Syrische rebellen rollen in een Playstation-tank [video]

Auteur: , 39 Reacties

De strijd in Syrië is een oneerlijke. Troepen van dictatormalloot Bashar al-Assad zijn tot de tanden bewapend met high-tec wapentuig, en het rebellenleger krijgt geen hulp van het buitenland, dus die zijn aangewezen op creativiteit en vindingrijkheid. En dan klinkt een zelfgebouwde tank niet eens zo vreemd. Maak kennis met de Sham II. Iedereen met Call of Duty-speeltijd kan er mee overweg.

De Sham II is ontstaan toen twee broers een oude dieselauto stripten, de motor behielden en het 4 meter lange gevaarte bekleden met roestige staalplaten van 2,5 cm dik. Exclusief machinegeweer (7.62mm) kostte het apparaat zo’n 8.000 euro om te maken en kan het een anti-tank-wapengekletter tot 23 mm weerstaan. Over de bouw deden ze een maandje.

Op de Sham II zijn vijf camera’s gemonteerd. Drie vooraan, een achteraan en een op het machinegeweer. De chauffeur van de tank stuurt middels een stuur, en ziet zijn positie op een flatscreen die de camerabeelden weergeeft. De schutter is ook afhankelijk van een TV, en bestuurt zijn gun gewoon eventjes met een freakin’ imitatie-Playstation-controller. Inzoomen, richten, vuren, alles gaat met een stukje hardware van een spellcomputer, wat het surrealistische gehalte van deze tank naar bizarre hoogtes stuwt, maar voor de rebellen is het helaas bittere noodzaak als ze de Slag om Aleppo willen winnen.

In een video wordt door de Syrische tak van het A-Team voorgedaan hoe de tank werkt. Bekijk hem op Autojunk.nl. Detailplaatjes op BuzzFeed.39 reacties

Knap stukje A-team engineering, maar er bekruipt me toch een erg naar gevoel als ik erover nadenk dat deze mensen dit echt moeten doen om in leven te blijven…

Ik ben ZO blij dat ik daar niet hoef tussen te zitten.
CW waarde zal niet gunstig zijn denk ik..
@ricardo: “…het rebellenleger krijgt geen hulp van het buitenland“.
Ze krijgen so-wie-so steun van Saudi-Arabië en Qatar, en er zijn vast nog wel een paar landen die er niet zo openlijk voor uit durven komen. Zonder steun hadden ze echt allang het onderspit gedolven.

Maar goed, wel een mooi gemaakt ding.
@potver7: so-wie-so steun van Saudi-Arabië en Qatar ? haha ben je nou echt serieus ,de kontenlikkers van VS die steun gaan geven aan Syrie ? deze (wannabe cihad) rebellen krijgen geld ondersteuning van het westen ,anders zaten ze allang weg van syrie .
@w211: Ben jij serieus? Volgens mij worden die rebellen wel degelijk gesteund door saudi arabia en Qatar. Ik zie ook niet in waarom zij ‘kontlikkers’ zouden zijn van de USA, tenslotte hebben zij ‘al’ de olie en daarbij ook leverage.
@Nv: al hebben die arabieren al het geld dat ze maar willen, het zijn kontelikkers van USA. Arabieren hebben bijna nooit wat gedaan zonder dat er bemoeienis was van de buitenlanden. Dom volk die arabieren, duik in de geschiedenis en dan zal je het vanzelf merken.
@Nv: Sinds wanneer hebben arabische landen elkaar ondersteund ? Hun broeders worden elke dag al jaren vermoord in puur eigen grond palestinie ,wat hebben de arabieren hiervoor gedaan ? of de wereld zou ik zeggen…iedereen slaapt en ziet het uit het oog. De enigste landen die achter palestinie staan zijn Turkije & Iran en die zijn bezig met hun eigen conflicten zoals PKK (die ook ondersteund word door de israel en de VS) En waarom denk je dat er in elk arabische land conflicten onstaan ? De vs en de zionisten (NEW WORLD ORDER) willen de controle nemen over de middel oosten ,en dat hebben ze eerst bereikt door heel het wereld te brainwashen met 9/11 en en zogenaamde al-qaida islamitische terror organisatie die opgericht is door de CIA eerst afghanistan onder controle dan IRAK binnenvallen omdat menneer saddam geheime wapens had en wad zij menneer bush na de oorlog ? ja sorry wij hebben duizenden burgers vermoord ,de land in elkaar verneukt en irak heeft geen geheime wapens bye bye http://youtu.be/f_A77N5WKWM en nu hebben ze en andere reden om iran binnen te dringen nucleair centrales terwijl elk machtige westerse land er eentje heeft ma nee Islamitische landen mogen het niet bezitten…pfff ik zit op autoblog genoeg offtopic ik kan anders hier nog en hele boek schrijven
@w211: Ohja, en amerika heeft zelf 9-11 georganiseerd zeker?
@sjaakk: inderdaad dat klopt ,en daar bestaan duizenden bewijzen van.
@w211:

