Tesla Model S: rijtest en video

Auteur: , 151 Reacties

Geen bijtelling, M5-achtige prestaties en zeven zitplaatsen. Is de Model S de perfecte auto?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De eerste indruk op Nederlandse bodem is in ieder geval goed, dit in tegenstelling tot de ontmoeting die de Tesla Model S en ik hadden op de autoshow van Genève. Het model wat daar stond was duidelijk nog een prototype met een aantal waanzinnige missers in de afwerking. Gezien de claims van Tesla dat de Model S qua afwerking en gevoel de Duitse concurrentie uit het water zou blazen, was de teleurstelling aan mijn zijde nogal fors.

De twee Model essen die bij Athlon Car Lease nog meer klanten moet interesseren om alvast een exemplaar te bestellen, ziet er al veel beter uit. Van de naden tussen de carrosseriedelen zullen ze in Duitsland overigens nog steeds niet wakker liggen, daar is nog volop ruimte voor verbetering. Toch mogen de traditionele autofabrikanten zich achter de oren krabben, want met de Model S laat Tesla zien dat elektrische mobiliteit verre van dood is.

Tesla Model S - foto Ferry de Wet

Rijdend maakt de Model S wellicht nog de meeste indruk. Bijna geluidloos en met enorm gemak maak je snel tempo. Er is geen versnellingsbak en het maximum koppel geeft een elektromotor al af van 0 toeren per minuut. Iedere vraag van de bestuurder om meer snelheid wordt dan ook direct beantwoord door een misselijkmakkende acceleratie. Er is geen vertraging door schakelmomenten of motoren die net even niet in het optimale toerengebied opereren. Het is en blijft de charme van de elektromotor.

Model S Performance
Volgens opgave moet de Model S in 4,6 seconden naar de 100 kunnen sprinten. Op video lijkt de Model S er iets langer over te doen, maar het gevoel van snelheid is absoluut daar. Zowel vanaf stilstand als rijdend op snelheid kan de Model S zich vol overgave richting de horizon katapulteren. Voor autobahn racers is de Model S dan weer minder geschikt, waar de rest van het premium pack toch minimaal 250 km/u loopt, is de koek voor de Model S al op bij 210 km/u. Heel relevant is het niet, maar stiekem valt het toch een beetje tegen voor een auto die in Performance trim ruim over de 400 pk levert (officieus cijfer is 416 pk).

Tesla Model S - foto Ferry de Wet

Accupakketten en range
Nog belangrijker dan de indrukwekkende prestaties is de indrukwekkende actieradius die Tesla claimt. Om jullie geheugen weer even op te frissen: er komen straks drie varianten van de Model S met een 40 kWh, 60 kWh of 85 kWh accu, die respectievelijk een actieradius van 255, 370 en 480 km bieden. Controleren of deze claims 100% de waarheid zijn zat er gezien het korte programma niet in, maar het was bemoedigend om te zien dat met een kwart accu nog een ruime 100 km range was (volgens de boordcomputer). Dat is een schril contrast met de elektrische auto’s zoals BMW’s ActivE, de Volvo C30 of Nissan Leaf, die zelfs met een volgeladen accu na een kort stuk rijden ook al een dergelijke actieradius laten zien.

De actieradius van de basisversie met 40 kWh accu is “slechts” een ruime 250 kilometer. Dat lijkt redelijk, maar in de praktijk zal je een stuk minder ver komen. Bij deze versie ligt range anxiety absoluut weer op de loer en het zal niet een auto zijn waar je alle uithoeken van Nederland makkelijk mee kan bezoeken.

Tesla Model S - foto Ferry de Wet

Tesla’s Supercharger
Een potentieel nadeel van een fors accupakket is dat de laadtijd navenant oploopt. Tesla wil dit probleem voor zijn met de Supercharger. Deze 100 kW lader (later wellicht zelfs 120 kw) moet het accupakket van de 60 en 85 kWh versies in een half uur weer voor de helft opladen, de 40 kWh versie kan overigens niet met de Supercharger worden opgeladen. Theoretisch komen langere reizen per elektrische auto daarmee binnen bereik, maar er zijn nogal talloze praktische bezwaren. Ten eerste is nog maar de vraag waar er allemaal Superchargers komen te staan, maar dat is makkelijker op te lossen. Nijpender is het probleem dat een (half) uur een “pomp” bezetten nog steeds heel lang is. Als je bij een Supercharger aankomt terwijl er iemand anders al staat te laden, dan sta je er zomaar twee keer zo lang. Laat staan als je op zwarte zaterdag met al je mede Model S rijders richting het zuiden verkast. Iedereen heeft de horror-drukte al wel eens gezien bij Luxemburgse pompen, wachten voor een vrije laadpaal kan nog wel eens veel erger worden.

Oplossingen zijn er ook, de meeste leasemaatschappijen waaronder ook Athlon Car Lease bieden zogenaamde vakantie-auto’s aan voor berijders van een elektrische auto. Zolang elektrisch vervoer een niche blijft is het absoluut een optie, maar zodra de getallen groter worden lijkt het me geen haalbare kaart om velden vol “Renault Espaces” te laten wachten tot we en masse op vakantie gaan.

Rijeigenschappen
In nog geen twee uur op wegen in Flevoland is het lastig om het weggedrag van de Model S volledig te fileren. De eerste indruk is goed, het onderstel biedt een prettige mix aan comfort en sportiviteit. Op grotere oneffenheden (lees: drempels) was er een zweempje van onrust op de achteras, maar pas bij een langere kennismaking kan ik bepalen of dat problematisch kan worden. Het stuurgevoel is prima en de stabiliteit op snelheid is dat ook.

Interieur & afwerking
Het eerste wat opvalt zodra je eenmaal hebt uitgevogeld hoe de deur opengaat, is het gigantische touchscreen. Het meet maar liefst 17 inch en straalt je letterlijk tegemoet zodra je instapt. In deze US-spec Model S werkt de data-connectie nog niet op volle snelheid, maar dat wordt voor de oversteek naar Europa uiteraard opgelost. Full-screen browsen, Google maps navigatie, webstreams beluisteren, al dat soort zaken komen dan binnen bereik. Verder kan (of moet) je werkelijk alles in de auto via het touchscreen bedienen en dat werkt prima.

Tesla Model S - foto Ferry de Wet

Zodra je bent uitgespeeld ben met het touchscreen komt de rest van het interieur in beeld. Het is goed, maar kan nog niet tippen aan bijvoorbeeld een Audi A7 of BMW 7-serie. De reguliere knoppen en de “versnellingspook” aan het stuur komen rechtstreeks uit de schappen van Mercedes-Benz.

Het interieur lijkt in eerste instantie behoorlijk ruim, volwassenen kunnen zeker een comfortabele plek op de achterbank vinden. Helaas kan de voorstoel niet ver genoeg naar achteren voor de langere bestuurders, ik kon met mijn 1,94m niet de ideale zit vinden. De stoel en de verstelmogelijkheden zijn ook niet de beste in zijn klasse, zeker als je bedenkt dat je bij de Duitsers tevens nog sportstoelen maar ook comfortstoelen kunt bestellen. Optioneel biedt Tesla wel aan om de Model S als zevenzitter uit te rusten. In de achterste kofferruimte komen dan twee kleine stoelen die tegen de rijrichting in worden geplaatst. De voorste kofferruimte blijft dan nog over voor het vervoeren van alle bagage, dus die kan ook nog mee.

