Tesla Model X: het eerste teken van leven

Auteur: , 4 Reacties

"Most cars are pretty blah. This is not." aldus Elon Musk over de Model X op de Twitters. Een elektrische SUV die het qua formaat moet winnen van de Audi Q7. Over tien dagen is de onthulling, en dit is het eerste stukje teaser dat is vrijgegeven. Gaat deze kolos nieuwkomer Tesla naar winstgevendheid sturen?

De onthullingsdatum van de Model X was al langer bekend, maar Tesla was zo slim om op de uitnodigingen voor het event in de designstudio te Los Angeles een vaag Model X-plaatje te zetten. Krijgen ze mooi nóg een keer alle media-aandacht. We zien een hoge daklijn, een ietwat korte neusje en een Tesla-logo in de grille. Dit kan inderdaad niets anders dan het eerste teken van leven zijn qua Model X. Van spyshots of andere lekfoto’s was namelijk nog geen sprake.

De Model X wordt een zevenzits SUV met serieus veel binnenruimte en zal zijn onderstel delen met de Model S. Het grote voordeel van dat platform: het is ontzettend eh.. plat! De vloer bestaat namelijk grotendeels uit accu, en de compacte elektromotor gecombineerd met de éénversnellingsbak bij de achterwielen neemt nou ook niet echt veel ruimte in beslag. (Check de foto). Een prijskaartje heeft deze elektro-SUV nog niet gekregen, maar dat is logisch voor een geheel nieuw model dat pas in 2014 bij Amerikaanse Tesla-dealers te vinden is.

De auto zal gebouwd worden in de recent overgenomen NUMMI-fabriek in Fremont, Californië. daar waar nu alle voorbereidingen worden getroffen om vanaf juli te gaan knallen met de uitlevering van de Model S. Dat wordt hét keerpunt voor Tesla: kan het merk daadwerkelijk een zelfgemaakte sedan op de markt brengen? Als het ze lukt is dat een prestatie van formaat. Van een bijna-faillissement in 2008, tot de Model S die in productie gaat anno 2012. Oké, die lening van de Amerikaanse overheid ter waarde van 465 miljoen dollar heeft flink geholpen, maar het bedrijf schopt momenteel harder kont dan ooit tevoren.

Voetnoot: tussen alle EV-zaken door is CEO Elon Musk ook bezig om met zijn bedrijf SpaceX een tripje naar Mars te plannen. Ambitie kan hem dus niet ontzegd worden.

Enfin, op 9 februari weten we alle details. De onthulling van de Model X is op die dag live te volgen vanaf Teslamotors.com.4 reacties

Qua formaat winnen van de Q7, dat wordt wat.
Zulke joekels van SUV’s als deze Tesla en Audi Q7 hebben echt een havenloods nodig om deze enorme tankers over de weg te loodsen.
En ten tweede mooi zijn deze bakbeesten echt nooit.
Dus laat Tesla maar met die plannen stoppen nu het nog kan.
@bullgod76: Zeggen ze toch ook… “Most cars are pretty … This is not.”
In Amerika zitten ze er misschien op te wachten, mij lijkt zo’n joekel ook helemaal niks…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).