Staatssteun legt bom onder relatie Peugeot & Opel

Auteur: , 20 Reacties

Het leek een uitkomst voor zowel het noodlijdende Opel als het kwakkelende Peugeot/Citroën: moederbedrijven PSA en General Motors die een joint-venture oprichten en gezamenlijk de kosten van nieuwe platforms dragen. Maar er is een kink in de handremkabel gekomen, waardoor gesprekken zijn stilgelegd.

Daags na het huwelijksaanzoek tussen de twee is er hommeles in de tent. Volgens persbureau Reuters omdat PSA staatssteun heeft gekregen voor haar financieringstak ‘Banque PSA Finance’. En één van de voorwaarden aan die bankgarantie van €7 miljard euro is het uitblijven van verdere gedwongen ontslagen. Hierdoor zouden er alleen aan Duitse zijde ontslagen kunnen vallen, wat onacceptabel is voor Opel.

Daarnaast wordt de verslechtering van PSA’s financiële positie (€200 miljoen per maand verlies) als reden genoemd voor het terugkrabbelen van Opels moederbedrijf GM, die overigens niet op de kwestie wou reageren. Mm, heeft er ergens een boekhouder zitten slapen? Of wist GM dit echt niet van tevoren?

De relatie is overigens niet meteen verbroken, ze nemen eigenlijk gewoon een time-out van elkaar. Na 2014, wanneer de EU-automarkt zou moeten aantrekken, kunnen de gesprekken weer verder gaan. Ondertussen melden Duitse media dat Peugeot & Citroën opzoek zijn naar een andere kandidaat voor samenwerking. Het Indiase Tata werd daarbij genoemd, maar die ontkennen alles.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…20 reacties

Groot gelijk neem je tijd voor dit soort projecten, want 200 miljoen per maand verlies kan makkelijk gedragen worden.
@bempi: Dat is ook de reden dat er afgewacht wordt..
Het is GM’s probleem toch zeker niet..
@kaasboerin:

Binnenkort wel.
of GM probeert het volgende automerk(en)om zeep te helpen, zo als met Saab
@subbliem: Degene die Saab gesloopt heeft woont hier in NL.
@kaasboerin: Meer de dood uitgesteld toch?
@norge: Hmm, idd.
Opeens krijgen ze 7 mijard garantie…..gek.
@norge: Bankgarantie, net als alle andere banken. Niet voor de auto’s dus…
Ja, laten we na de crisis eens verder praten…. oww wacht dan is het niet meer nodig.
@stanny: tuurlijk wel, alleen praat je dan met de curator om voor een scheintje de hele tent over te kunnen nemen :)
Grappig… GM is ook een half overheidsbedrijf natuurlijk… Politics!!
@Svenska_Aeroplan_AB: Yep. En elk land beschermt zijn eigen economie en sluit dan liever fabrieken in andere landen zoals we de afgelopen jaren hebben gezien. Europa is en blijft een luchtbel.
@stanny: ehhhm GM? Amerika ligt niet in Europa…
Handig, eerst de samenwerking met BMW verliezen omdat je met Opel samen gaat werken en dan toch niet met Opel mogen samenwerken. Sta je aan het eind van de rit mooi met lege handen…
@griffendahl: ik hoop eigenlijk dat PSA en BMW nu alsnog aan samenwerken hierdoor. Hoeft PSA ook die 50 miljoen euro boete niet te betalen.

Strategisch gezien lijkt BMW me ook een betere partner dan Opel in het geval van PSA.
mooi, stekker d’r uit en sluiten die handel, voegt toch niks toe dat hele Opel en Peusjo..
@flippert: Bwa ik ben niet helemaal akkoord. Ik zie graag de DS-lijn van citroën rondrijden. Spijtig dat Opel van Gm is…
@stanny: ok, jij één DS nog dan en dan is het klaar, over uit!
Eerlijk gezegd zou ik liever niet willen dat GM zich in PSA gaat mengen. Dan liever Tata, die gaan nog hun best doen om hier een stevige poot in Europa te krijgen, en gaan dus eerder investeren in de toekomst, terwijl GM liever gaat snijden in vanalles…

En dan Tata erbij halen als Dacia-concurrent…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).