Tesla Model S - foto Ferry de Wet

Prijzen & komst naar Europa
De invasie van de Model S heeft een klein Nederlands tintje, want Tesla Lease wordt powered by Athlon Car Lease. Ze gaan de Model S aanbieden in 7 Europese landen voor de zakelijke markt. Vandaar dat niet de pers maar de klanten van Athlon de Nederlandse primeur kregen om met de Tesla Model S te rijden. Voordat de oversteek gemaakt wordt heeft Tesla nog de harde noot te kraken om de productie echt op gang te krijgen. In de oorspronkelijke plannen moesten er in 2012 vijfduizend stuks van de Model S worden gebouwd, maar dat gaan ze in ieder geval niet meer halen.

Tesla Model S - foto Ferry de Wet

In het tweede kwartaal wordt de productie voor Europa gestart, pakweg zes weken later moeten de eerste auto’s hier voor klanten beschikbaar komen. Nederlandse prijzen worden medio december 2012 bekend gemaakt. De basisprijs in de VS is $49.900, de 60 kWh versie kost $ 59.900, de 85 kWh versie $ 69.900. De Performance en Signature versies zijn nog duurder en de Signature Performance (die wij reden) kost bijna een ton in dollars. Voor Nederland kunnen we uitgaan van prijzen die beginnen rond de 65 mille en oplopen tot boven de 120 mille. Filmpje!

Foto’s: Ferry de Wet
Met dank aan Athlon Car Lease151 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Hmm als deze nog in almere staan ga ik van de week eens een kijkje nemen. Vind het een mooie auto om aan te zien.
Volgende keer even bellen he jongens, als jullie weer in almere zijn!
@SpeedfreakR: hij is helaas alweer weg, de 2 Teslas zijn nu in Dusseldorf!
@Sonnyvd: Dat word reizen, aangezien deze dingen snel schijnen te zijn…
Zo’n enorm touchscreen is wel heel modern enzo, maar het ziet er echt niet uit. Doe mij maar een oldschool Dashboard met hout enzo, heeft tenminste nog uitstraling
@jipino: hout is niet milieuvriendelijk(blegh), er worden boompjes voor gekapt
@linealuna: Ja daar heb je gelijk in, past niet in de merkfilosofie. Maar dat wil nog niet zeggen dat het interieur best wat minder kil had gemogen.
@linealuna: en het is een yanken-bak. Dus sowieso is hout dan not done… ;)
@Emile_Benz: Binnenin dan. Buitenop is weer een ander verhaal.
@linealuna:
Hopelijk zweeft hun fabriek dan in de lucht, want anders zijn (om deze te kunnen plaatsen) ook boompjes tegen de grond gegaan…
@StijnB: En staal en aluminium- en ijzermijnen kosten ook vaak wel een boompje of 2.
@linealuna: net of plastic (olie) of andere grondstoffen milieuvriendelijk zijn
@maxx1:

Zullen we dan maar gaan lopen? Al die kut-auto’s weg.
@linealuna: Hout is zeker wel millieuvriendelijk, omdat het afbreekbaar is door de natuur zelf, maar jij doelt op afbraak van de natuur. Dan plant men toch gewoon boompjes terug, wel een kostbaar verhaal, maar tevens een garantie op hout in de toekomst.

Mooie auto, maar dat scherm is in mijn ogen veel te groot en onnodig ruimte vreetend. Daarnaast ontsierd het de auto.
Voor de rest zal het, nadat de puntjes op i gezet zijn, een welkome aanvulling zijn, zeker op het huidige aanbod in het segment.
Het probleem met laadplaatsen is vrij eenvoudig, doch kostbaar op te vangen, met oplaadparkeerplaatsen ter grote van de grotere parkeerplaatsen langs de snelwegen. Als men maar genoeg oplaadplaatsen installeert, kan het probleem ondervangen worden. Het tankstation van de toekomst, zal ik maar zeggen. Hier ligt een nieuwe ondernemersschap kans voor de ondernemende types in nederland.
@jipino: Kijk eens op foto 6 van de gallery. ;)
@jipino: Ik denk dat als je een ouderwets dashboard wilt, geen een elektrische auto geschikt is voor je.
Prima auto voor een kinderlokker die het meteen groots wil aanpakken
En die zeven zitplaatsen lijken me ook niet echt comfortabel, zit je achterin met je neus tegen de achterruit aangedrukt…
@jipino: Die zitplaatsen zijn alleen voor kids. Of little people.
http://www.autoblog.nl/gallery/0_Beurzen/Geneve_2012/Tesla_Model_S/Tesla_Model_S_Geneva_2012_close_5.jpg
@ricardo: en je hebt minder actieradius omdat het ruimte van de accu inneemt?
@bigcar: Nee, dat heeft geen invloed, accu maakt deel uit van de bodem.
@ricardo: je kunt die kinderen wel goed vastsjorren, bij sommige kinders een groot voordeel.
@ricardo: “kids of little people” is wel een heel beperkte doelgroep, en bovendien zijn die niet allemaal zo klein als hun ouders ;P
@bungabungastig: Klopt. Zie het als een extraatje. En vanwege het feit dat CEO Elon Musk per se zijn vijf kinderen wil kunnen meenemen.
@ricardo: Lol, alleen nog een verhoogde hoedenplank en je hebt geen last meer van ze. ;)
@ricardo:

Little people? Die hebben we hier wel.Er kunnen er wel een hele hoop in.
@ricardo:

Deze bedoel je toch?
http://fotos.marktplaats.com/kopen/0/70/z.7c74416851109063027d3a47da53af88.jpg
@heidi: Niet echt, maar daarvan passen er ongetwijfeld een hoop achterin. ;)
@ricardo: Zo kun je wel in meerdere wagens een 7-zitter creëren…ik ben niet echt onder de indruk daarvan.

Verder, stoort het niet dat er geen motorgeluid is?
belachelijk duur voor een beperkte aktieradius , dat je nog een Zoe koopt voor 18000€ met een aktieradius van 205 km kan ik nog inkomen maar een tom voor 450 km ?? Nope
En dan een jaren ’70 dashbord waar er een megagrote ipad hebben ingefoeterd , het lijkt op niks !!
@gorre: Ja schande! Da’s net als bij de Audi A8, die is ook zo schandalig veel duurder dan een A3. Hoe durven die Moffen!