Volgens mij ben jij hier zelf degene die is gebrainwashed, en niet zo’n klein beetje ook..
@rijbewijzer: ok oprotten nu
@w211: Palestijnen hebben geen eigen grond en worden door de rest van de Arabieren honden genoemd.
-edit: nutteloze bijdrage-
Ronduit schokkend dat ze de rode zee gedempt hebben
@w211: wedden dat zelfs isreal de rebellen steunt? kijk maar naar de verzuurde relatie’s tussen bashar en israel.
Aaah de nieuwe Lada Niva is er dus ook eindeljik
“Call of Duty-speeltijd” -> nogal high-tech dus, valt me nog mee, ik dacht dat je ging zeggen iedereen die ooit een skelter gereden heeft kan ermee overweg.
Waarom kunnen opeens veel van de autojunk filmpjes niet op iPhone gekeken worden? Nu moet ik opletten in de les :(
@mevipp: of je praat met mensen om je heen?
@mevipp: nou… daarom dus!
@mevipp: enorm hinderlijk inderdaad!
Ze zouden daar beter ook vechten met elkaar op de playstation.
Komen de troepen van Bashar al-Assad die hij neer knalt ook automatisch ergens anders weer tot leven?
Weet niet of het verstandig is als autoblog zulk een politiek getinte uitlatingen te doen. Ik vind het moeilijk te bepalen wie er de agressor is in dat conflict en of we het moeten toejuichen dat Assad verdreven wordt ten gunste van wéér een mogelijk sharia georiënteerde regering. Verder geloof ik dat meneer Mursi niet echt een verbetering is t.o.v. Mubarak, Libië zit in een machtsvacuüm en Tunesië is er ook niet rustiger op geworden.

About the tank: Het lijkt me niet dat het heel gevechtswaardig is, te zwaar als er echt slechts een auto dieseltje in ligt, zicht is niet echt gunstig en de cameras lijken mij ook erg kwetsbaar.
@Original_Arnoud: Goed gesproken!!
@Original_Arnoud: Dit riekt inderdaad naar partij kiezen in een conflict. Plus dat het bericht nog eens stampvol staat met onwaarheden.
Origineel, maar ik zou er niet willen inzitten.

Sitting Duck…
gaan we politieke berichten hier op ab beginnen posten?
Dapper volk, -=edit: Nederlands graag=-
Goed bericht van Ricardo. Laten we ook over de gepantserde auto van Geertje praten..

Hoeveel geld heeft die gekost?
Hij kan zelfs over een bosje takken rijden!
@dragspert:

En dooie lijken. Why the sarcasme in times of a civilwar?

Wees blij dat je niet voor je volksvertegenwoordiger hoef te vechten in NL.
Leuk voor de rebellen. Over alle onschuldige levens die ze hebben verwoest hebben we het maar niet over.
Wat betreft steun: VS steunen Saoudi-Arabië en qatar. Op hun beurt steunen zij weer de rebellen. Die in sommige districten talibanachtige regels hebben geïnstalleerd. Dus nee, liever geen smerige wahabi’s in Syrië aan de macht!
@alassad:

Bashar el Kelb gaat neer jochie, let maar op:) Hij schijt nu al 10 kleuren stront.

Maar effe inhoudelijk. Hoe zou deze tank over die schijtluis van een Bashar(el 7ayawan) rijden. Stukken hersenen en billen overal:)
@panasonic: echt geweldig inhoudelijk…. :-(
Allahoe akbar ?
Onderkant is niet beschermt :P Handig als ze en keer over een bermbommetje rijden. En ik weet zeker dat alle elektronica (wat er allemaal best mooi uitziet, moet ik toegeven) er na een keer flink geraakt te zijn, waarschijnlijk helemaal uit ligt. Kan ook leuk zijn, je tank op gevoel besturen!
25mm aan simpel plaatstaal gaat je niet redden tegen RPG’s en serieus anti-tank geschut, kom nou.


Daarnaast is dit natuurlijk geen tank maar meer een homegrown APCtje.
Zij blij dat ze geen Wii hoeften te gebruiken voor deze ‘tank’.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).