Te weinig slaap net zo gevaarlijk als teveel alcohol

Auteur: , 39 Reacties

In Frankrijk heeft men flink wat mensen die waren betrokken bij een zwaar ongeval onderzocht. Uitkomst: te weinig slapen is net zo gevaarlijk als beschonken achter het stuur plaatsnemen.

Voor het onderzoek werden 679 bestuurders van auto’s, motoren en fietsen ondervraagd die betrokken waren bij een ernstig ongeval in de jaren 2007, 2008 en 2009. En met ernstig werd bedoeld dat men minstens 24 uur in het ziekenhuis moest verblijven. Van die kleine 700 man bleek ruim de helft (355 man) het ongeluk te hebben veroorzaakt. Middels enquêtes en door het onderzoeken van de politierapporten werd uitgeplozen wat de oorzaak van het ongeval was.

Het resultaat was dat het risico op een ernstig ongeval bij te weinig slaap ongeveer net zo groot is als bij het nuttigen van teveel alcohol. Volgens de bron is het zelfs zo dat vier uur te weinig slapen hetzelfde effect heeft als zes glazen bier. Een nacht overslaan staat gelijk aan het wegtikken van vier keer de toegestane limiet alcohol. Weet u dat ook weer.

We zochten even verder en stuitten op een factsheet van het SWOV (PDF) waarin beschreven staat dat volgens een voorzichtige schatting gebaseerd op internationaal onderzoek 10 tot 15% van de ernstige verkeersongevallen gekoppeld kan worden aan ernstige vermoeidheid. Ter vergelijking: uit deze factsheet blijkt dat ongeveer 20% van de ernstige ongevallen aan alcohol gerelateerd is.

Oplossing voor het probleem? Meer slapen, een Mercedes kopen, of gewoon met je kop op het stuur slapen in de baas z’n tijd. En vooral niet bij de club van 90 gaan natuurlijk. En vooral blauwe ledjes in je auto en niet twitteren, eten of sms-en om wakker te blijven natuurlijk want dan ga je superdood.39 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Tel daarbij de figuren die sowieso niet of matig kunnen rijden erbij ,en je komt op weer iets anders uit want nu zeggen ze ineens dat ze moe waren jaja.
Logisch ook. Ben zelf ook een keer achter het stuur in slaap gevallen. Werd wakker en moet gelijk aan m’n stuur rukken om een vrachtwagen te ontwijken waar ik bijna achterop knalde. Slapen is gevaarlijker dan een paar biertjes op, maar dan wel wakker zijn. Hoeveel nutteloos eu geld heeft dit gekost?:p
Dit merkt iedereen wel wanneer hij na een feestje moe achter het stuur kruip zonder alcohol en zonder pepdrankjes.
Het is gevaarlijk, maar onmogelijk om te controleren.
@vale46:

jammer he ..
want controle betekent voor de overheid ALTIJD .. kassa ..
@lincoln: Ik vind het jammer, want het is gevaarlijk!
Dat er dan geld naar de staat gaat… goh ja, geld halen ze altijd wel ergens hoor. Maar door je aan de verkeersregels te houden alleen minder bij jou en meer geld bij je buurman ;)
@vale46:

Fout, dat geld vinden ze niet per se overal. Vanaf het moment dat jij stopt met het normaal te vinden dat de staat ‘recht’ heeft op je geld zullen ze het een stuk moeilijker hebben om dat van je los te krijgen.
@Hupke: Je moet ze het gewoon niet makkelijk maken, beetje foefelen enzo.
Maar als ze geld nodig hebben dan verhogen ze wel een of andere belasting. In die zin bedoelde ik het.
@Hupke: Vertel dat de belastingdienst maar vriend; die komen je gewoon meteen ‘in naam van de Koningin’ leegplukken hoor.

Ik deel je mening wel enigszins, maar in de praktijk kun je er als eenling echt weinig tegen doen (behalve gewoon altijd, onvoorwaardelijk bezwaar aantekenen; dat scheelt daadwerkelijk geld).

Maar on-topic: dit was laatst toch al bevestigd middels een ander grootschalig onderzoek ?
@vale46: Espresso, doublè
@umadbrah: Met pepdrankjes als straffe koffie blijf je natuurlijk wel wakker, maar probeer dan thuis nog maar eens in slaap te vallen na een nachtje ;)
@vale46: Daarom hebben wij één simpele afspraak bedacht. Zodra de BOB het mooi vind geweest, is het ook mooi geweest. Geen gezeik, hij/zij moet de rest namelijk thuis krijgen. Werkt prima.
@RoT___: goed plan maar jammer genoeg zijn er te veel die zowel met te weinig energie achter het stuurt stappen als met te veel alcohol op. Laatst naar spanje gereden met een maat en snachts in frankrijk klapte me ogen bijna dicht dus gewoon gestopt en ff bakkie gedaan en gewisseld. Beter een uur later aan komen en 15 euro smerige koffie verder dan je zelf of een ander naar de klote rijden
@RoT___: Mooie deal. Of gewoon de bob wat pep-drankjes geven en nog een uurtje door gaan ;)
@vale46: volume op max en verder feesten naar huis :)
hup .. gewoon “wakker blijf belasting” invoeren ..

