kilometer/uur zuiniger dan bij 120. Ben wel heel benieuwd hoe dit gemiddeld uitvalt. Dat is tapt al bekeken…
mijn god kan jij er nog wijs uit? heb je die kaart gezien?

waarom is het nou zo moeilijk om alles dat snelweg heet gewoon één snelheid mee te geven.. snelweg betekent 120 (of 130.. kan mij het rotten) autoweg 100, zo was het vroeger ook.
met de matrixborden kan je de boel variabel reduceren wat dan niet overdreven voorzichtig moet gebeuren.

die onzin van langzamer bij spitsstroken is ook belachelijk. als je dan zo’n strook aanlegt, maak hem dan 20cm breder zodat de boel ook doorrijdt.
de meeste files worden veroorzaakt door snelheids verschillen, die kan je oplossen door overal even hard te rijden..
Goedgoedgoed! Maare wat doen we met die 100km zone tussen amsterdam en utrecht op de A2?? Daar kan je `s nachts toch makkelijk 160?
@AudiQuatro: overdag ook
De Nederlandse politiek begrijpt de boodschap, nu nog de Belgische…

Jawel, binnekort hebben we ook een regering en als premier een homo met italiaanse roots & een rood strikje… :D

Hier maken ze er een sport van alle landelijke wegen van 90 naar 70 te brengen. Zeer hatelijk, nu moet je zelfs op landelijke wegen je snelheid in de gaten houden.

Natuurlijk komt dat wel de veiligheid tegoed, want al die kinderen die school lopen in de velden (geen dus) kunnen nu niet meer overreden worden…
Stakkers oude van dagen die nu al met moeite 100 op de teller krijgen ,straks worden ze helemaal van de weg af geblazen.
Volgens RTL4 mag je zelfs 210 km/u.
@petermb: Hahaha, scherp! :D
@petermb: En nog wel met stationair toerental!
@petermb: En dan hebben ze de rode cijfers bij het 19:30u nieuws weggepoetst haha :lol:
@petermb: Hahaha!:D
Hylarisch!
@petermb: 210km/h @900RMP? :D
Sterke diesel als je het mij vraagt ;)
@petermb: Ja man… Nederlandse snelwegen ftw!
”Om de verhoging van de maximum snelheid mogelijk te maken trekt de minister 132 miljoen euro uit en wordt circa 50 miljoen euro eerder geïnvesteerd.” http://www.blikopnieuws.nl/bericht/137614/Op_ruim_helft_alle_Nederlandse_snelwegen_130_km_per_uur_de_nieuwe_norm.html
132 miljoen euro om 10 km harder te mogen. En ondertussen lekker zwaar bezuinigen op onderwijs, zorg…enz. Hoop dat dit kutkabinet zo snel mogelijk opkkrt.
@supermo: Jij ook linkse rooie rakker!
@supermo: ik deel je mening wat betreft het kabinet
@supermo: prachtig he, demagogie in volle glorie. Aan het volk voordoen dat ze in hun belang bezig zijn. Iedereen sluit nu heel erg tevreden een paar seconden eerder aan bij de volgende file terwijl ze 2 jaar langer door mogen doorwerken en de koopkracht verdampt (welvaart zit niet in geld of vrij leven maar in een fractie sneller op de snelweg mogen rijden).
@mashell:

is het niet gewoon zo dat er in heel Europa 130 gereden kan worden en NL nog in de jaren 60 hangt ??
@lincoln: Ze doen lekker sociaal met de Belgen… wij rijden ook nog lekker achterlijk 120 en dat zal niet direct veranderen gezien we iets grotere problemen hebben…
Wat een geneuzel. Als je hard wilt rijden ga je het circuit op, daar ben je je eigen maximumsnelheid. Snelwegen (en wegen in het algemeen) zijn om ergens heen te gaan en de maximumsnelheid heeft geen r**t te maken met hoe snel je op je bestemming bent. En hard rechtuit rijden is sowieso niet echt uitdagend, dus met ‘rijbeleving’ of dat soort zaken kan het ook niet te maken hebben. Get a life.
the-budel-guy
stukje A2 bij eindhoven ook 130… lekka
Melanie for president!
130 miljoen besteden aan infrastuctuur is nu ineens teveel !!

