Stationwagon: de documentaire

Auteur: , 37 Reacties

Iedereen heeft wel eens een station nodig in zijn of haar leven, maar hoeveel mensen zijn er ook trots op?

Een paar jongens van Wake Forest University laten in hun documentaire “Wagonmasters” zien dat deze mensen wel degelijk bestaan. Verhuizen, je naar feestjes brengen, vrijplaats bieden, nog een keer verhuizen, je brakke kop op tijd in de kerk krijgen, je kind ter wereld helpen. Dit alles doet je vriend met liefde, zeker als hij een stationwagon is.

Deze schepen van de weg waren iconen voor de ontwikkeling van Amerika in de afgelopen honderd jaar. De trailer voor “Wagonmasters” begint met beelden van de (namaak) 1966 Pontiac GTO wagon, een prachtbak die zijn weerga niet kent. Hoewel de huidige generatie stations nooit in de buurt zullen komen van de schoon- en degelijkheid, is het een beetje vreemd om te betwijfelen dat er “nooit meer stations gebouwd zullen worden”. Zijn de Cadillac CTS-V Sport Wagon, BMW 328i Sports Wagon en VW Jetta Sportwagen dan geen goed presterende wagens?

Ondanks de mogelijke bloopers kijken we uit naar de eerste screening, 28 juli op het Concours d’Elegance in Plymouth, Michigan.37 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Waarom zou je er ook niet trots op zijn, ik vind bijvoorbeeld de Alfa Romeo 159 Sportwagon een van de mooiste stations ooit.
Moet trouwens nu denken aan de Vista Cruiser uit de That 70’s Show.
@house: Inderdaad! Samen met de huidige BMW 5 reeks de enige auto die ik in station-uitvoering mooier vind dan de sedan
@tooon: bij mij is het precies andersom. Er is (bijna) geen sedan die ik mooier vind dan de station variant. Ik ben een echte stationwagen fan. Ik snap die amerikanen ook echt niet dat die alle maal zo sedan gek zijn. Sommige versies zijn daar niet eens als station leverbaar. Doe mij maar een dikke A6 of 5 serie met “vierwiel aandrijving” omdat ik regelmatig naar de bergen ga. Veel ruimte, snelheid, luxe en niet al te opvallend. Heerlijk!
@circlestorm69: Dat dus! 850, passat, octavia, mondeo etc etc allemaal mooier in station dan als sedan!
Snelle alleskunners zoals de Audi RS6, Mercedes E63 AMG en BMW M5 Touring zijn zelfs mijn favoriete type auto’s!

Persoonlijk vind ik estate uitvoeringen vaak ook mooier dan de sedan (bijvoorbeeld BMW 5-serie Touring) of zoals hierboven gemeld, de Alfa Romeo 159 Sportwagon
Geweldig, ouwe verhalen, ouwe auto´s, lekker sfeertje in zo´n filmpje, kortom; Ouwe meuk is leuk!
Ik ben helemaal voor stationwagons, Heb goede herinneringen aan de Volvo stations van mijn vader en de 850tr die ik zelf ooit eens had.
Gaaf ding zo’n Pontiac GTO “shooting brake”.
Heerlijke bolide die Pontiac. Die eet VW Up!’s voor ontbijt.
Doe mij maar rs6 avant, nog ff doorsparen alleen ;)
pff over amerikaanse stationwagens, kvind de europese stationswagens echte stationwagens
@KaCh1ng:
Tuurlijk die passen in de kofferbak van deze.
je moet toch ook trots zijn om je shooting brake, of telt dat weer niet
Wat een auto!! Er kwam laatst een vrouw bij ons een kast ophalen die we via marktplaats hadden verkocht. Kwam ook in zo’n brute amerikaanse station (70’er impala) ze was er niks trots op, maar ze zei dat haar man er erg blij mee was (:
“the wagon is a thing of the past”

Wellicht in America, waar de SUV het stokje heeft overgenomen, maar zeker niet in Europa. Hier verkoopt de station soms beter dan de sedan, zoals bij Volvo’s. Er zijn de laatste tijd echter wel te veel hippe sportbacks of cross-overs, etc, maar doe mij maar een old-school hoekige station
Stationwagens zijn dood.
Hardstikke dood.
Misschien nog de Passat TDI
Voor de rest zijn het lifestyle emonumenten geworden waar je niet zo maar 40 gros eieren, gezaagd hout voor de tuin, bakstenen of 4 televisies mee vervoert.

