Tien recente dingen die je moet weten over Rolls-Royce

Auteur: , 24 Reacties

Gisteren opende Rolls-Royce een showroom in Eindhoven, tijd om wat actuele feitjes over het Britse merk op een rij te zetten.

10 jaar onder BMW
Rolls-Royce bestaat sinds 1904. Sinds 2002 is BMW volledig eigenaar van het merk en op 1 januari 2003 werd het nieuwe hoofdkwartier (incl fabriek) van Rolls-Royce Motor Cars officieel geopend. Op dat moment werd tevens de eerste auto afgeleverd aan een klant, om 1 over twaalf ’s nachts. Begin 2003 werd er 1 phantom per dag afgeleverd, aan het einde van het jaar waren dat er 3. Tegenwoordig worden er tot 20 auto’s per dag gemaakt.

Goodwood
De fabriek in het Britse Goodwood staat middenin een natuurgebied, daarom mogen er per dag hooguit 20 vrachtwagens hun spullen afleveren. In het beschermde gebied heeft men meer dan 400.000 bomen en struiken geplant, tevens doet men veel aan recycling. De hoeveelheid afval is dankzij recycling tussen 2003 en 2011 met 97% gedaald (per geproduceerde auto). Ook het watergebruik is tussen 2003 en 2011 flink verlaagd; 93% per auto. Daarnaast is een Rolls-Royce zeer duurzaam te noemen, ruim driekwart van de auto’s die sinds 1904 zijn gebouwd bestaat nog steeds.

Handwerk
Het duurt gemiddeld 400 uur om een Rolls-Royce te bouwen, en dat gebeurt nog steeds met de hand. Ter vergelijking: het kost een slordige 3 uur om een doorsnee gezinsauto te bouwen (in een moderne autofabriek).

Stijgende verkopen
Rolls-Royce zag zijn verkopen de afgelopen jaren verdubbelen, nog nooit in de 108-jarige geschiedenis van het merk werden er zoveel auto’s verkocht. In 2011 stegen de verkoopcijfers zelfs met 31% tot 3.538 auto’s, dat alles met dank aan de Ghost. In 2012 bleef de teller een beetje steken, er werden in totaal 3.575 auto’s verkocht.

Bespoke
De meerderheid van de geproduceerde auto’s krijgt een stukje maatwerk mee. Dit gaat via de Bespoke-afdeling. Doorgaans vertaalt dit zich in een ander interieur of een ander likje verf, maar ook een ander logo of een picknickset is mogelijk.

Vrouwen
Voor de komst van de Ghost had Rolls-Royce nauwelijks vrouwelijke klanten, maar tegenwoordig is 1 op de 10 kopers een vrouw. Tevens is de gemiddelde leeftijd naar beneden gegaan, klanten zijn 10 tot 15 jaar jonger dan voorheen.

Mondiaal
China, Amerika (Californie), Rusland en Engeland zijn de belangrijkste afzetmarkten voor het merk. Niet Europa!

Wraith
Tijdens de 2013 autoshow van Genève toonde Rolls-Royce de Wraith, een nieuw en vooruistrevend model. De nieuwe Rolls-Royce Wraith is de snelste en krachtigste Rolls-Royce ooit gebouwd (633 pk en 800 Nm). De auto staat vanaf eind dit jaar in de showroom, meer info vind je in dit artikel.

Prijzen
Het instapmodel, de Ghost, is er vanaf 353.000 Euro. De Phantom kost minimaal 528.000 Euro. De prijs van de Wraith is nog niet exact bekend, maar zal tussen de Ghost en Phantom in liggen.