autobloggers zijn nog suffer dan ik dacht ..
(niet allemaal natuurlijk) ..
@lincoln: 130 miljoen is niks op de totale innamen uit het verkeer maar het is belachelijk veel geld verspild voor iets wat nagenoeg niets voorstelt.
@mashell:

zo denken de Grieken er ook over ..
dat is dus van 120 naar 130 voor de brave burgers, van 150 naar 160 voor de beginnende bestuurders.. en voor gevorderde overtreders dus van 170 naar 180.. leuke vooruitgang :)
@dennisr: Is toch prima ;-) Mijn voet kriebelt al bij de gedachte van 180 ;-)
Toch maar de optie aanvinken dat de auto borden kan lezen met snelheidslimieten er op. Wordt een wildgroei van verschillende snelheden, fijn om dan even snel te kunnen spieken wat de max. is.

Het verschil is voor mij amper te merken, als het even kan hou ik 135km/u aan. Enige verschil is dat het nu met een gerust hart kan, in plaats van continu in de berm turen.
Hehe lekker 180 rijden binnen Mulder.

Trouwens alles is te duur als de overheid de opdrachtgever is. Dus dat mag de pret niet bederven:)
Ik geloof dat deze maatregel getuigt van een gezonde ontwikkelingsvisie. Langzamerhand zijn auto’s schoner, veiliger, bestuurders wat bewuster van gevaren en de infrastructuur verbeterd. Een kleine upgrade in snelheid is dan wel welkom sinds vanaf de jaren tachtig 120 de maat der dingen is. Liever met de huidige polo of Fiesta dan een uit 1980. Dat fijnstofnormen en lawaai niet worden genegeerd betekent dat het echt te makkelijk is om dit weg te zetten als pvv/electoraat-pleasen. En als autoliefhebber kan ik het waarderen dat een zekere investering wordt gedaan in de kwaliteit en veiligheid van de weg. Dat houdt namelijk nooit op en kan altijd beter. Welcome to the future skeptici.
Ben ik de enige die opmerkt dat wanneer het op die nieuwe 130 zones een beetje (minimaal) druk word, de matrix-borden op 90 staan?

Dit was voorheen niet. Eigenlijk kunnen we stellen dat je een groot gedeelte van de tijd tot 90km/h mag rijden..

Die 132 miljoen.. Matrix borden zijn inderdaad duur.
Tjonge, en eindelijk sukkelt ook Nederland de 21e eeuw binnen!

Nu alleen de achterblijvers van GroenLinks en D66 nog even uit hun conservatieve luiheid verlossen en dan kunnen we samen vrolijk en gezellig aan de toekomst gaan sleutelen.

O ja, en de 15,99 miljoen automobilisten die nog steeds niet snappen dat een groene streep in het midden 100 betekent in plaats van 60.

Weet of er meer mensen last van hebben, maar er zijn nog zoveel ‘wereldverbeteraars’ die zo nodig 110 op de linkerbaan moeten blijven sukkelen waar je nu al 130 mag, dus of we er in de praktijk veel mee opschieten moet nog blijken
I fail to see the added value. Op een traject van 100 km geeft dit een voordeel van nog geen 4 minuten. Op voorwaarde dat je geen file hebt, of voorliggers die trager rijden, of druk verkeer. En die 4 minuten ben je weet kwijt in regionaal of stadsverkeer. Wat je wel wint, is verbruik en uitstoot. Dus over wiens voordeel hebben we het dan eigenlijk? Dat van het type autorijder dat te weinig wiskunde kent of te weinig rijervaring heeft om te beseffen wat voor een lege doos die eigenlijk is?
80 zones naar 100 lijkt me filehinder tegen te gaan. Men moet (of doet het terwijl het nog niet hoeft) remmen voor dit soort on-zones en zal het fileleed enkel verergeren.
nou er zit teminste vooruit gang in al is het maar 10km op naar de 140

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).