Dat deed je met DS Break een 504 Break, een Opel Rekord Caravan of een Taunus combi.
Daar lag een rubberen mat in de achterbak. Standaard.
Hupsakee, slang erin en het ding schoonspuiten na de klus.
@desjonnies: Daar heb je tegenwoordig busjes voor; stations zijn tegenwoordig vooral familiebakken en minder werkpaarden.
@desjonnies: Niet zeuren :-) vorige week nog 400 kg aan zandzakken vervoerd in mijn Saab cabrio, ik laat het aan je verbeelding over om te bedenken wat ik met een break zou versleuren. Dat je mensen hun station minder ziet afbeulen, is omdat auto’s te veel een statussymbool zijn. Niet omdat je er niet meer mee kan sleuren.
@BaRa: goh lekker verlaagd dan.. weet nog dat mn auto geladen was met tegels lol
Oh ik vergat de 245 Volveau in het rijtje, ook nog een echt werkpaard.
300C touring, jahoor dikste station ooit!
Cls station is wel gaaf, de renault laguna vond ik ook veel beter in station vorm
ik ken in iedergeval 1 persoon hier die wel trots is op zijn station, en hij heeft een 6 in lijn en de auto wordt geen station maar touring genoemd…
@undifined1: en terecht. Alle bmw’s zijn mooier als touring. (voor de letterneukers, de modellen die als touring geleverd worden natuurlijk)

Vind eigenlijk alle stations mooier dan de sedans. Op de Polo/Ibiza/206- klasse na.

@swaffelaer: en daarvan bedoel ik de hetsjbeks natuuluk.
Volvo’s stations zien er vaker beter uit dan de sedan uitvoeringen.
Als je een auto als rouwwagen kunt gebruiken zonder dat je het chassis hoeft aan te passen ben je pas een eindbaas. Ik ga voor de Buick Roadmaster Wagon Estate met een 5,7 LT1 corvette motor :) vroem!
Wel een lache auto om een keer te zien maar ik zou hem zelf nooit kopen.q
Station wagens vindt ik te praktisch. Ik ben zelf on praktisch en ik kruip liever in een sedan. Ik vindt een pleerol in een gehaakt hoedje het einde en de kofferdeksel ideaal om een thermoskan met koffie op te zetten. Heb ik wat spullen te vervoeren haak ik een aanhanger achter aan. Maar een station kan afgeladen vol wel zo hard rijden als je wilt. Ok, ik ben nou eenmaal een kofferbakken fan.
En als ik een station wagen wil heb ik pech want mijn favoriete pak ezel is al lang uit productie. Die good ol’ Passat.
Die nieuwe Saab 9-5 station vond ik ook prachtig. Helaas nooit in productie gegaan. Ook een mooie station vind ik de Hyundai i40 station
stations zijn mijn voorkeur jammer dat de huidige 5 serie van Bmw geen m5 touring zal krijgen… al kun je nu wel die 550d bestellen en ja heb gehoord dat die 50d motor een groot succes is…
Zeker, allemaal!
Ik zag laatst een Volvo V70 lijkwagen rijden. Als je de functie wegdenkt en hem een ander kleurtje geeft is dat wel de ultieme stationwagen. Comfortabel, intimiderend en geschikt om twee pony’s achterin mee te nemen.
Ik zweer overigens bij stations (met schuifdak). Sedans en hatchbacks vind ik vaak lelijk. En het schijnt dat een station een lagere luchtweerstand heeft.
Ik snap die mannen wel. Wat ik rij? Audi RS6 avant…. ;-) betere station is er niet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).