PS: Bij de Zoe moet niet je maandelijkse bijdrage aan het accufonds vergeten.
Ik vind dit echt een prachtding!
Ziet er goed uit en is tenminste een elektrische wagen met een deftige actieradius!
Als ik genoeg geld had, ik kocht er direct 1… (wel niet als enige wagen.. daarvoor vind ik die actieradius en oplaadtijd nog altijd een te groot struikelblok)
@Dimglor: Dat zijn ’n boel voorwaarden zeg..
@kaasboerin: Tja, je bent jong en je wilt wat ;-)
Wat een gaaf ding! Wel duur maar dat was ook wel te verwachten. Is dit trouwens een beetje (behalve de motor natuurlijk) een concurent voor de panamera en quattroporte?
Geen fotootje van de 6de en 7de zitplaats? Ik zou wel graag eens zien hoe ze dat opgelost hebben.
@djim: dat model moet nog komen.
Hier hoef je geen tunnel voor op te zoeken…..
@Burdy: Verder een mooie auto, die ook echt bruikbaar is. Tis alleen nog zo duur. Maar dat zal de komende (tientalle) jaren wel veranderen, denk ik.
Deze auto gaat niet veel privé gereden worden. Ik denk dat het voornamelijk een leaseauto gaat worden.
Leuke video, ik vond het interieur van de zwarte wel veel mooier. Een Teslamedewerker vertelde mij dat de concurrentie niet de Fisker Karma is maar bijvoorbeeld een BMW 5 serie. Voor de performance versie van de Model S wordt een M5 als concurrent gezien.
@wouter: ” Na de lancering in Merika is er nu ook”
( bijschrift inder de video op ABDH )
moet zijn ” Na de lancering in AMerika is er nu ook”
@bigcar: inder moet zijn onder.. best moeilijk he?
@solmatje: ik had het gezien, maar hoopte dat er snel een edit zou komen.. #dyslexie
-edit: nutteloze bijdrage-
@zender: trieste vogel, dyslexie kan je weinig aan doen.
@gerbie: als je zelf moeite hebt met spelling, ga andere dan niet verbeteren!
@gerbie: Sorry hoor meneer de vogel maar als je eens naar de tijd van die comments kijkt zie je dat ik aan het typen was terwijl hij die comment plaatste dat hij dyslexie zou hebben. Toch blijf ik bij mijn punt dat het zielig is om anderen te verbeteren terwijl je zelf ook spelfouten maakt.
Achterkant wel cool, voorkant muf, interieur ok, ruimte chill, koppel DIK, acceleratie DIK, actieradius kut.. Doe mij maar een RS6
@solmatje: dat had ik nou ook.. Doe mij maar een Avantador.
Stilste test ooit
Catalogus prijs van boven de ton.. Afschrijven als de ziekte want bij de Teslas is al gebleken dat zo’n accupakket geen leven is gegund.

Kunt ook een dikke middenklasser voor 50k kopen en voor 50k benzine verrijden. Die uitstoot zou me werkelijk een zorg zijn met dit soort prijzen.
@Dev: Ja, je hebt tenslotte maar 8 jaar en onbeperkte kilometers garantie op de accu!!
Ik zou ook graag willen weten welke sedan van hetzelfde formaat en prestaties in NL voor €50k te koop is?
@advandermeer: Met de nieuwe regels van volgend jaar kun je heel makkelijk een 5 serie met A label voor die prijs kopen. En dan niet zeggen dat die 5 serie niet zo snel naar de 100 gaat, want als je dat op de Tesla flikt dan haal je ook je radius bij lange na niet.

En garantie zegt niks. Ik kan je ook een blokhut van €20.000 verkopen voor €100.000 die naast een bosbrandgebied staat. Dan biedt ik ook wel garantie tegen bosbranden hoor. En de tweede keer dat je hut afbrandt claim ik gewoon structureel misbruik en dan heb ik €60.000 verdiend.

De klant die een Tesla koopt met kilometers weet dat de accu’s er op een gegeven moment aangaan. Ongeacht of het gedekt is door garantie is het een enorme domper als het zover komt.
@Dev: leuk. Je klant vertelt je tactieken op twitter en facebook en jij bent je business kwijt. Als er iets belangrijk is voor Tesla dan is dat hun imago. 8 jaar is prima, in 8 gaat de 5 serie ook van de Manager naar Wannabee Manager naar Krachtwijk.
@Dev: Die 5 serie gaat niet zo snel naar de 100. En als je je best doet om snel naar de 100 te gaan met je 5 serie, dan haal je je opgegeven verbruik toch ook niet. En als je een tweedehands 5 serie koopt met een dikke turbo erop, heb je ook wel een grote kans om problemen te krijgen:gescheurde turbo’s, verstopte roetfilters, …
Actieradius is voor 90 procent van de gevallen echt meer dan genoeg!! Ga maar eens na hoeveel je nu echt op een dag rijdt, dan zal dit voor de meeste mensen echt niet boven de 120 km uitkomen per dag. (immers, ’s nachts laden)
@spark1337: en als je op reis wilt met die auto naar het zonnige Spanje, ben je 1 week langer onderweg om op te laden.
@fep739: dat zegt hij toch niet? Hij heeft volkomen gelijk. Voor woon-werk-verkeer en stadsverkeer is dit ideaal. En net is volgens mij ook zo dat als je dit stukslaat op een.auto er niet 1 exemplaar op de oprit staat. Er zal vast nog een oude vertrouwde verbrander op de stoep staan.
Mijn BMW 3-serie(benzine) automaat uit 2002 doet bij 100KM/H 1/16 met uitschieters als 1/17,5!!

Uiteraard met cruise control aan, En de toen nieuwe generatie n42 2.0L motor voor de 318ci.


Zeer onderschat!!
@gerbie: een zevenzitter als stadsauto inzetten is wat ongebruikelijk. Maar de mensen die nu de kinderen met de Range Rover de kinderen naar school, ballet en hockey brengen zouden dat zelfde met de Telsa met een veel schoner geweten kunnen doen.
@mashell: Cradle-to-cradle. Het feit dat de tesla tijdens de tripjes niks uitstoot laat niet zien wat het opladen kost, en hoeveel materiaal- en arbeidsintensiever het productie en recycleproces van de tesla zal zijn. Schoner geweten, not.
@mashell: dit is dus echt geen 7 zitter. Gewoon een 5 zitter met gordels in de kofferbak. Met stadsauto bedoel ik een wagen voor bijvoorbeeld in amsterdam. Dan hoeft het niet allemaal klein te zijn.
@gerbie: ‘k zeg niet dat ie verkeerd is in die stelling maar ‘k ga geen auto kopen om mee te gaan werken , en dan nog eentje om mee op reis te kunnen en dan nog eentje om de aanhanger te trekken tot op ’t containerpark en dan nog eentje om mee te gaan offroaden of welke andere hobby je mag hebben. Ik wil één auto die alles kan. En met die elektrische frut kan je nog steeds niet op reis gaan.
@fep739: smart aas, lees eens de andere comments. Als je leased kan je hem gewoon ruilen in de vakantie.
@gerbie: ik lease niet , never, jamais. ‘k Wil een auto van mezelf en ‘k laat me niks opdringen door multinationals en geiten wollen sokken.
@fep739: Dan moet jij misschien iets veranderen en niet lopen huilen over de auto.
@gerbie: ‘k loop toch niet te huilen jochie. Maar iedereen hemelt die elektrotroep hier zo op dat ze de nadelen vergeten.
Gaaf ding! zou ik zo kunnen rijden; prima actieradius, mooie bak, en lekker stil! Enige probleem is toch vakanties ja..
Wat een gave bak! Ondanks het feit dat ik fan ben van mooie 6 cilinders of V8’s zou ik dit toch serieus overwegen als ik het geld had. En vakantie lijkt me ook geen probleem. Tesla gewoon op de trein en zelf ondertussen lekker aan het bier in de restauratiewagen.