Eindhoven
Rolls-Royce Motor Cars Eindhoven, onderdeel van Cito Motors, is sinds dit weekend geopend en maakt deel uit van de Van Laarhoven Holding. Van Laarhoven is partner van verschillende premium- en luxemerken in Nederland: Aston Martin, BMW, MINI, Jaguar en Land Rover. Het bedrijf telt 300 medewerkers, werd opgericht in 1929 en is een familiebedrijf. Er zijn in Europa slechts 16 dealerships, waarvan de vestiging in Eindhoven er eentje is.24 reacties

Oh ja? Had ik dat maar geweten, autowijk is hier nog geen kwartiertje vandaan. Had wel ff een blikje willen wagen op de opening.
Had een beetje meer geschiedenis van Rolls verwacht als tien weetjes, nou lijkt het net een advertentie.
@norge: let wel “tien actuele feitjes”

Heb tevens “recente” nog even toegevoegd in de titel;)
@autoblogger: helemaal mee eens, norge kan dat praat wel voor zich houden ;)
@norge: ja dit artikel trok me over de streep. Op naar Eindhoven ;-)
@norge: Het Rolls-Royce van vroeger is natuurlijk veel interessanter, dus her alsnog ruim 10 “dingen die je moet weten over het oude Rolls-Royce”

in 1904 werden de auto’s van Royce onder de naam Rolls-Royce in de showroom van Rolls verkocht, op 14 maart 1906 werd de naamloze vennootschap RR opgericht.
Er bestaat slechts één RR Silver Ghost, dit is de AX-201 die mee deed aan de “reliability Trails”in 1906 en het huidige record verbrak met een dubbel aantal gereden kilometers, mede door de stille motor kreeg hij de bijnaam Silver Ghost. later is men alle 40/50HP modellen zo gaan noemen. als je kijkt op oude folders e.d. is nergens de naam Silver Ghost te zien (http://www.conam.info/importeurs-tot-1940-beschrijvingen/rolls-royce-gb-n-a-m-den-haag-1912-1914) na de NAM in den haag nam Grund & Co. het importeursschap over op de maliebaan te Utrecht en daarna Hessing in de Bilt, 1972.
deze silver ghost bestaat nog steeds en is voor zo’n 40 miljoen pond verzekerd.
Vroeger bestelde men bij Rolls-Royce het chassis, dus de motor, versnellingsbak en remmen e.d. en ging hiermee naar een carrosserie bouwer. voor de 2e wereldoorlog waren dit er zo’n 40 en na de oorlog nog maar 6/7. de carrosserie was afneembaar, wel bij een garage, dus bestelde men soms een aparte carrosserie voor de zomer en een voor de winter. De eerste RR waarvan het bedrijf zelf de carrosserie leverde was de Bentley Mark VI en de RR Silver Dawn, rond 1950 hadden zij zo’n machine aangeschaft.
De enige V12 tot 1998 (Silver Seraph) was de RR Phantom III geproduceerd van 1936 tot 1939.
De kleinste auto die Rolls-Royce ooit gemaakt heeft is een 40/50HP schaalmodel voor “Queen Mary’s Dollhouse” 1:12, in 1923 woog 4 lbs en de echte 5200.
De Rolls-Royce Corniche is vernoemd naar de verbindingsweg Route de la Moyenne Corniche tussen Nice en Monte Carlo en is destijds dan ook in Nice gepresenteerd.
Na het faillissement van Rolls-royce kwam de Trade mark in handen van de luchtvaart afdeling. deze is in 1998 overgekocht door BMW voor 60 miljoen euro en liet Volkswagen, eigenaar vanaf 1998, de naam voeren tot zij het merk in 2002 in handen kregen. volgens mij zit wel ruim op de 10 zo, nog eentje dan.
In 1953 bestelde de stalmeester van het koninklijk huis voor koningin Juliana een Silver Wraith Limousine State Landaulette. in 1980 deden zij deze van de hand en kwam in het bezit van Meijers autobedrijf in Utrecht. er zijn slechts 8 Silver Wraiths met deze landaulette body vervaardigd en 1 links gestuurde. Meijers heeft er 2 van deze en nog 16 andere Rolls-Royce’s en sinds maandag zijn zij naast de california en F430 ook in het bezit van een 458 Spider, voor verhuur… dit is hun site. http://www.meijersautobedrijf.nl/
@tenenkrommend: Tussentakk, mooi geschreven ook.
@norge: 10 oude weetjes zijn al eens gepasseerd dacht ik. Nog niet zo lang geleden zelfs…
BMW mag in dit geval alle credits krijgen als Rolls Royce weer HET merk is geworden heeft het te danken aan BMW.
Vind die nieuwe verkoop studio niet veel voorstellen op de plaatjes! Uiteraard niet zo indrukwekkend als het A2 pand maar dit lijkt gewoon een jaguar dealer! Dat wil je niet als je een paar eensgezinswoningen komt aftikken!
@blacksquad: Persoonlijk vond ik het pand aan de A2 “too much”. Ik heb liever het ingetogen gebeuren, zoals nu in Eindhoven, dat vind ik meer status uitstralen. Maar ieder zijn ding.

