Systeem registreert illegaal parkeren op invalidenplek

Auteur: , 62 Reacties

Voorstander van een lik-op-stuk-beleid voor automobilisten die ten onrechte invalidenparkeerplaatsen innemen? Een bedrijf uit Nieuw-Zeeland heeft hier een oplossing voor gevonden.

Het bedrijf Car Parking Technologies (CPT) houdt zich- zoals de naam enigszins doet vermoeden- bezig met technieken voor alledaagse parkeerproblematiek. En één van hun nieuwste projecten is een systeem waarmee het vrijwel onmogelijk wordt om nog langer ongestraft op een invalidenparkeerplekken te staan.

De techniek hierachter is doodeenvoudig: automobilisten die recht hebben op een invalidenplekken krijgen een elektronische ‘tag’ in hun auto. Vervolgens registreren sensoren op de betreffende parkeerplek of een geparkeerde auto recht heeft om er te staan. Is dit niet het geval, dan kan er eventueel een blik aan parkeerwachters worden opengetrokken die dolblij weer aan hun bonnenquotum kunnen werken. En dat allemaal elektronisch, stukje lastenverlichting naar de parkeerwachter toe, zeg maar.

Volgens CPT is dit systeem niet veel duurder dan een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van vergunningen en parkeerkaaarten. Tot op heden is er nog geen land dat hun systeem heeft ingevoerd, maar in Nieuw-Zeeland zijn ze reeds druk aan het lobbyen. Zou dit hier in Nederland of België uitkomst kunnen bieden? (via Gizmag)62 reacties

Nice cars :p
gedwongenleaser
Bonnenschrijven? Gewoon wegslepen die handel, voor de kosten op laten draaien en een boete er overheen. Dit asogedrag moet gewoon bestraft worden. Ben je zelf een uur aan het zoeken naar een parkeerplek en vervolgens komt er 1 of andere Bennie in zijn S8 en die ploft zijn auto op die lege invalidenplek recht voor de deur neer. Hond!
@gedwongenleaser:

een uur zoeken naar een plaatsje ??

dan ben je niet alleen een gedwongenleaser ..
dan is dwang de leidraad in je leven ..

arme stakker ..
gedwongenleaser
@lincoln: en dat komt van iemand die overal dubbele leestekens gebruikt,, wat nou dwangmatig??
@gedwongenleaser:
Ja soms zijn er drie invalide plekken leeg voor de deur en de rest vol. De gemeente overdrijft soms met die parkeerplekken dan kan je er rustig parkeren. Max10 min in de winkel en wel steeds even kijken of ik niet in de weg sta.
@ya314: Vrij asociaal gedrag, ik ben er ook niet vrij van, maar een invalide kaart krijgt iemand alleen na een uitgebreide keuring + aanvraag. Daaruit moet blijken dat iemand niet direct meer dan 100 meter kan lopen na het autorijden. Daarom zijn er lege plekken bij de ingang beschikbaar. Wel zo aardig om die dan beschikbaar te houden, ook als je even te lui ben.
@Larick: Hey, ga eens verder met je afstudeeropdracht!
@Larick: Heb je daar persoonlijke ervaringen mee dan? Het is idd zo dat je een keuring + aanvraag voor moet hebben gehad. De moeder van vrienden van mij hebben dus een invalide-kaart. Moeder heeft reuma krijgt een kaart. Tig jaar later heeft moeder geen last meer van reuma. Maar nu moet zij zelf aangeven dat zij de kaart niet meer nodig heeft. De kaart word eens in de zo veel tijd vervangen, maar indien hier geen stop toe wordt gezet van de eigenaar van de kaart, blijft dat doorlopen.. Oftewel moeder heeft geen reuma maar wel elke keer een invalide plek. Wat klopt hier niet? Ik bedoel maar te zeggen. Iets hoeft niet te zijn zoals het lijkt. ;)
@euro95: Bij elke kaart vernieuwing is een nieuwe medische keuring vereist, elke 5 a 10 jaar ofzo. Misschien dat het per gemeente verschilt?
@Larick: Het kan per gemeennte verschillen. Zover riekt mijn kennis over dit onderwerp niet ;) Mss omdat het een minder interessant onderwerp is :D
@ya314: Je bent een asociale boer. Er is een reden dat die plaatsen er zijn. Ten eerste zijn er gehandicapten die veel minder mobiel zijn en dus echt wel een plaatsje dichter bij de winkels kunnen gebruiken. Het is niet alleen praktischer, maar ook veel veiliger. Probeer maar eens door een drukke stad/parking te navigeren in een rolstoel. Veel mensen zien je niet of negeren je.

Ten tweede, zulke plaatsen zijn vaak ook veel groter/breder zodat rolstoel gebruikers veilig kunnen uitstappen. Of heb je liever dat ze krassen maken in je auto omdat ze hun deuren niet open krijgen, of er tegen botsen met hun rolstoel?