PS: Oplossing voor de actieradius van elektrische auto’s is trouwens aanwezig:

http://www.tankpro.nl/ondernemen/2012/08/30/verhagen-opent-eerste-accuwisselstation-op-schiphol/

Bijkomend voordeel van de uitwisselmethode is dat de accu’s die onder de grond bij het station worden opgeladen meteen als buffer kunnen dienen voor het wisselende aanbod groene stroom.
wat ie kost vindt ik niet zo spannend. wat het leasebedrag per maand wordt wel.

Athlon? kom maar door met die prijzen..
Als ik Tesla zie staan dan lees ik steeds ‘Slet’. Ben ik nou dyslectisch?
@flippert: Nee, geil.
@kaasboerin: hahahaha ! Touché amigo !! :)
@flippert:

Flippert zegt slet, oeoeoeoehh.
@flippert: haha dit zit je idd met je gedachten teveel bij andere dingen
@flippert: nee joh, als je een paar letters he-le-maal in de verkeerde volgorde zet ben je niet dyslectisch, hoe kom je erbij…
Heb de video nog niet bekeken. Maar damn! Wat een coole bak!
Prima radius, looks, plek voor 7 (!); oke met achterzitjes met de ruimte van een 7-zits Terios maar goed. En een best schappelijke prijs.
Wat wil je nog meer?
Wat vooral respect afdwingt is dat dit hun eerste (!) serieuze auto is die massa geproduceerd gaat worden. Dat deze auto nu dus al op redelijk niveau gaat met Duitse concurrentie die al vele jaren ervaring heeft in het massa produceren van auto’s in het luxe segment is dus veelbelovend.
mss een vreemde vraag, maar over wat soort leasebedrag praten we dan bij deze tesla ? ….
vraag me af wat er na zo’n 10 jaar nog overschiet van deze auto en dan namelijk de batterijen, touchscreen en die fancy deurgrepen.
Leuke test. Liever een Karma voor mij. Vind ik persoonlijk mooier. Dat touchscreen is wel gaaf. Raar dat je wel zo’n ding mag bedienen maar niet mag bellen achter het stuur. Lijkt mij behoorlijk afleiden, zo’n plasmaTV in je dashboard.
@E34M5Touring: Ik wou net zeggen!
Meestal doe ik het op de tast, en dan voel je of je het juiste knopje heb (al moet ik er bijna nooit zijn).
Maar nu moet je dus continu kijken waar je op drukt.
@kaasboerin: Ding is echt enorm. Lekker als je s’nachts op pad bent. Zal wel een dimmer in zitten maar toch.
@E34M5Touring: Karma is zondermeer verschrikkelijk veel mooier dan de Tesla idd.
@Megakix: Ik ben echt een groot Karma fan. Vind het echt een schitterende auto. En wat ik van @mattraket: hoor is de kwaliteit prima. En worden eventuele problemen goed en snel opgelost. Hij is er echt over te spreken. Mochten ze betaalbaar worden used, ben ik wel erg benieuwd.
@E34M5Touring: dan kan ik je toch wat andere commentaar over de fisker geven… meer stilstaan dan rijden.. veel kinderziektes… onlangs zelfs zo erg dat alle verkochte modellen in de garage stonden en er geen vervangwagens meer beschikbaar waren… neen, een super wagen vind ik het nog niet… mooi design en mogelijkheden ja, maar hij is er nog niet…
@tborre: Ok, dat zou kunnen, ik ben geen kenner ofzo maar kan me voorstellen dat er kinderziekten zijn. Ik wacht nog wel even tot ze uitgerecalled zijn. Voorlopig toch nog niet aan de orde.
@tborre: Raar verhaal, dat alle verkochte auto’s in de garage zouden staan, of dat ze vaak stilstaan. Ik heb daar geen signalen over opgevangen, en zit er toch redelijk dicht op. Natuurlijk zijn er af en toe kinderziektes, maar de meeste Karma-bestuurders zijn dik tevreden.
@mattraket: Ik kon het me al moeilijk voorstellen, zeker na jouw korte update laatst op Groen7. Goed om te horen dat ie nog steeds bevalt.
Model is redelijk gedateerd ogend…komt vermoedelijk omdat ze al 10 jaar marketing bedrijven rondom hetzelfde thema. Interieur = tsjaaaah….nou…eeehm…niet hoor ! Accu’s = kudt om te maken (als we dan toch groen gaan lullen), actieradius = matigjes, afschrijving = exorbitant, snelheid = geen beleving, prijs is veel te hoog (meer dan 125K) en uiteindelijk nog de opmerking dat de overheid ongeveer 10 mrd is kwijtgeraakt om zulke plannen van doelloos ondernemerschap te stimuleren. Kortom, Al Gore mag wat mij betreft de nobelprijs van de vrede weer inleveren… ^^
@Megakix

Over smaken valt uiteraard niet te twisten, maar voor de rest is wat je schrijft redelijk ongefundeerd:

– Tesla bestaat nog niet eens 10 jaar, dus het is niet duidelijk welke relatie er tussen die 10 jaar marketing is, en het volgens jou gedateerde model
– Wat bedoel je met “accu’s = kudt om te maken”? Indien je bedoelt dat het proces voor het maken van accu’s milieuonvriendelijk is, dan raadt ik je aan om aan te tonen
of het milieuonvriendelijker is dan het verbranden van fossiele brandstoffen
– actieradius is voldoende voor de mediane afstand die wordt afgelegd per dag
– dat snelheid geen beleving is wordt volgens mij redelijk ontkracht door wouter
– prijs is te hoog voor wie, je moet het vergelijken met de doelgroep waarvoor de Model S bedoeld is, die kan dit vermoedelijk prima betalen
– afschrijving is nog compleet onbekend aangezien de Tesla Model S pas erg kort op de markt is
– waar haal je de 10 miljard vandaan?
– wat is de relatie tussen Al Gore en de Tesla Model S precies?
@bart123456: Helemaal gelijk, Bart. Waarom zet iedere tegenstander van elektrische auto’s toch altijd die oude grammofoonplaat op over de impact van stroom opwekken?! Alsof benzine/diesel op magische wijze in de pomp zijn beland, zonder eerst te zijn opgepompt, getransporteerd en geraffineerd. Ik rijd ook elektrisch en die stroom komt gewoon van de zon, dankzij zonnepanelen op de zaak én mijn huis. Dus als we ervoor zorgen dat de stroomopwekking steeds groener wordt verdwijnt dit argument vanzelf. Alle partijen in de Tweede Kamer streven al naar 100% groene energie in 2050 (de PVV uitgezonderd; die blijft liever de Arabische landen sponsoren).
@mattraket: Dan heb je vast een dakoppervlak ter grootte van een voetbalveld?
@mattraket: Maar ff serieus nu. Als jij nog steeds de energie utopiaverhalen van onze corrupte overheid voor zoete koek slikt, dan is het voor jou in de nabije toekomst nog een keer ruw wakkerworden.
Zowel wind als lichtenergie zullen onze energievraag op geen stukken na kunnen dekken. Als de overheid momenteel alle vette subsidies voor wind en lichtstroom zouden stoppen, dan duvelt de gehele wensdroom ´groene energie´ per direct in elkaar.
Vraagje nog± Bij welk bedrijf werk you?
@lemans96: Ik zie niet in wat er utopia-achtig aan is. Het is geen enkel probleem om onze energiebehoefte uit groene bronnen te halen (de aarde vangt per dag (!) 10.000 keer zoveel zonne-energie als we met z’n allen per jaar (!)gebruiken; we hoeven er maar een fractie van te oogsten). Maar we moeten het wel willen, en er zal in het begin steun van de overheid voor nodig zijn, hoewel inmiddels is gebleken dat zonne-energie al op eigen benen kan staan (zie het Wij Willen Zon-initiatief waar geen cent overheidsgeld aan te pas kwam). Maar we moeten het wel willen. De mens is van nature lui en staat liever een paar per maand bij de pomp dan dagelijks even die stekker aan te koppelen. Dus wat dat betreft helpt het wel als de prijs van benzine/diesel blijft stijgen.
Daarmee is niet gezegd dat 100% groene energie makkelijk zal zijn. Want voor bewolkte, windloze dagen zul je een oplossing moeten bedenken. De mensheid heeft al hogere obstakels overwonnen. Maar ja, je hebt nu eenmaal mensen die de wagen willen trekken en je hebt mensen die liever cynisch achter de wagen gaan hangen, met de hakken in het zand.
@mattraket: Dit is ook een pure wensdenk uitspraak:

`en er zal in het begin steun van de overheid voor nodig zijn, hoewel inmiddels is gebleken dat zonne-energie al op eigen benen kan staan´

Héél verstandig, terwijl we aan het begin staan van de grootste economische crisis in de menselijke geschiedenis.
Ach, zonne-energie kan op eigen benen staan? O ja?
Solyndra, anyone? Waarom sluiten ettelijke zonnepaneelproducerende bedrijven dan hun deuren of gaan over naar de productie van iets wat WEL winst opleverdt?(Chinese bedrijven incluis)
@bart123456: ´wat is de relatie tussen Al Gore en de Tesla Model S precies?´

Kom op zeg! Dat hoeven we je toch echt niet te vertellen hoop ik? Jou is niet bekend dat dit mobiel is gebouwd om die in en in giftige CO2 uitstoot te stoppen? Je weet wel,dat o zo giftige gas dat wij mensen met zulke grote hoeveelheden de atmosfeer in ruften?(en en passant ook de groenmassa op onze planeet enorm doet TOEnemen?) Dat gas wat de gemiddelde temperatuur van ons klimaat zo enorm heeft verhoogt(NOT!)
Hou je niet van de domme voor jou niet welgevallige feiten…
@lemans96: Ik vraag je niet wat de motivatie achter het bouwen van deze auto is, ik vraag je specifiek wat de relatie is tussen de Tesla Model S en Al Gore.

Zou je die vraag ook kunnen beantwoorden in plaats van te redeneren op basis van een vooroordeel over mij?

Succes!
@lemans96: niemand zegt dat CO2 giftig is, wel dat een grotere hoeveelheid CO2 invloed heeft op de atmosfeer. Het is momenteel erg popie jopie om dat te ontkennen, maar niemand kan het smelten van de Noordpool, Groenland en de Zuidpool nog ontkennen; dat is gewoon een feit, objectief vastgesteld. En misschien duurt het nog duizenden jaren voordat al dat ijs weg is, en misschien vallen de gevolgen daarvan op het klimaat wel mee. Maar het is nogal een dom experiment om eens te kijken hoeveel CO2 we in de atmosfeer kunnen pompen, want de aardbol is geen laboratorium waarvan je na een mislukt experiment de deur achter je dicht doet om vrolijk naar huis te gaan.
@mattraket: Zou je mij even feitelijk kunnen aantonen dat de Zuidpool aan het smelten is?
Als je dan toch bezig bent, kun je dan ook even feitelijk aantonen het verband tussen het smelten van wat dan ook en dat miezerige beetje CO2 uitstoot, afkomstig van ons mensen?

´ dat is gewoon een feit, objectief vastgesteld ´

Met deze uitspraak ga je enorm de mist in. Tenzij je natuurlijk naar het corrupte IPCC of Greenpeace luisterd. Of naar nagenoeg elke tak van onze MSM, natuurlijk. Er IS geen consensus vrind!
@lemans96: Aha, we hebben een ontkenner. Het Noordpoolijs trekt zich al decennia elke zomer verder terug, gletschers zijn kilometers korter geworden (fotografisch vastgelegd), op de Zuidpool smelt een landingsbaan die nog nooit ontdooid was. etc., etc. Maar nee, meneer ontkent gewoon dat er iets aan het gebeuren is. En als er toch iets verandert aan het klimaat, dan komt dat vooral niet door ons mensjes. Dat heeft niks te maken met de miljarden tonnen CO2 die wij in korte tijd uit aardlagen halen waar ze over een periode van miljoenen jaren in zijn opgeslagen. Nee, het moet de zon wel zijn die net met de opkomst van het industriële tijdperk besloot wat harder te gaan branden, of zo. Gewoon lekker ontkennen, PVV stemmen, doorgaan met je leventje zonder iets te hoeven veranderen, anders word je maar moe. Sterkte ermee.
@bart123456: volgens mij ben jij òf geboren met een baard…of wordt je eten nog steeds voorgekauwd door je moeder ?

a) jij begrijpt niet dat er correlatie bestaat tussen het geblaat van Al Gore en de sterkere opkomst van EV ?
b) prijs is te hoog..(en dan begin je over ‘doelgroepen’, kerel !)..om de investering op afzienbare termijn terug te kunnen verdienen. Het is meer een gesubsidieerd modeverschijnsel dan een ‘economisch krachtig produkt’, teneinde winst en algemeen nut te dienen.
c) de 10 jaar is een ‘kreet’ (toegegeven), en berust op de ellenlange persintroductie, danwel presenteren van een voor een consument koopbare auto; stadia duren te lang.
d) over de fabricage en ‘vulling’ van een accu moet je zelf proberen wat onderzoek te verrichten; geen zin en tijd om mijn gelijk van het verhaal te willen aantonen.
e) smaken verschillen inderdaad…maar een actieradius van 500km is nu niet echt ‘knapperend-haardvuur-achtige-praat’.
@Megakix:

a) Uiteraard zit er een relatie tussen de discussie over CO2 en het broeikaseffect, en het feit dat overheden het voordeliger maken om minder CO2 uitstotende auto’s te stimuleren. Feit is ook dat in Amerika nauwelijks belasting wordt geheven op benzine en dat het hier toch om een Amerikaans bedrijf gaat dat elektrische auto’s in de markt wil zetten. Je moet niet vergeten dat de olievoorraad eindig is en dat de olieprijs (ook zonder belastingen) sterk gestegen is in de afgelopen 50 jaar. Regel van vraag en aanbod is dat bij stijgende vraag (opkomende economieen) en dalend aanbod (hoeveelheid olie is beperkt) de prijs stijgt en elektrische auto’s alleen daarom al interessant worden, of je dat nu wil of niet.
b) Als dat jouw analyse is, prima, dan raad ik je aan om geen aandelen in dat bedrijf te kopen. Ik raad je aan om een na te denken waarom een bedrijf een dergelijk strategie hanteer om eerst een niche markt aan te spreken en dan pas de massa. Het antwoord lijkt mij vrij duidelijk.
c) Ik raad je aan om een cursus marketing voor dummies te volgen…
d) vreemd dat je geen zin en tijd hebt om mijn ongelijk aan te tonen, maar wel tijd genoeg hebt om dit op te schrijven. Je zou ook enkele links naar wetenschappelijke artikels kunnen posten die jouw gelijk aantonen, dan zal ik ze lezen. Drie wetenschappelijke artikelen zijn voldoende.
e) 500 km actieradius is veel, maar dan ook veel meer, dan wat de gemiddelde Nederlander op een dag rijdt.
Kopen en direct een V8 in lepelen!
@zdev: die wordt oud.
Voor z’n prijs, bomt elke miljonair het verbruik niks!
Dat display is wel erg groot. En detoneert met de rest van het interieur, dat er wel heel gaaf uitziet met dat beige leer en donkere hout. Lijkt me enorm irritant rijden in het donker met zo’n grote lichtbak.
Ik denk dat als er inderdaad Money for Nothing zou zijn ( zie filmpje ) dan zou je deze auto best veel tegen kunnen gaan komen.
Maar Jan Modaal ( die vanaf volgend jaar nog minder geld te besteden heeft ) zal deze auto echt niet zo snel aanschaffen.
Ziet er leuk uit, aan de buitenkant, maar meer ook niet..
Eigenlijk best interessant.
Trekt sneller op dan een BMW M5
http://www.youtube.com/watch?v=vvHTN0Yi1t4
en qua kosten is bij normaal rijden het praktijkverbruik vergelijkbaar met 1 op 30 (diesel) of 1 op 36 benzine.
Scheelt toch weer 8k euro aan brandstof per jaar t.o.v. de M5.
@ikkefc3: Uiteindelijk zal de M5 hem wel pakken, maar de koppel speelt de BMW echt wel zijn parten. Leuk om te zien, maar geef me toch de M5, engine sound is zowat het testosteron van een wagen.
Ja leuk maar hij houdt er bij 210 km/u mee op..

Gewoon lekker nog een paar jaar wachten en dan komt er vanzelf iets beters met waarschijnlijk een grotere actieradius, meer oplaadpunten en meer pk.
Tja… maar het probleem van de piekbelasting bij het opladen wordt alleen maar groter. Dus niet echt een oplossing.
´ is de koek voor de Model S al op bij 210 km/u´

ALS je dat al een keer in je hoofd haalt, dan keldert je actieradius op een reuzemanier…
Deze full electric auto´s zullen altijd peperdure speeltjes blijven voor mensen die hun eigen scheten nog lekker vinden ruiken. Zolang wind en licht energie veel duurder zijn dan fossiele brandstoffen(en dat zullen ze blijven), gaat de gemiddelde jan modaalconsument zijn vingers niet branden aan dergelijke,zwaar gesubsidiëerde ecopraalwagens.
@lemans96: Een auto die verkocht wordt tegen een prijs tussen de 50.000 euro en 100.000 euro (inschatting) is niet eens bedoeld voor jan modaal.

Zelfde geldt voor een Ferrari op fossiele brandstoffen.
@bart123456: Maar daar hoeven wij simpele burgers geen bakken belasting voor vette subsidies op te hoesten…
@lemans96: Heb je trouwens een fetisj voor scheten?
@bart123456: Nee. Bekend met Southpark? Kijk deze dan eens:
http://www.southparkseries.com/?s=smug+alert
@lemans96: sinds wanneer is zonne-energie duurder dan fossiele branfstof. Ik pleurde jaarlijks voor 5000 euro aan brandstof in mijn A6, nu gebruik ik 8000 kWh aan stroom (2000 euro) voor hetzelfde rijpatroon (dagelijks 2 x 65 km woon-werkverkeer). Ik wek die stroom ook nog eens volledig op met zonnepanelen, die ik als ik het afzet tegen de stroomprijs in acht jaar ongesubsidieerd heb terugverdiend (waarna ze nog 20 jaar gratis stroom leveren). En afgezet tegen wat ik kwijt was aan benzine, heb ik die panelen er zelfs in ruim drie jaar terugverdiend!! Dus hoezo duurder dan fossiele brandstof!??!
@mattraket: De prijs van jouw brandstof is/was niet de reëele prijs. 63% belasting, weet je nog?
Je hebt mijn vraag nog niet beantwoordt betreffende de oppervlakte aan zonnepanelen die je, thuis en op je werk, nodig hebt om jouw electromobiel opgeladen te houden.
Wat voor een mobiel is het eigenlijk? Ik geloof er namelijk geen jota van dat je puur met je zonnepaneeltjes je auto opgeladen houdt…
@lemans96:
– De prijs van jouw stroom is net zo min reëel. Daar zit ook een berg belasting en BTW op.
– Ik heb voor die 8000 kWh die ik jaarlijks nodig heb om 30.000 km te rijden 50 vierkante meter aan panelen nodig (40 panelen). Ik heb er thuis 20 op het dak en op de zaak nog eens 64 stuks, met nog ruimte voor veel meer. Ik wek dus nu al twee keer meer stroom op dan ik nodig heb voor mijn auto.
– Die auto is een Fisker Karma. Ik rijd ’s ochtends op de accu naar de zaak (65 km), daar laad ik hem op en aan het einde van de middag rijd ik terug naar huis, waar ik hem weer oplaad. Onderweg snuif ik de gore troep op van al die mensen die nog op benzine en (vooral) diesel naar huis
rijden en al trappend zwarte walmen uitblazen. We zijn geschift met z’n allen dat we het de normaalste zaak vinden om dat allemaal via de ventilatieroosters in te ademen.
@mattraket: Ach, maar natuurlijk, ik was even vergeten dat er in die Fisker van jou natuurlijk helemaal geen vieze gore verbrandingsmotor zit ! Heeft ie helemaal niet nodig joh !


^ Afgeserveerd ^
@lemans96: Misschien kun je niet lezen. Of wil je niet lezen. Ik rijd 65 km heen, laad daar op, en rijd 65 km terug, en laad daar op. En dat 30.000 km per jaar. Die 65 km gaat elektrisch, dat haalt de Karma (als je je eens zou verdiepen in die auto). Ik gebruik de benzinemotor nauwelijks. Ik heb overigens zelden zo’n negatieveling gezien als jij. Maar als jij lekker je tank wilt volgooien voor 1,80 per liter, dan hou ik je niet tegen. Ik laat de benzine wel over voor jou. Niet komen zeuren als je over vijf jaar voor 3,00 per liter staat te tanken en ik lachend die pomp voorbij rijd.
@lemans96:
Die begrijp ik niet. Benzine kost ca. 1,80 en met 1 l leg je ca. 15 km af.
1 kWh kost thuis ca. 21 ct. En daarmee leg je ca. 5 km af.
Dus 12 ct per km vs 4,2 ct per km
@pascalr: Moet ik je gaan uitleggen hoeveel er van die ene liter naar de overheid gaat en dat dus niet de reëele prijs per liter is? En wat was de aanschafwwarde van deze auto ook al weer? …
@lemans96: Beste vriend, ben je je ervan bewust dat op die 21 cent per kWh ook belasting zit?

Ik zou graag een tegenberekening van je willen zien, je redeneringen zijn niet erg sterk.