dan leren ze het wel af .. die wan-slapers ..
@lincoln: Hoi lincoln, je lijkt me geen fan van belasting, politie en overheid. In dit artikel komt geen van drieën voor, en jouw reacties gaan nergens anders over.
Mijn hobby is het ook niet, maar ter relativering: Google eens een wereldkaart op ‘belastingdruk’ en eentje op ‘beste land om te wonen’.
Dan blijkt een land met een functionerende politie, overheid en belastingdienst toch nog niet zo gek.
@mout: En met die gedachte worden we dag in dag uit voor de gek gehouden..

Maar goed, jij hebt er vrede mee, dus zal ik dat niet verstoren..
@dennisr: Die gedachte nagaan is niet zo heel ingewikkeld hoor. Leef een poosje in een land dat bij die lijstjes onderaan staat ipv bovenaan. Dat helpt.
Heb zelf wat waarnemingen gedaan in India. Laten we het houden op ‘anders’.
Ook al is het best raar, het is toch heel logisch
Dit was al lang bekend uit eerdere onderzoeken. Die arrogante Fransozen geloven het natuurlijk weer niet *zucht*
Dit heb ik al heel vaak gehoord…
Dat was toch al algemeen bekent?
Kan het beamen. Eenmalig oververmoeid van Utrecht richting Arnhem gereden, eenmaal op de snelweg de cruise er op. Heb niets meegekregen van wat er onderweg is gebeurd, feit dat het midden in de nacht was heeft waarschijnlijk de boel heel gehouden. Had achteraf gezien gewoon moeten stoppen, levensgevaarlijk gedrag.
@umadbrah
Trust me, op een gegeven moment helpt zelfs koffie/Red Bull/enzovoorts niet meer.
@koelkast: Zelf geprobeerd hoop ik want 2 blikjes helpen mij de nacht wel door..
Ik ben meestal én oververmoeid én dronken, krijg ik dan voor alle 2 boetes?
@kaasboerin: Zolang je niet rijdt krijg je helemaal NIKS! ;-)
Ik denk dat het moment van de dag ook bepaald hoe gevaarlijk is. Iedereen die wel is een nachtje doorgehaald heeft weet dat dat ’s ochtends niet zo’n probleem is. In de middag echter tussen 4 en 6… Inkak momenten. Ik weet uit ervaring dat het dan niet echt fijn auto rijden is omdat je af en toe toch wakker schiet.

Maar ja, 1 á 22 bier is natuurlijk wel nog wat gevaarlijker. En alcohol kun je verbieden achter het stuur, wat ik erg goed vind. Iemand die een slechte nacht heeft kun je niet controleren en verbieden om dan te rijden zou toch een beetje te ver gaan.
Yep, is al lang bekend in de luchtvaart wereld. Laatst nog een air crash investigation aflevering gezien op NGC waarbij een slaapdronken piloot meer dan 100 mensen de dood injaagt. Inmiddels zijn er strenge regels voor werk en rusttijden.
Veel speed innemen of koffie / redbull van te voren drinken helpt.
de beste remedie tegen moeheid is slapen ..

en dat is bijna nog makkelijker dan autorijden ..
waarom slaapt hij op de bestuurders plek in die Maybach, ik zou absoluut achterin gaan liggen!
We leven in een 24 uurs economie waarin verwacht wordt dat we wel opblijven natuurlijk!
Nog even en je krijgt een rijtijdenwet voor personen auto’s.
@norge: Een Slaapslot, die meet je bloeddruk en klokt wanneer je slaapt, als ’t genoeg is mag je pas rijden. Kost wel 4.000,-
Dat ze daar onderzoek naar moeten doen.. Elke debiel weet dat.
Grappig, in de luchtvaart weet men al 30 jaar dat flinke vermoeidheid hetzelfde effect heeft op reactievermogen als 0,8 promille alcohol in ’t bloed.
Zeker helemaal mee eens, werd een keer midden in de nacht bijna aangereden door een in slaap gevallen sukkel, en we waren de enige op de weg.
Jongens, je moet het wel juist zien. Te weinig slaap is niet ‘net zo gevaarlijk als’ teveel alcohol, het veroorzaakt grofweg net zoveel ongevallen.
Slaap is natuurlijk sowieso al gevaarlijk in de auto, ook omdat je ongemerkt vermoeid raakt en daardoor in slaap kunt sukkelen, maar het doet verder niet zo heel veel met je risicoperceptie. Alcohol doet dat wel, en juist daarom is alcohol gevaarlijker.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).