Tesla’s ruimte-roadster bereikt nieuwe mijlpaal

Auteur: , 39 Reacties

Cause I'm a rocketmannnn rocketslaaaaa...

Tesla-Roadster

Om onbegrijpelijke redenen worden wij, of in ieder geval ondergetekende, soms uitgemaakt voor onvervalste Musk-haters. We hebben het weleens eerder gezegd, maar deze aantijging is niet alleen infaam maar ook abject. Oké, we maken regelmatig realistische, licht kritische opmerking over Tesla’s bouwkwaliteit, de omgang met werknemers en de communicatie richting de buitenwereld. Doch tegelijkertijd hebben we ook wel enige bewondering voor de Muskias. Niet per se voor wat betreft Tesla, maar des te meer als het gaat om Neuralink en SpaceX.

Zo is het natuurlijk geweldig dat Musk een Tesla Roadster de ruimte in geschoten heeft. Dit sterke staaltje ruimtevervuiling vond alweer 1,5 jaar geleden plaats. Denk echter niet dat de Roadster uit het oog is geraakt. Via de website Whereisroadster wordt de positie van de Roadster en diens bestuurder Starman ten opzichte van andere hemellichamen nauwlettend in de gaten gehouden.

positie

Zo weten we nu dat Starman de Roadster inmiddels een keer rond de hele zon heeft gestuurd. En dat zónder ook maar een keer de auto bijgeladen te hebben. Hoezo Range Anxiety? De Roadster begeeft zich momenteel op een afstand van 298.547.393 kilometer van de aarde en beweegt zich verder weg van onze planeet in de richting van Mars. Dit geschiedt nu met een snelheid van zo’n 1.092 kilometer per uur. Het is dus wel een beetje een scheurneus, die Starman. Voordat je het weet zit ‘ie in de buurt van Uranus. Kijk jij al uit naar dat moment? Laat het weten, in de comments!39 reacties

“In de buurt van Uranus” classic 😆
@flatsixx: it is flying towards Uranus at 650 miles an hour!
“Om onbegrijpelijke redenen worden wij, of in ieder geval ondergetekende, soms uitgemaakt voor onvervalste Musk-haters.”
Nee hoor Jaap. Je bent een hater t.o.v. alles wat niet hip was 10 jaar geleden ;)
Is er geen beeld van hoe die wagen er nu uitziet?
@rolov: misschien kan je aan Thor of een van de Guardians of the Galaxy vragen of ze een foto willen maken als ze hem onderweg tegenkomen.
Waanzin om zo’n brok afval de ruimte in te schieten, slecht voor het milieu en bizar dat dit gewoon is toegestaan!
@quinn: Ja, wat moeten de Guardians of the Galaxy er wel niet van vinden…
@quinn: Denk eens even goed na over wat je nu net gezegd hebt en voor wiens rechten je nu precies opkomt?
@quinn: welk milieu? Er is daar niets …
@quinn: Bij dit soort testen schieten ze stukken beton de ruimte in, dan is dit net zo goed opgeruimd.
Elke object dat in de juiste baan de ruimte wordt geschoten zal hetzelfde traject afleggen. Als het van Musk komt is de enige zekerheid dat het niets betekent.
@johnwaters: de kunst was om iets in de ruimte te schieten. Dát is rocketscience.
@flutterby: iets in de ruimte schieten doet men al meer dan 60 jaar, wat dat betreft is Musk alles behalve en pionier. Iets in de ruimte schieten en het behouden terug op de aarde laten landen doet men al 58 jaar. Dus wat dat betreft is Musk wederom geen pionier. Het space-X programma is leuk, maar met het Space Shuttle programma van de NASA is het recupereren van start raketten al lang voltooid en zelfs afgesloten. Dus wederom is Musk geen pionier.
@johnwaters: gelukkig hebben we John Waters nog, onze ster-entrepreneur.
@2wheeler: ga je op de man spelen? Zwak hoor. Ik ben tenminste geen oplichter die ’s nachts heimelijk de mensen hun auto’s herprogrammeert zodat ze 10% minder actieradius hebben.
@johnwaters: de NASA houd zich niet meer bezig met lanceringen, dit hebben ze uitbesteed aan onder andere SpaceX. De reden hiervoor is concurrentie nodig is om het betaalbaar te maken.

En het feit dat “we” (jij? Ik niet hoor) het al 60 jaar doen betekent niet dat het betaalbaar is. Sterker nog de Amerikanen geven liever geld uit aan een oorlog dan aan ruimtevaart.
@flutterby: Ik zal om jou te plezieren mezelf quoten “met het Space Shuttle programma van de NASA is het recupereren van start raketten al lang voltooid en zelfs afgesloten”. En vervolgens kom jij me vertellen wat ik reeds gepost had, wat een held!

Sinds Trump president is, is de USA geen enkele oorlog gestart. Hij ruimt op wat zijn “eerbare” voorgangers hebben laten rotten.