De aanschafwaarde van de auto heeft niets, maar dan ook niets, van doen met het geld wat je kwijt bent aan energie in welke vorm dan ook.
@bart123456: Ten eerste is de hoeveelheid belasting op dat kWh, in vergelijking tot een liter benzine, veel lager, dus hier is jouw redenering al niet erg sterk en ten tweede is de aanschafwaarde van zo´n eco ubermobiel als deze dusdanig hoog dat er dus ook een veel grotere bak subsisie tegen aan wordt gegooidt. OOK weer belasting voor de gewone man! Je kunt wel bij hoog en bij laag blijven volhouden dat de aanschafwaarde niets met de energieprijs van doen heeft maar alsnog drukt zo´n ding simpelweg megazwaar op onze maatschappij, die momenteel in een dikke crisis verkeerd,wist je dat ook al?
@lemans96: Los van het feit dat je een kWh niet een op een kunt vergelijken met een liter benzine (een liter bezine vertegenwoordigt namelijk een energiehoeveelheid van vele kWh), zou ik graag willen dat je dit kwantificeert, in plaats van stellingen de wereld in schoppen die niet onderbouwd zijn.

Ten tweede wordt deze auto niet gesubsdieert, er wordt wel minder belasting over geheven. Subsidie is een inkomende geldstroom (je ontvangt ten slotte subsidie), belasting is een uitgaande geldstroom (je betaalt ten slotte belasting). Met andere woorden het feit dat er minder belasting wordt betaald is compleet iets anders dan dat er subsidie op wordt geheven.
@lemans96: als we dan toch bezig zijn, zullen we dan ook de kosten van de doden door fijnstof, roetdeeltjes e.d. kwantificeren?
@mattraket: Dat is prima, als jij me dan even het onafhankelijke onderzoek wat dat directe verband tussen het door personenauto´s uitgestoten fijnstof en al die doden, aanleverd? Ik bedoel dan dus niet zo´n ´onderzoek´ van de EU of die fascisten van milieudefensie…
En over welke subsidies heb je het hier? Zeer zuinige auto’s op fossiele brandstof hebben dezelfde fiscale voordelen!
@pascalr: Irrelevant gezien het feit dat we het dan hebben over, met naaimachinemotortjes aangedreven, winkelwagentjes.
@lemans96: inderdaad. En in dit geval gaat het over een schone auto met 416 pk….
@pascalr: Waar dus, vanwege zijn torenhoge prijs, door Jan Modaal lekker veel belasting voor mag worden opgehoest.
Mooie constructie niet? De gewone man mag de peperdure ecobarges van de valsemuntende schijnelite betalen.
Lekker fair systeem, vindt je niet?
@lemans96:

1)het niet of minder heffen van belasting is niet hetzelfde als subsidie
2) aangezien er geen subsidie wordt gegeven kost het Jan Modaal ook geen belasting
3) Je geeft zelf de voorkeur aan verbrandingsmotoren t.o.v. elektrische motoren, waardoor je zelf bereid bent om belasting te betalen over fossiele brandstof
4) Volgens mij betaalt de koper de auto zelf, als jij vind dat de gewone man zo benadeeld wordt t.o.v. de aanschaffer van een Tesla Model S, schaf er dan zelf een aan om te voorkomen dat je zelf zo benadeeld wordt
5) kun je aangeven waar precies de grens ligt qua inkomen tussen Jan Modaal en de valsemuntende schijnelite?
a) Uiteraard zit er een relatie tussen de discussie over CO2 en het broeikaseffect, en het feit dat overheden het voordeliger maken om minder CO2 uitstotende auto’s te stimuleren. Feit is ook dat in Amerika nauwelijks belasting wordt geheven op benzine en dat het hier toch om een Amerikaans bedrijf gaat dat elektrische auto’s in de markt wil zetten. Je moet niet vergeten dat de olievoorraad eindig is en dat de olieprijs (ook zonder belastingen) sterk gestegen is in de afgelopen 50 jaar. Regel van vraag en aanbod is dat bij stijgende vraag (opkomende economieen) en dalend aanbod (hoeveelheid olie is beperkt) de prijs stijgt en elektrische auto’s alleen daarom al interessant worden, of je dat nu wil of niet.

b) Als dat jouw analyse is, prima, dan raad ik je aan om geen aandelen in dat bedrijf te kopen. Ik raad je aan om een na te denken waarom een bedrijf een dergelijk strategie hanteer om eerst een niche markt aan te spreken en dan pas de massa. Het antwoord lijkt mij vrij duidelijk.

c) Ik raad je aan om een cursus marketing voor dummies te volgen…

d) vreemd dat je geen zin en tijd hebt om mijn ongelijk aan te tonen, maar wel tijd genoeg hebt om dit op te schrijven. Je zou ook enkele links naar wetenschappelijke artikels kunnen posten die jouw gelijk aantonen, dan zal ik ze lezen. Drie wetenschappelijke artikelen zijn voldoende.

e) 500 km actieradius is veel, maar dan ook veel meer, dan wat de gemiddelde Nederlander op een dag rijdt.
@bart123456: Ach, het bekende badinerende toontje van de ´moderne´ nederlandse gutmensch. Hoe verrassend.

Mijn gebruik van de term subsidie, is hier inderdaad niet juist. Neemt niet weg dat anderen meer belasting mogen betalen om zo de door electromobielen gemiste belastingen terug te winnen. Hoe dan ook een oneerlijk systeem.

Verders is je aanrader ´om er dan zelf maar een aan te schaffen´ te grappig voor woorden. Ik, net als vele hollanders momenteel, mag blij zijn als ik voor een paar duizend euro een aardig meerdehandsje op de kop kan tikken. Jou realiteitszin kraakt en piept aan alle kanten.
Met andere woorden, zelfs ALS ik al zo´n androgyne overgecompliceerde auto aan zou WILLEN schaffen, kan dat niet. Nogmaals, het is crisis, weet je nog?

Verders neem ik aan dat je niet te dom bent om zelf even het verschil tussen de inkomens van Jan Modaal en bijvoorbeeld door de overheid ingehuurde dikverdieners te berekenen.

Mag ik jou verder vragen naar bewijzen dat wij momenteel en in de toekomst een beperkte hoeveelheid olie hebben? Je kunt me dan natuurlijk ook wel even uitleggen waarom bv. de OPEC de totaal geproduceerde hoeveelheid vaten olie met grote regelmaat vermindert om zodoende de prijs niet te veel te laten zakken? Jij, met je graad in marketing, moet dat toch makkelijk kunnen…
Verder raad ik je aan om zelf eens wat op onderzoek uit te gaan en te ontdekken wat een enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen er nog over de wereld liggen opgeslagen. En dan natuurlijk niet enkel de sites van Greenpeace of het NRC er op na slaan. Ik geef je wat zoektermen: Schaliegas, schalie-olie, fracking, methaanhydride. Met jou intelligentie moet dat een makkie zijn om hier wat van te leren, toch ?

Als laatste, 500km actieradius. Eerst in de grote mensen wereld zien, dan geloven. Ben vooral nieuwsgierig hoe ver dit utopiamobiel komt in een lekkere koude winter, zo bij een graadje of -10, verwarming vol aan, verlichting vol aan, navigatie aan, muziekje op 5, nou ja, je snapt het(energieslurpende) plaatje…
@lemans96:

Ik heb eerder al opgemerkt dat de Tesla Model S zich richt op een bepaalde doelgroep en dat is niet Jan Modaal. Tot zover je punt over mijn realiteitszin.

Ik heb verder geen graag in marketing, noch ben ik een ‘moderne’ Nederlandse gutmensch, wat dat ook moge betekenen. Ik ga ook jou niet categoriseren, dus doe dat met mij ook niet aub.