Je probeert je er dan ook nog eens van af te maken “max 10 minuten en ik kijk of ik niet in de weg sta”. Je staat ALTIJD in de weg als je er niet hoort te staan, en of het nu 1, 2 of 10 minuten is, dat zijn 1, 2 of 10 minuten dat je iemand die er recht op heeft een plaats ontzegd.
vind het een goeie zaak dat gehandicapten gediscrimineerd worden ..
@lincoln: hahahaaaa, heerlijk
@lincoln: +1, :D
@lincoln: haha +1
Werkt dus een beetje als dat wat we met stoplichten hebben, met een lus in de grond. Ik denk niet dat de gemeente hieraan behofte heeft om zo een ingewikkeld proces van graven en aanleggen aan te leggen. Ook niet als ze het gelijk aanleggen.
OV-chipkaart, chip in je auto.. Straks een chip in je voedsel zodat de overheid ook nog eens weet wanneer je moet schijten.
@kaasboerin: jep, over 30 jaar bestaat er helemaal niks meer zonder chip erin denk ik.. waar ging het mis?
@kaasboerin:

die heb je al .. staat meestal “Lays” op de verpakking ..
@lincoln: “Bet you can’t eat just one!” :D
Redelijk idee, maar ook niet foutloos….
Als een invalide persoon met iemand anders meerijdt, auto kapot is etc etc….

Soms is het ook wel frustrerend om alle plekken bezet te zien behalve de invalide plekken…
@RudyV: Dan laat je hem netjes voor de deur uitstappen en zet je de auto verderop neer… Opgelost! ;)
@bodejodel: Idd, je moet toch ergens onderscheid maken. Hoe kun je weten of dat er een invalide meerijd of een aso-hond gewoon lekker invalide parkeert..
Er zijn relatief teveel invalidenparkeerplekken ! Zelfs bij onze voetbalclub zijn er 6 stuks !!!! Kortom, bij een ‘sportpark’ met vrolijk voortbewegende mensen, die pret hebben met hun lijf en leden….
@Megakix: Ook geen rolstoelhockey, -tennis, -basketbal, fysiotherapeut of zwembad op het sportpark? Wat een armoede.
@Larick: Leusden, grootste voetbalclub van Nederland…over armoe gesproken ;-)
Parkeren op een invalidenplek is in Nederland helemaal niet strafbaar, wel erg asociaal, maar niet strafbaar.
@stationcar: Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats was €180 is €340.
@Benz65:
Daar heb je waarschijnlijk wel gelijk in, maar de definitie van een invalidenplek is zodanig dat veel invalidenvakken daaraan niet voldoen. Voor zover mij bekend moet een invalidenvak aangegeven zijn met een wit kruis én een bordje, vaak zie je alleen een bordje, voor zover mij bekend is het dan officieel geen invalidenplaats. Maar ik ben ook geen jurist dus of dit echt helemaal klopt weet ik niet 100% zeker.
@stationcar: Ik ben bang dat als je daar jou auto neerzet je mag betalen. Ook al vecht je het aan..
@stationcar: (Ik zou toch voor die 340 euro een blokje om rijden)
kan je dan niet met een parkeerbeugel werken, die “voelt” wanneer zo’n chip dichtbij is?
Zou inderdaad wel werken maar hoe registreert het systeem dat er een wagen staat zonder sensor? En wat met de mensen die gehandicapt zijn en zo’n systeem niet hebben?
@xilver: Het systeem registreert niet alleen of de “match” met de transponder er is, maar ook dat er een auto op staat. Deze zin:

“..Vervolgens registreren sensoren op de betreffende parkeerplek of een geparkeerde auto recht heeft om er te staan..”

Er zitten dus drukgevoelige elementen in de bestrating. Ben wel benieuwd of dit ook blijft werken met sneeuw en ijs e.d. Dan zullen er een hoop “false positives” (IT-er hè.. term uit de virus repository..) ontstaan denk..

OT: Goede zaak. Prachtig verwoord door @Xytras: “..Eigenlijk is het simpel, op een invalidenplaats parkeer je niet, ook niet als je reet te lui is om 10m verder te stappen en ook niet als je mentaal invalide bent door niet te begrijpen dat je daar simpelweg niet parkeert..”
“Volgens CPT is dit systeem niet veel duurder…”

Klinkt als, “Wij van WC-eend…” :roll:
Overigens, met zúlke auto’s heb je (in Nederland) zoveel meer BPM en wegenbelasting betaald dan die invaliden dat je ook best aanspraak mag maken op wat extra asfalt! :twisted:
Erg belangrijk… Het gebeurt nogal eens dat gehandicapten gewoon ergens anders parkeren, en een niet gehandicapte vervolgens zijn auto nergens meer kwijt kan behalve dus op die ene plek….