Sinds Trump president is, wordt het ruimtevaartprogramma terug leven ingeblazen. Hij herstart hetgeen zijn “eerbare” voorgangers verwaarloosd hebben. En dat is nét het tegendeel van wat jij denkt.
@johnwaters: de Space Shuttle was een behoorlijke flop. Duurder dan niet herbruikbare raketten, minder payload en onbetrouwbaar. De kosten waartegen Musk ladingen de ruimte in kan en gaat schieten zijn marginaal vergeleken bij de kosten van de Space Shuttle. Met genoeg geld is bijna alles mogelijk, het knappe van SpaceX zijn de (relatief) lage kosten waarvoor ze het kunnen doen. Het is een beetje alsof je de Benz Patent Motorwagen vergelijkt met de Ford Model T.
@dizono: de eerste Space-shuttle vlucht dateert uit 1981, toen zat Musk in de basisschool, we spreken dus over een ander tijdperk en de technologie evolueert. En er zijn al meer Space-X lanceringen mislukt dan Space-shuttle lanceringen, dus die betrouwbaarheid is relatief.
@johnwaters: dat komt vaker voor met onwaarheden, die worden tegengesproken. Net als dat Trump geen oorlog is begonnen. De handelsoorlog is nog steeds een oorlog. Waarbij ik de definitie hanteer dat in een oorlog beide partijen veel verliezen voor een hoger/groter doel.
@flutterby: Die handelsoorlog maakt deel uit van iets veel groters, namelijk het omverwerpen van het huidige Chinese regime. Hetgeen momenteel in Hong-Kong gebeurt maakt daar ook onderdeel van uit. En jouw definitie van oorlog is leuk, maar de realiteit is toch iets anders.
@johnwaters: Jaha, Space Force! Een ideetje uit de jaren ’60. Over pionieren gesproken…

Ondertussen probeert ie projecten die echt iets toevoegen te schrappen om geld uit te geven aan Mars-reizen. Waarvan ie niet snapt dat het niet in zijn termijn kan gebeuren. Eens ie dat door heeft, schrapt de Grote Leider heel NASA…
@esprit_de_flandre: wat is jouw bron om te beweren dat Trump de NASA gaat schrappen? Jouw duim?
@johnwaters: Yep, zo doet jouw idool dat toch ook… ?
@esprit_de_flandre: leer het verschil eens tussen feiten en veronderstellingen, en neem vooral jouw veronderstellingen niet als de waarheid.
@johnwaters: Ok.

Feit: Trump heeft het ruimtevaartprogramma geen nieuw leven ingeblazen, het budget is hetzelfde gebleven als de laatste 20 jaar, ongeveer 0.5%BNP. Wel leutert ie graag over naar Mars gaan, en omdat ie totaal niet beseft hoe dat moet, vindt ie dat het snel moet en dat de maan moet overgeslagen worden. En omdat ie het snel wil, dreigt ie geld weg te halen van programma’s die wèl een praktisch nut hebben en die al vele jaren in voorbereiding zijn (WFIRST bvb, de opvolger van Hubble).

Feit: Trump is een onberekenbaar egotrippertje die losse gedachten in het rondstrooit, op Twitter, op tv, gewoon overal waar iemand iets vraagt. Mars vind ie een leuk idee. En hij heeft gelijk, het is een leuk idee.

Veronderstelling: Verder dan dat is hij niet gekomen in z’n gedachten, “een leuk idee”. Visie ontbreekt. Hij heeft geen idee wat het gaat kosten, in geld en tijd, en geen idee wat eruit moet voortkomen, en waarom het zou moeten gebeuren. Hij is in staat om het hele budget van NASA te vergokken aan één project, en als het niet snel genoeg gaat, NASA te beschuldigen van verspilling, incompetentie, en gewoon “bad people” te zijn.

Feit: Mensen die met serieuze zaken bezig zijn, kunnen de man niet serieus nemen…
@johnwaters: Nou, het betekent toch weer het zoveelste artikeltje :P
1000km per uur maar? Dat lijkt me nogal langzaam.
@baklava: Dat is de snelheid op dit moment tov de aarde. De snelheid tov Mars is bijvb bijna 12 km/s.
@evdw: blijft bizar dat iemand op de evenaar met 1670 kmpu ronddraait 😳
@baklava: lijkt mij ook, als hij met 1092kmh zich naar uranus voortbeweegt dan is hij er pas over 280 jaar.
Hahaha…niemand op school opgelet? Wel eens gehoord van de thermosfeer? Weet je het weer? Dat is die laag die op 450 kilometer van de aarde begint. Waar het 2.000 Graden Celsius is. Hmmm….2.000 Graden Celsius en het dashboard smelt niet, de banden smelten niet, de helm van de pop smelt niet…hmmm. Ach, zoals Musk het zelf zegt; “het ziet er zo nep uit, het moet wel echt zijn”.
@rickknows: Het is daar een vrijwel volledig vacuüm, dus die temperatuur heeft zeer weinig effect op een satelliet, of auto, of wat zich daar ook doorheen beweegt.
@frederik: Patsa! Alleen in een vrijwel volledig vacuüm zou dit geen keiharde burn zijn.
@rickknows: ik zag dat het aluminiumfolie in de bonus was. Gauw wat inslaan!
@rickknows: Als je opgelet had op school, of gewoon thuis had opgelet, voel dan eens het verschil: even met je hand voor de föhn van 100 graden of even met je hand in water van 100 graden. Temp is hetzelfde maar voor het verschil in dichtheid voelt het heel anders. In de ruimte is de dichtheid zo laag dat het heel anders voelt!
As long as it doesn’t fly towards Myanus Japie.
Mijn Kerbal ervaring leert dat de snelheid waarover in die artikel gesproken wordt niet kan kloppen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).