Suzuki Swift Range Extender is elektrisch

Auteur: , 16 Reacties

Ben jij ook zo benieuwd wat Suzuki dit jaar naar Genève meeneemt? Nou, deze EV-Swift onder andere. Hij kan tot 30 km volledig elektrisch rijden, waarna een piepkleine range extender het overneemt. Erg handig voor in de stad.

Zoals je wellicht na het zien van de wielen al wel vermoedde gaat het hier om een concept. De rechtsgestuurde Swift beleefde zijn debuut in Tokyo (zonder deuren aan de rechterkant), en mag in maart voor zijn Europese première op. Hoewel de naam volgens het persbericht wat is gewijzigd vond Suzuki het kennelijk niet de moeite waard om andere stickers op het ding te plakken.

Mocht je op een dag toch meer dan 30 kilometer rijden, dan springt een range extender in de vorm van een 658 cc benzinemotor bij. Niet onaardig, hoewel we liever wachten op een praktische invulling van het concept PHEV, zoals sommige Europese automakers dat vanaf dit jaar al geven.

Naast de Swift zal ook de G70 getoond worden, de concept-rebadge van de Regina.16 reacties

650 cc benzine motor? 2 cilinder toevallig? Dan weet ik wel welke het is, denk ik. Mijn Suzuki Burgman heeft ook een 650 2 cilinder, fijne motor, onderhoudsvrij, nooit problemen mee gehad tot nu toe.
@dotternetta: Ik denk het niet. De Burgman 650 heeft 638cc… In Japan heb je de Kei-klasse en de max. motorinhoud is 660cc. Ik zou denken dat ze zo’n blokje zouden gebruiken. In dat geval heb je het over een 3 cilinder turbo met 65 pk… Maar ja, Suzuki heeft keus zat qua blokken.
Kan best nog wel zuinig zijn. Die range-extender draait altijd met een toerental dat maximale efficientie geeft. En met een buffer van 30km zal je niet zonder stroom zitten na een stoplichtsprintje.
Ik zie er wel wat in, maar Prius-technologie is toch nog beter als je het mij vraagt.
@vale46: Dan bedoel je de plug-in versie?
@baasbas: beide technieken zijn hetzelfde, met het enige verschil dat je de ene ook via het stopcontact kan opladen.
@vale46: Ik heb even bijgelezen en de verschillen zijn klein inderdaad..

Maar dan ben ik wel nieuwsgierig wat de redenen zijn waarom jij de Prius techniek als beter beschouwt?
@baasbas: Omdat een Prius een serie-parallel hybride is. Dit serie hybride.

Om het in mensentaal uit te leggen:
Bij een Prius op de autosnelweg dan eigenlijk enkel de verbrandingsmotor kracht leveren, direct aan de wielen(via planetair tandwielstelsel en cvt).
Bij deze Suzuki is er altijd een omzetting naar elektriciteit(batterijen), deze overbrenging heeft een lager rendement dan die van een Prius. Suzuki in het nadeel.

Bij gewone 90-70km/h wegen; de Prius kan een elektro-boost geven bij de verbrandingsmotor na het stoplicht. Bij het aanremmen doet hij aan regeneratief remmen(elektr opwekken), die dan gebruikt kan worden voor de boost.
Bij de Suzuki werkt dit hetzelfde, maar daar is die omzetting weer…

Bij stadsverkeer is de suzuki in het voordeel omdat de motor grotendeels uit staat en hij op zijn batterij verder kan. Bij de Prius zal de verbrandingsmotor sneller aanslaan dan bij de Suzuki en zo dus meer vervuilen omdat hij eigenlijk moet draaien zonder veel kracht te zetten(= inefficiënt)

De Prius is in mijn ogen het meest efficiënte.

Als je vragen hebt, spam mij maar ;)
@vale46: Ik ben nog niet overtuigd dat de Prius manier de efficiëntere is… De Swift/Ampera manier is in feite een elektrische auto. Met dus een elektromotor die direct de wielen aandrijft (= 0 verlies). Die Prius heeft altijd een CVT in de aandrijflijn zitten (= veel verlies).

Hoe dan ook, ik denk dat de meeste zuinigheidswinst te behalen valt in meer elektro kilometers. Nu is 20 van de Prius en 30 van de Swift eigenlijk te weinig. Een Ampera doet (op papier) 80km. Dat is voor veel mensen voldoende voor een retourtje huis-werk. Als je de stroom dan ook nog duurzaam kan opwekken (zonnepanelen op het dak van je huis) boek je pas echt winst…

Ik zou wel eens met een Ampera willen sturen, ben erg nieuwsgierig
@baasbas: Het nadeel van de Swift is eigenlijk op langere afstanden. Die heeft namelijk een dubbel verlies: Elektromotor(95%) naar batterij (85%) en dan terug naar de elektromotor (95%). Om nog maar te zwijgen over de regelunits en de vermogenselektronica die er tussen zitten, maar die heeft de Prius ook.
De overbrenging van de Prius (cvt) heeft wel een rendement van rond de 90% denk ik.

Ik heb mijn eindwerk over de Prius gedaan dus die aandrijving heeft geen geheimen meer voor mij ;)
@vale46: Wat was je cijfer? ;-P
@baasbas: 79%
Kon beter, maar batterijen was mijn sterkste kant niet… ;)
650 cc 2 cilinder zal iets van 50 pk leveren. Dit kan genoeg zijn, als je even stilstaat kun je daarna weer een sprintje trekken.
lijken wel die lelijke velgen van de porsche 918?!
Vind ik ook een echte lelijke auto jak
Hmm jammer, geen specs van het elektro torretje?

Op zich interessant, een Opel Ampera in het klein.
Dit lijkt me nieuw voor Groen7.nl en zien we wel terug in het weekoverzicht, okee?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).