Tja net zo belangrijk als alle tijd die gaat zitten in de 130 kmpu vergaderingen…

Jongens er zijn belangrijker dingen aan de hand in het land…
Als er zo’n wagens op staan vind ik dat helemaal niet erg :D
Zo heeft iedereen er wat aan, want op openbare plaatsen zijn die plaatsen maar heel zelden ingenomen. Kunnen ze er beter een ‘etalage’ van maken ;)

Goed systeempje, maar ik hoop dat de tag ergens IN de auto zit, zodat hij niet gepikt kan worden. En die sensoren in de grond, kosten die dan niet veel?
Dan moeten de parkeerwachters nog minder doen ! Laat da maar
Veel te ingewikkeld. Een eenvoudige camera in de paal (kost tegenwoordig geen drol meer, voor een paar tientjes heb je er al een) in combinatie met een RFC chip in de invalidenkaart en voila. Totale kosten hoeven de 200 euro per plek niet te overstijgen (een overtreder meer beboeten en het is al terugverdiend). Met een camera kan je natuurlijk ook meteen het kenteken even scannen, hoef je er niet eens meer een controleur naartoe te sturen.
Al die elektronische shit die kapot kan gaan zodat een invalide toch een boete krijgt en hemel en aarde moet bewegen om de bekeuring weer ongedaan te maken. Nee laat maar. In theorie lijkt het allemaal prachtig, maar op een dag keert zo’n systeem zich tegen je. Met de kmheffing zou het ook gruwelijk fout zijn gegaan. En iedereen die roept dat het onzin is, laatst nog leuk in de file gestaan omdat er een rood kruis boven een rijstrook niet meer uit te krijgen was en er een monteur naar toe moest om de stekker eruit te trekken?
@midasracer: Stond jij daar in ja? Nederland op zijn smalst. Dat was toen all over the news inderdaad. Zot zeg.. matrixbord wil niet meer uit.. foutje bedankt.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
die tooltjes zullen rap op ebay verschijnen dan lijkt me!
Dit werkt niet. De OV-chipkaart (die ze ook in Nieuw-Zeeland gebruiken) hadden ze binnen 5minuten gekraakt, dus hoelang gaan ze hier over doen?
Eigenlijk is het simpel, op een invalidenplaats parkeer je niet, ook niet als je reet te lui is om 10m verder te stappen en ook niet als je mentaal invalide bent door niet te begrijpen dat je daar simpelweg niet parkeert.
Mijn oplossing is de benen te breken van iedereen die daar onterecht gaat parkeren en hen GEEN invalidekaart toe te kennen. Dat is de enige manier waarop sommige mensen het zullen leren.
@xytras: helemaal mee eens!
@xytras:

is het omdat ik geen gefrustreerde sadistische randdebiel ben dat ik je stelling ronduit imbiciel vindt ..

of is het omdat ik nog niet bekeerd ben tot het sharia for retards genootschap ??
@lincoln: Imbiciel is geen woord, imbeciel daarentegen zou mogelijkerwijs wel ergens op slaan… But nevermind..
@gerard1710: Imbiciel is wel een woord. Zo schrijf je het alleen maar niet. In theorie is het geen woord maar in praktijk wel. Als je -met je grote mond- perse mensen wil verbeteren, moet je het goed doen.
@euro95: Het is ‘alleen niet’, niet ‘alleen maar niet’. En volgens het flutwoordenboek Van Dale heb jij gelijk, of zie ik dat fout?
Betekenis ‘ imbiciel ‘
U heeft gezocht op het woord: imbiciel.

1 im·be·ciel bn, bw 1 (psych) zwakzinnig 2 dom

2 im·be·ciel de; m,v -en 1 (psych) zwakzinnige 2 (scheldw) stommeling
@gerard1710: Vent, waar heb jij Nederlands geleerd? Alleen niet kan net zo goed als alleen MAAR niet. Aangezien ik geen zin heb om een nieuwe -de zoveelste- discussie / ruzie over de Nederlandse taal te ontketenen. Prima, jij krijgt het kwartje. ;)
@euro95: wat een stel kleine kinders hier zeg, muggenzifters. Aangezien het feit dat jullie de heledag Zitten te zeiken op elkaar is het wel onwijs relaxed dat jullie niet in een auto stappen en op de weg zijn, ga zo door gasten
@lincoln: Dat zou het best nog wel eens kunnen zijn, ja :)
Ik hoop maar dat je die chip kunt meenemen. Als je bv van auto veranderd, of meerdere auto’s hebt.

ik had een revolutionaire manier verwacht, maar nee, het is wéér eens een chip
@Preske:

Ambtenaren (parkeerwachters) die hun werk naar behoren uitvoeren, dát zou een revolutionair idee zijn. Maar daar is Nederland denk ik nog niet klaar voor.
@Preske: de chip in de anus laten implanteren, ieder voordeel heeft dan ook zijn nadeel ;)
@Zoepie: En wat als je nou een abonnement op de lokale klysma-boer hebt?
@kaasboerin: Dan moet die door je.. NEE!! Ik zeg het niet!! Ik kan het niet!! … … PLASBUIS! …
@euro95: door je zeikleider ;)
Haha vette foto.
Gewoon zo’n chipie jatten og copieren en je heb altijd plek.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).