Ook ik vind het geluid van een V8 mooi, en dan met name de Italiaanse. Feit is echter dat de meeste Nederlanders een viercilinder motor hebben en die hebben niet bepaald een geweldig mooi geluid.

Je kunt fan zijn van elektrische auto’s of niet, maar ik hou wel graag de discussie op basis van argumenten, niet emoties. Jij moet ook weten dat de winning van de door jou genoemde fossiele brandstoffen (je hebt teervelden hier niet eens genoemd) alleen rendabel is door de stijgende olieprijs.

Het zelfde geldt voor de elektrische auto momenteel, totdat de accu’s betaalbaarder worden. Blijft het feit dat elektrische auto’s mechanisch simpeler in elkaar zitten dan concentionele auto’s en het feit dat de elektromotor als voordeel biedt dat maximaal koppel gelijk beschikbaar is, en constant beschikbaar is.

Je moet elektrische auto’s dan ook niet vergelijken met sportauto’s die inderdaad een hogere top hebben, maar als vervanging voor de huidige viercilinder auto’s.
@bart123456: Tesla heeft, van het begin af aan, gezegd deze vierdeurs personenauto op de markt te zetten voor ´de normale gebruiker´. Dat is ze dus niet gelukt, simpelweg omdat dergelijke auto te complex zijn om goedkoop te produceren en dan heb ik het nog niet eens over de dure grondstoffen. (Lithium, Neodymium, roodkoper, etc.)

Over jou allergie voor categoriseren van mensen, wie kaatst, kan de bal verwachten…

Dan: ´Jij moet ook weten dat de winning van de door jou genoemde fossiele brandstoffen (je hebt teervelden hier niet eens genoemd) alleen rendabel is door de stijgende olieprijs´

Dat is simpelweg niet de waarheid. De prijs van fossiele brandstof in het algemeen, wordt al decennia kunstmatig hoog gehouden(in onze westerse wereld). DAT is de reden dat tanken tegenwoordig zo schofterig duur is. Niet die marginale stijging van de werkelijke olie-en gasprijs.

Accu´s gaan niet goedkoper worden, mijn beste. Eerder duurder. Simpel verhaal, we gaan steeds meer accu´s gebruiken(telefoons, touchpads, camera´s,etc.) en, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen in onze aardschil, weten we van het hoofdbestanddeel waar we accu´s van maken(Lithium) helaas wel degelijk dat het zeer eindig is….

Electrische auto´s zullen uiteindelijk hun plaats krijgen in grote steden, voor relatief kleine stukjes, als vervoer voor bedrijven en toeristen. Zeker niet als DE vervanger voor de brandstofmotor aangedreven gezinsauto. Full electric is niets anders dan een(duur) modeverschijnsel. De meeste van die trouwe viercylinders waar jij hier op duidt, kunen nagenoeg allemaal ook prima op allerhande gassoorten rijden…
op zich van buiten een mooie auto. Noem me ouderwets maar als ik naar zo’n scherm wil kijken ga ik wel op de bank zitten, ik vind het er niet uitzien. Hoe veilig is het trouwens als je achterin dat ding gaat zitten…
Deze auto bewijst dat je een elektrische auto zeker 2 a 3 keer beter kunt ontwerpen dan een auto met een verbrandingsmotor. Mits je deze als een elektrische auto ontwerpt in plaats van brandstof auto. Je hoeft alleen maar naar de feiten te kijken en je ziet waarom.
Een elektromotor met het zelfde vermogen als een brandstofmotor is 4 keer zo klein. Hij gedraagt zich volledig lineair over een veel groter toeren bereik wat een versnellingsbak overbodig maakt. De elektromotor is mechanisch veel minder complex wat hem ook nog eens veel betrouwbaarder maakt. En boven alles hebben deze motor een efficiëntie van tegen de 90% tegen over 30% van een brandstofmotor. Door dat je niet 70% van je benzine in warmte aan het omzetten bent heb je minder radiatoren nodig wat de aerodynamica enorm ten goede komt. Nog een aerodynamisch voordeel is dat de onderkant eenvoudig vlak te maken in als je daar je plat geslagen batterij stopt. Omdat de batterij zo laag ligt en het zwaarste onderdeel van de gehele auto is, ligt je zwaartepunt Lambo laag, met een Lambo wegligging tot gevolg. Omdat bijna alles wat er toe doet in de bodem is verwerkt hou je ook veel meer ruimte over om het chassis stijver, ruimer en veiliger te maken. Bij een frontale botsing krijg je de motor niet op je schoot bv. Met een grote accu is actieradius ook geen probleem meer. Aanschaf prijs(dat je de batterijen vol gooit voor een tientje schijnt iedereen te vergeten) en oplaat tijden zijn nog het enigste nadeel. Oplaat tijden worden alleen een probleem als je langer dan 450 km gaan rijden, met het supercharger netwerk is dat probleem groot en deels getackeld. Het opschalen van de productie voor EV zal er voor zorgen dat de prijzen gelijk komen te liggen met die van brandstofauto’s. De prijs van de model s ligt gelijk met die van de concurrenten en met belasting voordelen die nu gelden veel lager.
(http://steinbuch.wordpress.com/2012/05/25/elektrisch-rijden-voor-de-zzper-heel-goedkoop/)

Jullie zullen me wel voor gek verklaren, maar ik heb zoon vermoeden dat de model s zeker zo belangrijk als de model T word, Tesla de nieuwe Apple gaat worden en Elon Musk groter als dan Steve Jobs.
@tankjr: Ben jij Maarten Steinbuch?
@tankjr: je slaat de spijker op de kop, tankjr!
Ik was een van de gelukkige rijders in Munchen een paar weken terug. Kijk op http://tesla.helberg.nl voor getallen, grafieken en andere ervaringen mbt deze auto.
Gewoon een lekkere auto toch! vind het gezeur van alle negative nancy’s best irritant….
In ons kleine landje is meer als 80% van het gebruik makkelijk te doen met een actieradius van 250km
Vind het knap van Testla dat ze zo ver zijn tov de concurentie qua actieradius!

Oja en bedenk ook dat een vlotte kar zoals deze al gauw 1op7 doet op benzine en dat is met 40000 kilometer per jaar en een prak wegenbelasting al meer als 10.000 euro!

Prakje zonnepanelen op je dak en je bespaart ENORM op die brandstof ;)
@dutchneon: Heb je gelijk in, ter vervanging van een normale 5 of E zou dit inderdaad een prima oplossing kunnen zijn. Maar als je iets steviger hebt met een mooi geluid dan zal de Model S bij mij toch moeten passen.
Ik heb sinds 4 weken een Tesla S 85+ (oftewel met het zwaarste accupakket), maar de actieradius bedraagt slechts maximaal 300 km bij normaal rijden. Dus jullie zijn gewaarschuwd! Als je wat flinker het gaspedaal intrapt van deze zeer snelle auto haal je nog geen 200 km!

De in de folder en website beloofde 502 km actieradius zijn alleen te halen als je heel langzaam optrekt en niet harder dan 80 km p/u rijdt en dan ook nog je climat control uitzet (wat natuurlijk niet lekker rijdt met beslagen ramen) en achter een vrachtwagen uit de wind blijft rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).