Rolls Royce hoort eigenlijk toch meer bij het “oude” geld, hoewel het wel steeds meer opschuift naar het “nieuwe” geld. Dat zie je in alles, dat is misschien ook wel de toekomst?
Wat ik ook jammer vind, is het feit, dat er steeds meer Rolls Royce’s gebouwd en verkocht worden, niet dat ik iemand iets misgun, in tegendeel zelfs, maar de bijzonderheid en “glans” verzwakt toch wel een beetje, met de groei van het merk.
Ik snap dat het bedrijfstechnisch veel beter is, want voor een goed rendement, moet je meer omzet “draaien”.
Maar zo’n merk als Rolls Royce, Bugatti, zijn merken die eeuwig in stand moeten worden gehouden, met hun hele ziel en zaligheid en dat mag best wat kosten, van het moederbedrijf status kost nu eenmaal geld.
Daarom vind ik het ook jammer, dat Maybach de nek om is gedraaid en niet een derde kans kreeg, met een totaal andere modellenlijn dan voorheen, “shame on” Mercedes-Benz.

Gelukkig doet Rolls Royce nog alles met de “hand” en dat is knap, dat houdt de exclusiviteit nog enigszins in stand en blijft het zo gehandhaaft.
Zou wel eens kunnen gaan kijken bij Rolls-Royce Motor Cars Eindhoven, maar Nederland is veel te duur om een te kopen.
Rolls-Royce, toch wel een merk waar je trots op kan zijn.
Nooit geweten dat het zo een groen merk was :-)
Ik heb ooit in de VS in een Phantom gezeten, die stoelen zijn gigantisch breed. Ik en een vriend van mij konden samen op de bestuurdersstoel zitten. Zo’n slagschip trekt trouwens retesnel op..
-edit: nutteloze bijdrage-
@norge: als je pas 12 bent, kan dat nog net
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Met de binnenste lampen van de koplampen aan vind ik zijn neus echt meer gedrongen lijken als eerst, zeker op de 4e foto. Het is net alsof hij een beetje scheel kijkt.
mooi .. dan kunnen ze precies 1000 man aan de gang houden ..

200 man/uur om de auto “met de hand” te bouwen ..
en de andere 200 man/uur om em te spuiten en polijsten ..

ik vind het knap ..
@lincoln:

Ik ook ..
Prachtige wagens, en ook nog eens van een prachtig merk
De Wraith een nieuw en vooruitstrevend model?! Het is weinig meer dan een carrosserie-variant van de Ghost. Sinds de X6 en 5GT hebben ze bij BMW nu eenmaal de Liftback / Fastback herontdekt. En ze zijn daar nogal van de niches.
De extra power en snelheid wordt ook gewoon in het bestaande blok gevonden. Welke motor wordt er nu niet elke paar jaar wat gekieteld?
Als de Wraith nieuw en vooruitstrevend is, is pakweg de 3GT helemaal om van je stoel te rollen.
@mout:
Yep, het is een Lancia Aurelia replica met een flying lady op zijn neus.
Ik zie het vernieuwende ook niet….
Volgens mij is Engeland deel van Europa.

Ik kan mij vergissen natuurlijk…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).